Sök:

Sökresultat:

5584 Uppsatser om Könsblandad undervisning - Sida 64 av 373

"Du taLar sÄ illavÄLet vart À' du vÄrpen?" : En didaktisk idé om kontrastiv undervisning

 Uppsatsen utreder hur sprÄk och dialekt, relaterar till identitet och i vilken riktning sprÄkförÀndringar i en lokal dialekt, TorsömÄlet, har skett mellan 1950 och 2000. Vidare diskuteras Àven hur sprÄkundervisning kan stödja sprÄk- och identitetsutveckling. Resultaten visar att sprÄket Àr nÀra förbundet med identiteten genom socialisationsprocessen och att de dÀrför inte kan separeras. I dialektundersökningen visar resultaten att den lokala dialekten har genomgÄtt förÀndringar i alla undersökta variablerna sÄsom, förÀndring relaterat till tid, sprÄk och kön, samt sprÄk och Älder. Som ett resultat av dessa slutsatser föreslÄs sprÄkundervisning belysa alla sprÄkets varieteter för att undervisningen ska stödja utvecklingen av bÄde sprÄklig kompetens och identitet, sÄ kallad kontrastiv undervisning.

Akademiska ord i kemi ? en studie om högstadieelevers förstÄelse av akademiska ord i kemilÀroböcker

Magisteruppsats, H2SVA 15 hpSvenska som andrasprÄkVT 2014Handledare: Sofie Johansson Kokkinakis.

Folkligt eller klassiskt i fiolundervisningen? : En jÀmförelse mellan nÄgra folkmusikaliskt förankrade fiollÀrares syn pÄ sin undervisning och nÄgra klassiska fiolmetoder

I det hÀr arbetet har jag undersökt hur fiollÀrare med förankring i folkmusiken undervisar samt vilka eventuella omrÄden som de lÀgger vikt vid och varför. Jag valde att göra en kvalitativ intervju med fem informanter. Mitt mÄl var att vÀlja fiollÀrare med utbildning frÄn musikhögskola, men för övrigt med sÄ varierande bakgrund som möjligt. Jag har stÀllt intervjusvaren mot nÄgra klassiska fiolmetoder. Jag har inte kommit fram till nÄgra nya perspektiv eller infallsvinklar i folkmusikundervisningen.

Mediepedagogik pÄ djupet

Arbetet beskriver mediepedagogik pÄ djupet, vad den bestÄr av för olika delar och vilka kopplingar den har till andra inlÀrningsteorier och pedagogiker. Empirin samlades in pÄ Satellitskolan i Malmö genom intervjuer med lÀrare och elever. Slutsatserna av undersökningen var att pedagogiken har lustfyllt lÀrande i centrum. Eleverna arbetar mestadels bÄde Àmnes- och Äldersintegrerat i grupper. De fÄr ta stort eget ansvar i planeringen och vid genomförandet av sitt arbete, medan lÀrarna agerar likt bistÄende handledare och ger dem hjÀlp och vÀgledning om det behövs.

Vilket recept - spelar det nÄgon roll? : Receptens roll som betydelsebÀrare och meningsskapare i Hem- och konsumentkunskap

 Syftet med denna uppsats Àr att studera vilka recept lÀrare i hem- och konsumentkunskap anvÀnder i sin undervisning och dÄ sÀrskilt studera vem och vad som bestÀmmer urvalet samt att se vilka vÀrden och normer som förmedlas.Undersökningen Àr utförd med deltagande observationer samt kvalitativa intervjuer av tre lÀrare och sex elever i Är Ätta och nio. Vid de deltagande observationerna har en metodvariant som kallas "critical incidents" anvÀnts.Resultatet tyder pÄ att vilka recept som anvÀnds frÀmst har att göra med lÀrarens instÀllning till vem som ska göra valet, med vad lÀraren har planerat att undervisningen ska handla om och med vilken tillgÄng till recept som finns. Genom valet uttrycker lÀrarna pedagogiska idéer och kunskapssyn och eleverna uttrycker bland annat smakpreferenser.Min slutsats Àr att det finns anledning att fundera över bÄde hur elever lÀr och vad jag som lÀrare kan göra för att skapa de bÀsta förutsÀttningarna för lÀrande. .

Inne att lÀra in ute? Om arbetet med utomhuspedagogik pÄ skolor i Sverige och Norge

Det hÀr Àr en undersökning om varför allt fler skolor satsar pÄ att arbeta med utomhuspedagogik, samt vilka mÄl ledning och lÀrare har med detta. Det Àr ocksÄ en undersökning om vilka orsaker som ligger bakom att lÀrare undviker att bedriva undervisning utomhus. Vad ser lÀrare ute pÄ skolor i Sverige som hinder för att undervisa utomhus? Undersökningen grundar sig pÄ litteraturstudier, intervjuer och enkÀter. Av resultaten framgÄr att skolor satsar pÄ att arbeta med utomhuspedagogik för att det finns mÄnga pedagogiska skÀl till att göra det.

Elevers upplevelser av inflytande i skolan : -nÀr de Àr i behov av sÀrskilt stöd

Syftet med detta examensarbete var att undersöka hur den nya skollagen upplevs kunna fungera i praktiken i grundskolan. Syftet var vidare att belysa förutsÀttningar som behövs för att grundskolan ska kunna ge barn med autism och autismliknande tillstÄnd den skolgÄng och undervisning som de behöver och har rÀtt till utifrÄn sin funktionsnedsÀttning. För att undersöka syftet har jag genomfört intervjuer, med personer vilka verkar pÄ olika nivÄer inom en kommun i södra Sverige.FrÄn hösten 2011 gÀller andra premisser för barn med autism och autismliknande tillstÄnd och anledningen till det Àr att en ny skollag börjar gÀlla den 1 juli 2011. I nuvarande skollag har dessa barn rÀtten att bli mottagna i sÀrskolan, oavsett om de har en utvecklingsstörning eller inte, men till hösten fÄr enbart de med en utvecklingsstörning bli mottagna. Det innebÀr att dessa barn framöver kommer att tillhöra grundskolan och lÀsa efter grundskolans kursplaner, men det finns en möjlighet för barnen att vara inkluderade i sÀrskolan.                                   Jag har i undersökningen kommit fram till att det behövs kunskaper och förstÄelse kring funktionsnedsÀttningen, för att personal i grundskolan ska kunna ge dessa barn den skolgÄng och den undervisning som de har behov av och rÀtt till.

Aspergers syndrom i skolan : En kvalitativ studie om gymnasielÀrares förstÄelse, kunskap och motivation till att undervisa elever med Aspergers syndrom.

Syftet med den hÀr studien Àr att med hjÀlp avimplementeringsteorin ta reda pÄ huruvidalÀrare i gymnasieskolanförstÄr, kan och vill skapa en god lÀrandemiljö för elever medAspergers syndrom mot bakgrund av de direktiv som finns i gymnasieskolans styrdokument.UtifrÄn en kvalitativ intervjumetod kommer sex stycken inom gymnasieskolan verksammalÀrares upplevda uppfattningar om förstÄelse, kunskaper och möjligheter att optimerainlÀrningen för elever med Aspergers syndrom i skolan att diskuteras. Intervjuerna hargenomförts pÄ tvÄ olika skolor, en vanlig gymnasieskola och en specialanpassadgymnasieskola för elever med Aspergers syndrom. Resultatet visar att det finns en stormotivation hos samtliga lÀrare att anpassa sin undervisning till dessa elever men att det finnsbrister nÀr det gÀller resurser och förstÄelse för funktionsnedsÀttningen. Resultatet visar Àvenatt det framförallt Àr pÄ den vanliga gymnasieskolan som det finns brister i implementeringen..

Utomhuspedagogik ? en didaktisk metod för gymnasiet

I detta arbete ville jag undersöka hur utomhuspedagogik betraktas frÄn olika hÄll, nÀmligen ilitteratur, elevers syn pÄ att viss undervisning bedrivs utomhus samt att hur jag som lÀrareupplever det.Metoden har varit litteraturstudier, intervjuer av elever samt att jag gjort egna observationer.Resultatet visar att i litteraturen finns mÄnga som föresprÄkar att undervisning ska bedrivasutomhus, bland annat stÀrker det elevernas koncentrationsförmÄga, eleverna fÄr en sinnligpÄverkan som Àr positiv och de fÄr arbeta praktiskt vilket befrÀmjar den teoretiskakunskapsuppbyggnaden. Dessutom stÀrker utomhusverksamheten hÀlsan, bÄde hos elever ochpersonal. Den mesta litteraturen avspeglar mestadels de lÀgre Ärskurserna, högstadiet ochgymnasiet berörs inte i sÄ stor utstrÀckning. Eleverna var överlag positiva att vara ute, i synnerhetnÀr vÀdret var varm och skönt. De ansÄg att de lÀrde sig pÄ ett annat sÀtt Àn i klassrummet ochdetta sÀtt var ett bra sÀtt.

Hur bedrivs undervisningen i idrott och hÀlsa?

Syftet med arbetet Àr att belysa hur en skola bedriver undervisningen i idrott och hÀlsa. Undersökningen gjordes genom kvalitativa intervjuer med en rektor, en lÀrare och tvÄ elever i Ärskurs fyra respektive Ärskurs sex pÄ en skola i södra Halland. Bakgrunden till arbetet Àr den okunskap som finns hos elever i dagens samhÀlle om hÀlsa respektive ohÀlsa. Under min skoltid fanns ingen undervisning om varför det Àr bra att vara fysisk aktiv och det bör dÀrför belysas hur det idag kan se ut pÄ en skola. Metoden som anvÀnds Àr kvalitativa intervjuer med fyra personer som har olika anknytningar till skolan som ligger i södra Halland.

"Inga konstigheter" : en intervjustudie av idrottslÀrares Äsikter kring rörelsehinder i undervisningen.

Rörelsehinder i undervisningen Àr ett fenomen som stÀller vissa krav pÄ en lÀrare i Idrott och hÀlsa, eftersom Àmnet har en fysisk prÀgel. Faktum Àr att undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsÀttningar och behov, men hur tÀnker lÀrarna kring detta?Syftet med examensarbetet Àr att undersökaidrottslÀrares Äsikter kring undervisning med rörelsehindrade elever i grundskolan. För att fÄ svar pÄ frÄgestÀllningar kring detta intervjuades fem lÀrare med yrkeserfarenhet mellan 3-12 Är. Resultatet av deras utsagor tillhandahÄller hur de anser att man bör arbeta med rörelsehinder i undervisningen, samt vilka svÄrigheter och möjligheter de kan se.

Att frÀmja ett ökat ordförrÄd : En kvalitativ studie kring speciallÀrares undervisning i Ärskurs 1 och 2

Syftet med studien Àr att undersöka nÄgra speciallÀrares mÄlsÀttningar och verksamhet vad det gÀller sprÄkutvecklande arbete och ordförrÄdsutveckling i Ärskurs 1 och 2. Den teoretiska utgÄngspunkten har varit det fenomenografiska perspektivet. Kvalitativa intervjuer med speciallÀrare, samt ostrukturerade icke-deltagande observationer i undervisningssituationer genomfördes. En kvalitativ tematisk analys anvÀndes för analysen av intervjuerna och observationerna. De teman som framkommit Àr Ord i text och Muntligt arbete.

The Nature and Role of Experiment in Science Education

Experimentets art och roll i naturvetenskaplig undervisning Àr ett fundamentalt och omfattande Àmne. I föreliggande litteraturstudie görs ett försök att sÀtta in frÄgan i ett historiskt, pedagogiskt och vetenskapligt sammanhang. Innan experimentets roll diskuteras, stÀlls dock frÄgan vad naturvetenskap Àr, varför och hur det skall undervisas, och vad som kÀnnetecknar praktiskt arbete och experimentell verksamhet i skolan. Med denna bakgrund refereras nÄgra forskares och lÀrares erfarenheter och Äsikter. Det visar sig, föga överraskande, att formerna för och avsikterna med experiment i undervisningen Àr skiftande.

GÄr det att förbÀttra barns matematiska förstÄelse inför skolstart? : En studie om tidig matematisk stimulans av sexÄriga barns förstÄelse för tallinjen 1-10.

Studie Àr baserad pÄ Siegler & Ramani (2008) ?Playing linear numerical board games promotes low-income child­renŽs numerical development?. Syfte Àr att undersöka om det med intensivtrÀning (i form av ett linjÀrt tÀrningsspel) gÄr att stimulera sexÄriga barns talförstÄelse inom talomrÄdet 1-10. Metoderna som valts Àr fÀltexperiment och observation. FÀlt­experimentet pÄvisar att intensivtrÀning med ett tÀrningsspel, utfört under 4 stycken 15 minuters lektioner under en tvÄveckors period, tydligt kan förbÀttra barns talförstÄelse medan observationen visar att utfallet pÄverkas av pedagogens olika yrkesverktyg samt undervis­ningens organisation (en-till-en undervisning).

Attityder till NO

Uppsatsen handlar om attityder till naturvetenskap. Syftet med min undersökning Àr att ta reda pÄ vilken definition pedagogerna hade av NO, vilka attityder som pedagogerna ansÄg fanns hos pedagogerna sjÀlva, deras kollegor och deras elever i grundskolans tidiga skolÄr samt vilket förhÄllningssÀtt pedagogerna hade till lÀrande i NO. Jag intervjuade fem pedagoger i skolÄr F-6 och analyserade deras svar för att fÄ fram likheter och skillnader genom tillÀmpning av en fenomenografisk analys. Resultatet visade att definitionen av NO var snarlik hos samtliga respondenter samt att de var intresserade av NO och menade att det var viktigt. PÄ grund av att det Àr ett svÄrt Àmne och eftersom kÀrnÀmnena som mÀts genom nationella prov ofta gÄr före NO bedrivs inte sÄ mycket naturvetenskaplig undervisning i grundskolans tidiga skolÄr.

<- FöregÄende sida 64 NÀsta sida ->