Sökresultat:
5084 Uppsatser om Kommun - Sida 60 av 339
Är du normal lille vän? : en studie om normalitet och avvikelse i förhållande till diagnostiska läs- och skrivtest.
Examensarbetet handlar om normalitet och avvikelse i den svenska skolan. Utifrån de tester av läs- och skrivfärdighet som utförs på gymnasieeleverna i årskurs ett i Huddinge Kommun, har vi undersökt vilka effekter dessa tester har på tre olika nivåer. De tre nivåerna är Kommun, skola och elev. Vi menar att testerna är en del av skolans konstruktion av en normal elev. Den som faller utanför faller utanför och ska genom olika åtgärder göras normal.
Medborgardialog, kommunikation och social kompetens : En kvalitativ studie av svenska kommuners användning av sociala medier utifrån ett strategiskt perspektiv
Sociala medier har skapat nya vägar för Kommunikation och nätverkande. Genom sociala medier har offentliga förvaltningar möjlighet till ett nytt och utvidgat sätt att Kommunicera med sina medborgare.Kommunen är till för medborgarna och måste därför bemöta deras krav på information och behov av Kommunikation. För att våga ge sig ut i en okänd kanal krävs en strategi och ett förhållningssätt till nya vägar att Kommunicera. I den här uppsatsen har vi ställt frågan; Varför använder Kommuner sociala medier för att Kommunicera med sina Kommuninvånare?För att få svar på vår fråga har vi undersökt hur tre svenska Kommuner arbetar med sociala medier, utifrån ett strategiskt perspektiv.
Miljöutbildning i Kalmar kommun : en utvärdering
Kalmar Kommun har låtit ta fram en datorbaserad miljöutbildning som samtliga Kommunanställda ska ta de av. Syftet med denna undersökning var att utvärdera utbildningen för att se vad de anställda hade för förväntningar på utbildningen, hur de upplevde den, om de lärt sig något och om de kände att utbildningen har givit dem användbar information och kunskap.För att verksamheten ska bli mer miljöanpassad krävs en beteendeförändring bland de anställda och utbildning är en strategi för att uppnå detta. En studie från Hong Kong tyder på att det finns ett samband mellan hållbar utvecklingsprestanda och miljöattityd respektive utbildning av anställda. Studier tyder på att miljöledningssystem hjälper och uppmuntrar anställda att skapa en kultur där miljö står i fokus, vilket i sin tur hjälper dem nå mål. Denna 'miljökultur' skapas till stor del genom utbildning.En gruppintervju anordnades för att få en bild av deltagarnas förväntningar och tankar innan utbildningen.
Matrådens påverkan på skolmaten : en studie om matrådens funktion i Halmstad kommun
I Halmstad Kommun finns det riktlinjer som säger att det bör finnas någon form av matrådpå samtliga skolor i Kommunen. Matrådet fungerar som en plattform där elever ochrepresentanter från olika personalgrupper möts och diskuterar ämnen som berör elevernasmat- och måltidssituation. Syftet med den här studien är därmed att ta reda på hur matråden på tre olika skolor iHalmstad Kommun arbetar idag och om arbetet är uppskattat av avnämarna. Riktlinjerna, innefattar politiska beslut, som ska följas men Kommunen vet i dagens läge inte hurmatrådens arbete fungerar och därför behövs en utredning kring detta. För att ta reda på hur matrådets arbete fungerar har ett antal nyckelpersoner medanknytning till skolorna intervjuats, sammanlagt 14 personer har deltagit i undersökningen.
Samordning vid implementering av miljömål : En beskrivning om hur implementering av miljömål kan samordnas vid nybyggnation i ett kommunalt fastighetsbolag
Titel: Samordning vid implementering av miljömål ? en beskrivning om hur implementeringav miljömål kan samordnas vid nybyggnation i ett Kommunalt fastighetsbolagFörfattare: Louise Fernholm och Antonia HarrisonHandledare: Jan-Olof MüllerUppsatsnivå: Kandidatuppsats - företagsekonomiSeminarium: 2014-05-20Syfte: Denna studie syftar till att beskriva och analysera hur samordning kan se ut vid implementering av miljömål i en Kommun, med fokus på nybyggnationer av offentliga fastigheter. Vi har studerat hur aktörer på olika nivåer inom Varbergs Kommun ser på implementeringen av miljömål. Studien syftar vidare till att se om det finns en koppling mellan samordningsmekanismer, styrning och målfokuserad investeringsverksamhet.Bakgrund: Kommunen är inte en vinstdrivande organisation, så beslutsprocessen kring mål blir därmed mer komplex jämfört med den privata marknaden. Svenska Kommuner står för ca 15 % av fastighetsbeståndet, vilket är en betydande andel.
Elever med läs- och skrivsvårigheter: en kvalitativ
undersökning på två 7-9 skolor i Bodens Kommun
Detta examensarbete har som syfte att undersöka hur man arbetar med ungdomar som har läs- och skrivsvårigheter på två 7-9 skolor inom Bodens Kommun. Tidsplanen blev ett tungt vägande skäl för en väl avvägd avgränsning och därför koncentrerades den empiriska studien till två 7-9 skolorna i Bodens Kommun. Utifrån kvalitativa metoder utfördes fältarbeten där intervju med lärare, speciallärare och observation av ungdomar med läs- och skrivsvårigheter ingick. Ett litteraturstudium föregick undersökningens empiriska del och i detta ingick svensk skollag, Lpo 94, Skolverkets roll, läs- och skrivsvårigheters natur och historik (tidigare forskning). Detta studium visar att de elever som har en diagnos har rätt till extra resurs i skolorna, men många människor går igenom hela skolsystemet utan att få diagnos, extra stöd eller hjälp.
Hybrid ITX : Kompakt och mångsidigt datorchassi
Den här uppsatsen är en studie om hur politiker ser på bloggen som ett politiskt verktyg. I dagens samhälle har tekniken öppnat upp för nya Kommunikationskanaler och internet har blivit en plattform för interaktion. Bloggen har skapat nya möjligheter för politikern att sprida budskap till medborgarna och medierna eftersom den ger politikern kontroll över det egna ordet. Syftet är att undersöka på vilket sätt politiker i Kungsbacka Kommun på lokal-, regional- och riksnivåanvänder sig av bloggar, och hur de ser på bloggen som verktyg för att sprida budskap, skapa opinion och ha kontroll över ordet. Studiens frågeställningar är: Hur ser innehållet på bloggarna ut, vad är politikerns syfte med bloggen, och hur ser interaktionen med medborgarna ut på bloggarna.
Flöden över Öresund En studie av beslutsprocessen som ledde fram till ett samarbete mellan Lunds och Frederiksbergs kommun
Denna uppsats söker förstå beslutsprocessen som resulterade i att Lunds och Frederiksbergs Kommun fattade beslutet om att samarbeta. Beslutsprocessen resulterade i ett informellt samarbete, och söks förstås med hjälp av Cohen, March och Olsens Garbage Can-modell, och Kingdons window of opportuntity (möjlighetsfönster). Garbage Can-modellen består av fyra flöden, som innehåller beslutstillfällen, problem, lösningar och deltagare. Dessa flöden kan kopplas samman då möjlighetsfönster uppstår, vilket sker vid opinions- eller känsloförändringar bland befolkning och politiker.Vi har kommit fram till att beslutsprocessen bör förstås som att lösningen informellt samarbete mellan Lund och Frederiksberg, kopplades till problem relaterade till att vilja vara en del av Öresundsregionen, och beslutstillfällen såsom Öresundskommittén. Deltagare drev lösningarna och identifierade problemen.
Effektivitet som ett mål vid decentralisering, finns den? : Om samverkan och decentralisering i Kalmar kommun för en bättre arbetsmarknadsetablering av invandrare.
This essay will explain the effects of decentralisation, and what impact it has on the efficiency to create a better integration for immigrants on the Swedish labour market. Examples of literature that has been examined are Marcus Gossas and Jon Pierre. From these authors, I have been trying to explain the relationship between decentralisation, cooperation and efficiency.Since the end of the Second World War until the middle of 1980, Sweden mostly received labour immigrant. Since then, the immigrant pattern has changed to consist of mostly refugees. Changed immigration patterns together with increasing debts for the Swedish government has lead to decentralisation and cooperation between public authorities has therefore become a target to reach better efficiency.
Analys av elbasnivå för Vålbergsskolan, Karlstads Kommun : Kartläggning av elanvändning nattetid samt undersökning av energieffektiviserande åtgärder.
Examensarbetet har gått ut på att ta reda på varför en del skolor i Karlstads Kommun, använder olika mycket el under kvällar, helger och nätter. Skillnaderna är stora och på grund av det har ett nytt begrepp, kallat elbasnivå, definierats. I princip är elbasnivån den effekt som används under de tider som lokalerna inte nyttjas.Efter genomförd rangordning av elbasnivån med hjälp av en egenutvecklad excelkalkyl, för ett urval på 15 skolor i Karlstads Kommun, valdes två av dessa ut för vidare utredning. En skola med låg elbasnivå och en skola med hög elbasnivå valdes. Frödingskolan är den skola som har lägst elbasnivå och valdes att fungera som en referensbyggnad.
Framtidsutveckling i Torsås kommun - detaljhandeln i fokus
Rapporten är ett examensarbete på 20 poäng och utgör avslutningen på min
utbildning till teknologie magister i fysisk planering (180p). Arbetet har
gjorts under hösten 2000 och vintern/våren 2001.
Inledning
Samspelet mellan stad och land är en förutsättning för ett långsiktigt hållbart
samhälle, men ofta framställs landsbygden med sina mindre tätorter som oviktiga
och betydelselösa och de flesta små Kommuner kämpar hårt mot stagnation. För
den breda allmänheten är dessa Kommuner främst en temporär rekreationsplats.
Utredningen vill medverka till att stärka och medvetandegöra
landsbygdsKommuners betydelse i allmänhet och Torsås Kommun i synnerhet.
Utredningen har valt att analysera hur landsbygdsKommunen Torsås kan uppnå en
positiv framtidsutveckling och arbetsmetoden är även tillämpbar för andra
Kommuner. Arbetet belyser även den krassa verklighet som idag råder vid nya
detaljhandelsetableringar, där marknadskrafterna i princip har fritt spelrum
och där resultatet ofta blir stagnerande stadskärnor och landsbygdsKommuner.
Syfte
Syftet har varit att utreda vilka förutsättningar som finns för en framtida
handelsutbyggnad i Torsås Kommun och att belysa det komplexa samspel mellan
olika faktorer som krävs för att nå en positiv handels- och samhällsutveckling.
Tankar om miljöarbete - Intervjuer med kostchefer och arbetsledare i storhushåll
Under den senaste tiden har människans syn på omvärlden förändrats radikalt. Plötsligt är våra resurser ändliga och vår påverkan på klimat och natur större än vi någonsin kunnat ana. En del politiker uppmanar till krafttag. Men vad innebär egentligen miljöarbete?Syftet med denna studie är att undersöka hur kostchefer och arbetsledare inom offentliga storhushåll i Borås Kommun värderar och tillämpar miljöarbete.
Vårdplanering och stödinsatser : En studie av kontaktpersonalens arbete på två trapphusboenden i Eskilstuna kommun.
Syftet med denna studie har varit att utvärdera och jämföra vårdplaneringsarbetet och de stödinsatser som har gjorts utifrån de målstyrda insatsplanerna på två trapphusboenden inom Eskilstuna Kommun. Underlaget till studien har baserats på innehållet i skriftliga vårdplaner tillsammans med data från 14 stycken intervjuer med vårdpersonalen. Behovsområdena i Camberwells behovsskattningsskala (CAN; Camberwells Assessment of Need) har används som gemensamma kriterier att jämföra intervjuerna och de två trapphusboendenas vårdplaner mot. Studien visar att personalen på det ena trapphusboendet täcker av fler behovsområden enligt CAN i de skriftliga vårdplanerna, lyckas förmedla sin syn på brukarnas behov i dem samt använder sig av evidensbaserade metoder i vårdarbetet i större utsträckning jämfört med personalen på det andra boendet. Även synpunkter och tillvägagångssätt skiljer sig åt mellan de två personalgrupperna med avseende på hur de går tillväga vid upprättandet av en skriftlig vårdplan, hur de tolkar begreppet brukardelaktighet samt vilket stöd personalen anser sig få i arbetet.
Organisationsförändring: hur agil projektledning kan bidra till att motståndet minskas
Metod/Method: Semistrukturerade intervjuer har genomförts med Kommunchefen,
personalchefen, fyra medarbetare och en facklig representant i Sala Kommun.
Materialet från intervjuerna analyserades sedan bland annat med hjälp av två av
Morgans organisationsmetaforer, Kotters 8 steg, agil projektledning och Derbys
tidigare forskning inom området./ Semi-structured interviews have been
conducted with the local head of government, the human resource manager, four
employees and a union member in Sala Kommun. The material from the interviews
was then analyzed with help from Morgans organizational metaphors, Kotters 8
step, agile project management and Derbys earlier research on the area.
Slutsatser/Results: En organisationsförändring enligt agil projektledning
innebar att de teoretiska rekommendationerna för hur en organisationsförändring
ska genomföras följdes. Att personalen gjordes delaktig i förändringen gjorde
att motståndet mot organisationsförändringen kunde minimeras vilket var den
största fördelen. De nackdelar som fanns med en agil projektledning vid
organisationsförändringen var i princip obefintliga i jämförelse med
fördelarna./ Organizational change according to agile project management made
sure that the presented theoretical recommendations on how to succeed with
organizational change were followed.
Social hållbarhet inom fysisk planering
Social hållbarhet handlar om att skapa ett samhälle där alla
människor kan leva sina vardagsliv utifrån sina egna behov. Det ska vara
jämställt, tryggt och demokratiskt och finnas möjlighet för möten mellan
människor. Samhällsstrukturen spelar en avgörande roll för hur våra vardagsliv
ser ut och den fysiska planeringen har ett ansvar när det gäller att forma
socialt hållbara miljöer.
I arbetet analyseras begreppet social hållbarhet och hur planeraren kan arbeta
med frågor som rör jämställdhet, medborgardeltagande, mötesplatser och
trygghet. Olika metoder som ortsanalys och sociala konsekvensbeskrivningar
beskrivs och ett exempel på hur en Kommun kan arbeta med den sociala aspekten i
planeringen ges, i det här fallet Karlshamn Kommun.
I den avslutande delen diskuteras utvecklingen av orten Asarum norr om
Karlshamn, sett utifrån den fysiska planerarens roll och ett socialt
hållbarhetsperspektiv.
Arbetet vänder sig främst till de som studerar eller arbetar med
samhällplanering av något slag, men kan även vara av intresse för Kommuner
eller den enskilde som vill veta mer om sociala aspekter inom fysisk planering..