Sökresultat:
3569 Uppsatser om Kirurgisk behandling - Sida 42 av 238
Sjuksköterskans omvårdnadsansvar och kunskap vid behandling av patienter med venösa bensår - med fokus på kompressions- och transplantationsbehandlingar
Venösa bensår är ett stort hälsoproblem och medför en stor kostnad för
samhället. Trots att mycket forskning har gjorts inom området
behandlingar av venösa bensår, appliceras inte detta tillräckligt i vården.
Patienter som lever med venösa bensår upplever oftast en försämrad
livskvalitet. Syftet med litteraturstudien var att ur ett
omvårdnadsperspektiv belysa effekterna av kompressionsbehandlingar
och hudtransplantationer vid venösa bensår. Resultatet var en bearbetning
av 18 vetenskapliga artiklar som sammanställdes utifrån olika
problemområden. Resultatet visade att patientens följsamhet påverkar
graden av sårläkning.
Jag är aktiv, jag sitter inte här och virkar och sånt : Äldre personers upplevelser av sjukgymnastisk verksamhet i kommunal vård och omsorg för äldre
Syftet med studien var att utifrån ett vårdtagarperspektiv nå ökad kunskap om och förståelse för hur äldre personer uppfattar och upplever sjukgymnastik inom kommunal verksamhet. Studien baseras på åtta intervjuer med äldre vårdtagare mellan 67 och 89 år, fyra män och fyra kvinnor, med olika grader av erfarenhet av sjukgymnastisk behandling utförd på olika enheter i kommunal verksamhet.Under analysen framkom tre kategorier;?Den äldre som individ - förutsättningar och förväntningar?Yttre påverkande faktorer ? rehaborganisation, miljö och bemötande?Sjukgymnastinsatsernas innehåll och karaktärResultatet visar att de intervjuade med en övergående funktionsnedsättning, t.ex. efter höft-fraktur, som fått sjukgymnastik under en kort, intensiv behandlingsperiod på en rehabenhet eller i ett hemrehabteam, väsentligen var nöjda med den behandling de fått. Däremot beskri-ver de intervjuade med en kronisk funktionsnedsättning, t.ex.
Mekaniskt tryck och töjning vid behandling av triggerpunkter: En litteraturöversikt
Triggerpunkter beskrivs ofta som ömma knölar i muskulaturen som kan producera smärta spontant (aktiva) eller vid provokation (latenta). Besvär från triggerpunkter är vanligare än många tror och således något som ofta förbises. Det finns många sätt för fysioterapeuter att behandla triggerpunkter. Två av de vanligaste ibland svenska fysioterapeuter är mekaniskt tryck och töjning. Tidigare examensarbeten har begränsat sig till behandling av triggerpunkter kring columna trots att de förekommer i extremiteter.
Effektivisering vid behandling av CONTRAM-data i ArcMap
Social housing in Northern Europe and the importance of social and political consideration in planning. Focus of the essay lies on the "burning suburbs" of France, based on literature studies combined with a study visit to Les Minguettes outside of Lyon..
Utvärdering av fyra antimikrobiella preparat som alternativ till antibiotika vid behandling av sårinfektioner
På grund av stora resistensproblem måste användningen av antibiotika i världen minska. För att kunna genomföra detta måste alternativa preparat börja användas. I detta arbete görs en utvärdering av fyra topikalt administrerade preparat som används vid behandling av infekterade sår. De preparat som utvärderas är honung, jod, hydrofoba förband (Sorbact) och polyhexametylenbiguanid (PHMB).
Utifrån de fakta och studier som finns tillgängliga i dagsläget görs en utvärdering av preparaten utifrån deras effekt, hur toxiska de är och om de selekterar för resistens hos bakterier. Med hänsyn till detta ges svar på frågan huruvida dessa preparat är lämpliga substitut till antibiotika vid behandling av sårinfektioner.
Vid sammanställning av studierna kunde det konstateras att tre av preparaten hade en baktericid effekt in vitro.
Effekter av fysisk träning vid långvariga icke specifika eller återkommande besvär från ländryggen: en litteraturöversikt
Besvär i ländryggen är en vanlig åkomma som drabbar majoriteten av alla människor i västvärlden någon gång under livet. Ländryggsbesvär delas upp i tre underkategorier ? akuta, subakuta och långvariga. Långvariga besvär utgör den största av dessa kategorier och består av en patientgrupp som upplever stort lidande. Besvären får stora konsekvenser både för individen och för samhället.
Akupunkturens effekter på smärta samt livskvalitet vid spänningshuvudvärk och migrän: en litteraturstudie
Bakgrund: Akupunktur används frekvent som behandling mot smärta såväl som andra symptom exempelvis vid spänningshuvudvärk och migrän. Huvudvärk delas in i två kategorier: primär och sekundär huvudvärk. Exempel på primär huvudvärk är migrän och spänningshuvudvärk och exempel på sekundär huvudvärk är nackrelaterad huvudvärk. Fler kvinnor än män har spänningshuvudvärk samt migrän och det är vanligare desto högre utbildningsnivå individen har. Syfte: Syftet med studien var att kritiskt granska och sammanställa den vetenskapliga litteraturen gällande akupunkturens effekter på smärta och livskvalitet vid spänningshuvudvärk och migrän.
Utforskande av posttraumatiska stressymtom hos föräldrar till stamcellstransplanterade barn
Flera studier har visat på en förekomst av posttraumatiska stressymtom (PTSS) hos föräldrar vars barn har varit allvarligt sjuka. Syftet med denna studie var att utforska innehållet i återupplevanden och undvikanden relaterade till barnets sjukdom och behandling hos föräldrar till stamcellstransplanterade barn. 17 föräldrar med PTSS vars barn hade stamcellstransplanterats i Sverige deltog. Datainsamling gjordes med halvstrukturerade intervjuer baserade på PCL-C. Intervjuerna transkriberades och analyserades med riktad innehållsanalys.
Behandling av övervikt och fetma
Denna studie syftade till att undersöka vilka behandlingsmetoder som används mot övervikt och fetma. Författarna finner detta område intressant då övervikt och fetma har blivit ett växande folkhälsoproblem i Sverige. I bakgrunden definierades övervikt, fetma, orsaker till övervikt och fetma, läkare och sjukvård samt tidigare studier. Studien var en kvalitativ undersökning och designen var en beskrivande studie. I denna studie genomfördes semistrukturerade intervjuer med två patienter som lider av fetma, en läkare, en dietist, en studentsköterska och en diabetessköterska.
REGASSA : Behandlingseffekt och uppföljningsmätning av internetförmedlad KBT jämfört med sedvanlig behandling för primärvårdspatienter med arbetsrelaterad psykisk ohälsa
Depression och arbetsrelaterad psykisk ohälsa är ett betydande folkhälsoproblem i Sverige och detta är en utmaning för primärvården idag. Denna uppsats är ett kunskapsbidrag till forskningsprojektet REGASSA som syftar till att utveckla och utöka behandlingsalternativen för individer med mild till måttlig depression samt arbetsrelaterad psykisk ohälsa inom primärvård. En 12 veckor lång individanpassad och behandlarstödd internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (iKBT) jämfördes med sedvanlig behandling. Behandlingseffekter undersöktes vid både eftermätning och uppföljningsmätning 12 månader efter påbörjad behandling. iKBT bestod av ett stort antal textbaserade moduler anpassade för olika typer av psykisk ohälsa.
Sjukgymnasters användning av djup nackmuskelträning vid behandling av nacksmärta : - en enkätstudie
SammanfattningSyfte och frågeställningarSyftet med studien var att kartlägga sjukgymnasters användning av specifik träning av djupa nackmuskler vid behandling av nacksmärta. Frågeställningarna var: ?I hur stor utsträckning använder sig sjukgymnaster av träningsmoment som syftar till specifik träning av djupa nackmuskler i behandlingen av nacksmärta??, ?Förekommer det något samband mellan hur stor utsträckning sjukgymnaster använder denna specifika träning, och deras specialistkompetens inom idrottsmedicin respektive ortopedisk manuell terapi??, ?Vilken övning används mest?? och ?I vilken utsträckning anser sjukgymnaster att specifik träning av djupa nackmuskler är relevant vid behandling av nacksmärta?? MetodMetoden var en enkätstudie. Utifrån studiens syfte och frågeställningar utformades en webbenkät. Enkäten testades på fyra sjukgymnastkollegor och reviderades därefter flera gånger.
Behandlingseffekt av KBT för social fobi på en psykiatrisk öppenvårdsklinik
Social fobi är vanligt förekommande och tenderar att föregå andra diagnoser såsom depression. Huvudsyftet med föreliggande studie är att utvärdera KBT-behandling baserad på Clark och Wells (1995) förklaringsmodell för social fobi, genom att pröva behandlingsresultatet från en öppenpsykiatrisk klinik gentemot randomiserade kontrollerade studier. Studien baserades på data från 36 tidigare patientbehandlingar utförda av psykologer vid WeMinds specialistklinik. Som huvudutfallsmått användes förändringspoäng på skalor för social fobi som visade stark effekt, i nivå med jämförda studier. Därutöver uppnådde totalt 78 procent av patienterna kliniskt signifikant förbättring och 75 procent bedömdes vara i remission efter behandling.
Skolans värdegrund-en paradox? : en kritisk diskursanalys av programmen SET och Steg Vis
Dagens svenska samhälle har förändrats från att ha varit av kollektivistiskt karaktär till att bli mer individualistiskt där fokus numera ligger på individen och hans/hennes fria val. Frågan är hur detta individualistiska tänkande kan förenas med lagen om alla barns och elevers rätt till lika behandling oavsett, kön, etnicitet, sexualitet, religion/trosuppfattning och funktionshinder? Denna uppsats är en kritisk diskursanalys av programmen SET och Steg Vis, vilka är program som i grundskolan används för att främja socialt och emotionellt lärande hos elever för att i förlängningen motverka våld och diskriminering. Mitt syfte med uppsatsen är att se vilken värdegrund programmen förmedlar och hur de förhåller sig till den svenska kontemporära utbildningspolitiska diskursen. Det som till synes verkar vara två liknande program har under analysen visat sig vila på, till viss del, olika värdegrunder.
Patienterns upplevelser av behandlingar vid hematologisk cancer : En kvalitativ studie av bloggar
Bakgrund: Att genomgå behandlingar vid hematologisk cancer innebär en stor omställning i det dagliga livet. Symtom och biverkningar har en stor påverkan på kropp och själ. Hematologisk cancer innefattar olika typer av cancer: leukemi, lymfom och myelom. Den behandling som ges vid hematologisk cancer innefattar stamcellstransplantation, strålning och cellgifter. Syfte: Syftet med denna studie var att beskriva patienters upplevelser av behandlingar vid hematologisk cancer.
Likabehandlingsplaner för likabehandlingsarbete? : En granskning av likabehandlingsplaner
Vi har i denna studie undersökt vilka möjligheter sex skolors likabehandlingsplaner ger för att arbeta för och med likabehandling. Detta har vi gjort genom att utföra kvalitativa textanalyser på skolornas likabehandlingsplaner där vi har studerat hur planerna svarar mot skollagen, Allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling (2012) samt Lika rättigheter i skolan? (2012). Vi har vidare utgått ifrån fyra strategier för likabehandlingsarbete som vi har hämtat från Kevin Kumashiros artikel Towards a Theory of Anti ? Oppressive Education (2000).