Sök:

Sökresultat:

934 Uppsatser om Kognitiv nedsättning - Sida 49 av 63

Ambulanssjuksköterskans erfarenheter av att vÄrda barn med smÀrta: Möjligheter och svÄrigheter

Bristande kognitiv förmÄga eller ordförrÄd kan medföra svÄrigheter för barnet att kunna berÀtta om sin smÀrta och sÄlunda göra smÀrtan svÄridentifierad. Barnet anvÀnder sig av lek och sömn för att hantera sin smÀrta vilket kan göra att smÀrtan inte uppmÀrksammas i mötet med ambulanssjukvÄrden. All personal som vÄrdar barnet behöver ha kunskap att bemöta de fysiska och psykiska behov som föreligger. SmÀrta Àr en vanlig orsak till att barnet drabbas av ett sjukdomslidande och vÄrdlidande i samband med sjukdom och behandling. Syftet var att beskriva ambulanssjuksköterskans erfarenheter av att vÄrda barn med smÀrta.

Klaustrofobiska reaktioner vid en MR-undersökning - Röntgensjuksköterskans omvÄrdnadsÄtgÀrder

Introduktion: Den tekniska utvecklingen inom vÄrden, de ökade behoven pÄ vÄrdkvalitet och kostnadseffektivitet leder till att kraven pÄ röntgensjuksköterskans kunskap ökar och kompetensen garanteras. De senaste Ären har Magnet Resonansen (MR) utvecklats och blivit en viktig teknik inom medicinsk diagnostik. SÀrskilda sÀkerhetsaspekter vid MR mÄste bÄde personal och patient ta hÀnsyn till för att förhindra olyckor. Det finns olika typer av fobier som till exempel klaustrofobi. I samband med en MR-undersökning kan en klaustrofobisk patient kÀnna obehag.

Kottarnas pedagogik ? en diskursanalys av utomhusmatematik

Internationella mÀtningar utförda av Programme for International Student Assessment (PISA) 2012, visar att svenska elevers matematikresultat, Àr betydligt lÀgre Àn genomsnittet. I skolan finns dÀrför ett stort intresse att lyfta de sjunkande matematik-resultaten genom att exempelvis utveckla matematikundervisningen. Matematiksatsningen i skolorna har delvis handlat om att utveckla undervisningen genom att anvÀnda sig av utomhusmatematik (Orre 2009). Men vad innebÀr utomhusmatematik? Det övergripande syftet med denna uppsats Àr att synliggöra matematikdidaktiska antaganden i utomhusmatematik.

"De skriver för lite för mig!" En studie om lÀrares uppfattningar kring högstadieelevers skrivutveckling i Àmnet engelska och samspelet med trÀning i lÀsfÀrdighet

BakgrundSkrivandet och lÀsning har stort inflytande pÄ högstadieelevers kognitiva utveckling. NÀr de lÀser mycket fÄr de tillrÀcklig kunskap för att de ska kunna skriva vidare. Under skrivprocessen lÀr de sig tillÀmpa strategier för att de ska kunna formulera sig. De blir mognare och smartare under denna process, dessutom kan de konstruera sitt sprÄksystem pÄ det hÀr sÀttet. FrÄn en holistisk syn blir inlÀrning av ett nytt sprÄk naturligare om eleverna fÄr trÀna pÄ sprÄket under autentiska förutsÀttningar.SyfteSyftet med studien Àr dels att ta reda pÄ lÀrares uppfattningar av högstadieelevers skrivutveckling i Àmnet engelska, dess samspel med lÀsfÀrdighet och pÄverkan av de tvÄ pÄ elevers kognitiva utveckling.

LÀsning av matematiska texter : faktorer som pÄverkar förstÄelsen vid lÀsning av matematiska texter

Vi som har skrivit arbetet har haft olika erfarenheter kring lÀsning av matematiska textuppgifter. Intresset vÀxte, dÄ vi blev intresserade kring varför det kan vara svÄrt att lÀsa en matematisk text. Syftet med studien Àr att undersöka hur elevers lÀsförstÄelse binds samman med lÀsning av matematiska textuppgifter samt se vilka inre och yttre faktorer som pÄverkar förstÄelsen. Kvalitativa intervjuer tillsammans med en kombination av fallstudier och observationer ligger till grund för metoden som anvÀnts i studien. I undersökningen deltog 63 elever och fyra lÀrare.

Sambandet mellan Hopp och SjÀlvkÀnsla : En studie i positiv psykologi

Hopp och SjÀlvkÀnsla Àr tvÄ begrepp som studerats lÀnge inom positiv psykologi och Hoppteorin av Snyder och kollegor (1991) förklarade hur egenskaperna hÀnger ihop. Hopp Àr ett begrepp inom kognitiv motivationsteori och definieras som den generella upplevelsen att ens mÄl gÄr att uppnÄ medan SjÀlvkÀnsla Àr upplevelsen av det egna vÀrdet. Hopp bestÄr av tvÄ komponenter:Agency och Pathway. Pathway Àr vÀgfinnande tÀnkande och Agency den motiverande komponenten. Föreliggande studie syftade till att undersöka sambandet mellan Hopp samt Hopps tvÄ komponenter med SjÀlvkÀnsla.

FörhÄllningssÀtt som kan öka trygghet hos personer med demens : En litteraturöversikt

Den ökade livslÀngden gör att fler personer riskerar att drabbas av demenssjukdom. Symtomen pÄ demens Àr i huvudsak minnessvikt som inledningsvis kan vara en kognitiv störning som försvÄrar den sociala interaktionen samt möjligheten att delta i det dagliga livet. En god vÄrdrelation mellan vÄrdgivare och vÄrdtagare handlar om att omvÄrdnadshandlingen utförs med respekt och vÀrdighet. FörutsÀttningen för en relation Àr att tvÄ parter kommunicerar verbalt eller icke verbalt. Syftet med litteraturöversikten var att beskriva olika förhÄllningsÀtt som kan skapa trygghet i vÄrdrelationen mellan personer med demens och vÄrdpersonal.

Kognitiv inverkan pÄ Àldre vid antikolinerg lÀkemedelsbehandling : En litteraturstudie

SammanfattningSyftet med litteraturstudien var att beskriva sjuksköterskors instÀllning till eutanasi.Metoden var en beskrivande litteraturstudie. Av 220 artiklar valdes 14 artiklar med kvalitativ eller kvantitativ ansats.Resultatet visade att eutanasi Àr en komplex frÄga dÀr olika etiska och moraliska aspekter spelar in. Sjuksköterskorna ansÄg att eutanasi kunde vara etiskt försvarbart för vÀrnandet av patientens autonomi, vid svÄr obotlig sjukdom, om alla andra behandlingsmetoder blivit uttömda samt om patienten sjÀlv tog upp förfrÄgan om eutanasi. Argument emot eutanasi var att sjuksköterskan har en livsbevarande roll, att risk för missbruk av eutanasi kan förekomma samt religiösa skÀl. Yngre deltagare och de med lÀgre utbildning var mer positiva till eutanasi medan Àldre sjuksköterskor och de med högre utbildning hade en mer negativ instÀllning.

Delirium pÄ IVA : En litteraturstudie av sjuksköterskans omvÄrdnadsÄtgÀrder

SAMMANFATTNINGBakgrund: Risken för att drabbas av ett intensivvÄrds-delirium under vÄrdtiden Àr av varierande storlek. Om patienten drabbas av ett delirium kan det leda till allvarliga konsekvenser. Konsekvenserna innefattar en ökad mortalitet, lÀngre vÄrdtid, ett ökat lidande och Àven att kostnaderna blir högre. De bedömningsinstrument som finns anvÀnds i varierande grad pÄ olika intensivvÄrds-avdelningar vÀrlden över. Det mest valida och anvÀndbara Àr Confusion Assesment Method, CAM-ICU; ett mÀtverktyg utarbetat för att anvÀndas inom intensivvÄrden dÀr det kan anvÀndas pÄ patienter som fortfarande Àr intuberade och sÄledes inte har en möjlighet att uttrycka sig verbalt.Syfte: Belysa den aktuella forskningen gÀllande omvÄrdnad av patienter som drabbats av intensivvÄrds-delirium.Metod: Studien Àr en litteraturöversikt med mixad metod och konvergent design.Resultat: Studien visar att omvÄrdnadsÄtgÀrder gÀllande behandling av intensivvÄrdsdelirium anvÀnds men det finns inga riktlinjer för hur patienterna ska behandlas.

Att klara livets vardagsaktiviteter : FörÀndringen av fysisk och kognitiv funktionsförmÄga hos personer med misstÀnkt eller diagnostiserad demens.

Demenssjukdom innebÀr en successiv förlust av sÄvÀl fysiska som kognitiva funktioner som har betydelse för den enskilde personens vardagsliv. Syftet med studien var att beskriva den fysiska och kognitiva funktionsförmÄgan hos personer med misstÀnkt eller diagnostiserad demens och hur den förÀndras över en period av tre Är. Vidare var syftet att jÀmföra den förÀndrade funktionsförmÄgan hos dessa personer med en motsvarande grupp ur en normalpopulation av Àldre. Materialet till denna studie hÀmtades frÄn tvÄ forsknings- och utvecklingsprojekt, DemensvÄrd i Blekinge (DIBS) och The Swedish National Study on Aging and Care (SNAC). I studien anvÀndes instrumenten ADL-trappan, Bergerskalan samt MMT.

Svenska - ett kommunikationsÀmne? Kommunikationens förskjutning i Àmnesplanen för svenska i Gy11 : En Foucaultinspirerad diskursanalys av Àmnesplanen i svenska Gy11

SammanfattningInom forskning talas det om att socialarbetare och bistÄndshandlÀggare i storstadskommuner har en hög arbetsbelastning med mycket arbetsuppgifter. Det nÀmns ingenting om hur arbetsbelastningen Àr bland socialarbetare och bistÄndshandlÀggare i mindre kommuner. Syftet med denna studie var att undersöka hur bistÄndshandlÀggare i en svensk glesbygdskommun upplever sin arbetsbelastning samt vilka konsekvenser de upplever att arbetsbelastningen kan ge i klientbemötandet. Detta för att exemplifiera hur bistÄndshandlÀggare i glesbygdskommuner kan uppleva sin arbetsbelastning. Studien utgÄr frÄn fem kvalitativa intervjuer dÀr bistÄndshandlÀggarnas egna upplevelser av sin arbetsbelastning Àr i fokus.

BistÄndshandlÀggares erfarenheter vid bedömning av munhÀlsobehov till personer med demenssjukdom i ordinÀrt boende

En fungerande munhÀlsa Àr centralt för att mÀnniskan ska kunna tillgodogöra sig nÀring och för att kÀnna vÀlbefinnande. HÀlso- och sjukvÄrden har gjort stora framsteg som bidragit till att medellivslÀngden ökat och den Àldre populationen blivit större. TandvÄrden har ocksÄ gjort stora framsteg vilket bidragit till att den Àldre befolkningen behÄller sina egna tÀnder i högre utstrÀckning. Paradoxalt nog har den förbÀttrade tandhÀlsan hos Àldre gjort att problemen med tandhÀlsan ökat pÄ grund av att tandhÀlsan har blivit eftersatt. Det har visat sig att Àldre personer med kognitiv svikt som bor kvar i det egna hemmet har stora munhÀlsoproblem.

Motiverande samtal som behandling vid alkoholproblem : en metod eller ett förhÄllningssÀtt?

Syfte och frÄgestÀllningar: Syftet med studien var att ta reda pÄ hur arbetet med alkoholproblem genom motiverande samtal ser ut. Speciellt fokus lades vid behandlingsprocessen och resultatet av den.FrÄgestÀllningarna var:Vilka kan möjligheterna vara inom motiverande samtal inom behandling av alkoholproblem?Vilka kan svÄrigheterna vara inom motiverande samtal inom behandling av alkoholproblem?Hur ser framtidsprognosen ut för en person som behandlats för alkoholproblem genom motiverande samtal?Hur ser effekten av motiverande samtal ut under en pÄgÄende behandling?Metod: Studien har genomförts genom en kvalitativ ansats dÀr intervjuer har gjorts. Intervjuerna har skett pÄ intervjupersonernas arbetsplatser, vilka var tre olika beroendemottagningar, Karolinska Institutet samt Alkohollinjen. Analysen av studien har efterstrÀvat en röd trÄd i det material som har framtagits efter intervjuerna dÀr en systematisk undersökning efter textenheter har gjorts.

Treatment of alcoholism

AlkoholvÄrden i Sverige kan vara utformad pÄ mÄnga olika och skilda sÀtt. Det Àr ett omrÄde dÀr det finns ett flertal olika Äsikter kring vilken behandling som Àr lÀmpligast eller effektivast. Uppsatsens syfte Àr att titta nÀrmare pÄ hur diskursen kring alkoholvÄrd kan se ut i Sverige idag genom nÀrmare granskning av de tvÄ tidskrifterna Socionomen och Alkohol & Narkotika. TvÄ stora tidningar inom praktiker av socialt arbete. För att uppnÄ syftet utgÄr uppsatsen frÄn följande frÄgestÀllningar: -Vilka behandlingsmetoder för alkoholmissbruk diskuteras i tidskrifterna? -Hur problematiserar tidskrifterna kring olika behandlingsformer? -Hur lyfts för respektive nackdelar för behandlingsformerna upp? -Vad vÀljer tidskrifterna att lyfta fram i debatten kring alkoholvÄrden? Som metod anvÀnds kritisk diskursanalys för att synliggöra diskurserna i tidskrifterna.

Patienternas upplevelse av hur fibromyalgi pÄverkar det dagliga livet : en litteraturstudie

Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur patienter upplever att fibromyalgi pÄverkar deras dagliga liv. Femton artiklar valdes ut efter sökningar i databaserna Medline (via PubMed), CINAHL, Science Direct, Academic Search Elite och Wiley InterScience. Urvalet av artiklarna genomfördes utifrÄn inklusionskriterierna. Artiklarna granskades och sammanstÀlldes för att nÄ resultat. Resultatet visade att smÀrtan begrÀnsar patienternas vardag genom att kroppen sÀger ifrÄn dÄ smÀrtan blir för intensiv.

<- FöregÄende sida 49 NÀsta sida ->