Sökresultat:
11103 Uppsatser om Kommande studier - Sida 49 av 741
Ung och arbetslös : Fem ungdomars röster om vägen ur arbetslösheten
Studien vill belysa hur de undersökta ungdomarna ser på sina möjligheter att ta sig ur arbetslösheten. Gentemot teorier, publicerad litteratur och forskning har studiens syfte varit att synliggöra vad respondenterna anser sig själva kunna göra för att ta sig ur arbetslösheten, vilket stöd den anser sig behöva och hur de tänker kring sin framtid i förhållande till arbete och studier. En kvalitativ undersökningsmetod har genomförts, det har utförts intervjuer med fem arbetslösa ungdomar. I studien framkom att respondenternas tilltro till den egna förmågan påverkar deras agerande och bedömningar av sina möjligheter gällande studier och yrken. Resultatet visar att utbildning ses som en väg ur arbetslösheten och att ungdomarna utöver det se få saker de kan göra för att påverka sin situation.
Närståendes behov av stöd
Vårt syfte med detta examensarbete är att undersöka om individen påverkas av samhället och arbetsmarknaden i sina val av en högre utbildning och om så är fallet hur denna påverkan yttrar sig. Åttiotalister påstås i undersökningar vara den första generationen som genom att växa upp i det senmoderna samhället ska ha utvecklat andra värderingar gällande bla arbetsmarknad och studier. Detta ska innebära att de är bättre anpassade till spelreglerna på dagens arbetsmarknad. Därför vill vi också undersöka på vilket sätt generationsskillnader kan yttra sig mellan åttiotalister och sextiotalister i deras val av att genomgå högskolestudier. Våra frågeställningar är följande: vad driver individen till att välja högre studier, hur har det senmoderna samhället och arbetsmarknaden påverkat individens val att studera och på vilket sätt syns det skillnader mellan sextiotalister och åttiotalister när det gäller studier och arbetsmarknad.
Sjuksköterskors attityder gentemot hepatit C smittade patienter - En systematisk litteraturstudie
Hepatit C är en relativt ny och vanlig kronisk infektion och ca 170 miljoner människor över hela världen är drabbade. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka sjuksköterskors attityder gentemot hepatit C smittade patienter. Utifrån ett systematiskt tillvägagångssätt som följde Goodmans sju steg gjordes en litteraturstudie. Efter litteratursökning i databaserna PubMed, CINAHL, PsychInfo och SweMed+ valdes totalt 10 vetenskapliga artiklar ut där både kvalitativa och kvantitativa artiklar inkluderades. Resultatet från de valda artiklarna utmynnade i fem kategorier: Attityder kring hepatit C och intravenöst drogmissbruk, attityder kring säkerhetsföreskrifter och hygienrutiner, positiva/negativa attityder, attityder som handlar om rädsla för att bli smittad och diskriminerande attityder.
Betydelsen av arbetsglädje : Sjuksköterskans upplevelser
För att uppfylla de krav och förväntningar som ställs på sjuksköterskan idag är det viktigt att sjuksköterskan är medveten om vilka upplevelser i arbetet som kan påverka arbetsglädje. Syftet med litteraturstudien var att belysa upplevelser i sjuksköterskans profession som kan främja arbetsglädje. Studien visar att upplevelser i sjuksköterskans profession kan främja arbetsglädje och ha en positiv påverkan på arbetstillfredsställelse, arbetsengagemang och det yrkesmässiga självförverkligandet. Sjuksköterskans syn på den enskilda patienten som en unik person kan möjliggöra värdefulla möten, som kan påverka både patienten och sjuksköterskan positivt. Strävan att arbeta utefter teorier och tillvägagångssätt som främjar sjuksköterskans upplevelse av att göra skillnad, vara engagerad och att vara en del av möjligheterna i en positiv utveckling kan leda till att sjuksköterskan känner arbetsglädje, meningsfullhet och tillförsikt i arbetet.
Lokalhistoria : Ett sätt att få elever mer intresserade av SO-undervisningen?
Många elever anser att SO-ämnena är trista och jobbiga. Som blivande SO-lärare känns detta faktum inte bra och mina tankar går direkt till att det måste gå att göras något åt. Jag har med mitt examensarbete satt mig in i om inte lokalhistoria skulle kunna vara ett sätt att höja intresset. Lokalhistoria är inte bara ett sätt att läsa historia utan det finns förutsättningar att integrera alla skolans ämnen för att försöka skapa engagemang och komma fram till sammanhang och helhetsbilder för eleverna. I lokalhistoriska studier börjar man att arbeta med det som ligger nära eleven och möjligheter finns att på ett sätt väva in praktiska studier.
Kompetensutveckling i mediebranschen
Rapporten tar sin utgångspunkt i samhällets förändring. Genom att samhället och därmed
förutsättningar för företag och organisationer inom mediebranschen förändras krävs också en
förändring och utveckling av kompetensen.
Därför har metoder och modeller för kompetensanalys kartlagts och en kompetensanalys har
genomförts på ett filmproduktionsbolag av yrkeskategorierna produktionsledare samt producenter.
Kompetensanalysen har genomförts i intervjuform och enkätform. Genom att ställa liknande frågor
i två olika undersökningsformer vid två olika tillfällen kring vilken kompetens som krävs för yrket
idag, den kompetens som respondenterna tror att yrket kommer att kräva i framtiden samt vilken
kompetens de således kommer att behöva utveckla eller skaffa sig, kan en delad uppfattning
urskiljas mellan resultaten från de båda undersökningsformerna och tillfällena.
En slutsats är således att den egenvärderande modell av kompetensanalys som använts inte ger ett
stabilt underlag för kommande satsningar på kompetensutveckling eftersom resultatet varierar över
tid. Genom att i kompetensanalysen ta faktorer som omvärldens och ledningens strategiska
perspektiv i beaktande skulle resultatet kunna bli mer tillförlitligt..
Förekomsten av whiplashtrauma hos TMD patienter
Syfte Syftet med litteraturöversikten var att beskriva förekomst av whiplashtrauma hos TMD patienter.
Metod En systematisk litteratursökning av PubMed, CochraneLibrary och Bandolier databaser genomfördes för artiklar publicerade från 1 januari 1966 till 11 november 2011. Den systematiska sökningen identifierade121 artiklar. Efter borttagning av brev till redaktion och författarinlägg, utfördes en initial screening av abstract på 108 artiklar. Efter den initiala screeningen lästes 32 artiklar i fulltext med tillämpning av inklusions- och exklusionskriterier.
En intervjustudie om vad som motiverar vårdarbetande kvinnor till att vidmakthålla sin motion
Syftet med denna C-uppsats var att belysa den personliga meningen och motivationsfaktorerna vilka kvinnor i vården upplever har hjälpt dem att vidmakthålla sin regelbundna motion. Två studier (Deci & Ryan, 1991; 2000) beskriver hur en person med en god uppbyggd inre motivation vidmakthåller motivationen för motion så länge som intresset finns. Dessa studier visade också att inre motivation ger en längre varaktighet av aktiviteten än yttre motivation (ibid.). Tre intervjuer genomfördes där data analyserades med tematisk analys kopplat till en hermeneutisk ansats. Resultaten visade motivationsfaktorer såsom att bli piggare, fysisk styrka samt att satsa på sig själv.
Mätning av tårosmolaritet för diagnos av ögontorrhet : En litteraturstudie
Syfte: Denna studie fokuserar på att åskådliggöra för- och nackdelar med osmolaritetsmätning som diagnostiseringsmetod samt den roll tårfilmens osmolaritet har för ögontorrhet.Metod: En litteraturbaserad studie genomfördes där kunskap inom området sammanställdes till en mer lättöverskådlig text. Ett antal vetenskapliga artiklar valdes även ut för granskning och analys.Resultat: Arbetet visar att merparten av de studier som är gjorda inom området osmolaritetsmätning framhåller metoden som en av de bästa diagnostiseringsmetoder som finns när det kommer till fastställande och gradering av ögontorrhet. De färskaste studierna i detta arbete pekar dock på vissa brister med metoden så som fluktuerande mätresultat och rekommenderar att flera mätningar bör utföras vid varje mättillfälle och att ett snittvärde av mätningarna bör användas för att ge ett pålitligt resultat.Slutsats: Fler och större studier skulle behövas för att säkrare fastställa effektiviteten och tillförlitligheten hos osmolaritetsmätaren TearLab.
Ungas engagemang i religion och kristendom : En jämförelse av religiöst engagemang hos unga i Gävle och på Åland
Vi ställs dagligen inför väldigt många val och beroende på vilka val vi väljer att göra kommer dessa till stor del att påverka hur vi lever vårt liv och även hur tillfreds vi kommer att vara med livet. Vi baserar många av våra val på känslomässiga förutsägelser som är våra antaganden om hur framtida händelser kommer att påverka oss känslomässigt. Våra känslomässiga förutsägelser är dessvärre ofta påverkade av olika bias som gör att vi missbedömer hur starkt och under hur lång tid vi kommer att reagera känslomässigt på kommande händelser, vilket i sin tur påverkar vilka val vi kommer att göra. Den här uppsatsen kommer att undersöka hur våra känslomässiga förutsägelser påverkar vårt subjektiva välbefinnande och även hur förståelse för detta skulle kunna användas i psykologisk coachning i form av interventioner för att hjälpa människor att göra fler val som leder till ett ökat subjektivt välbefinnande..
Arbetsförmedlares bemötande gentemot funktionsnedsatta arbetssökanden : lära av bemötande
Bemötande gentemot funktionsnedsatta arbetssökande från arbetsförmedlare är något som inte utforskats i en större grad inom pedagogik. Därför har denna studie om arbetsförmedlares bemötande gentemot funktionsnedsatta arbetssökanden fått använda sig utav tidigare studier som utrett begreppet bemötande inom myndigheter som underlag. Generella vetenskapliga studier inom detta ämne finns alltså inte. Dock har begreppet bemötande varit ett relativt stort forskningsarbete för regeringen där ett antal statliga studier skedde under slutet av 90-talet samt i början av 2001 då ett projekt om bemötande gentemot funktionshindrade påbörjades. Syftet med denna studie är att studera arbetsförmedlares bemötande gentemot funktionsnedsatta arbetssökande.
Att vara närstående till en person som drabbats av stroke: Hur erfar närstående information om den anhöriges sjukdom, vård och behandling
I Sverige insjuknar varje år minst 25-30 000 människor i stroke. Risken att drabbas ökar med starkt stigande ålder. De flesta som drabbas är över 65 år. Människor som drabbats av stroke vårdas allt kortare tid på akutsjukvård vilket kan innebära att närstående får ta ett större ansvar efter utskrivning. Flera studier visar att informationsbehovet kring stroke är stort, men de flesta studier bygger på vad den drabbade behöver för information.
Handen och tanken : Den kreativa processen i slöjdämnet
Sammanfattning:Uppsatsens syfte har varit att undersöka hur slöjdlärare ser på den kreativa processen i slöjdämnet, den så kallade slöjdprocessen, vilken funktion den kan fylla och hur den kan lyftas fram i undervisningen. För att söka svar på dessa frågor har jag intervjuat fem verksamma slöjdlärare om deras syn på processen och vilka metoder de tillämpar i sin undervisning. En genomgång av litteratur i ämnet visar att elever har svårt att förstå vad som är syftet med slöjdundervisningen. Ämnet anses inte ha betydelse varken för framtida arbetsliv eller fortsatta studier. Jag menar i den här studien att slöjdämnet, förvaltat på rätt sätt, kan ha stor relevans för både framtida studier, arbetsliv och inte minst elevernas utvecklande av självkännedom.
Bergs oljehamn - en studie i bebyggelsestruktur
Det finns idag en påtaglig bostadsbrist i Stockholmsområdet
och detta samtidigt som regionen förväntas få en
kraftig inflyttning de kommande tjugo åren. Krav finns på
kommunerna att friställa byggbar mark för ny bostadsbebyggelse.
Detta arbete konkritiserar problemet genom en
fallstudie av gammal industrimark som snart kommer att
friställas för bostads- och verksamhetsbebyggelse. Fallstudien
görs på Bergs oljehamn i Nacka kommun.
Under det senaste decenniet har nyexploatering av hamnmark
skett nationellt i Sverige liktväl som regionalt i
Stockholmsregionen. När staden växer uppstår behov av
centralt belägen mark för nyexploatering, där hamnarnas
tidigare perifera läge nu blivit centralt belägna. Arbetet
har undersökt förhållandet mellan typologi och de specifika
kvalitéer de för med sig och hjälper till att förstärka på
platsen.
Ungdomars olika tankar och vägval inför studie och yrkeskarriär
Mot bakgrund av aktuella samhällsförändringar som leder till att kunskap inom beslutsfattande blir en viktig tillgång inför kommande val i livet är syftet med detta examensarbete att studera ungdomarnas kunskaper om processen att fatta beslut gällande studie och arbete. Studiens syfte är att analysera vilken medvetenhet ungdomar visar kring självbild och självkänslan och utifrån denna medvetenhet ser på möjligheter att arbeta kring dessa begrepp inom skola och vägledning. Studiens valda metod är kvalitativ studie med ungdomar i årskurs tre på ett yrkesgymnasium. Ungdomarnas olika kunskaper kring att fatta beslut och dessa kan relateras till kunskaperna i studiens teori. Ungdomarna är delvis medvetna om begreppen självbild och självkänsla.