Sök:

Sökresultat:

2878 Uppsatser om Könssegregerade grupper - Sida 9 av 192

Att skatta sin kÀrleksrelation : En studie av sjÀlvskattningsinstrumentet ENR

Anknytningsteorin handlar i grunden om barns relationer till sina primÀra vÄrdnadsgivare, och har ocksÄ kommit att bilda ramverk för studier kring vuxna kÀrleksrelationer. ?Experiences of Close Relationships? (ECR) Àr ett sjÀlvskattningsinstrument som mÀter vuxenanknytning, och som anvÀnds i forskningen sedan 1998. Denna studies första syfte var att undersöka den svenska versionen av detta instrument: ?Erfarenheter av NÀra Relationer? (ENR) och dess psykometriska egenskaper.

LÀrarens möjligheter till individualiserad undervisning i klassrummet : En studie om hur tre lÀrare uppfattar individanpassad undervisning

Syftet med denna studie var att undersöka grupp- och kommunikationsprocesser i en online community dÀr den gemensamma nÀmnaren mellan medlemmarna var intresset för spelet World of Warcraft. Undersökningen utfördes med hjÀlp av en egenkonstruerad enkÀt samt observationer vars syfte var att undersöka deltagarnas grupptillhörighet, vÀnskap, konflikthantering och kommunikation online, samt deras beteenden gentemot varandra. Syftet var Àven att undersöka om sociala anpassningsstrategier, standardroller och in-och utomgruppsfavoritism var applicerbara pÄ en virtuell grupp. Undersökningsresultaten pekar pÄ att mÄnga av de teorier gÀllande grupptillhörighet och vÀnskap Àven Àr applicerbara pÄ grupper formade online samt att kommunikationshjÀlpmedel sÄsom smileys underlÀttar konversationer i skriven form. Resultaten pekar Àven pÄ att de sociala anpassningsstrategierna och standardrollerna Àr applicerbara pÄ en virtuell grupp, dock anses urvalet för litet och observationstiden för kort för att med sÀkerhet sÀga att dessa Äterfinns.

Ung och jourhemsplacerad : En studie om hur ungdomar skapar sin sjÀlvbild i den sociala kontexten

Syftet med denna studie Àr att undersöka pÄ vilket sÀtt en jourhemsplacering pÄverkar ungdomars sjÀlvbild. I studien har en teori gÀllande avvikelse anvÀnts, samt symbolisk interaktionism. Studien har genomförts med kvalitativa intervjuer som typ av datainsamling och resultatet visar att det sociala sammanhanget Àr av stor betydelse i ungdomars skapande av sin sjÀlvbild. Ungdomarna i studien upplever kÀnslor av avvikelse och de upplever att en jourhemsplacering bryter mot den sociala normen som finns i samhÀllet idag. Denna avvikelse upplevs pÄ olika sÀtt och i olika hög grad beroende pÄ hur deras erfarenheter av jourhemsplaceringen ser ut.

Sjuksköterskors attityd gentemot HIV/AIDS patienter och faktorer som pÄverkar denna inom slutenvÄrden i EU och USA

HIV/AIDS Àr en virus sjukdom som omgÀrdas av fördomar och kopplas samman med grupper som homosexuella och missbrukare av intravenösa droger. Grupper som av samhÀllet i mÄnga fall har blivit fördömda för sitt avvikande levnadssÀtt. Vi vill med denna litteraturstudie belysa hur sjuksköterskors attityder emot HIV/AIDS patienter ser ut inom slutenvÄrden. I samhÀllet bemöts HIV/AIDS patientgruppen med misstÀnksamhet, skuldbelÀggande och rÀdsla (Siminoff, 2001). Vilken attityd har sjuksköterskorna inom slutenvÄrden i EU och USA till denna patientgrupp? Vi valde att genomföra en systematisk litteraturstudie för att fÄ svar pÄ studiens frÄgestÀllningar.

Reformer av familjepolitiken - förvÀntade effekter pÄ tidsallokering och jÀmstÀlldhet

Kvinnors och mÀns relativa vilkor pÄ arbetsmarknaden Àr intimt sammanknippade med fördelningen av betalt och obetalt arbete inom hushÄllet. Denna fördelning kan pÄverkas genom ekonomiska incitament och familjepolitiken har en viktig roll i detta sammanhang. Sverige stÄr nu inför en familjepolitisk reform, bestÄende av ett vÄrdnadsbidrag, en jÀmstÀlldhetsbonus och ett skatteavdrag för hushÄllsnÀra tjÀnster. Denna uppsats diskuterar dessa reformers förvÀntade effekter pÄ tidsallokeringen inom hushÄllet och hur dessa effekter kan förvÀntas skilja sig mellan olika socioekonomiska grupper. Den teoretiska ramen utgörs av Gronaus tidsallokeringsmodell och en hushÄllsmodell utformad av Blau et al.

NivÄgruppering ? för elevernas eller lÀrarnas skull? : En intervjustudie av lÀrares Äsikter om nivÄgruppering

Sverige Àr pÄ vÀg mot ett skolsystem som ger en ökad uppdelning av elever. Det skapas fler och fler valmöjligheter och alternativ för dagens elever. NivÄgruppering innebÀr att eleverna delas upp i lÀttare och svÄrare grupper inom ett och samma Àmne. I grundskolan har dessa grupper tidigare kallats allmÀn och sÀrskild kurs. Framförallt Àr det i engelska och matematik som nivÄgruppering förekommer.

UtvÀrdering av Group Development Questionnaire-interventioner pÄ svenska arbetsgrupper

Arbetsteam har blivit en allt mer vanlig tillÀmpad organisationsform pÄ dagens arbetsplatser. Att utforma bra metoder för att stödja arbetsgruppers utveckling Àr dÀrför av stor vikt. Group Development Questionnaire (GDQ) Àr en metod framstÀlld för att arbeta med grupper ur ett utvecklingsperspektiv. Denna studie utvÀrderar resultaten av GDQ-interventioner som genomförts pÄ tolv svenska arbetsgrupper, i syfte att undersöka om positiva förÀndringar skett i grupperna. Resultaten visade inte pÄ nÄgra större signifikanta förÀndringar i gruppernas fasutveckling.

Taxonomin hos Prinia flaviventris - en eller flera arter?

Den asiatiska fÄgelarten Prinia flaviventris (Delessert, 1840) har sju underarter: P. f. sindi-ana Ticehurst, 1920, P. f. flaviventris (Delessert, 1840), P.

Kvalitativa skillnader mellan olika grupper av utvÀrderare i en anvÀndbarhetsinspektion.

Denna studie syftar till att undersöka om det framkommer kvalitativa skillnader i de förvÀntade anvÀndbarhetsproblem som kommenteras pÄ av olika grupper av utvÀrderare i en anvÀndbarhetsinspektion. Metoden som anvÀnds för anvÀndbarhetsinspektionen Àr heuristik utvÀrdering, dock utan en sedvanlig problembedömning. De olika utvÀrderargrupperna som har undersökts Àr anvÀndbarhetsexperter och utvecklare. Den heuristiska utvÀrderingen har utförts pÄ ett system utvecklat för att medborgare i Sverige ska kunna ansöka om tjÀnster hos socialtjÀnsten, administrera sina Àrenden och kontakta socialtjÀnsten. UtvÀrderarna har innan utvÀrderingen pÄbörjats informerats om anvÀndargrupper, anvÀndarscenarion och Nielsens tio heuristiker.

AnvÀndning av personametod vid utveckling av informationstjÀnster för grupper med sÀrskilda behov

Personor som designmetod Àr bÄde hyllad och ifrÄgasatt. Scenarier och personor Àr tvÄ modeller som inkluderar anvÀndaren pÄ olika sÀtt. Personor ska visualisera anvÀndaren och scenarier illu- strerar anvÀndaren i interaktion med den kommande produkten. Syftet med denna studie var att ta reda pÄ om personor tillför nÄgot vid utveckling av informationstjÀnster för sÀrskilda grupper, som scenarier inte redan gör. För att undersöka syftet utvecklades fyra personor med tillhörande scenarier.

Vikten av att arbeta och verka tillsammans : En studie om hur grupper skapas inom Försvarsmakten

Den hÀr uppsatsen tar sin utgÄngspunkt i att social sammanhÄllning Àr mycket viktigt för militÀra förband för att de ska kunna fungera i den varierande arbetsmiljö de Àr tvungna att arbeta i. undersökningen syftar till att studera de praktiska metoder och strukturer som Förvarsmakten anvÀnder sig av för att skapa starka arbetslag och öka den sociala sammanhÄllningen. Som teoretiskt ramverk anvÀnds Durkheims religionsbegrep det heliga och de profana, totem och ritualer. Totem Àr de symboler som grupper av mÀnniskor anvÀnder för att visualisera det de anser Àr heligt samtidigt som dessa symboler identifierar individen som bÀr dem till gruppen. Ritualer har den egenskapen att de för mÀnniskor nÀrmare varandra och sÀtter oss i rörelse.

FörÀndringar i arbetsklimat och psykoterapeutiskt arbete hos handledningsgrupper med olika problembilder

Denna studie ingick i ett större forskningsprojekt om grupphandledning under psykoterapiutbildning (GUT). Studiens syfte var att belysa betydelser av problem i handledningsgrupper för upplevelsen av kvalitativa förÀndringar i arbetsklimat och psykoterapeutiskt arbete. FrÄgestÀllningarna gÀllde hur förÀndringarna beskrevs samt om det fanns skillnader i beskrivna förÀndringar mellan handledningsgrupper med olika problembild. 54 handledare och handledda frÄn 12 handledningsgrupper pÄ den grundlÀggande utbildningsnivÄn deltog. Data samlades in via frÄgeformulÀr med kvantitativa och kvalitativa frÄgor.

Karta och terrÀng : Fyra studier om förÀndrade livsvillkor och omvÀrderad identitet

FörÀndring Àr ofta synonymt med livets olika faser; somliga utgör en naturlig del av livet medan andra sker mer eller mindre ovÀntat. Oavsett hur vÀlkommen en förÀndring Àr har vi att förhÄlla oss till dess konsekvenser och innebörder. MÀnniskans förmÄga att anpassa sig till nya situationer och utveckla strategier att hantera förÀndrade livsvillkor Àr av betydelse för hennes vÀlmÄende och kÀnsla av sammanhang. Kulturella aspekter och samhÀlleliga normer inverkar pÄ hur sociala grupper och förhÄllanden definieras och vÀrderas. Ett par av de mÀnniskor som kommer till tals i föreliggande antologi upplever ett glapp mellan sin egen vardagsnÀra upplevelse och samhÀlleliga förestÀllningar.

Grekerna och krisen II : ? en undersökning utifrÄn ett diskursanalytiskt perspektiv

Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur tvÄ av Sveriges största dagstidningar, Dagens Nyheter och Aftonbladet, valt att beskriva greker och Grekland under en av den finansiella krisens första intensiva rapporteringsperioder under 2011. Min avsikt har varit att utifrÄn ett diskursanalytiskt perspektiv, undersöka huruvida vissa teoretikers, bland annat Simon Cottle och Teun Van Dijks pÄstÄenden om mediernas framstÀllning av vissa grupper under pÄgÄende krissituationer stÀmmer överens med Dagens Nyheters och Aftonbladets framstÀllning av grekerna under den ekonomiska krisen.I uppsatsen har jag fördjupat mig i sex artiklar. Genom att ha studerat den litteratur av relevans för mitt arbete har jag velat undersöka huruvida det gÄr att koppla teorierna i litteraturen till artiklarnas innehÄll.Efter att ha analyserat de sex artiklarna som publicerats under en av de mest bevakade perioderna under 2011 Àr min uppfattning att flertalet av de tidigare nÀmnda teoretikers pÄstÄenden om mediernas framstÀllning av vissa grupper (i detta fall greker), under pÄgÄende krissituationer, stÀmmer överensstÀmmer med Dagens Nyheters och Aftonbladets framstÀllning av grekerna under juni 2011..

Vad Àr egentligen syftet? : En fenomenografisk studie av varför lÀrare anvÀnder sig av grupparbeten i sin undervisning och hur de resonerar kring indelningen av grupper och bedömning

Denna uppsats syftar till att undersöka hur lÀrare upplever syftet med att anvÀnda arbetsmetoden grupparbeten i sin undervisning, hur de resonerar kring indelning av eleverna till grupper samt hur de resonerar kring bedömningen av dessa grupparbeten.Studien bygger pÄ halvstrukturerade intervjuer med nio yrkesverksamma lÀrare pÄ gymnasial nivÄ och dÄ syftet Àr att undersöka hur lÀrarna sjÀlva upplever dessa fenomen har resultaten analyserats ur ett fenomenografiskt perspektiv.Resultaten frÄn studien visar att informanterna framförallt vill variera sin undervisning genom olika arbetsmetoder, och just grupparbeten anser de öva olika fÀrdigheter hos eleverna, sÄvÀl Àmneskunskaper som sociala fÀrdigheter. Huruvida det ena prioriteras före det andra resonerar de olika kring, liksom hur gruppindelningen sker och vad som bör ingÄ i bedömningskriterierna. I resonemangen kring gruppindelning belyses olika variablers betydelse, sÄsom ambitionsnivÄ, kön och sociala relationer. Dessa variabler ligger Àven till grund för hur lÀrarna resonerar kring fördelarna med homogena respektive heterogena grupper. Informanterna lyfter Àven deras roll som lÀrare i elevernas grupp-arbeten och hur de kan understödja elevernas uppfyllande av de för grupparbetet uppsatta mÄlen.Dessa resultat tyder sammanfattningsvis pÄ en variation av resonemang kring syftet med denna specifika arbetsmetod och dÀrmed Àven varierande resonemang rörande för-vÀntningar, gruppindelningar och bedömningar av dessa grupparbeten, dÄ det som styr upplÀgget av sÄvÀl uppgift, gruppindelning som bedömning Àr den Äterkommande frÄgan: Vad Àr egentligen syftet? .

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->