Sök:

Sökresultat:

16 Uppsatser om I-deas - Sida 1 av 2

Automatisering av kylkanalsdragning i presshärdningsverktyg

Gestamp Hardtech AB utvecklar, konstruerar och producerar sina presshärdningsverktyg som sedan används i produktion i Luleå, Haynrode Tyskland, Mason USA och Kunshan Kina. Resultatet av detta examensarbete är ett program som automatiserar konstruktionsarbetet av dessa presshärdningsverktyg med avseende på kylkanalsdragning. Programmet är uppbyggt i UGS I-deas 12. Med en relativt liten mängd indata från konstruktören modifieras automatiskt den parameteriserade solidmodellen. Effektiviseringsgraden varierar beroende på komplexiteten på verktyget..

Visualiseringsverktyg för rotordynamiska beräkningar

Detta examensarbete är utfört vid Avdelningen för datorstödd maskinkonstruktion, Luleå tekniska univeritet, på uppdrag av SwedPower AB. SwedPower AB är ett konsultföretag inom energisektorn och företaget är helägt av Vattenfall. Företaget finns representerat i stora delar av världen, med över 500 anställda inom energi och kraftsektorn. I arbetet har ett visualiseringsverktyg för rotordynamiska beräkningar utvecklats i CAE-programmet I-deas. Ett makro har skrivits som läser in geometri och förskjutningar i en rotorsträng, ritar upp rotorsträngen och producerar bilder på förskjutningarna.

Studier av strukturvibrationer i bränsletank

Det har funnits problem med utmattningssprickor hos bränsletankarna på stridsfordon 90 och de beräkningar som gjorts har inte kunnat förutspå skadorna som uppkommit. Därför hade ett intresse uppkommit för att se hur vätskan påverkar strukturen vid vibrationer. Detta examensarbete har genom experiment försökt skapa en idé om hur strukturen hos en behållare påverkas vid vibrationer när vätska fylls på inuti behållaren. För att få klarhet i detta designades först ett testobjekt i I-deas för att få fram ett antal önskade modformer. Efter tillverkning utfördes prov i provavdelningens vibrationsbänk med olika vätskenivåer.

Utveckling av golfklubba

Idag finns ca 600 000 golfspelare i Sverige och ca 50 miljoner i hela världen, alla spelare har olika förutsättningar vad gäller längd och vikt samt längd och vikt på överarmar, underarmar, ben, rygg, huvud, hals, händer, osv. Detta medför alltså att alla spelare har olika mekaniska förutsättningar, vilket betyder att en och samma klubba inte upplevs och fungerar lika för någon spelare. Målet med projektet är att ta fram en driver som passar alla golfare. Till den färdiga produkten måste ytterligare beräkningar i form av en dynamisk analys göras för att träffytan så att kontakttiden mellan golfboll och träffyta blir exakt 256µs. Detta för att denna kontakttid motsvarar ett COR-värde på 0,83.

Implementering av CAD-standard för presshärdningsverktyg genom Reuse Library i Teamcentermiljö

Gestamp HardTech AB, dotterbolag till Gestamp Automoción, har uppfunnit och utvecklat presshärdningstekniken. Gestamp HardTech tillverkar presshärdade delar och system till bilindustrin. Anläggningen ligger i Luleå och har idag ca 530 anställda. Avdelningen för verktygskonstruktion arbetar med en övergång från CAD-systemet I-deas/TDM till NX och Teamcenter. Övergången ses som en möjlighet att effektivisera och standardisera hanteringen av standardkomponenter.

Viktminskning av timmersläp

Rapporten presenterar en femstegsmetod för hur man kan minska vikten på ett timmersläp med hjälp av omkonstruktion och genom att använda höghållfasta stål istället för vanligt konstruktions stål. Arbetet har utförts åt LuCoil Steel AB i samarbete med Bodensläp AB, släpvagnstillverkare. Jämförelser har gjorts mellan ett befintligt släp, tillverkat av Bodensläp AB, och ett nytt koncept, framtaget med denna femstegsmetod, där LuCoil Steels höghållfasta stål har använts. Arbetet har begränsats till att gälla själva ramen, det vill säga de två längsgående balkarna på släpet och stagen mellan dem. Resultatet är teoretiskt och har inte testats i verkligheten.

Utredning inför övergång till Siemens PLM Software NX

Gestamp HardTech AB, dotterbolag åt Gestamp Automoción, tillverkar presshärdade delar och system åt biltillverkare. Avdelningen för verktygskonstruktion inom Gestamp HardTech har sedan år 2000 konstruerat presshärdningsverktyg i CAD-systemet I-deas. Eftersom mjukvaran är på väg att fasas ut av Siemens, så måste denna mjukvara ersättas och Gestamp HardTech vill därför undersöka möjligheterna med CAD-systemet NX. Syftet är att inför övergången till NX utreda och ta fram en enhetlig, systematisk och därmed även tidsbesparande arbetsprocess för konstruktion av presshärdningsverktyg. Målsättningen är följaktligen att hitta en modelleringsstrategi där kunskap och standard på ett smart sätt finns inbyggt i CAD-systemet.

Simulering och offline programmering av transfersystem

Verktygsavdelningen inom Gestamp Hardtech har en lång erfarenhet av utveckling, konstruktion och tillverkning av prototyp- och serieverktyg som sedan används i produktion i Luleå, Haynrode Tyskland, Mason USA och Kunshan Kina. Arbetet kännetecknas av ett tvärfunktionellt tänkande vilket medger ett minimum av ledtid genom användning av gällande datasimuleringar, utveckling,konstruktion samt tillverkning. När en simulering utförs kan olika produktionsstrategier utredas och ger även möjlighet till att se konsekvenser av konstruktionslösningar på verktyget.mSimulering kan ske på befintlig linje eller innan en investering i en ny produktionslinje ska göras. Genom simulering kan problem som annars leder till störningar i produktionen upptäckas. Resultatet av detta examensarbete är ett verktyg i form av två simuleringsmodeller i CAD-systemet I-deas NX12.

Startmodeller för presshärdningsverktyg

Gestamp Hardtech är världsledande inom presshärdningsteknik och producerar karossdetaljer till bilindustrin. På företagets anläggning i Luleå finns avdelningen för verktygskonstruktion och här tar man idag fram presshärdningsverktygen. Konstruktionsmiljön på avdelningen för verktygskonstruktion består idag av CAD-systemen CATIA v5 och I-deas 12. Eftersom I-deas 12 inte längre utvecklas av tillverkaren, så kommer avdelningen i framtiden gå över till CAD-systemet NX. I och med denna övergång kommer företaget också att implementera PLM-programmet Teamcenter.

En komparativ studie av privaträttslig medling; ur ett nordiskt perspektiv

Gestamp Hardtech är världsledande inom presshärdningsteknik och producerar karossdetaljer till bilindustrin. På företagets anläggning i Luleå finns avdelningen för verktygskonstruktion och här tar man idag fram presshärdningsverktygen. Konstruktionsmiljön på avdelningen för verktygskonstruktion består idag av CAD-systemen CATIA v5 och I-deas 12. Eftersom I-deas 12 inte längre utvecklas av tillverkaren, så kommer avdelningen i framtiden gå över till CAD-systemet NX. I och med denna övergång kommer företaget också att implementera PLM-programmet Teamcenter.

Utveckling av badbrygga

I Öjebyn, Piteå ligger företaget Rollytech AB som tillverkar och utvecklar produkter inom flera områden. De tillverkar bland annat marina produkter under varumärket Y-bommen. En produkt som ingår i Y-bommens produktsortiment är badbryggan. Den är uppbyggd av flytpontoner stålram samt trädäck. Detta är en brygga som kan anses vara klassiskt svensk då de flesta bryggorna på marknaden ser ut just på detta sätt.

Stötfångare optimerad för det nya IIHS/Thatcham-provet

Gestamp R&D i Luleå utvecklar stötfångare, sidokrockskydd och andra krocksäkerhetskomponenter åt bilindustrin. Dessa delar har till uppgift att vid krockar deformeras och absorbera den tillförda energin. Kring krockskyddens utformning finns ett antal lagar och regler. Alla dessa måste tas i beaktade när ett ny produkt utvecklas. På Gestamp R&D används CAD- programmet I-deas för att ta fram lämpliga geometrier till ovan nämnda produkter.

Dynamisk optimering av hyttupphängning

Industriteknik Nord AB tillverkar gruvmaskiner under varumärket JAMA. Under utvecklingen med den nya skrotaren SBU8000 har man lagt stor vikt vid att minimera vibrationer som maskinens förare utsätts för. Företaget har ett mål att kunna klara det nya EU-direktiv som sätter gränser för exponering av helkroppsvibrationer. En del i konstruktionsförbättringarna på den nya maskinen är en ny typ av fjädrad hyttupphängning. Industriteknik Nord AB vet dock inte hur den nya hytten uppför sig under drift samt hur den klarar av att förebygga vibrationer.

Nytt koncept för linspridning

Sammanfattning Projektet, Nytt koncept för linspridning, vilket tillhandahölls av Abu Garcia, bestod i att vidareutveckla multiplikatorrullen, Ambassadeur Classic 5000c. Målet var att konstruera en multiplikatorrulle, med vilken fritt utkast erhålls. På dagens multiplikatorrullar passerar linan genom linspridaren, detta medför att linan följer linförarens rörelse under utkastet. Till följd av linförarens rörelse genereras friktion, vilket i sin tur ger ett kortare kast. För att öka kastlängden, skall linspridaren ej vara i kontakt med linan under utkastet.

Nytt koncept för linspridning

Sammanfattning Projektet, Nytt koncept för linspridning, vilket tillhandahölls av Abu Garcia, bestod i att vidareutveckla multiplikatorrullen, Ambassadeur Classic 5000c. Målet var att konstruera en multiplikatorrulle, med vilken fritt utkast erhålls. På dagens multiplikatorrullar passerar linan genom linspridaren, detta medför att linan följer linförarens rörelse under utkastet. Till följd av linförarens rörelse genereras friktion, vilket i sin tur ger ett kortare kast. För att öka kastlängden, skall linspridaren ej vara i kontakt med linan under utkastet. Det är dock viktigt att linan sprids direkt på spolen vid påbörjad invevning.

1 Nästa sida ->