Sök:

Sökresultat:

16 Uppsatser om Korpćsberget - Sida 1 av 2

?X som en gnu? [adjektiv/verb] + [som] + [en] + [gnu] - en konstruktionsgrammatisk undersökning av X

Specialarbete, 7,5 hpSvenska sprÄket, fortsÀttningskurs, SV1203VT 2014Handledare: Benjamin Lyngfelt.

?SprÄkrÄdet fÄnar sig rÀtt ofta vad gÀller Nyordslistan.? [VERBAdj refl]

Specialarbete, SV1203 7,5 hp Ämne: Svenska sprĂ„ket Termin: VT 2014Handledare: Benjamin Lyngfelt.

SprÄkstörning och flersprÄkighet : En fallstudie kring hur stödet Àr utformat i tvÄ skolor

Ett ökat antal frÄgor frÄn verksamma lÀrare kring hur undervisningen kan anpassas för elever som har en kombinerad flersprÄkighet och sprÄkstörning ligger till grund för uppsatsen. Syftet med studien Àr att undersöka hur stödet vid flersprÄkighet kombinerad med sprÄkstörning Àr utformat. Fokus Àr att studera hur stödet Àr organiserat, vilka insatser som lÀrare och elever anser utgör ett stöd i skolarbetet samt hur stödet kan utvecklas. UtifrÄn det sociokulturella perspektivet och ifrÄn KoRP, ett kommunikativt och relationsinriktat perspektiv, har en fallstudie i tvÄ skolor i tvÄ olika kommuner genomförts. Data har samlats in genom observationer och intervjuer, varav tvÄ med elever.Resultatet Àr en mÄngfald av trÄdar men bland annat visar studien att hur kommunen vÀljer att organisera sitt stöd pÄverkar hur specialpedagogen pÄ den enskilda skolan agerar i sin yrkesroll.

Fokus pÄ framgÄng - en intervjustudie om pedagogers erfarenheter av framgÄngsrika metoder för att behÄlla före detta hemmasittare i sÀrskolan och specialskolan

Sammanfattning: Hemmasittare definieras av Gladh och Sjödin (2010) som elever som varit frÄnvarande frÄn skolan under lÀngre tid Àn tre veckor. Hemmasittare Àr en vÀxande grupp av elever. Det finns lite forskning kring Àmnet och den litteratur som finns Àr inriktad pÄ elever inom grundskolan. VÄr studie riktar sig mot elever i sÀrskolan och specialskolan för elever med grav sprÄkstörning. Det finns behov av att kartlÀgga vilka metoder som fungerar bÀst nÀr det gÀller att bryta hemmasittares isolering och fÄ dem att ha en hög nÀrvaro i skolan, detta för att ÄtgÀrda och förebygga psykisk ohÀlsa och social problematik som i förlÀngningen kan leda till ett normbrytande beteende (Konstenius & Schillaci, 2010).

Integrerade grundsÀrskoleelever i grundskolan. En mikroetnografisk fallstudie om samverkan och det specialpedagogiska görandet

Syfte: Syftet med studien Àr att identifiera och beskriva samverkan mellan grundskola och grundsÀrskola dÄ det gÀller integrerade grundsÀrskoleelever pÄ högstadiet och hur förutsÀttningar för denna samverkan möjliggörs samt att observera hur undervisningen organiseras för grundsÀrskoleeleverna dÄ de Àr integrerade i grundskolan. Teori: Studien Àr inspirerad av det kommunikativa relationsinriktade perspektivet, KoRP, som Àr ett relationellt perspektiv dÀr man studerar mÀnniskan i sitt sammanhang med fokus pÄ inkluderingsfrÄgor. Metod: Studien Àr en mikroetnografisk fallstudie utförd pÄ en skolenhet. I insamlandet av empirin har halvstrukturerade intervjuer samt klassrumsobservationer anvÀnts som metod.Resultat: I resultatet framtrÀder samverkan kring integrering pÄ formellt och informellt plan. Möjligheter och hinder för samverkan kring integrering identifieras ocksÄ.

"Man kan ju inte pysa allt". Fem svensklÀrares erfarenheter av bedömning och betygssÀttning av gymnasieelever med hörselnedsÀttningar

Syfte: Syftet med studien Àr att undersöka hur gymnasielÀrare i Svenska 1 arbetar med betygssÀttning och bedömning av elever med hörselnedsÀttningar, bÄde i vanliga skolor sÄvÀl som i hörsel-/specialklasser. Undersökningen tar Àven upp undantagsbestÀmmelsen, den sÄ kallade pysparagrafen, samt belyser hur denna tillÀmpas och/eller om lÀrare istÀllet anpassar undervisningen under kursens gÄng. Studien lyfter Àven skillnader och likheter mellan skolformerna avseende bedömning, betygssÀttning och tillÀmpning av pysparagrafen.Teori: Studien bottnar i det sociokulturella perspektivet dÀr lÀrande sker i sociala sammanhang tillsammans med andra. Men dÄ fokus Àr riktat mot specialpedagogiska frÄgor om hur man bedömer och betygssÀtter elever med funktionsnedsÀttningar blir delaktighet och kommunikation av stor betydelse för hur eleverna ska lyckas i skolan. Det kommunikativa relationsinriktade perspektivet, KoRP, har dÀrmed valts som studiens teoretiska ram.Metod: Undersökningen har genomförts med hjÀlp av kvalitativa intervjuer av halvstrukturerad art.

Mentorskap - en studie av en 7-9 skola

Uppsatsen Àr en studie av mentorskapet pÄ en 7-9-skola. Syftet med vÄr undersökning Àr att ÄskÄdliggöra hur man inom en grundskola arbetar med en företeelse som framförallt Àr vanlig inom idrott och nÀringsliv. VÄr förhoppning var att vi skulle kunna belysa om det fanns ett behov av en utveckling av mentorskapet i skolan och hur detta skulle kunna se ut. FrÄgestÀllningarna vi ville besvara var hur skolledning, lÀrare och elever uppfattade mentorskapet, hur elevernas skolsituation pÄverkades av att ha en mentor och hur ett eventuellt nytt begrepp för mentorskap i skolan skulle kunna definieras. VÄr undersökning har baserats pÄ bÄde kvalitativa och kvantitativa data i form av intervjuer, fokusgruppsintervjuer, observation och enkÀter.

Plus, eller nej jag menar addera! : En aktionsforskningsstudie om elevers anvÀndande av matematiska begrepp genom kommunikation

Syftet i vÄr aktionsforskningsstudie Àr att skapa ett arbetssÀtt med förutsÀttningar för elever, att i ett cooperativt lÀrande utveckla sitt matematiska sprÄk. Detta gjorde vi genom att skapa en problemlösningsuppgift i matematik som gav förutsÀttningar för att anvÀnda matematiska begrepp genom kommunikation. Aktionen genomfördes i en Ärskurs fyra med tolv elever indelade i tre grupper med fyra deltagare i varje. Tidigare forskning belyser sprÄket i matematik och hur viktigt det Àr för lÀraren att anvÀnda rÀtt sprÄk med rÀtt begrepp för att ge eleverna möjlighet att utveckla sina matematiska kunskaper. Den visar Àven att ett cooperativt lÀrande Àr positivt för eleverna dÄ de lÀr av varandra genom kommunikation.

DISTAT MOTSTÅND : MotstĂ„ndsartikulationer i all-trans/female-punkbands lĂ„ttexter

Syfte och frÄgestÀllningar: Uppsatsens syfte Àr att lyfta fram motstÄndsartikulationer i lÄttexter skrivna av aktiva all-trans/female-punkband. FrÄgestÀllningarna behandlar lÄttexternas teman, deras referenspunkter, bandens val av mottstÄndsstrategi och vart detta motstÄnd riktas.Teori: Huvudsakligen har motstÄndsforskarna Mona Lilja och Stellan Vinthagens bok MotstÄnd (2009) anvÀnts för att beskriva hur motstÄnd verkar i förhÄllande till makt. Judith Butlers Genustrubbel (2007) har anvÀnts för att exemplifiera makt- och motstÄndsverkan kopplat till kön.Metod: LÄttexterna har analyserats kvalitativt och tolkats i relation till det omgivande samhÀllets maktstrukturer. PÄ sÄ sÀtt har tema och referenspunkter utlÀsts. Hur motstÄndet artikuleras i lÄttexterna har sedan beskrivits med hjÀlp av uppsatsens teoretiska utgÄngspunkter.Resultat: Det har funnits ett stort omfÄng av motstÄndsartikulationer i alla nio lÄttexter.

Ses vi pÄ söndag eller pÄ Söndag? : En studie av bruket av stor begynnelsebokstav i veckodags- och mÄnadsnamn

Enligt svenska skrivregelsnormer ska namn pÄ veckodagar och mÄnader skrivas med liten begynnelsebokstav: onsdag. PÄ senare tid har dock ett ökat bruk av stor begynnelsebokstav observerats, och i den hÀr uppsatsen undersöks bruket av stor begynnelsebokstav i veckodags- och mÄnadsnamn. Syftet Àr att ta reda pÄ om det Àr nÄgon skillnad i bruket över tid, i texter med olika grad av formalitet samt med hÀnsyn till skribentens Älder. Materialet till undersökningen har hÀmtats frÄn korpussamlingen Korp och databasen Skrivbanken.Fram till i början av 1900-talet var tyskan det sprÄk som hade störst inflytande pÄ det svenska sprÄket. Att svenskan fram till i början av 1900-talet verkar ha anvÀnt stor begynnelsebokstav pÄ veckodags- och mÄnadsnamn kan dÀrför kanske förklaras av tyskans bruk av stor begynnelsebokstav pÄ substantiv.

Dömd eller bedömd? : en studie om bedömning av de nationella proven ur ett lÀrarperspektiv

The aim of this study was to analyze the assessment of the national tests seen from the teacher?s perspective. The national tests are performed in the Swedish school, classes 3, 5, 9, and the upper secondary school (gymnasiet). There has been an ongoing discussion regarding assessment and grading for a long time and it is of high interest now more than ever. The last control assessment done in 2009 by the department of school inspections on the order of the Swedish government, showed big differences between the assessments done by the teachers, and the assessments completed by the department of school inspections.

Vem vill kalla sig feminist? : En undersökning om hur ordet feminist Àr laddat i bloggtexter frÄn 2004, 2009 & 2014.

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur ordet feminist Àr laddat och hur ordet anvÀnds. Redan nu föreslÄr nÄgra att ordet bör bytas ut, i korpusarna frÄn SprÄkbanken anvÀnde nÄgra skribenter humanist eller jÀmstÀlldist istÀllet för ordet feminist. För att se hur ordet har Àndrats över tid har jag anvÀnt mig av tre olika korpusar frÄn SprÄkbankens textkorpus Korp. De tre korpusarna som har varit materialet Àr: Bloggmix 2004, Bloggmix 2009 samt Bloggmix 2014.Jag gjorde en innehÄllsanalys dÀr jag konstruerade ett analysinstrument som anvÀndes pÄ samtliga material. Sammanfattningen Àr att ordet feminist Àr vÀldigt laddat, bÄde i positiv samt i negativ bemÀrkelse.

Specialpedagogens yrkesroll - inflytande, arbete och samverkan utifrÄn ett elevhÀlsoteam

Syfte: Syftet med den hÀr studien Àr att belysa vilken betydelse ett elevhÀlsoteam kan ha för formandet av specialpedagogens arbete, samarbete samt yrkesroll. De grundlÀggande frÄge- stÀllningar för studien Àr följande:1. Vilka förvÀntningar, har rektor och övriga medlemmar i ett elevhÀlsoteam, pÄ special- pedagogen?2. Hur ser samarbetet ut mellan de olika professionerna i ett elevhÀlsoteam? 3.

Specialpedagogisk handledning - en möjlighet för lÀrande. En kvalitativ studie om Ätta pedagogers erfarenheter av specialpedagogisk handledning i grundskolan

Syfte: Syftet med studien Ă€r att undersöka hur handledningssamtalets innehĂ„ll och form kan bidra till deltagarnas lĂ€rande och reflektion i och av den egna praktiken. Genom att studera och beskriva hur deltagarna sjĂ€lva erfar sin delaktighet och kommunikation med pedagoger och specialpedagog i handledningssamtalet, förvĂ€ntas dessa faktorer visa pĂ„ hur de kan bidra till och ge förutsĂ€ttningar för lĂ€rande och reflektion kring det specialpedagogiska arbetet med eleverna.Teori: Studien tar sin utgĂ„ngspunkt i ett lĂ€randeperspektiv och med den sociokulturella teorin som ram för att förstĂ„ hur lĂ€rande konstrueras. LĂ€rande konstrueras i samspel och interaktion med andra. Inom det sociokulturella perspektivet Ă€r kommunikationen och sprĂ„ket centralt vid förstĂ„elsen för hur mĂ€nniskor lĂ€r. Övriga teoretiska utgĂ„ngspunkter som anvĂ€nds vid analys och tolkning av resultatet Ă€r det kommunikativt relationsinriktade perspektivet (KoRP) samt de inom specialpedagogiken benĂ€mnda kategoriska och relationella perspektiven.

Bland appar och nappar. En fallstudie om smÄ barn och surfplattor

Bakgrund: Digitala verktyg blir alltmer förekommande i pedagogisk verksamhet. Surfplattan Àr ett av dessa verktyg som pÄ senare tid gjort debut i förskolan. Allt fler pedagoger ser surfplattan som ett anvÀndbart redskap i den pedagogiska verksamheten, ett verktyg som kan bidra till nya möjligheter i förskolans skapande och lÀrande aktiviteter. Syfte: Studiens syfte Àr att utveckla kunskap och fÄ ökad förstÄelse för vad som sker nÀr surf-plattan blir tillgÀnglig för smÄ barn (1-3 Är) i deras förskolemiljö. Studien syftar Àven till att fördjupa kunskapen om verktygets betydelse för en ökad delaktighet för barn i sÀrskilda be-hov.

1 NĂ€sta sida ->