
Sökresultat:
2173 Uppsatser om Inflytande - Sida 9 av 145
Pedagogers syn på barns inflytande och delaktighet
Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur pedagoger resonerar kring barns Inflytande och delaktighet i förskolan, samt hur pedagoger arbetar med barns Inflytande och delaktighet i förskolans vardag. Barns Inflytande och delaktighet diskuteras allt mer i förskolans värld sedan läroplanen reviderades 2010. Där betonas i läroplanen för förskolan, att förskollärarna har ansvaret för mål och riktlinjer i förskolans verksamhet. Därför använde vi oss av kvalitativa intervjuer med tolv pedagoger och tre chefer på fyra förskolor varav två förskolor är Reggio Emilia inspirerade. Vi valde att intervjua både förskollärare och barnskötare för att se om vi kunde märka någon skillnad i svaren på våra intervjuer.
Att lära sig skriva genom att skriva
Finck, Louise (2005). Elevers ansvar och Inflytande. En undersökning om elever och lärares uppfattning om elevers ansvar och Inflytande i utbildningen. Pupils? responsibility and influence.
Elevers syn på elevinflytande : Elevinflytande i skolvardagen
Syftet med denna undersökning är att ta reda på elevers åsikter, tankar, upplevelser och visioner om elevInflytande samt att låta elever komma till tals. Speciellt eftersom den mesta forskningen gällande barn och unga avser de vuxnas syn på denna grupp. Problemformuleringarna i denna studie är ?Elevers upplevelser av reellt elevInflytande? och ?Elevers visioner om elevInflytande?. Genom att genomföra fokusgruppsintervjuer i årskurs 4-6 samlades studiens data in.
Kommunikation och föräldrars inflytande i förskolan : Föräldrars och pedagogers perspektiv
Föreliggande examensarbete behandlar kommunikation mellan föräldrar och pedagoger och föräldrars Inflytande. Syftet med examensarbetet är att få en fördjupad förståelse kring föräldrars Inflytande i verksamheten och kommunikationen mellan föräldrar och pedagoger utifrån bådas perspektiv. Arbetet utgår från följande frågeställningar: Hur upplever pedagoger och föräldrar att kommunikationen fungerar dem emellan? och Hur ser pedagoger och föräldrar på föräldrars delaktighet och Inflytande i verksamheten? samt Hur kan och vill föräldrar vara delaktiga? Metoden som har använts är kvalitativ och bygger på intervjuer med pedagoger och enkätundersökning till föräldrarna. Genom metoden har pedagogernas och föräldrarnas åsikter och tankar framkommit angående kommunikationen dem emellan och hur de upplever föräldrarnas Inflytande.
Får jag berätta nu? : En observationsstudie om barns inflytande i förskolan
Syftet med denna studie var att studera barns Inflytande i förskolan. Intresset riktades mot hur barns Inflytande kom i uttryck i den vardagliga praktiken i förskolan. Inflytande definierades som möjlighet att ta initiativ och kunna påverka sin situation. Utgångspunkten i studien var att makten är relationell, vilket innebär att makten kan överföras och förhandlas mellan parterna. I förskolekontext innebär detta att även om det är de vuxna i förskolan som har det yttersta ansvaret så kan barnen få Inflytande genom att förhandla och utmana reglerna.
Räkna med motivation : En studie om gymnasieelevers motivation i matematikundervisning
Forskning pekar på brister i dagens matematikundervisning som bland annat handlar om elevers motivation. Syftet med denna uppsats är att undersöka gymnasieelevers studiemotivation i ämnet matematik. Genom intervjustudier har elevers upplevelser av deras mål, självförtroende och Inflytande kopplats till teorier om motivation.Motivation är ett begrepp som har utvecklats av många forskare under en längre tid, vilket har lett till ett flertal infallsvinklar. I skolan är mål, självförtroende och Inflytande några av möjliga faktorer som påverkar elevers motivation. Elevernas mål i undervisningen betraktas med utgångspunkt i relationen mellan lärandemål och prestationsmål.
Barns inflytande och arbetet med demokrati i planeringsprocessen
Syftet med studien är att undersöka hur begreppen Inflytande och demokrati tolkas av pedagogerna och hur dessa kommer till uttryck i verksamheten. Undersökningen riktas även åt hur man som förskollärare arbetar med främjandet av barns Inflytande och hur arbetet synliggörs i planeringsprocessen.
Metoder som använts för att samla information är i form av en enkät samt uppföljande intervjuer med pedagoger. Det var tolv pedagoger som deltog i enkäten och fyra av dessa ställde sedan upp på intervjun. Enkäten bestod av åtta frågor och intervjun baserades på svaren från tre av enkätfrågorna.
Barnens förskola : Ett arbete om barns inflytande utifrån ett normkritiskt perspektiv
Barns Inflytande i förskolan är ett aktuellt ämne som dessutom anses vara otroligt komplext, både att förstå begreppet och att arbeta med. Vårt syfte är att synliggöra de normer som kännetecknar en verksamhet där barn får möjlighet till Inflytande och vilka konsekvenser det får för verksamheten. Arbetet tar avstamp i kulturanalytisk teori och utifrån ett normkritiskt perspektiv diskuteras sedan resultatet. Vi har utfört en mikroetnografisk studie och data har samlats in med hjälp av semistrukturerade intervjuer och observationer. Empirin har samlats in på två avdelningar på två olika förskolor.
Barns inflytande inom Reggio Emiliafilosofin
Detta examensarbete handlar om hur barnInflytande tar sig uttryck på en utvald Reggio Emiliainspirerad förskola. Vi vill förstå hur pedagogerna förhåller sig och arbetar med barns Inflytande i praktiken. Frågeställningar som besvaras är följande: Hur resonerar pedagogerna kring barnInflytande på en utvald förskola? Hur blir barnInflytandet synligt i praktiken? Vad anser pedagogerna begränsa barns Inflytande? För att kunna svara på dessa frågeställningar har intervjuer, observationer och fältstudier gjorts på en utvald Reggio Emiliainspirerad förskola. Dessa analyseras med hjälp av den tidigare forskning som gjorts kring ämnet.
Pedagogers utvecklande av kompetens- en förutsättning för att kunna möta alla elever
Finck, Louise (2005). Elevers ansvar och Inflytande. En undersökning om elever och lärares uppfattning om elevers ansvar och Inflytande i utbildningen. Pupils? responsibility and influence.
"Det får i en barnbok absolut inte finnas nånting som bara vuxna tycker är roligt" : - en undersökning om hur barnlitteratur väljs till förskolan
Syftet med vår undersökning är att ta reda på hur pedagoger väljer litteratur till förskolan då den är viktig för läs och skrivinlärningen. Vi vill också undersöka vilket Inflytande barnen har på valet av litteraturen. Vi har i undersökningen intervjuat tre pedagoger samt en barnbibliotekarie. Frågeställningarna är: Hur väljer pedagoger barnlitteratur till förskolan och vad styr valet? Har barn Inflytande över litteraturvalet till förskolan? Hur ser i så fall detta Inflytande ut? Resultaten av intervjuerna har bearbetats och diskuterats för att kunna presenteras.
?Inte precis när som helst? - en etnografiinspirerad studie om barns inflytande i förskolan
BAKGRUND: Det är av stor vikt att arbeta med barns Inflytande och meddemokratiska processer eftersom detta står tydligt i förskolansstyrdokument. Forskning visar flera positiva effekter av attinvolvera barnen i den pedagogiska verksamheten.SYFTE: Vi vill undersöka hur pedagoger på tre förskolor arbetar medbarns Inflytande och demokratiska processer, samt vadpedagogerna anser om barns möjligheter till Inflytande. Vi villäven undersöka hur barnen upplever sina möjligheter tillInflytande i förskolans verksamhet.METOD: Vi har använt oss av metoderna self report, observation ochintervju. Vi har genomfört både barnintervjuer ochpedagogintervjuer, dessa genomfördes på tre förskolor. Vigenomförde totalt 15 barnintervjuer och 7 pedagogintervjuer ochlämnade ut 8 self reports.RESULTAT: I vårt resultat kom vi fram till att pedagogerna på de treundersökta förskolorna försöker arbeta aktivt med barns Inflytande.
Inflytande med personlig assistans ? på egna eller andras villkor? : ? En jämförande studie av brukarens inflytande mellan en kommun, ett assistansbolag och ett brukarkooperativ.
This study focuses on the influence a user may have over his or her welfare service, personal assistance. A county, an assistance firm and a user cooperative are compared with the thesis that the organisation that surrounds the users shapes the possibilities the user have to influence his or her personal assistance. There are questions that try to answer if there are outspoken social goals within each organisation. Questions regarding influence of the user when she or he is choosing the assistance provider and the users possibility to influence and his or her power to decide who and when anyone works as an assistant are asked..
Lyssna på mig! : förskollärares uppfattningar om barns delaktighet och inflytande i förskolan
I läroplanen för förskolan (Utbildningsdepartementet, 2010) betonas det faktum att barn ska ges möjligheter till reellt Inflytande över både arbetssätt och innehåll i verksamheten. Det är barnens behov och intressen som ska fungera som utgångspunkt i såväl planering som utformning. Studien har genomförts som en kvalitativ undersökning med syftet att belysa förskollärares uppfattningar om barns delaktighet och Inflytande i förskolan men också på vilket sätt barn görs delaktiga i verksamheten. Studiens forskningsfrågor är: Hur uppfattar förskollärare barns delaktighet och Inflytande i förskolan? På vilket sätt är barn delaktiga i verksamheten? Det empiriska materialet har samlats in genom intervjuer med tre förskollärare. Kvalitativ forskningsintervju är den metod som använts i studien eftersom denna metod är förenligt med studiens syfte.
Lyssna på barnen! ? En studie om att göra barns röster hörda genom inflytande på miljön i förskolan
SAMMANFATTNINGSYFTESyftet med vår uppsats är att belysa hur viktigt det är att låta barnen vara delaktiga ibeslut angående miljön i förskolan. Genom konkret Inflytande på miljön lär de sig attbli demokratiska medborgare.BAKGRUNDBakgrunden inleds med historiska aspekter där vi tar upp hur förskolan grundadesoch hur synen på barnen såg ut då. Läroplanen för förskolan tas upp som en väsentligdel. Tidigare forskning handlar mycket om att det är bra för barnen att vara delaktigai frågor om miljön som de vistas i. Sist i bakgrunden har vi med Vygoskijs teori om detmänskliga medvetandet och Deweys teori om skolan och samhället.METODHär redovisar vi kvalitativa intervjuer som vi genomfört på pedagoger och barn i tvåförskolor.RESULTATStudien visar att barn och vuxna har olika tankar om barns Inflytande.