Sökresultat:
2219 Uppsatser om Intern transport - Sida 50 av 148
Adaptiv katalysatormodell för reglering
This master?s thesis describes the development of a model of the catalystsystem aiming at control by an MPC. A well functioning model, which is suitable in control purpose, is important while emission legislation become more and more hard to fulfill for the car manufacturers. Much research has been done in the field of physical modeling of the system, but in this work a linear adaptive time discrete ARX-model is developed and validated.The systems tendency to change its dynamic during usage implies that the model must be adaptive. The developed model proved to be well functioning and shows promising conditions for the MPC design.
Fysisk planering ur ett folkhälsoperspektiv ? fallstudie i Hjo
Hur samverkar de nationella folkhälsomålen med fysisk planering, och på vilket
sätt kan folkhälsomålen beaktas för att förbättra förutsättningarna för ökad
fysisk aktivitet hos barn?
Denna studie är en fallstudie i Hjo kommun. Studien tar utgångspunkt i
kommunens folkhälsoproblematik som visar att det finns en hög förekomst av
övervikt hos barn. Intentionen är att undersöka vilka organisatoriska processer
som kan underbygga det kommunala arbetet med folkhälsomålen, liksom att ta reda
på vilka faktorer i den fysiska miljön som skapar förutsättningar för barns
fysiska aktivitet. Avsikten med studien har varit att skapa ett underlag för
Hjo kommuns översiktliga planering.
Kommunicera mera!? En studie med fokus på intern ekonomisk information
Syftet med uppsatsen är att identifiera vilken ekonomisk information som en företagsledning i ett större tillverkande företag förmedlar, samt verifiera om detta stämmer överens med vad produktionspersonalen har vetskap om. Vi ämnar även undersöka vad som inverkar på produktionspersonalens vetskap om denna information. Slutsatser: Vad ledningen vill föra ut för ekonomisk information och vad produktionspersonalen har vetskap om stämmer generellt inte överens. De respondenter som har störst vetskap om den ekonomiska informationen är mer engagerade, känner större samhörighet i gruppen och är mer insatta i företagets ekonomiska situation. Gemensamt för dessa är att de alla har kontinuerliga och täta möten med roterande ansvar för att hålla i dessa samt tillgång till väl uppdaterade anslagstavlor..
Att förändra ett vinnande koncept : En studie om affärsutveckling på Svenska Handelsbanken AB
Mot bakgrund av den föränderliga värld vi lever i och företagens behov av att aktivt möta dessa förändringar genom förnyelse och affärsutveckling har en fallstudie genomförts. Detta med syftet att beskriva Svenska Handelsbanken ABs verksamhet och deras arbete med affärsutveckling för att diskutera hur denna strategi kan utvecklas. För att undersöka området har intervjuer genomförts på Handelsbankens huvudkontor och lokala bankkontor och information från interna samt externa dokument samlats in. Resultatet har analyserats med hjälp av teorier ur litteratur samt vetenskapliga artiklar hemmahörande inom den organisationsteoretiska inriktningen inom företagsekonomi samt entreprenörskapsforskning. I analys och tolkning framgår att Handelsbanken är ett moget företag som bör arbeta med en intern affärsutveckling, vilket dels innebär skapandet av ett möjlighetssökande klimat.
Första linjens chefer i organisationer : Hur uppfattas de av medarbetarna?
Syfte: Att undersöka hur första linjens chefer tillskrivs auktoritet från sina medarbetare.Metod: Kvalitativ intervjustudie med primärdata från två chefer och totalt 7 medarbetare till dessa chefer.Teori: Denna studie utgår från teorier kring ledarskap, ledarstil och auktoritet.Slutsats: Chefer tillskrivs inte auktoritet utifrån om denne är internt eller externt rekryterad utan personliga egenskaper och ledarstil verkar i vårt fall spela större roll..
Reservdelsstrategier: en studie om möjliga regionala
samarbeten
Stora Enso är ett globalt skogsindustriföretag som har fyra enheter i Gävle/Dala regionen. Reservdelshållningen styrs i dagsläget till stor del på respektive enhet utan någon större samordning. Om synergieffekter av ett samarbete inom reservdelshållningen ska kunna uppnås är det viktigt att undersöka vilken reservdelsstrategi som enheterna bör använda i regionen. Inom ramen för strategierna ingår också om det finns möjlighet till samarbete med andra storindustriföretag i regionen Syftet med detta arbete är tvådelat. Den första delen handlar om att utifrån teori utreda möjliga reservdelsstrategier gällande lagerhållning inom storindustri.
Interna kontroller : Vad har internrevisor för roll och arbetsuppgifter på företagen?
Syfte: Uppsatsens bakgrund är Enronkraschen som skedde i USA år 2001. Kraschen har satt igång mycket betydande diskussioner om de bakomliggande anledningarna, om regelverkens användbarhet och om marknadens kapacitet att snabbt reagera på väsentlig information. Händelserna inom den amerikanska revisionen har skapat en internationell diskussion angående såväl ett ökat fokus på internrevisorernas arbete som företagets system för interna kontrollen. För att kunna utöva en effektiv styrning måste företagsledningen ha en internrevision till sin hjälp. Internrevisorns arbetsuppgifter är att se till att de interna kontrollerna på företaget är tillförlitliga och ändamålsenliga.
Svensk kod för bolagsstyrning : Dess effekter på bolagens organisatoriska merkostnader
Uppsatsens syfte har varit att bringa klarhet i vilka organisatoriska merkostnader implementeringen av Svensk kod för bolagsstyrning har medfört för företag på Stockholmsbörsens A-lista. Ambitionen var således att dels försöka få svar på vilka kostnader som påverkats men också med hur mycket de påverkats. Koden representerar en ökad självreglering i och med principen ?följa eller förklara?. Inom svenskt näringsliv har Koden kritiserats för att självreglering till sin natur är konkurrensbegränsande eftersom vissa aktörer sinsemellan gör upp hur regelverket ska se ut.
Konstruktion av robotlås
Examensarbetet gick ut på att konstruera ett robotlås. Ett robotlås håller fast roboten i sitt transport/utskjutningsrör till det är dags för roboten att avfyras. Det första som gjordes var att förutsättningslöst försöka komma på så många grundidéer som möjligt. Efter detta togs de krav vi hade fått med. Dessa bestod av mått- krafts- tids- och miljökrav.
Hur den interna kvaliteten kan höjas genom införandet av ett Balanced Scorecard- en fallstudie av EuroMaint
Uppsatsen är genomförd som en kvalitativ fallstudie med utgångspunkt i fallföretaget EuroMaint. Vi har använt en kvalitativ metod, genom att vi bland annat intervjuat ett antal olika aktörer med god insyn i EuroMaint, för att möjliggöra en djupgående analys. Vi har konstaterat att EuroMaint har brister i sin interna kvalitet och att dessa kan förbättras genom att införa ett Balanced Scorecard. Detta gäller även tjänsteföretag som har liknande förutsättningar som EuroMaint. Vi uppmärksammar också att det främst är processen förenad med att helhjärtat införa ett Balanced Scorecard som genererar dessa förbättringsmöjligheter, inte själva styrkortet i sig.
Validering av den svenska översättningen av Impaired control scale ? självskattningsskala som undersöker kontroll av alkoholkonsumtion
Föreliggande studies syfte var att undersöka validitet och intern konsistens för den svenska översättningen av Impaired control scale (ICS), en självskattningsskala som mäter grad av kontroll av alkoholkonsumtion. ICS består av subskalorna; Attempt control (AC), Failed control (FC) samt Predicted control (PC). Svar på ICS sammanställdes från respondenter (n = 203) som behandlats för alkoholproblem vid mottagningar i Västra Götaland. Faktoranalysen visade en bakomliggande faktor för AC, och två faktorer för FC respektive PC. Den interna konsistensen var god.
Internredovisning i nio småföretag - behov, utformning och begränsande faktorer
Syftet med vår magisteruppsats är att ta reda på hur några mindre företag i
olika branscher har uppfyllt sina informationsbehov för den interna styrningen
samt att undersöka vilka faktorer som begränsar företagens utformning av
redovisning för intern styrning.
Samtliga företag vi har studerat har någon form av internredovisning, även om
den inte alltid är så formaliserad. Endast de två företag som har den mest
utvecklade internredovisningen är själva missnöjda med hur de uppfyller sina
informationsbehov. De begränsande faktorer vi har identifierat är kostnad, tid,
verktyg, intresse, tradition, kunskap, nytta, tillväxtambitioner och
rådgivning. Bristande kunskap verkar dock vara den bakomliggande orsaken till
samtliga..
Byggnation av ett tak i Lwengo Basilla : En fältstudie med fokus på infästningar, pelare och bärläkt på en skola i Demokratiska Republiken Kongo
The Swedish Transport Administration manage nearly 4,000 railway bridges in different condition and age around the country. These bridges is in constant need of maintenance and requires continuous inspections. This thesis is designed as a damage investigation on a single-track railway bridge south of Solvarbo in Säter municipality. The railway bridge is in operation and serves over 10,000 trains a year, everything from speed trains to freight trains. The bridge is built as a beam bridge, simply supported over a road.
Säkra kosttillskott? : en granskning av vilka rutiner Gävle kommuns apotek och hälsokostbutiker har för att kontrollera sitt kosttillskottsortiment, med fokus på märkning och redlighet
Det finns en stor marknad för kosttillskottprodukter i Sverige, år 2008 låg den totala försäljningen på cirka två miljarder svenska kronor. Intag av osäkra kosttillskott kan ge skadliga effekter hos konsumenten. Oroväckande är att tidigare undersökningar visar att brister finns när det kommer till kosttillskottens märkning, att de innehåller otillåtna substanser, att verksamhetsutövarnas kunskaper inom området är begränsade och att ingen eller en minimal intern kontroll av kosttillskotten sker. Dessa faktorer motiverar genomförandet av den här undersökningen som skett på uppdrag av förvaltningen Bygg & Miljö Gävle. För att underlätta förvaltningens framtida offentliga kontroll har den här studien syftat till att kartlägga huruvida kommunens apotek och hälsokostbutiker har rutiner för att erhålla säkra och icke vilseledande kosttillskott och i förekommande fall även undersöka hur dessa rutiner är utformade.
Men vi tänker ju ta... : En fokusgruppstudie om undomars inställning till körkort
Due to the decrease in obtaining driver?s licenses among young people, the main purpose of this study was to acquire a deeper understanding of young people?s attitudes towards driver?s license and towards driver?s education. This is a qualitative study with a theoretical approach, which combines Bourdieu with post modern theories. By using focus groups a wide rage of attitudes among young people have been gathered. Having a driver?s license is still considered a standard among young people even though their attitude mostly depends on their need for one.