Sök:

Sökresultat:

4450 Uppsatser om Identifiera slöserier - Sida 63 av 297

Autism och omvÄrdnad - hur kan vÄrdpersonal underlÀtta mötet med hÀlso- och sjukvÄrd för barn och ungdomar med Autstic Spectrum Disorders?

Autistic Spectrum Disorders (ASD) Àr ett av de vanligaste intellektuella handikappen hos barn, ungdomar och vuxna. PÄ grund av dessa patienters svÄrigheter att kommunicera och interagera med andra mÀnniskor utgör de ocksÄ en patientgrupp med ett speciellt omvÄrdnadsbehov och det finns ett behov av ökad kunskap hos vÄrdpersonal inför mötet med denna patientgrupp. Syftet med denna studie Àr att identifiera de specifika omvÄrdnadsbehov barn och ungdomar med ASD har i mötet med hÀlso- och sjukvÄrd. Studien har utformats som en litteraturstudie dÀr syfte och frÄgestÀllning har besvarats utifrÄn granskade vetenskapliga artiklar. Resultatet beskriver vilka specifika omvÄrdnadsbehov patienter med ASD har och pÄ vilket sÀtt vÄrdpersonal kan vara förberedd inför mötet med barn och ungdomar med ASD och deras speciella behov..

Kunskap vÀger tungt men Àr lÀtt att bÀra : en studie om osynliga mellanchefers fortbildningsbehov

Datum: 2007-06-21Författare: Gottvall, MariaHolmqvist, ElinNivÄ/utbildning: D-nivÄ (MagisternivÄ) FöretagsekonomiHandledare: Nils WÄhlin, Niklas WahlströmTitel: Kunskap vÀger tungt men Àr lÀtt att bÀra ? en studie om osynliga mellanchefers fortbildningsbehovProblem: ?Hur vÀl möter stora företag inom verkstadsindustrin de osynliga mellanchefernas behov av fortbildning??Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att uppmÀrksamma och öka förstÄelsen för osynliga mellanchefers fortbildningsbehov vid Scania AB i SödertÀlje, genom att:? Identifiera osynliga mellanchefer.? Utveckla förstÄelsen för de osynliga mellanchefernas profiltillhörighet.? JÀmföra de osynliga mellanchefernas syn pÄ dess fortbildningsbehov med deras chefs syn pÄ detta behov.? Identifiera eventuella skillnader mellan tvÄ avdelningar angÄende osynliga mellanchefers fortbildningsbehov.? Utveckla förstÄelsen för brister och möjligheter i den nuvarande fortbildningen.Metod: För att kunna besvara problemformuleringen och uppfylla uppsatsens syften har vi anvÀnt oss av bÄde en kvalitativ och kvantitativ ansats. Vi har sammanlagt genomfört fjorton semistrukturerade intervjuer samt genomfört en elektronisk enkÀt med nio av dessa respondenter. Tanken med denna uppsats Àr att försöka utveckla förstÄelsen för och om möjligt generera ny kunskap om osynliga mellanchefers fortbildningsbehov, vilket Àven innebÀr att vÄrt teoretiska ramverk frÀmst ligger till grund för att ge lÀsaren en bakgrund och förstÄelse till det problem vi studerar. VÄrt angreppssÀtt kommer sÄtillvida att till största delen vara fokuserat pÄ ett induktivt angreppssÀtt med svaga deduktiva inslag, vilket Àven stÀmmer vÀl överens med vÄrt val av en hermeneutisk kunskapssyn.Resultat/slutsatser: Den slutsats vi kommit fram till angÄende hur vÀl stora företag inom verkstadsindustrin möter de osynliga mellanchefernas behov till fortbildning anser vi att Scania AB, i detta fall, inte möter behoven till den grad som kan anses vara önskvÀrt.

Faktorer som Àr av betydelse vid val av kost för individer med diabetes typ 2 : - en litteraturstudie

Antalet mÀnniskor med diabetes i vÀrlden ökar, vilket anses bero pÄ den ökadebefolkningsmÀngden, att befolkningen blir Àldre, urbaniseringen samt att allt fler rör sigmindre och Àr överviktiga. Diabetes typ 2 Àr den vanligaste formen av diabetes i Sverigeidag och Àr kopplad till vÄr livsstil. DÀrför Àr kost och motion grundlÀggande ibehandlingen. Det Àr ett problem att individer inte vet vilka rekommendationer om kost deska följa och att de inte fÄr tillrÀckligt med riktlinjer och utbildning om nutrition. Syftetmed litteraturstudien var att ur ett patientperspektiv identifiera faktorer som Àr av betydelseför valet av kost hos individer med diabetes typ 2.

TVÄRSNITTSSTUDIE AV PATIENTERS UPPLEVELSE AV SMÄRTA OCH SMÄRTLINDRING

SmÀrta i olika former Àr den största anledningen till att mÀnniskor söker vÄrd. Att vara uppmÀrksam pÄ förÀndringar i patientens tillstÄnd Àr viktigt för att patienten ska fÄ en sÄ god vÄrd sÄ möjligt. Tidigare studier har visat att trots vÄrdpersonalens kompetens ökar inom Àmnet smÀrta genom information och utbildning, fortsÀtter patienters smÀrtprevalens att vara hög. Syftet med denna studie var att redogöra för inlagda patienters synpunkter angÄende smÀrtuppfattning, smÀrtskattning, smÀrtlindring samt uppföljning av smÀrtbehandlingen. Studien genomfördes pÄ tvÄ olika sjukhus i södra Sverige.

Det verkar alltid omöjligt tills dess att det Àr gjort : En kvalitativ studie av betydande faktorer vid implementering av arbetsrutiner

Förevarande uppsats utgör en kvalitativ studie av faktorer som har betydelse vid förÀndringsarbete, utifrÄn berÀttelser av arbetsledare och HR-personal. Studiens överordnade syfte Àr att identifiera faktorer som kan pÄverka införandet av en kompetenskartlÀggningsrutin i det undersökta företaget. Ett systemteoretiskt tankesÀtt anlades som genomgÄende teoretiskt perspektiv i undersökningen och semistrukturerade intervjuer har utgjort grunden för empiriinsamlingen. Följande frÄgestÀllningar besvaras: ?Vilka faktorer har betydelse för implementering av förÀndringar i företaget?? och ?Hur kan dessa faktorer underlÀtta implementeringen av en kompetenskartlÀggningsrutin i företaget??.

Att synliggöra tankar: en studie i elevers utveckling av kritiskt tÀnkande och argumentationsförmÄga

Syftet med detta examensarbete var att undersöka hur elever utvecklar sitt kritiska och kreativa tÀnkande och sin förmÄga att argumentera för sina Äsikter. Min praktikklass utgjordes av 19 elever pÄ gymnasiets SamhÀllsvetenskapliga program Ärskurs 2. Den mÀtmetod jag nÀstan uteslutande anvÀnt mig av Àr elevtextanalys och de bedömningskriterier jag anvÀnt mig av Àr 1) kritiskt tÀnkande ? att ?granska, pröva, jÀmföra, reflektera över, tolka, analysera, bedöma, ifrÄgasÀtta och vÀrdera? 2) kreativa infallsvinklar ? att ?filosofera, förstÄ, fördjupa, utforska, utveckla, visualisera? 3) argumentationsförmÄga ? att ?identifiera tes och argument?. ResultatmÀssigt visar eleverna upp ett ökat kreativt tÀnkande genom att i högre utstrÀckning utveckla perspektiv, se lösningar och skapa visioner.

Produktionsflödesanalys - CA-Verken i SÀvsjö

Examensarbete utfördes pÄ CA-Verken i SÀvsjö som bl.a. tillverkar hydraulcylindrar. De senaste tvÄ Är har CA-Verken haft en kraftig ökning av omsÀttningen och det som stÄr i vÀgen för fortsatt expansion Àr produktionen som har begrÀnsad kapacitet.MÄlet med detta arbete Àr att studera CA-Verkens produktionsflöde för att kunna identifiera flaskhalsen/flaskhalsarna och dÀrefter ge förslag pÄ lösningar och förbÀttringar. Den teorin som har anvÀnts som grund till arbetet Àr Theory of Constraints (TOC). Intervjuer, företagets affÀrssystem och observationer har anvÀnts vid datainsamling.

Kapacitetsutnyttjande och begrÀnsningar i pÄfyllnads- och plockprocessen : En fallstudie pÄ Staples lagerverksamhet i VÀxjö

Bakgrund: Ett lager Àr en viktig del av de flesta vÀrdekedjor. Stora anstrÀngningar har dÀrför under de senaste Ären gjorts för att finna optimala strategier för planering och kontroll av lagersystem. För att uppnÄ en ökad produktion krÀvs det att kapacitetsutnyttjandet förbÀttras. Genom att planera sin kapacitet kan företag reducera kapacitetsbegrÀsningar, sÄ kallade flaskhalsar, som Àr nyckeln till att förbÀttra produktionens kapacitetsutnyttjande.Syfte: Syftet med studien Àr att beskriva Staples nuvarande kapacitetsutnyttjande i pÄfyllnads- och plockprocessen. Vidare avser studien att identifiera kapacitetsbegrÀnsningar inom dessa processer.

Utformningen av lÀrande barnprogram : En kvalitativ analys utifrÄn filmteori och semiotik

Syfte:              Syftet med uppsatsen Àr att kritiskt granska utformning av svenska barnprogram som har mÄlet att vara lÀrande, för att se pÄ vilket sÀtt man skapar mening och vilka strategier man anvÀnder för att göra programmen intressanta. MÄlet Àr att identifiera olika metoder och reflektera över pÄ vilket sÀtt metoderna förmedlar programmens budskap. Metod:           Vi har utfört en kvalitativ analys av tre olika barnprogram utifrÄn filmteori och semiotik.Resultat:           Vi har kommit fram till att olika program anvÀnder skilda metoder för att förmedla sitt budskap. Metoderna skiljer sig Ät beroende pÄ vilken mÄlgrupp man riktar sig, vad man har för intentioner med programmet och vad programmet handlar om.  .

Det hÀlsopromotiva arbetet : Hur individen identifierar sig med organisationen

SamhÀllet har under de senaste Ärtiondena inriktat sig allt mer pÄ hÀlsa och vÀlmÄende. Detta har skapat ett allt större intresse för organisationers arbete med hÀlsopromotion, det vill sÀga frÀmjande av hÀlsa pÄ arbetsplatsen. Kandidatuppsatsen behandlar hur hÀlsopromotion anvÀnds för att skapa medarbetare som identifierar sig med Svenska Byggnadsarbetarförbundets vÀrderingar. AnstÀllda har intervjuats dÀr utgÄngspunkten var att undersöka hur förbundskontoret arbetar med hÀlsopromotion och hur vÀrderingar förmedlas. Genom intervjuer framgick att förbundskontoret anvÀnder sig av olika identitetsskapande metoder för att styra medarbetare att identifiera sig med organisationen och för att bli sjÀlvstyrande.

MIG- en fyr i mörkret. : Sjuksköterskors erfarenheter av konsultation samt samverkan med mobil intensivvÄrdsgrupp

Mobila intensivvÄrdsgrupper (MIG) som i samverkan med vÄrdavdelningars sjuksköterskor kan identifiera, bedöma samt handlÀgga patienters vÄrdbehov har successivt implementerats inom sjukvÄrden internationellt sedan mitten av 90-talet, med syfte att minska vÄrdtid och dödlighet. Inom svensk sjukvÄrd har detta implementerats sedan mitten av 2000-talet. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskornas erfarenheter av konsultation och samverkan med mobila intensivvÄrdsgrupper. En undersökande intervjustudie genomfördes och insamlad data analyserades utifrÄn kvalitativ innehÄllsanalys. Resultatet visade sig i tvÄ huvudkategorier; VÀgen till beslut och Samverkan med MIG.

Konsultföretags metodanvÀndande under Requirements Engineering Processen

Requirements Engineering processen, RE-processen, Àr den tidiga fasen i ett systemutvecklingsprojekt, dÀr RE-processens syfte Àr att identifiera, verifiera, validera samt dokumentera en mÀngd krav som ett nytt eller utvidgat system skall konstrueras efter. RE-processen skall mynna ut i en kravspecifikation dÀr de dokumenterade kraven finns samlade.Detta examensarbete behandlar Àmnet systemutveckling och fokuserar pÄ konsultföretags metodanvÀndande under RE-processen. Att fokus ligger pÄ RE-processen beror pÄ att denna fas Àr den mest kritiska delen i ett systemutvecklingsprojekt.För att fÄ svar pÄ vilka metoder som konsultföretag anvÀnder under RE-processen har en intervjundersökning gjorts.Resultatet av undersökningen visar att konsultföretag anvÀnder olika metoder under RE-processen. SÀttet att anvÀnda dem fungerar pÄ ungefÀr samma sÀtt med ett aktivt deltagande frÄn kundernas sida. Systemutvecklingsmetoderna Àr ocksÄ uppbyggda pÄ liknande sÀtt med samma synsÀtt att arbeta efter..

En jÀmförelse mellan kontorsarbetare och studenters ergonomi vid arbete eller studier framför dator.

Alla har nÄgon gÄng upplevt ensamhet men ensamheten Àr sÄ mÄngfasetterad att den kan upplevas pÄ flera olika sÀtt, bÄde som ett lidande men ocksÄ som en vilsam och behaglig kÀnsla. Ensamheten ses som ett angelÀget folkhÀlsoproblem men kan vara svÄr att upptÀcka eller kÀnna igen dÄ det Àr svÄrt att sÀtta ord pÄ. Syftet med studien var att belysa patienters upplevelse av ensamhet. Metoden som anvÀndes var en litteraturstudie baserat pÄ tolv artiklar vars resultat analyserades och sammanstÀlldes. I resultatet identifierades tre teman: Sociala relationer och ensamhet, Sjukdom och ensamhet och KÀnslor i samband med ensamhet.

InformationssÀkerhet i kommuner

Denna uppsats behandlar hur informationssÀkerhet behandlas i kommuner och den prioritering kommunledningen gör utifrÄn deras uppfattning av risk och den strategiska vikten som lÀggs pÄ deras informationssystem. UtgÄngspunkten Àr en rapport frÄn Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap som visar pÄ att det finns stora brister i planeringen för att kunna driva deras verksamhet vidare efter avbrott. Kommuner mÄste fungera Àven om det uppstÄr en störning i form av ett avbrott i deras informationssystem . DÀrför Àr det viktigt att identifiera vilka verksamheter i kommunen som Àr helt nödvÀndiga för att kunna undvika oacceptabla konsekvenser för medborgarna. Utöver detta har kommunerna svÄrigheter att hÄlla en kontinuitet i sin planering.

IT-anvÀndning och ledarskap: ledarens roll

AnvÀndningen av informationsteknologi (IT) pÄ arbetsplatser ökar markant. Detta innebÀr att organisationer och mÀnniskor utsÀtts för förÀndringar och omstruktureringar som kan vara svÄra att hantera. Vid IT-satsningar Àr satsningens framgÄng helt beroende av en effektiv anvÀndning av IT-verktyget, vilket bl.a. förutsÀtter att slutanvÀndarna accepterar och vill anvÀnda det.PÄ en arbetsplats finns det ett stort antal olika faktorer som kan pÄverka anvÀndaren och anvÀndningen av ett IT-verktyg. En av dessa faktorer Àr ledningen/chefen vilken har möjligheten att skapa förutsÀttningar och förhÄllanden som bidrar och ökar chanserna till en effektiv anvÀndning och ökad förstÄelse för IT.Undersökningen som gjordes pÄ FörsÀkringskassan i Skövde hade för syftet att kunna se i vilken utstrÀckning en chef för en avdelning kan pÄverka IT-anvÀndning via dennes dagliga kontakt med underordnade samt kunna identifiera vilken roll chefen spelar i samband med försÀkringskassans genomförda IT-satsning..

<- FöregÄende sida 63 NÀsta sida ->