Sök:

Sökresultat:

131 Uppsatser om Johannes döparen - Sida 8 av 9

Att leva med prostatacancer : upplevelser ur ett parperspektiv

Prostatacancer Àr den vanligaste cancerformen i Sverige. DÄ sjukdomen Àr potentiellt livshotande riskerar mannen och hans nÀrstÄende att drabbas av en traumatisk kris. Behandlingsalternativen inkluderar operation, strÄlbehandling och hormonbehandling, vilka ofta leder till biverkningar. Syftet med uppsatsen var att beskriva pars upplevelser av att leva med prostatacancer. Studien Àr en litteraturöversikt baserad pÄ Ätta artiklar med kvalitativ ansats.

Elefantgraviditet : En socialpsykologisk studie om adoptivförÀldrars upplevelser av adoptionsprocessen

Adoption Àr ett av mÄnga sÀtt att bilda familj pÄ, dock Àr det inte sÄ vanligt i vÄrt samhÀlle. DÄ adoption inte Àr vanligt förekommande finns det inte heller mycket kunskap kring adoptionsprocessen dÀrför har vÄrt syfte varit att undersöka vilka emotioner som uppkommer i adoptionsprocessen och hur dessa bearbetas bÄde inom individen och i en gemenskap. VÄrt syfte var att undersöka hur paren och den enskilda individen hanterar emotionerna som uppkommer i adoptionsprocessen men Àven hur normerna pÄverkar synen pÄ adoptivförÀldrar. DÀrefter ville vi Àven se hur den enskilda individen kunde genomgÄ denna process och om förÀldragruppen hade nÄgon betydelse. För att ta reda pÄ detta utförde vi fyra solidariska intervjuer med fyra olika par som ingick i samma förÀldragrupp.

"Goda Àlskare de föds inte, de görs": en kritisk studie av Sexinspektörerna utifrÄn ett queerteoretiskt perspektiv

Den hÀr studien Àr en kritisk granskning av programserien Sexinspektörerna som sÀndes i sex avsnitt pÄ TV4 vÄren 2007. I Sexinspektörerna fÄr heterosexuella par hjÀlp med sitt sex- och samliv av tvÄ experter pÄ omrÄdet. Syftet med vÄr studie Àr att undersöka hur programmet skapar och Äterskapar heteronormativitet och pÄ sÄ sÀtt hur femininitet(er) och maskulinitet(er) uttrycks inom den heterosexuella parrelationen. Uppsatsen utgÄr ifrÄn ett queerteoretiskt perspektiv och den heterosexuella matrisen utifrÄn Judith Butler. Genom att vÀlja kritisk diskursanalys som metod har vi kunnat analysera sÄ vÀl det som sÀgs i programmet som de bilder som visas och pÄ sÄ sÀtt tillföra ytterliggare en dimension till analysen.

Motivet till klivet : en studie av drivkrafterna och meningsskapandet inom en ny grön utflyttningsvÄg för sjÀlvhushÄllning

Aktuella trender kring stadsodling, ekologism, antikommersialism och sjÀlvhushÄllning visar tecken pÄ att en ny grön vÄg Àr pÄ ingÄng. Hos de nya livsstilsidealen finns en vurm för landsbygden. Ett vÀxande antal personer vÀljer idag, tillskillnad frÄn normen, att flytta ut frÄn stÀderna för att praktisera sjÀlvhushÄllning pÄ landsbygden. Denna uppsats undersöker hur dessa gröna utflyttare motiverar och ger mening till sitt val av livsstil. Det Àr en kvalitativ studie baserat pÄ material frÄn fyra semistrukturerade intervjuer med relativt nyligen utflyttade par.

Arbetsmaterial om Indien och Sverige - konstruktionen av ett jÀmförelsememory

Min avsikt har varit att utforma ett arbetsmaterial som ett komplement till de lÀromedel som finns idag. Det viktigaste för mig har varit att försöka utgÄ frÄn elevernas intresse och fÄnga deras nyfikenhet, att erbjuda stor variation pÄ uppgifter och arbetssÀtt och att sedan arbeta vidare med deras egna frÄgestÀllningar, men utifrÄn vissa givna uppgifter. FrÄgan varför blir central i ett reflekterande arbetssÀtt. Jag har gjort ett jÀmförelsememory, dÀr paren konstrueras med bilder frÄn Indien och Sverige, det vill sÀga en bild frÄn Sverige och en frÄn Indien, förestÀllande liknande situationer eller föremÄl. Detta Àr utformat utifrÄn teorier om vi-och-dom-kÀnsla, elevernas olika lÀrstilar, Gardners teorier om De sju mÀnskliga intelligenserna och multipla intelligenser, lÀrarnas möjlighet att nyttja sitt frirum i lÀroplanen samt kursplaner i framförallt bild, geografi, samhÀllskunskap och svenska.

Nyblivna förÀldrars tankar kring förÀldraledighet, amning, förÀldrautbildning samt barn- och mödravÄrden

Syftet med denna studie var att ta reda pÄ nyblivna förÀldrars tankar kring frÀmst förÀldraledighet, amning, förÀldrautbildning, barn- och mödravÄrden, med tyngdpunkt pÄ vÄrdens roll och pappans delaktighet. Intervjuer genomfördes med 11 förÀldrar och svaren analyserades och kategoriserades i teman. Resultatet visade att de allra flesta var nöjda med vÄrden de hade fÄtt frÄn bÄde MVC och BVC, men enskilda förÀldrar var missnöjda med enstaka sköterskor de trÀffat. Informanterna var ocksÄ nöjda med bemötandet, dÄ bÄda förÀldrarna kÀnde sig delaktiga i samtalet med barnmorskan. Alla förÀldrar ville vara hemma med sitt barn under nÄgon period, vilket berodde pÄ personliga skÀl och en vilja att vara med sitt barn.

?Postfacken dÀr nere Àr ju mer för syns skull? ? En studie av kommunikation pÄ lÀrplattformer vid skolor med en-till-en

Titel: ?Postfacken dÀr nere Àr ju mer för syns skull? ? En studie av kommunikation pÄ lÀrplattformer vid skolor med en-till-enFörfattare: Johannes Dyplin och Alexander EnglundUppdragsgivare: LÀrarutbildningsnÀmnden (LUN), Göteborgs universitet.Kurs: Examensarbete i Medie- och kommunikationsvetenskap, Institutionen förjournalistik och masskommunikation vid Göteborgs Universitet.Termin: VÄrterminen 2011Handledare: Mathias FÀrdighSidantal: 38 sidor exklusive bilagorSyfte: Syftet Àr att undersöka hur lÀrplattformar anvÀnds för internkommunikation pÄ gymnasieskolor med en-till-en-satsningar.Metod: Kvalitativa samtalsintervjuer och en kvantitativ enkÀtundersökningMaterial: Fem lÀrare och en studierektor pÄ tre olika skolor, samt sammanlagt 99 eleverHuvudresultat:LÀrplattformar anvÀnds frÀmst för kommunikation via E-post och dokumentdistribution. SÀndarna och mottagarna har nÀst intill samma möjligheter för kommunikation och strukturen av denna Àr mycket lik den vi finner i ett vanligt klassrum. LÀrplattformen utesluter inte heller pÄ nÄgot vis den personliga kontakten, trots den bekvÀmlighet som finns, utan blir en kanal i mÀngden. Vilken information som fÀrdas och i vilken kanal bestÀms av sÀndaren vilket kan fÄ negativa konsekvenser för mottagaren; utan faststÀllda rutiner kan eleverna behöva anpassa sig till varje enskild lÀrares lösning, vilket kan bidra till en förvirring och omotivation.AnvÀndarnas instÀllning till lÀrplattformer över lag tycks generellt sett vara god men önskemÄl om att funktioner som ligger utanför systemet skall integreras stÄr högst pÄ listan.

Polyarki och demokrati. En idéhistorisk studie av Robert Dahls demokratiteori

Since the nineteen-fifties, the American political scientist Robert Dahl (born in 1915) has been one of the most prominent democracy theorists in the world. In the book Politics, Economics, and Welfare, he and his colleague Charles E. Lindblom in 1953 introduced the notion of polyarchy as a denomination for the incomplete democracies of the Western world. Linguistically speaking, this notion was formed in connection with the ones already existing in the philosopher Aristotle's (384-322 B.C.) comparative teachings on government. Later, it has become apparent that the notion of polyarchy has already been in use by other authors, such as Johannes Althusius (1614) and Sir Ernest Barker (1947).Robert Dahl has been active at Yale University (in New Haven, Connecticut, USA), and is regarded as one of the foremost representatives of the political-science discipline known as pluralism.

IVF-processen.  Parets upplevelse av vÄrdens bemötande, samt processens pÄverkan pÄ parrelationen

Av par i fertil Älder som aktivt försöker fÄ barn Àr det 10-15 procent som inte lyckas inom ett Är och rÀknas dÄ till kategorin ofrivilligt barnlösa. Att drabbas av ofrivillig barnlöshet innebÀr stor sorg och prövning för det drabbade paret. Med hjÀlp av assisterad befruktning kan parets möjligheter till graviditet öka. En IVF-process innebÀr psykisk och fysisk pÄfrestning, vilket stÀller stora krav pÄ vÄrdens bemötande, kompetens och stöd. Denna studie syftar till att undersöka hur par som genomgÄr IVF-behandling upplever vÄrdens bemötande samt om och i sÄ fall hur parets relation pÄverkats under och efter IVF-processen.

FörÀldrastöd i grupp - nio barnmorskors erfarenheter av att hÄlla förÀldragrupp

Barnmorskor har inom verksamhetsomrÄdet mödrahÀlsovÄrd ansvar att stödja förÀldrapar inför förlossning och förÀldraskap, för att gynna barns vÀlbefinnande. Det regleras utifrÄn nationella styrdokument av förÀldrastöd i grupp. Omfattande forskning finns angÄende förÀldrars upplevelser av stöd i förÀldragrupp och mindre av barnmorskors erfarenheter av förÀldrastöd i grupp. Syftet med denna studie Àr att belysa barnmorskors erfarenheter kring att hÄlla förÀldrastöd i grupp. Intervjuer genomfördes med nio barnmorskor pÄ tre olika barnmorskemottagningar i vÀst Sverige.

Delat ledarskap ? En studie om ett delat manligt och kvinnligt ledarskap

I en vÀrld dÀr organisationerna blir större och komplexare och det blir mer och mer att ta stÀllning till, sÄ vÀcks intresset för att dela pÄ ledarskapet. BÄde pÄ arbetsplatsen och i privatlivet vill vi fÄ mer gjort. För att klara dessa nya krav som stÀlls pÄ oss sÄ kan ett delat ledarskap vara en av lösningarna.Det delade ledarskapet kan ge oss den avlastning som behövs och hjÀlpa oss att skilja arbete frÄn privatliv i och med att vi vet att vi har andra att förlita oss till. Vi behöver inte ensamma ta ansvar för hela arbetet.Sedan kan det delade ledarskapet göra att vi breddar synfÀltet för vÄrt ledarskap och klarar av att hantera större och komplexare organisationer. Det finns en del som skrivit om detta och nÄgra som anvÀnt det delade ledarskapet beskrivit hur det har hjÀlpt dem och Àven vilka problem de kan stÀllas inför i denna form av ledarskap.Detta förde mig in pÄ tanken om ett delat manligt och kvinnligt ledarskap, som jag Àven har egen erfarenhet av, och om detta skulle vara en form som ytterligare stÀrker vÄrt ledarskap och breddar synfÀltet i den allt mer komplexa organisationsvÀrlden.Min studie bygger pÄ intervjuer med tre ledarpar som alla anvÀnder sig av ett delat ledarskap och dÀr tvÄ av dessa paren Àr en man och en kvinna.

Funktionshinder pÄ bÀsta sÀndningstid : Om SVT:s arbete med mÄngfald i dramaproduktion

Detta Àr en kvalitativ undersökning om hur Sveriges Television arbetar med mÄngfald med fokus pÄfunktionshindrade i dramaproduktion och hur medarbetarna integrerar det i sitt arbete. För att kunna ta reda pÄ hur det gÄr till har vi utgÄtt ifrÄn dramaserien Livet i Fagervik som fallstudie och gjort kvalitativa intervjuer med personer som varit delaktiga i produktionen av första sÀsongen av dramaserien. De personer som vi har intervjuat Àr: Stefan Baron, programchef pÄ SVT Drama, MikaelSyrén, upphovsman till Livet i Fagervik, Calle Marthin, kreativ producent, Man Chiu Leung Carlson, projektledare, Harald Hamrell, regissör, Maria Kiisk, rollbesÀttare och Johannes Wanselow, skÄdespelare. Vi har Àven gjort intervjuer med personer pÄ Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO som har ett samarbete med SVT, Emil Erdtman, utvecklingsledare, HSO och Mia Ahlgren, projektledare, HSO. Intervjuer har Àven skett med Johan Hartman, CSR- Chef pÄ SVT, och Christoffer LÀrkner, handlÀggare hos GranskningsnÀmnden.Förutom de elva kvalitativa intervjuerna som vi har genomfört sÄ har det empiriska materialet bestÄtt avRadio och TV-lagen 1996, dramaserien Livet i Fagervik (12 avsnitt å 45 minuter), samt följande dokument: Sveriges Televisions mÄngfaldsplan 2008, överenskommelsen mellan SR, UR och SVT gÀllande fördelning för olika slags insatser rörande program om och för funktionshindrade 2008, Public service-redovisningen 2008, Anslagsvillkor 2008, SÀndningstillstÄnd för 2007-2009 och BestÀllningsskrivelse.Den teoretiska ramen som denna uppsats utgÄr ifrÄn och som vi har kopplat vÄrt resultat till, Àr teorierkring identitet och representation, produktion och makt samt den sociala ansvarsteorin.Resultat visar att de som arbetar med att producera dramaserier, till stor del har tÀnkt pÄ begreppet mÄngfald, men dÄ i ett större perspektiv och inte specifikt pÄ enskilda grupper.

Mandeism i Sverige : En antik religion söker sin identitet i ett vÀsterlÀndskt samhÀlle

FrÄn att ha varit en exotisk liten religion som har fört en tynande nÀrvaro i södra Irak och Iran har mandeismen flyttat till vÀstvÀrlden och dÀribland Sverige. NÀr allt fler mandéer möter en ny kultur och ett nytt samhÀlle i Sverige pÄverkar det inte bara dem som individer utan Àven religionen mandeism. I denna uppsats har jag pÄbörjat att undersöka hur mandéer ser pÄ sin identitet och religion. Jag har tagit min utgÄngspunkt i en bred teoretisk diskussion om identitet, religion och sekualisering. Mandeismen Àr en gnostisk religion som troligtvis har sina rötter i dagens Israel/Palestina och ser Johannes döparen som den sista profeten.

RUT -konstruktioner kring det nutida svenska avlo?nade husha?llsarbetet - En diskursanalys av debattartiklar i Aftonbladet och Dagens Nyheter samt fo?retagen Hemfrid och HomeMaids hemsidor.

Syftet a?r att underso?ka konstruktioner kring avlo?nat husha?llsarbete i 10 debattartiklar i Aftonbladet och Dagens Nyheter samt pa? fo?retagshemsidorna Hemfrid och HomeMaid i fo?rha?llande till arbete, ko?n och etnicitet. Vidare underso?ks hur ja?msta?lldhet och ja?mlikhet kan fo?rsta?s. Materialurvalet a?r gjort med fo?rhoppningen att visa en ideologisk och praktisk sida.

LÀrare - dÀrför förkunnare : En undersökning av kristendomslÀrarinnan Astri Heimers morgonböner och hennes roll som morgonbönsförrÀttare 1938-1954

Unlike previous research, this thesis considers the possibility of regarding the morning prayers in Swedish schools as preaching, rather than teaching. 28 morning prayers, delivered in the church of S:t Johannes in the city of Malmö during 1939-1954 by the religious teacher Astri Heimer (1889-1986), constitutes the material for analysis. The purpose of this thesis is to examine if Heimer's morning prayers may be regarded as preaching, and to discuss the significance of this, in particular considering her role as leader of morning prayers.The examination is conducted in three steps. The first step investigates how morning prayers in general ought to be understood - as teaching or preaching? This is done by describing and comparing the literary genres of religious teaching and preaching, looking into the rules and principles which define the field of application.

<- FöregÄende sida 8 NÀsta sida ->