Sök:

Sökresultat:

28 Uppsatser om Jordbearbetning - Sida 2 av 2

Är plöjningsfri jordbearbetning bättre än konventionell plöjning? :

The background of this study is the fact that it nowadays is more common to grow wheat after wheat. Usually we plow every autumn to remove the straw, and we wanted to study the effect of alternative methods to do it. We have done this experiment to answer the question if no tillage is better than conventional plowing. The results of the field experiment indicate that there is a link between plant establishment and the choice of equipment, but also a higher weed pressure in experimental plots with only ground tillage. The equipments which left much straw on the top of the ground the problems with fungi were more severe.

Beräkning av växthusgasutsläpp vid odling av raps för biodieselproduktion : Tillämpning av EU:s förnybartdirektiv för alternativa jordbruksmetoder

Rapsmetylester (RME), även kallat biodiesel, är ett biobränsle som produceras av rapsolja. Trots att RME är förnybart är växthusgasutsläppen i ett livscykelperspektiv inte försumbara, eftersom odlingen av raps ger upphov till utsläpp. Jordbruket är en av Sveriges största källor till klimatpåverkande gaser. Utsläppen sker framförallt i form av den högpotenta äxthusgasenlustgas som härrör från produktion och användning av gödsel, men även utsläpp som beror på användning av fossila bränslen är signifikanta. År 2009 antogs EU-direktivet 2009/28/EG, som bland annat syftade till att säkerställa de förnybara bränslenas klimatprestanda, det så kallade förnybartdirektivet.

Alternativa värdväxter för växtpatogener i svensk växtodling

Kraven på hög kvalité och höga skördar har länge varit en drivkraft för att effektivisera och utveckla växtodlingen. Lantbrukare har i alla tider försökt att minska de negativa effekter som ogräs, insekter, svampar, bakterier och virus har haft på skörden. Bekämpningen har sett olika ut genom åren och utvecklats utifrån kunskaper om skadegörarna och ogräsen. Växtföljder, Jordbearbetning samt bekämpning kemiskt och mekaniskt är idag de främsta åtgärderna. Målet med denna litteraturstudie är att ge en klarare bild av samspelet mellan besvärliga växtpatogener och dess värdväxter i dagens svenska lantbruk. På detta vis kan man dra slutsatser om huruvida ogräsfloran på ett fält har betydelse för vilka svamp- och virussjukdomar som kan tänkas uppkomma på detta fält. Studien visade att flertalet svampsjukdomar och virusinfektioner kan drabba flera av våra vanligaste åkerogräs, men även arter som odlas i vall kan angripas.

Studier av svaga och kraftiga höstrapsbestånd i Skåne 2006-2007 :

Under hösten 2006 och våren 2007 följdes 20 st höstrapsfält. Bestånden studerades och graderades för att ge ett underlag till en inbördes jämförelse. Odlingsinsatserna har också analyserats och ett flertal intressanta resultat kan påvisas. Övervintringen har en fundamental betydelse i svensk höstrapsodling, dagens sortmaterial är dock mycket vinterhärdigt och i kombination med att höstarna blivit allt längre och varmare på senare tid ökar flexibiliteten vid val av tidpunkt för Jordbearbetning och etablering. Daggradsberäkningar är en värdefull informationskälla som tas fram ur klimatdata.

Etableringsstrategier för spannmål : en studie av investeringsbeslut i maskinsystem

In order to produce grain in an economically rational manner numerous decisions have to be made. One of these decisions is what tillage system to use. The cost of the tillage system is a large part of the total cost in grain production. Different tillage systems result in different distribution of fixed costs, operating costs and timeliness costs. The price of the produced grain and cost of inputs also affect the best way to produce grain.

Habitatmanipulering, en tveeggad bekämpningsmetod? : potentiella möjligheter och risker med alternativa födoresurser och skyddande habitat

Bevarande biologisk bekämpning är en bekämpningsstrategi som används för att bevara eller öka mängden av en specifik naturlig fiende till den skadeorganism som ska bekämpas. En skillnad i jämförelse med andra strategier inom biologisk bekämpning är att inga biologiska bekämpningsorganismer tillförs, i stället främjas de naturliga fiender som redan finns i odlingen och det omgivande landskapet. Habitatmanipulering är en metod inom bevarande biologisk bekämpning som bygger på en förändring av de naturliga fiendernas habitat som skall resultera i en förbättrad tillgång av nödvändiga resurser så som alternativ föda, skyddande habitat och alternativa bytes- och värddjur. Den här litteraturstudien undersöker potentiella möjligheter och risker med två metoder inom habitatmanipulering. Den ena metoden bygger på att inkludera blommande växter i en odling för att skapa en förbättrad tillgång av alternativa födoresurser, så som pollen och nektar, till naturliga fiender.

Med vatten som begränsande faktor : en litteraturstudie om artval och skötsel av agroforestrysystem i Östafrika

Träd har alltid använts inom jordbruket och de senaste åren har de spelat en viktig roll i miljö- och klimatforskningen. Att integrera träd i jordbruket kan ha en mängd fördelar, såsom förbättrad jordstruktur och ökad avkastning. Östafrika är en av regionerna där man använder och forskar inom agroforestry. Delar av regionen har problem med svår torka, varför vattentillgången är en begränsande faktor inom jordbruket. Risken finns att trädens konkurrens med grödorna inte väger upp de fördelar som ett agroforestrysystem kan medföra.

Höstrapsens tillväxt från sådd till invintring

Svensk Raps driver sedan 2006 ett forskningsprojekt för att öka oljeväxtproduktionen med20% och minska kostnaderna i odlingen med 20%. I projektet ingår ett antal delprojekt ochdetta examensarbete är skrivit som en del av ett av dessa: Fältförsök med etableringsmetoderoch luckringsbehov för höstraps.Arbetet har till största delen skett genom fältstudier i försöksserien R2-4141, Markstruktur föroptimal oljeväxtodling. Försöksplanen innehåller åtta led med olika etableringsmetoder ochförsöken var belägna på åtta olika platser i södra Sverige. Syftet med arbetet var att jämföraoch utvärdera hur olika bearbetningssystem påverkade höstrapsens tillväxt från etablering tillinvintring och under hösten 2008 gjordes fältstudier av bl.a. såbäddsegenskaper,uppkomsthastighet, halmmängd i ytan, plantegenskaper och mätning av marktemperaturer.Plantuppkomsten var vid invintringen överlag bättre i de led som såtts med Rapid än i tvåbredspridda led.

Optimering av reducerad bearbetning : högre skörd till lägre kostnad

Optimization of soil tillage and crop rotation is important in many aspects, but particularly in maximizing profit margins. Since the economic outcome is usually decisive, it can be interesting to study different combinations of soil tillage systems and crop rotations in order to identify the maximum economic outcome. How a crop functions in a particular tillage system determines whether it is profitable to grow that crop. Different tillage systems affect the soil and its processes in different ways. Reduced tillage often works best on weak-structured heavy clays and on silty clays.

Skogsträdgård i staden:hur stadsodling kan använda permakulturens odlingsfilosofi

Permakultur innebär att skapa uthålliga mänskliga miljöer och fördelaktiga matproducerande ekosystem. Den enskilda människan behöver bli mer involverad i sin egen matproduktion för att detta ska kunna uppnås. Denna litteraturstudie presenterar växter utifrån skogsträdgårdens skiktindelning, vilka representerar växternas olika funktioner i ett ekosystem. Skogsträdgården är ett centralt odlingssätt inom permakulturen, där främst perenna växter kombineras i naturenliga kompositioner till en hållbar, effektiv produktion av mat. Genom att kategorisera växterna i skikt kan man få en överskådlig bild som förenklar skapandet av hållbara ekosystem för stadens olika ?trädgårdar?.

Grödreflektans och bildanalys för bestämning av biomassa i fältförsök

I traditionella fältförsök har den vanligaste metoden för att bestämma biomassa ochkvävemängd varit att klippa prover i den växande grödan. Denna bestämning blirtidskrävande och på så sätt dyr, vilket gör den svår att utföra flera gånger under enväxtsäsong. Efterfrågan har därför vuxit efter en tillförlitlig metod som är effektiv och somdärmed gör det möjligt att mäta med tätare intervaller, men som ändå inte är oskäligt dyr.Detta examensarbete har inriktat sig till att undersöka om grödors reflektans som mäts meden hyperspektral sensor kan vara användbar för att bestämma biomassa, kvävemängd ochkvävehalt och på så vis vara användbar i försöksverksamheten. Dessutom har metodenbildanalys jämförts med sensormätningar.Försöket startade 2010-04-16 och pågick med löpande mätningar till 2010-06-30 i sjuJordbearbetningsförsök. För att mäta reflektansen har Yara?s handburna sensor använts,vilken mäter grödreflektansen mellan 400 och 1000 nm.

Beståndsetablering för optimerad maltkornsodling

Dålig uppkomst är ofta ett stort problem i Sverige och hur såbädden utformas påverkar utsädetsgroning. Mälardalsregionen utmärks av höga lerhalter och därmed ställs särskilda krav påbrukningsmetod för att lyckas med odlingen. Dessutom tillämpas mycket plöjningsfri odling och det ärdärför intressant att jämföra förhållandena i såbädden med plöjda system.I detta examensarbete har en stickprovsundersökning av såbäddar gjorts, för att se hur förhållandenapåverkar etablering, tillväxt och skörd hos maltkorn. Såbäddsegenskaper i plöjningsfria jämfört medplöjda system, samt effekter av extra harvning har också undersökts. Undersökningen ägde rum iMälardalen, där sex fält med reducerad bearbetning jämfördes med lika många plöjda fält för att skeskillnad i tillväxt, etablering och skörd.

Direktsådd under svenska förhållanden

Direktsådd i Sverige är en etableringsmetod som tillämpas i liten omfattning, där endast cirkatvå procent av Sveriges areal direktsås. Syftet med detta arbete var att undersöka direktsåddunder svenska förhållanden. Det utfördes framförallt genom fältstudier, i ett nystartat försök ochi tre pågående försöksserier. Det nya försöket var direktsådd med Seed Hawk och Rapid, där debåda Väderstadsmaskinerna jämfördes med varandra och ett grunt höstbearbetat led i storparcellförsökpå Munsö i Mälaren. En av de pågående serierna var ett treårigt rikstäckande försökmed höstrapsetablering, R2-4143.

<- Föregående sida