Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Kardanaxel - Sida 1 av 1

Utvärdering av testrigg för kardanaxlar

Examensarbetet har som övergripande syfte att ta fram en kravspecifikation för en testrigg åt företaget Leax Falun AB. Arbetet är även avsett att ge en beskrivning av dimensioneringskriterier för kardanaxlar. I denna rapport beskrivs och kartläggs Kardanaxelns dynamik och påfrestningar och utifrån dessa dras slutsatser om de krav som kan ställas vid testning och konstruktion av axeln. Femanalyser och beräkningar utfördes på Scanias största axel vilken riggen dimensioneras mot. Data från analyserna tillsammans med informationsinsamling och diskussioner med diverse företag, resulterar till en preliminär kravspecifikation med krav som kan härledas från tillgänglig data.

Reducering av släpförluster

För att öka köreffektivitet och säkerhet samt minska bromsarnas slitage är de flesta av Scanias lastbilar och bussar utrustade med en hjälpbroms, så kallad retarder. En retarder arbetar generellt sett enligt någon av följande två principer. Dels en elektromagnetisk variant av retarder som bromsar bilens Kardanaxel, drivaxlar eller växellåda genom att utnyttja elektromagnetisk induktion, eller som i Scanias fall där man använder sig av en hydrodynamisk tillsatsbroms som bromsar bilens Kardanaxel genom att slunga vätska inom ett skovelsystem. Bromsenergin övergår då till värmeenergi som i sin tur kyls bort av bilens ordinarie vattenkylsystem. Bromsmomentet styrs via trycket som råder mellan skovelbladen.

Utveckling av splitterskyddat styrdon till BvS10+

En viktig del i bandvagnen är styrdonet. Styrdonet är interfacet mellan fram- och bakvagn som möjliggör styrning och tiltning av fordonet. BAE Systems Hägglunds AB har idag ett styrdon till sin större splitterskyddade vagn, BvS10, som rent mekaniskt fungerar tillfredställande, dock saknas skydd av yttre hydraulik med mera. Syftet med detta examensarbete är att utveckla ett nytt koncept på ett ?skyddat? styrdon, som klarar ett givet skyddskrav, samt klarar att dela vagnarna på ett enkelt sätt.

Förlustsänkning i drivlina : En simuleringsmodell av hjulaxel till anläggningsmaskiner

Med ökad fokus på miljöpåverkan och bränsleekonomi vill Volvo Construction Equipment öka verkningsgraden på sina anläggningsmaskiner. På avdelningen för drivlineutveckling jobbar man bland annat med att sänka förlusterna i växellåda och hjulaxel på hjullastare och dumper. För att underlätta detta arbete har en simuleringsmodell som beskriver förluster i hjulaxlar tagits fram. Denna rapport beskriver framtagning av modellen, verifiering av modellen och vilka framtida användningsområden modellen lämpar sig för.Simuleringsmodellen är uppbyggd av ett antal komponentmodeller. Komponentmodellerna innehåller formler för respektive komponent i hjulaxeln.