
Sökresultat:
1569 Uppsatser om Inspiration - Sida 40 av 105
Anhörigas erfarenheter av vård i livets slutskede
AbstraktBakgrund: Det blir allt vanligare att anhöriga vårdar en sjuk i livets slutskede i hemmet. Anhöriga som vårdar en sjuk där vården övergått från palliativ vård till vård i livets slutskede har rätt till emotionellt, fysiskt och psykiskt stöd. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa anhörigas erfarenheter av att vårda en närstående i livets slutskede i hemmet. Metod: En systematisk litteraturstudie där aktuell forskning söktes i databaserna Pubmed, Cinahl och PsycINFO. I databaserna togs det fram både kvalitativa och kvantitativa artiklar som kvalitetsgranskades.
Bellman i Danmark : En analys av tre danska översättningar av Fredmans Epistel N:o 36
Syftet är att ge en introduktion till viktiga termer och uttryck inom bokstavsformgivningen samt att undersöka på vilket sätt den historiska bokstavsformgivningen influerat bokstavsformgivare som varit verksamma i Sverige under 1900?talet och fram till idag.Utöver syftet har två frågeställningar ställts upp;Vilka termer och uttryck är av stor vikt inom bokstavsformgivningen?På vilket sätt har den historiska bokstavsformgivningen influerat bokstavsformgivare som varit verksamma i Sverige under 1900?talet och fram till idag?För att söka svar på syftet och frågeställningarna görs en litteraturbaserad studie. Innan resultatet presenteras behandlas bokstavsformens utveckling, under de senaste 3000 åren, kortfattat. Efter det följer resultatet som tar upp termer och uttryck inom bokstavsformgivningen som är av vikt att känna till för att förstå indelningen i de svenska teckensnittsfamiljer som behandlas i uppsatsen. Sist undersöks också på vilket sätt fem bokstavsformgivare som varit verksamma i Sverige under 1900?talet har influerats av den historiska bokstavsformgivningen.
Bemötande av ungdomar med direkt självskadebeteende inom somatisk vård.
Bakgrund: Direkt självskadebeteende är ett globalt växande problem bland
ungdomar och i synnerhet bland unga tjejer. Direkt självskadebeteende innebär
när en person fysiskt skadar sig själv framför allt genom skära sig. Det finns
flera bakomliggande faktorer till varför ungdomar utför sådana kraftfulla
handlingar. I Sverige finns idag bara en begränsad kartläggning på hur vanligt
detta beteende är och misstankar finns om att mörkertalet är stort. Syfte: Att
belysa hälso- och sjukvårdspersonalens upplevelser av bemötande med ungdomar
med direkt självskadebeteende inom somatisk vård.
?Det ska ju vara en miljö där barnen direkt vill sätta igång att leka.? : Förskollärares syn på miljöns betydelse för barns lek och lärande
Miljön har stor betydelse för barns lek och lärande. Barn behöver en miljö som inspirerar och lockar till lek och lärande. Pedagogerna har en stor uppgift då det är deras ansvar att utforma en god lek och lärmiljö utifrån barnens behov.Syftet med undersökningen är att belysa förskollärares syn och tillvägagångssätt i utformandet av en god lek- och lärmiljö. Tanken var att fördjupa sig i deras arbetssätt då tankarna inte alltid omsätts i praktiken. Intervjuerna baseras på tio förskollärare från tre olika kommuner.
Omvårdnadsinterventioner som kan underlätta en livsstilsförändring för patienter med typ 2-diabetes
Mellan tre och fyra procent av Sveriges befolkning har diabetes och antalet ökar stadigt. Av dessa har ca 80 % diagnosen typ 2-diabetes vilket kan leda till allvarliga följdsjukdomar och död om inte adekvat behandling och livsstilsförändring vidtas. Syftet med denna systematiska litteraturstudie var att identifiera omvårdnadsinterventioner som kan underlätta livsstilsförändringar för patienter med typ 2-diabetes. Studien baseras på tio vetenskapliga artiklar som analyserats med Inspiration av kvalitativ innehållsanalys. Analysen resulterade i två huvudrubriker; stöd och utbildning samt fyra underrubriker; känslomässigt stöd, praktiskt stöd, utformning av utbildning samt innehåll i utbildning.
Att leva med en person som har långvarig smärta ? ett anhörigperspektiv - en litteraturstudie
Bakgrund: Upplevelsen av att vara anhörig till någon som har långvarig smärta
är något som de flesta inte tidigare har erfarenhet av. Traditionellt sett har
familjen varit ansvarig för vård och omsorg. I de flesta fall ses det som en
självklarhet att hjälpa och vara ett stöd för den smärtdrabbade makan/maken.
Syfte: Syftet med studien var att belysa hur nära anhöriga upplever det att
leva tillsammans med personer som har långvarig smärta. Metod: Studien
genomfördes och analyserade kvalitativt, datainsamlingen genomfördes via
artikelsökning i olika databaser.
Främjande av fysisk aktivitet på lokal nivå : En studie av en lokal hälsokampanj
Nilsson, P. (2014). Promoting physical activity at a local level, a study conducted at a local health campaign. Bachelor thesis in Public Health science. Department of work- and public health science.
Utveckling av en mobiltelefontjänst för att spela in TV-program på din dator från distans
Denna rapport är resultatet av kursen Examensarbete i Informatik på Högskolan Dalarna. Examensarbetet är uppdelat i två delar. Ena delen har som syfte att ge en förstagångsanvändare en introduktion i Mobile.NET. Här beskrivs även vissa skillnader mot traditionell ASP. Andra delen, som uppfyller målet har varit att utveckla en tjänst som gör det möjligt att spela in tv-program på en dator från olika mobila enheter samt pc.
Musik och kommunikation - en kursutvärdering
ABSTRACT
Bjelkenbrant, Pernilla, 2007: Musik och kommunikation ? en kursutvärdering (Music and communication ? a course evaluation)
The purpose of this study is to do a quality assurance of the course ?Music and communication? (MUPR1205) as it was implemented in a class of music students at the program of Arts and Culture at Törnströmska upper secondary school in Karlskrona during 2006/2007. The overall question is to what extent the shaping of the course involves the attainment of the values and goals formulated in the national school documents.
The study includes an interpretation of course goals related to overall goals, and a suggestion of how theories of the relationship music ? society can be applied to those goals to make a successful course structure.
Handens och tankens samverkan - om textila läroprocesser i vardagspraktiken
The purpose of my study was to explore how preschool educators in Kenya look at children's influence on teaching. Researchers have argued that the formal educational system in Kenya today is a remnant of its days as a colony when people were expected to blindly follow rules without questioning them. I have used qualitative interviews as a method in order get the most concrete understanding of educators? views on the influence from children. The educators I interviewed were based at a school I visited in Kenya.
Att leva med ett nytt organ : En litteraturstudie
ABSTRAKTBakgrund: Ett nytt organ är livräddande behandling för patienter med kroniska hjärt- eller leversjukdomar. För den som blir transplanterad innebär det en stor omställning i livet, från att ha varit kronisk sjuk till att leva med ett nytt organ. Efter en transplantation är målet att personen ska kunna återgå till ett normalt liv. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa den transplanterades perspektiv på att leva med ett nytt organ. Metod: I litteraturstudien har tio kvalitativa studier granskats och analyserats med Inspiration av innehållsanalys.
"Om en strategi inte fungerar kan man ju använda en annan" : En studie om elevers olika uppfattningar om och erfarenheter av läsförståelse och läsförståelsestrategier
Syftet med denna studie är att få förståelse av elevers olika uppfattningar om och erfarenheter av läsförståelse och läsförståelsestrategier. Eftersom studiens fokus ligger på hur elever uppfattar och har erfarenheter av läsförståelse och läsförståelsestrategier ansåg vi den kvalitativa ansatsen lämplig att använda. Vår förförståelse och de teorier vi lutar oss mot har växelverkat med den empiri som vi ämnat fånga och därmed har den kvalitativa ansatsen varit abduktiv. I vår studie har vi också tagit Inspiration av etnografin. I arbetet med studien observerade vi tre klasser och gjorde 31 intervjuer.
"Årets skolbibliotek" hur då?: En studie av utmärkelsen "Årets skolbibliotek"
This thesis is about School libraries and the honour "School library of the year". I have examined the questions - Whats to say about school libraries in the curriculum and the library law? - Who administer the honour "School library of the year" and whats demanded to get it? - What have made the school libraries I have examined to school libraries of the year"? As theory I have used the Taxonomies of the School Library Media Program by David V. Loertscher. I have given a background to and defined the school library as a function, a room and in the teaching among others.
Inlärningsstilar - ett sätt att individanpassa undervisningen?
Dagens samhälle ställer höga krav på våra elever. De ska förberedas för ett samhälle där det inte bara är faktakunskaper som är det viktiga, utan främst förmågan att inhämta och lära de kunskaper som krävs för den specifika situationen. Detta kräver en allt högre grad av individanpassad undervisning, där varje elevs behov tillgodoses. Samtidigt blir vi ständigt påminda om nedskärningar i skolan som resulterar i bristande resurser och allt större klasser. Hur ska pedagoger i dagens skola lyckas bedriva en individanpassad undervisning under dessa förutsättningar? Med denna fråga som utgångspunkt har vi tagit del av litteratur och forskning i ämnet individanpassad undervisning.
Mycket mer än en rutschkana
Med utgångspunkt i socialkonstruktionism problematiseras vuxnas tolkningsföreträde
när det gäller vad barn behöver samt hur diskurser om barn och förskola har betydelse
för utformningen av en förskolas utemiljö och synen på barn. Syftet med studien är att
genom en diskursanalytisk metod undersöka förgivettaganden om barn och förskolans
utemiljö samt hur dessa förgivettaganden konstruerar såväl barn som förskolans
utemiljö. Tidigare forskning om hur struktureringen av miljön i förskolan påverkar och
påverkas av synen på barn utgår från material insamlat i förskolans verksamhet. Denna
forskning visar på hur omgivande villkor, såsom rådande diskurser utgör ramarna inom
vilka pedagogiken utformas. I detta arbete ses vårt valda material - ett dokument
framtaget med syfte att ge Inspiration till, bedöma och kvalitetssäkra utemiljöer vid
förskolor i Malmö stad - som ett av dessa villkor.