Sök:

Sökresultat:

235 Uppsatser om Konkurs - Sida 2 av 16

Plastals konkurs : ur fabriken i Simrishamns perspektiv

Finanskrisen som utbröt i slutet av sommaren år 2008 har orsakat kris för många företag. Bilindustrin som redan hade en överkapacitet drabbades hårt då nybilsförsäljningen sjönk drastiskt. Plastalkoncernen som var en stor underleverantörerna till den europeiska bilindustrin blev försatta i Konkurs den 5 mars år 2009.Syftet med uppsatsen var att förstå vad som händer i ett tillverkningsföretag som går i Konkurs och som sedan nybildas. Uppsatsen är skriven ur Plastals fabrik i Simrishamn perspektiv. Undersökningen har genomförts på plats på Plastals fabrik i Simrishamn där både operativ och ledande personal har intervjuats.Slutsatsen av den här uppsatsen är att en Konkurs berör alla företagets intressenter.

Mediebilden av Saabs kris och konkurs

Uppsatsens syfte är att undersöka hur Aftonbladet och Expressen framställer händelserna kring Saabs kris och Konkurs som skedde år 2011.Teorin och metoden som används i uppsatsen är en retorisk analys. De moment som huvudsakligen ligger till grund för den retoriska analysen är språket och de angreppsvinklar som journalisten använder sig av för att övertyga sina läsare.Materialet består av artiklar från Aftonbladet och Expressen gällande det som har skrivits om Saabs kris och Konkurs under år 2011. Urvalet har gjorts genom att välja ut 30 stycken artiklar från de två kvällstidningarna genom att göra ett nedslag varje månad och plocka ut artiklar som lyfter upp viktiga händelser kring krisen.Huvudresultatet är att nyhetsrapporteringen pendlar mycket mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden låter det som att allt ska lösa sig och att man inte behöver oroa sig längre medan man nästa stund kan läsa om att nu är slutet nära. Det är helt enkelt en resa som pendlar mycket mellan hopp och förtvivlan..

Oren revisionsberättelse : Vad händer sen?

Problem: Är det signifikant vanligare att företag som har fått en anmärkning i revisionsberättelsen går i Konkurs jämfört med företag som inte har fått en anmärkning?Syfte: Syftet med studien är att undersöka om det är signifikant vanligare att företag som har fått en oren revisionsberättelse går i Konkurs jämfört med företag som har fått en ren revisionsberättelse?Metod: Uppsatsens hypotes prövas med hjälp av chi-tvåtester som behandlar resultat från de kvantitativa data som tagits fram bestående av revisionsberättelser. Testerna grundar sig i en jämförelse mellan två urvalsgrupper, en studiegrupp och en kontrollgrupp.Teoretisk referensram: Uppsatsens teoretiska underlag har för avsikt att bygga en teoretisk grund för studiens analys. Referensramen behandlar lagar, teorier (nationalekonomi och sociologi) och modeller (intressentmodellen & allvarlighetsskalan) som berör ämnet revision. Även tidigare forskning rörande ämnet belyses i detta avsnitt.Empiri: Empiriavsnittet redovisar en sammanfattning av urvalsprocessen följt av tabeller med sammanställd data samt en bredare förklaring av utfallet.Resultat & Slutsats: Studiens resultat visar att det existerar ett tydligt signifikant samband mellan att ett företag får en oren revisionsberättelse och att verksamheten avslutas genom Konkurs.

Den orena revisionsberättelsen

Bakgrund: Revisionsberättelsen är den rapport som intressenter kan ta del av. Det är revisorns uttalande som har högt värde då det är revisorn som är informationsmedlare mellan parterna. Tolkningar som revisorn gör, är grund för andras beslut. Tidigare forskning visar att en revisionsberättelse inte signalerar tillräckligt om företagets fortsatta drift, samt att det var endast 20-27% som erhållit orena revisionsberättelser innan företagen inlett Konkurs. De olika anmärkningarna i orena revisionsberättelsen har olika allvarlighetsgrader enligt andra studier.Syfte: Vi vill med denna studie undersöka om aktiebolagens sist erhållna orena revisionsberättelser, har ett statistiskt signifikant samband med aktiebolagens inledda Konkurs under året 2010.Teori: De teorier som har använts i denna studie är agentteorin och intressentmodellen.

Orena revisionsberättelser : Hur utvecklas de med tiden?

Bakgrund: Revisionshistorien har präglats utav många skandaler där företag gått i Konkurs, vilket lett till förståelsen att det är svårt att kunna förutse Konkurser. Efter varje oväntad Konkurs har det kommenterats om ?vart var revisorn??. Svaret på detta har varit att lösa det hela med mer revision. Varje skandal har fört oss till den revision som råder idag och till en ökad betydelse av revisorns roll.

Immateriella tillgångars värde i två företagsspecifika situationer : konkurs relaterat till företagsförvärv

SammanfattningDatum: 2008-06-04Nivå: Kandidatuppsats i företagsekonomiFörfattare: Kristina Andersson Anette TitzeEnköping VästeråsHandledare: Matti Skoog, universitetslektorTitel: Immateriella tillgångars värde i två företagsspecifika situationerKonkurs relaterat till företagsförvärvProblem: Intressenter som verkar kring ett företag måste kunna få enhelhetsuppfattning om dess värde. Redovisningsteoretiker har längeansett att immateriella tillgångar bör redovisas i större omfattning ibalansräkningen, både de som kan aktiveras enligt regelverket samtde osynliga så som personalen. Svårigheten med att värdera dessatillgångar är med andra ord ett problem, därav den fortgåendedebatten. Därför är det intressant att studera hur tillgångarna behållersitt värde i händelse av Konkurs, sett i relation till företagsförvärv.Syfte: Syftet med denna studie är att diskutera problematiken kringvärderingen av de immateriella tillgångarna och studera i vilkenutsträckning värdet behålls i förvärvs- respektive Konkurssituationer.Metod: Författarna har använt regelverk, relevant litteratur, samt artiklarinom området där värderingsproblematik har diskuterats. Vidare harprimärdata samlats in i form av handlingar från företag där Konkurshar avslutats och intervjuer med sakkunniga inom området för attkunna studera praxis.

Företagsrekonstruktion : Konstgjord andning eller fortsatt överlevnad?

Under första kvartalet 2009 så har hela 1909 företag försats iKonkurs. Av alla dessa företag tror vi att ett flertal i grunden ärlivskraftiga och lönsamma. Vi anser därför att det är slöseri medresurser att försätta dessa företag i Konkurs med kapitalförstöringoch de anställdas arbetslöshet som följd. För dessa företag bordeen rekonstruktion vara mer lämplig åtgärd. Vid ettrekonstruktionsförfarande ser man över om företaget kanrekonstrueras till att bli lönsamt.Vårt syfte är att undersöka hur förfarandet med enföretagsrekonstruktion går till och vad som krävs för att ett företagska bli aktuellt för rekonstruktion.

Företagsrekonstruktion - Väljer företag att gå i konkurs framför en rekonstruktion?

Då ett företag får ekonomiska problem och problemen är av den art att de inte går att lösa i den löpande verksamheten är det oftast Konkurs som kommer på tal. Sedan 1996 finns det ett alternativ till Konkurs, företagsrekonstruktion. Syftet med en rekonstruktion är att genom att vidta åtgärder, både finansiella och sakliga, rädda verksamheten och återigen göra den lönsam. Förfarandet är reglerat i Lagen om företagsrekonstruktion. Det har sedan införandet av lagen visat sig att den fått dålig genomslagskraft och det är bara en bråkdel av de företag som råkar illa ut som ansöker om en rekonstruktion.

Ren eller oren revisionsberättelse : En undersökning om revisorns träffsäkerhet i konkursdrabbade gasellföretag 2006-2011

Gasellföretag har en snabb tillväxt under en kort tidsperiod men trots en snabb tillväxt försätts en del av företagen i Konkurs efter att de erhållit utmärkelsen till gasellföretag. Tidigare forskning tyder på att revisorer som arbetar på en Big 4 revisionsbyrå är mer träffsäkra vid utgivandet av revisonsberättelser än de revisorer som arbetar på andra revisionsbyråer. Tidigare forskning visar också på att auktoriserade revisorer är mer träffsäkra vid utgivandet av revisionsberättelser än godkända revisorer.Syftet med arbetet är att kartlägga och förklara revisorns träffsäkerhet av den sista revisionsberättelsen i gasellföretag som försatts i Konkurs. Vidare vill vi analysera vilken typ av revisor som är mest träffsäker vid utgivandet av en oren sista revisionsberättelsen till gasellföretag som försätts i Konkurs.Genom en deduktiv ansats kommer vi testa befintliga teorier för att sedan antingen förkasta eller acceptera hypoteser och genom en kvantitativ metod kommer vi samla in sekundärdata till undersökningen.Vårt resultat visar att revisorns träffsäkerhet vid utgivandet av revisionsberättelser inte beror på vilken revisionsbyrå denne arbetar på eller vilken examensnivå revisorn uppnått. Det som istället kan ha betydelse för om ett Konkursdrabbat gasellföretags sista revisionsberättelse blir ren eller oren är företagets soliditet..

Värdering av konkursbo

Syfte: Syftet är att utveckla en modell för värdering av företag i Konkurs och där avsikten är att driva företaget vidare efter genomförd Konkurs. Metod: Vår uppsats grundar sig främst på empirin och kan därför sägas ha en induktiv ansats. Vi har använt oss av kvalitativa metoder där vi har intervjuat personer som har god kännedom om företagsvärdering samt nyckelpersoner hos två företag. Företagen har båda gått i Konkurs samt köpts i sin helhet för fortsatt drift. Med hjälp av intervjuerna har vi tagit fram en modell över framgångsfaktorer för värdering av Konkursbo och den fortsatta driften.

Konkursboets miljörättsliga ansvar : Särskilt vid gruvverksamhet i konkurs

The thesis addresses the issue of when a bankruptcy estate, under environmental law, is responsible for the debtor?s environmentally hazardous activities. A fundamental principle of insolvency law is that the bankruptcy estate is not responsible for the debtor?s prior obligations. The environmental legal rules do not distinguish whether an injunction liability is directed against a bankruptcy estate or another operator.

Konkurser i små aktiebolag: En studie ur konkursförvaltares perspektiv med stöd av repertory grid -

De senaste åren visar statistik på att allt fler små företag går i Konkurs. Bara under 2013 ökade siffran med fem procent gentemot tidigare år. Därför ämnar denna studie att belysa problematiken till varför Konkurser uppstår samt vilka bakomliggande signaler företagen tar emot om en annalkande Konkurs. Det är inte ovanligt att företag av olika anledningar bortser från signalerna de får om företagets ställning. Studiens huvudsyfte är att öka förståelsen för signaler vid företagsKonkurser.För att besvara syftet har studien en kvalitativ metod med kvantitativa inslag.

Varför går så många nystartade aktiebolag i konkurs?

Konkurs är ingen ny företeelse i Sverige, redan år 1818 tillkom den förstalydelsen av Konkurslagen. Vid sidan av Konkurslagen finnsförmånsrättslagen som är den lag som reglerar i vilken turordning somfordringsägare får betalt vid en Konkurs. Lagen förändrades senast den förstajanuari 2004. Ändringen har sedermera skapat en livlig debatt därNäringspolitiska kommittén på Företagarförbundet menar att minskningenav säkerhetsunderlaget för kreditgivarna som gått från 100 procent till 55procent är något som småföretagaren får plikta för. I motsats till nyaförmånsrättslagen som anses tillväxthämmande har det utvecklats två olikaklustermodeller, trippelhelix och diamant modellen för att främja tillväxt ochbåda används i Sverige.

Bör tredje man kunna överklaga ett konkursbeslut?

Syftet med Konkurs är främst att skydda Konkursgäldenärens borgenärer genom att fördela deras förluster proportionerligt. Under senare år har även framhållits att själva Konkursförfarandet skall syfta till att främja ett bibehållande av sysselsättning, samhällsintressen i övrigt samt att upptäcka och beivra ekonomisk brottslighet. Konkursinstitutet har även en sanerande uppgift genom att det tvingar fram en avveckling av verksamhet som inte bär sig, En gäldenär, som är på obestånd, skall efter egen eller borgenärs ansökan försättas i Konkurs. Möjligheten för tredje man att överklaga ett Konkursbeslut har prövats av HD i en rad rättsfall, enligt vilka vare sig aktieägare, borgenär, styrelseledamot eller VD skall tillerkännas talerätt. Däremot har en person som riskerar att förlora egendom genom återvinning medgivits talerätt med hänvisning till att Konkursbeslutet i så hög grad påverkar dennes intressen.

Västsvenska inkubatorers alumniföretag - en studie om ekonomistyrning och konkurs

Bakgrund och problemformulering: Företag som sitter i en inkubator är kvalitetsgranskade och får mycket stöd för sin verksamhet. Därför är det intressant att jämföra andelen Konkurser bland alumniföretag med gasellföretag och aktiebolag i allmänhet. Inkubatorn har krav på ekonomiarbetet och entreprenören får ofta utbildning och praktisk hjälp i form av olika tjänster. En intressant undersökning är då att se vad som händer med ekonomiarbetet när företaget lämnar inkubatorn och ifall detta har samband med Konkurs. Det är dock oklart vad man kan förvänta sig när man ger sig in i ett nytt område och vilka vägar man ska gå för att finna och studera alumniföretag.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->