Sökresultat:
1334 Uppsatser om Integrerat europa - Sida 3 av 89
Turkiet och Europa : En studie i identitetspolitik
The purpose of this Masters-thesis is to examine the impact of identity politics on (a) Turkey's foreign policy towards Europe and the EU, and (b) Europe's/EU's political attitude towards Turkey, and what implications this may have on a possibly future Turkish membership in the EU. It is a more interpreting thesis than it is an explaining one. The examination shows that Turkey has considered Europe as a political model, while Europe has used the muslime Turkey as a threat to determine its own identity. The negotiations between EU and Turkey this autumn will have great impact on the identity of both sites. If the EU accepted Turkey as a member, the union could gain a chance to spread democracy to the islamic world and thereby earn global respect.
Demokrati vid 37,9 % valdeltagande? : - En Kritisk diskursanalys av ledareartiklars syn på Europa parlamentsvalets resultat
Den här studien undersöker med ett Kritisk diskursanalytiskt förhållningssätt ett urval av skilda ledareartiklars kommentarer av Europa parlamentsvalets resultat år 2004. Med ?kommentera? avses det, vilka diskurser de konstruerar ifråga till denna händelse. Min studie inriktar sig även på att försöka besvara om ledareartiklarna anser att parlamentsvalet var demokratiskt legitimt ur ett demokratiskt perspektiv när det var en minoritet av de svenska samt de europeiska medborgarna som valde att utnyttja sin rösträtt. Jag intresserar mig även för de svar/orsaker ledareartiklarna anger till varför ett så fåtal avväljarna använde dennes rösträtt..
Risken för spridning av Rift Valley Fever till Sverige och Europa
Rift Valley fever (RVF) är en i Sverige relativt okänd sjukdom som främst drabbar tama idisslare, men också har en stor zoonotisk potential. Då sjukdomen är vektorburen och har visat sig kunna spridas med ett stort antal vektorer, finns viss oro för sjukdomens spridningspotential i nya områden. Syftet med detta arbete har varit att uppskatta risken för sjukdomens spridning, främst till Sverige men även till andra länder i Europa.
Flertalet undersökningar har visat att myggarter med förmågan att bära Rift Valley Fever Virus (RVFV) finns både i Europa och Nordamerika. Sedan sjukdomen år 2000 spreds från den afrikanska kontinenten till den arabiska halvön, ser många epidemiologer det bara som en tidsfråga innan sjukdomen får global spridning.
Sjukdomen har ett snabbt förlopp, hos unga djur ses ofta bara diffusa symtom innan djuren dör. Frekvensen av aborter hos dräktiga djur och dödligheten hos nyfödda kan uppgå till 80-100% hos både får och nöt.
Matematik och estetiska uttrycksformer i förskolan : En kvalitativ undersökning om hur matematik och musik integreras
Syftet med denna rapport var att undersöka hur matematik och musik integreras i förskolan. Hur synliggör pedagogerna matematiken som finns i musikstunder? Vilka begrepp förekommer? Observeras någon skillnad i bemötandet gentemot flickor respektive pojkar. Fyra förskolor och fyra förskollärare deltog i intervjuer och observationer. Dessa förskolor valdes ut med ett målinriktat urval då vi ville undersöka förskolor som arbetar integrerat med matematik och estetiska uttrycksformer. I de observerade musikstunderna förekommer mycket matematik. Många ej förväntade begrepp så som talordning, olika strategier för räkning som pekräkning, motsatsord och jämförelseord förekom under observationerna.
Hur ska svenska fotbollsklubbar bli framgångsrika i Europa?
Syftet med denna uppsats är att genom vår analys formulera vilka faktorer som ligger till grund för att lyckas att skapa konkurrenskraftiga fotbollsklubbar i Sverige gentemot Europa. Metod: Kvalitativ metod med induktiv ansats Teoretiska perspektiv: Vi har utgått från relevant fakta inom strategi för att djupare gå in på ?Key Success Factors?-modellen. Empiri: Vi har erhållit data från elva intervjuer som hållits med nyckelpersoner inom fotbollsbranschen. Resultat: Fotboll som underhållning kommer alltid att vara beroende av moderna anläggningar och en uppdaterad kompetens för att kunna erbjuda sina publik det den vill ha och på sätt nå framgångar..
Varför, och varför inte, integrerar NO-lärare ämnena i grundskolan?
Under vår skolförlagda utbildning har vi varit på olika skolor, där vi sett att lärarnas undervisning varierade stort i dessa skolor. Vi undrar varför det är så mycket ämnesstrukturerad undervisning ute på skolorna och varför inte lärarna undervisar mer ämnesintegrerat när vi ser att det finns möjligheter till detta. En av de viktigaste uppgifterna som verksamma lärare bör ha, är att ge eleverna möjligheter till överblick och sammanhang mellan ämnen. Syftet med vår studie var att undersöka varför lärarna integrerar och varför inte lärarna integrerar i skolorna. Vår undersökning grundar sig på telefonintervjuer med 25 lärare från två kommuner.Vår studie visar att lärarna integrerar ämnena för att eleverna ska förstå samband och se helheter.
Integrerat växtskydd i rapsodling
Under andra delen av 1900-talet utvecklades ett stort antal kemiska bekämpnings-medel (pesticider) som gav goda kontrolleffekter mot ogräs och växtskadegörare. Dessa medel blev vanliga att använda inom det konventionella lantbruket. Under senare år har dock resistens mot bekämpningsmedel börjat utvecklas hos insekter, svampar och ogräs. Vidare har antalet tillgängliga pesticider minskat på marknaden beroende bland annat på ökade krav på låg miljöpåverkan. År 2009 tog Europeiska unionen (EU) beslut om direktivet ?Hållbar användning av bekämpningsmedel?.
Patenträttsliga aspekter på reverse engineering: ett klargörande om under vilka förutsättningar reverse engineering inom tillverkningsindustrin är tillåtet enligt patenträtten
Denna uppsats har som syfte att klargöra hur långt det är tillåtet att med reverse engineering experimentera med en patentskyddad uppfinning innan patentintrång föreligger. Främst förs en diskussion om hur långt det är tillåtet att experimenteramed en patentskyddad uppfinning, utifrån patentlagens experimentundantag, utan att kränka ensamrätten som patentet ger. För att svara på denna fråga börjar diskussionen ur ett svenskt perspektiv i den svenska patentlagen, med ett instick ilagen om skydd för företagshemligheter. Diskussionen förs sedan ut i Europa för att se hur bedömningen av reverse engineering och experimentundantaget gjorts där och till sist vänds blicken mot USA. Bedömningen som görs är att reverse engineering ges ganska fria händer så länge målet för processen är att finna ny kunskap utöver den kunskap som finns inbäddat i patentet.
Hantering av systemdokument
All systemdokumentation som finns på Flextronics är dokumenterad på en mall i Word. Utvecklingen inom Flextronics WE, Karlskrona är stor. Många datasystem används på företaget inom olika avdelningar lokalt men även i Europa, och ingen gemensam ruin för hanteringen av systemdokument finns. Helpdesken på Flextronics servar hela Karlskrona och västra Europa på deras datasystem och nätverk. Vår uppgift är att ta fram en kravspecifikation för hantering av systemdokumentationen.
Agglomerationer och skattekonkurrens i Europa
Enligt den traditionella modellen av skattekonkurrens ska kapitalets mobilitetresultera i ineffektivt lågt satta kapitalskattesatser som med tiden kan leda till endestruktiv ?race-to-the bottom?, dvs. att länderna kommer att successivt sänka sinaskatter för att attrahera kapital. Detta kan innebära en välfärdsförlust för alla länder.Verkligheten ser dock annorlunda ut. I takt med att kapitalmarknaden liberaliserades iEuropa har de flesta länderna höjt kapitalskatten, även de som hade en relativt högskatt från början.
Hantering av systemdokument
All systemdokumentation som finns på Flextronics är dokumenterad på en mall i
Word. Utvecklingen inom Flextronics WE, Karlskrona är stor. Många datasystem
används på företaget inom olika avdelningar lokalt men även i Europa, och ingen
gemensam ruin för hanteringen av systemdokument finns.
Helpdesken på Flextronics servar hela Karlskrona och västra Europa på deras
datasystem och nätverk.
Vår uppgift är att ta fram en kravspecifikation för hantering av
systemdokumentationen. För att helpdesken skall kunna utnyttja denna
information krävs att informationen lagras på ett enkelt och överskådligt sätt
där man lätt kan söka uppgifter. Lösningen skall vara Web-baserad så att alla
användare skall kunna utnyttja informationen både internt och externt via
företagets intranet..
Integrerat växtskydd - en del av ett hållbart lantbruk : teoretisk och praktisk genomgång av EU-direktivet 2009/128/EG om hållbart användande av bekämpningsmedel
I
och
med
införandet
av
EU-?direktivet
(2009/128/EG)
om
hållbart
användande
av
bekämpningsmedel
och
dess
krav
på
att
alla
yrkesverksamma
inom
lantbruk
ska
tillämpa
integrerat
växtskydd
(IPM)
senast
den
1
januari
2014,
kommer
en
rad
förändringar
att
ske
i
det
svenska
lantbruket.
I
Sverige
ligger
ansvaret
på
Jordbruksverket
att
fördela
och
informera
om
IPM
och
hur
implementeringen
kommer
att
genomföras.
Examensarbetet
(fortsättningsvis
kallad
rapporten)
syftar
till
att
visa
hur
den
teoretiska
och
praktiska
tillämpningen
av
integrerat
växtskydd
(IPM)
kommer
att
se
ut.
Rapporten
innefattar
tre
områden;
växtskyddsproblem
i
Sverige
och
EU,
med
innebörden
samt
den
teoretiska
tillämpningen
av
integrerat
växtskydd,
växtskyddspolitik
i
Sverige
och
EU,
där
lagar
och
rättsakter
som
berör
växtskydd
och
integrerat
växtskydd
tas
upp,
och
hur
IPM
bör
tillämpas
i
praktiken,
där
för?
och
nackdelar
med
integrerat
växtskydd
samt
informationsflödet
mellan
myndigheter,
rådgivare
och
odlare
tas
upp
genom
en
intervjustudie.
I
början
av
1900?talet
introducerades
de
första
syntetiska
bekämpningsmedlen
till
lantbrukarnas
lycka.
Bekämpningen
av
skadegörare
kunde
nu
utföras
effektivare
och
forskningen
gick
snabbt
framåt
inom
området.
Den
alltmer
intensiva
användningen
av
bekämpningsmedlen
ledde
under
1950-?talet
till
problem
med
resistens
i
fält
och
skador
på
närliggande
miljö.
Problemen
ledde
fram
till
att
alternativa
metoder
inom
lantbruket
började
undersökas,
där
den
kemiska
bekämpningen
minimerades
i
ett
försök
att
skapa
hållbara
ekosystem.
Det
var
detta
som
blev
förgrunden
till
det
som
vi
idag
kallar
IPM.
Begreppet
IPM
innebär
att
lantbrukaren
använder
sig
av
förebyggande
metoder
för
att
minska
angrepp
av
skadegörare,
genom
att
skaffa
sig
kunskap
om
skadegörarens
biologi
för
att
kunna
förbereda
odlingen
på
ett
sätt
så
att
angrepp
kan
minimeras,
genom
förebyggande
och
odlingstekniska
åtgärder
för
att
minska
kemikalieanvändningen.
I
Sverige
fördelas
växtskyddsfrågor
över
ett
flertal
myndigheter
och
organisationer,
där
Jordbruksverket
är
expertmyndighet
inom
lantbruk.
Genom
olika
projekt
som
exempelvis
Greppa
näringen,
arbetar
myndigheter,
växtrådgivningsföretag
och
organisationer
samlat
för
att
kunna
ge
råd
och
informera
snabbt
om
förändringar
och
problem
som
sker
i
lantbruket.
Arbetet
med
implementeringen
av
EU-?direktivet
(2009/128/EG)
innebär
en
del
förändringar
i
den
svenska
lagstiftningen.
Direktivet
behandlar
frågor
som
berör
regleringen
och
användningen
av
bekämpningsmedel.
Genom
att
anpassa
odlingarna
till
IPM
och
därigenom
börja
tillämpa
mindre
bekämpningsintensiva
odlingsmetoder
kommer
andelen
kemiska
bekämpningsmedel
att
minska.
Sverige
håller
i
dagsläget
på
att
ta
från
handlingsplaner
för
införandet
av
IPM
och
hur
lantbrukarna
skall
kunna
uppvisa
att
de
tillämpar
IPM.
III
Både
rådgivare
och
odlare
som
ingick
i
intervjustudien
ser
positivt
på
IPM
och
tror
att
det
kommer
att
tillföra
något
till
deras
odlingar.
Det
framkom
även
en
del
orosmoment
till
exempel
att
de
svenska
kraven
för
hur
IPM
ska
tillämpas
inte
får
missgynna
de
svenska
lantbrukarna
i
jämförelse
med
övriga
lantbrukare
inom
EU
och
att
det
i
dag
råder
brist
på
information
om
implementeringsprocessen.
Både
rådgivare
och
odlare
saknar
alternativ
till
tillåtna
kemiska
bekämpningsmedlen
som
finns
idag
och
att
utbudet
på
verksamma
substanser
i
medlen
måste
bli
bättre
för
att
minska
risken
för
resistens.
Det
är
därför
viktigt
med
forskning
och
utvecklingen
inom
alternativa
bekämpningsmedel..
Ett på allvar integrerat svenskämne? : En studie av uppgiftskulturen i läromedlet Känslan för ord.
The aim of this paper is to analyze and problematize the content in the teaching media Känslan för ord through an integrative perspective. This is done by using two sets of questions based on two of the didactic questions what and how. How is the content of the Swedish subject constructed in Känslan för ord? and How is this content integrated in Känslan för ord? The used material consists of a fairly large amount of literature which provides different approaches, priorities, and methods about the Swedish subject. This literature forms the base for the model used to analyze the course books.The results are based on an analysis of the exercise culture (uppgiftskultur) in the two books and are extensive.
Träpellets: en växande affärsmöjlighet : Produktion av träpellets i Brasilien för export till Europa
Titel:Träpellets: en växande affärsmöjlighetProduktion av träpellets i Brasilien för export till EuropaNivå: D-uppsats i ämnet företagsekonomiFörfattare: Susanna TosterudHandledare: Jonas KågströmDatum: 2012 ? JuniSyfte: Syftet med denna studie är att undersöka de ekonomiska förutsättningarna som finns att tillverka pellets i Brasilien för export till Europa.Metod: Studien har använt en kvalitativ metodansats där datainsamlingen för empiriavsnittet består främst av semistrukturerade öppna intervjufrågor, som skickades till respondenterna via mejl. Sedan skedde kontakt via telefonsamtal för att säkerställa att informationen var korrekt uppfattad. Respondenternas svar redovisas i empirikapitlet och har analyserats och bearbetats med hjälp av två teorier inom marknadsföring, nämligen marknadsföringsmix (de 4 P: na) och SWOT-analys.Resultat & slutsats: Resultatet visar att i nuläget är det inte lönsamt att exportera pellets från Brasilien till Europa. Priserna för pellets på den europeiska marknaden är för låga, en höjning med cirka USD 50/ton är nödvändig för en godtagbar lönsamhet.
Europas Textilindustri-? En fråga om dess framtida möjligheter
Dagens modeindustri har kommit att bli alltmer globaliserad och kraven på företagen ökar då konsumenterna efterfrågar varor till lägre priser. Flertalet företag som tidigare haft sin textila produktion i Europa väljer istället att förflytta den till Asien, där de framförallt erbjuds produktion till ett billigare pris. Konkurrensen mellan de europeiska textilproducenterna och de asiatiska har därmed kommit att öka.Syftet med denna uppsats var att belysa och diskutera hur textilindustrin i Europa står sig gentemot Asien och då främst Kina. Det finns därmed en rad faktorer som kan ha en påverkan på ämnet. För att kunna uppfylla syftet har vi kartlagt den europeiska såväl som den asiatiska textilmarknaden.