Sök:

Sökresultat:

182 Uppsatser om Hygiene - Sida 8 av 13

Sjuksköterskans förhållningssätt till handhygien i Tanzania : en observationsstudie

Vårdrelaterade infektioner är ett globalt problem, patienter i utvecklingsländer är speciellt utsatta på grund av att många sjukhus har begränsade resurser. Därför kom idén upp att göra en studie som belyser hur sjuksköterskor hanterar handhygien med avseende att förebygga vårdrelaterade infektioner på Bulongwa Lutheran Hospital i Tanzania. Data samlades in genom en observationsstudie som varade i fyra dagar. Anteckningar från observationen skrevs ner i löpande text och analyserades genom en detaljerad innehållsanalys. I analysen växte ett antal kategorier fram, vilka resulterade i fyra övergripande teman: tvättmöjligheter, handtvätt, handskanvändning och övriga hygienaspekter.

Tio smutsiga fingrar : en observationsstudie om följsamheten till hygienrutiner på en infektionsavdelning som vårdar patienter med ESBL

Resistenta bakterier är ett växande problem inom den svenska sjukvården. Extended spectrum ß-lactamases (ESBL) är bakterier som kan bilda enzymer som bryter ned antibiotika så att den på så sätt blir resistent. En av de stora anledningarna till spridning av resistenta bakterier är personalens brist på korrekt utförande av basala hygienrutiner. Syftet med studien var att undersöka hur sjukvårdspersonal på en infektionsavdelning tillämpar de riktlinjer för basala hygienrutiner som finns fastställda för personal inom hälso- och sjukvården. Data samlades in genom observationer på en infektionsavdelning på ett sjukhus i Mellansverige.

En jämförande studie av kalvuppfödningen på KRAV-anslutna och konventionella mjölkgårdar :

In order to investigate if the KRAV-regulations have any effects on the health and welfare of calves, KRAV-affiliated farms were compared to conventional farms with respect to calf management and outcome. The dairy calf has had a low economical impact during history. Even today the value of the calf is low and a lot of calves have a poor health status. The calf breeding is built on tradition and on the fact, that cheap antibiotics have made it possible to ignore, the recommendations about good Hygiene in the calf?s environment.

Milking routines and hygiene in small-scale dairy farms in Mapepe, Choma and Batoka districts in Zambia

Småskalig mjölkproduktion är ett system som främjar regelbundna inkomster och spelar en viktig roll för att minska fattigdomen, ger anställningsmöjligheter och skapar välfärd samt säkrar en näringsrik livsmedelsförsörjning. Det finns cirka 2500 småskaliga mjölkbönder i Zambia men deras kunskap om bra mjölkningsrutiner och hygien är ofta dåliga. Bra skötselrutiner och mjölkningshygien är viktigt för att uppnå en god juverhälsa och mjölkproduktion, och för att inte förorena mjölken. Subklinisk mastit är en vanlig sjukdom bland mjölkkor, som medför förändrad sammansättning av mjölken och minskad mjölkproduktion vilket orsakar stora ekonomiska förluster. Syftet med denna studie var att undersöka skötselrutinerna, med fokus på mjölkningen, hos småskaliga mjölkbönder i tre olika områden i södra Zambia samt att undersöka om det fanns något samband mellan skötselfaktorerna och juverhälsan (subklinisk mastit).

Bovin tuberkulos : smittvägar mellan människa och nötkreatur på den östafrikanska landsbygden

Tuberculosis is one of many infectious diseases in the world and is responsible for a large number of human deaths each year. The cause is Mycobacterium ssp included in the tuberculosis-complex, there among Mycobacterium bovis and Mycobacterium tuberculosis. Infection with M. bovis causes bovine tuberculosis in cattle which in 90 % has a pulmonary location. Humans are infected mainly by milk from infected cows but also by close contact with coughing animals or by eating raw meat.

Potentiella alternativ till antibiotika vid behandling av Staphylococcus aureus-mastit

Tuberculosis is one of many infectious diseases in the world and is responsible for a large number of human deaths each year. The cause is Mycobacterium ssp included in the tuberculosis-complex, there among Mycobacterium bovis and Mycobacterium tuberculosis. Infection with M. bovis causes bovine tuberculosis in cattle which in 90 % has a pulmonary location. Humans are infected mainly by milk from infected cows but also by close contact with coughing animals or by eating raw meat.

Lärlingsutbildning som skolform : Hur ställer sig lärare, elever och handledare till det?

 The purpose with my study was primarily to illuminate the students' expectations on gained knowledge during their studies at the upper secondary school Hotel- and Restaurant program, and to what extent these expectations were fulfilled. Secondarily, the purpose was to compare the students' expected and perceived knowledge with the program goals set by the Swedish government and the knowledge requirements expressed in a pilot study made by the Education council of the Hotel and restaurant business (UHR, 2007).I chose a quantative approach and I used an anonymous group enquiry among students at the Hotel- and Restaurant program at two different upper secondary schools to carry out my study.Tendencies in the result suggested that the students at the Hotel- and Restaurant program expected high knowledge level within the competence areas of Guest reception and communication, Cleaning and Hygiene, Cooking of cold and hot dishes and Waiting. The expectations were not big within the areas Computers and Internet and Business economics and management.Fulfillment of expected knowledge tended to be high within the areas where the expectations were big. It might therefore be a good investment for schools to work on the student expectations to increase motivation within the low expectation areas.A confrontation of the tendencies in the result with the program goals and the competence requirements expressed in the UHR study, suggested that the upper secondary Hotel- and Restaurant education might focus some more the areas of Guest reception and communication, Beverages and Organization of banquets. Business economics and management should be given much more weight..

Kost-, munhygien- och tandvårdsvanor hos en grupp med utländsk bakgrund : Diet, oral hygiene, and dental care habits in a group with foreign origin

Introduktion: Karies är en kronisk och multifaktoriell sjukdom som uppstår av samspel mellan bakterier, föda och tandytan. I Sverige har kariesförekomsten tydligt minskat, men det är fortfarande vanlig sjukdom hos individer med utländsk bakgrund. Syfte: Syftet är att undersöka kost-, munhygien- och tandvårdsvanor hos en grupp med utländsk bakgrund.         Frågeställningar: Hur ser kostvanor ut för individer med utländsk bakgrund?   Hur ser munhygiensvanor ut för individer med utländsk bakgrund? Vilka tandvårdsvanor har individer med utländsk bakgrund?    Metod: Enkätundersökning genomfördes i två svenska mindre städer och studien inkluderade totalt 44 deltagare från Svenska för invandrare (SFI) i nivå C & D.    Resultat: Alla deltagarna besvarade att de rengör tänderna minst en gång per dag.

Safe retrieval of nutrients to improve food security

Safe retrieval of nutrients from human excreta to fertilize crops in order to gain adequate yields will increase food security and sustainability in agriculture areas with nutrient-poor fields. Safe and nutritious food will meet the dietary needs of the individual which promotes public health and the ability of an active life. Human excreta should be considered as a resource instead of being assumed as waste. Human faeces and urine is excellent fertilizers which may close the nutrient loop if utilized properly. However, sanitation of the excreta is required to prevent disease transmission by reducing the content of gastrointestinal pathogens such as bacteria, viruses and parasites. The objective of this study was to in small scale evaluate the sanitation in a combined liquid compost and urea treatment by monitor the inactivation of bacteria and viruses at the combination three start temperatures, 45, 40 and 35 °C, and three additions of urea, 0.5, 0.75 and 1 % and reference, 0 % urea addition.

Personalens följsamhet av hygienrutiner vid allmän kirurgiskt ingrepp på operationssal : en observationsstudie

Bakgrund: : Vårdrelaterade infektioner är kostsamma för vården och orsakar lidande förpatienten. Operationspersonal har en viktig uppgift att förebygga smittspridning och följahygienrutiner. Dessa är bland andra att använda rätt arbetskläder, arbeta aseptiskt och enligtbasala hygienrutiner samt att bibehålla steriliteten. Syfte: Syftet med studien var att observeraföljsamheten till aseptik och basala hygienrutiner på operationssal vid allmänkirurgiskt ingreppvid två sjukhus i Mellansverige. Metod: Studien var en observationsstudie med kvantitativansats.

Chefsförsörjning: Rekryteringsproblem vid tillsättning av mellanchefer

Human Resource Management (HRM) has an increasingly strategic role in today?s organizations as the supply of managers is an integral part of the strategic work. In order to retain competence and knowledge, firms are usually designed so that the employees can develop their careers within the firm. Company X is a company in the financial sector and is an example of such firm. However, at Company X: Department Y, very few employees apply for the management positions when they are announced.

Tandvårdsrädsla och attityder till tandhygienist bland patienter med kronisk parodontit- en kvantitativ studie

Syftet med studien var att beskriva och jämföra tandvårdsrädsla och attityder till tandhygienist vid studiens start samt 3 månader efter icke kirurgisk parodontalbehandling hos patienter med kronisk parodontit samt att beskriva hur olika bakgrundsfaktorer påverkar tandvårdsrädsla och attityder till tandhygienist. Ett ytterligare syfte var att studera sambandet mellan attityder till tandhygienist och tandvårdsrädsla. Studien var en jämförande studie med kvantitativ ansats och en del i en större experimentell studie med två aktiva interventioner för att påverka munhygienbeteende. Studien innefattade 109 studiedeltagare, 57 kvinnor och 52 män i åldrarna 25-65 år som var remitterade till specialistklinik för parodontologi. Frågeformuläret som användes gällande tandvårdsrädsla var Dental Anxiety Scale (DAS) med 4 påståenden avseende upplevelser för att besöka tandhygienist.

Hårvårdsverksamheter ur ett miljö- och hälsoskyddsperspektiv : Kartläggning av frisörer i Danderyd och Vaxholm och utarbetande av checklista för inspektioner

Hair care is a hygienic treatment and is supervised by the Local Environment and Public Health Committee in the municipality. According to the Swedish Environmental Code, hairdressers as all practitioners are required to take measurements to protect the environment and public health. In hygienic treatments hazards may arise from inadequate Hygiene practice which spread infection. Hazards may also arise from the use of hair care products such as permanent wave solutions, bleaches and hair dyes. Some hair dye components are known to cause contact allergy, mostly in hair dressers who are exposed professionally but also in some cases in consumers.

Förväntad och upplevd kunskap : En enkätstudie bland elever på Hotell- och Restaurangprogrammet

 The purpose with my study was primarily to illuminate the students' expectations on gained knowledge during their studies at the upper secondary school Hotel- and Restaurant program, and to what extent these expectations were fulfilled. Secondarily, the purpose was to compare the students' expected and perceived knowledge with the program goals set by the Swedish government and the knowledge requirements expressed in a pilot study made by the Education council of the Hotel and restaurant business (UHR, 2007).I chose a quantative approach and I used an anonymous group enquiry among students at the Hotel- and Restaurant program at two different upper secondary schools to carry out my study.Tendencies in the result suggested that the students at the Hotel- and Restaurant program expected high knowledge level within the competence areas of Guest reception and communication, Cleaning and Hygiene, Cooking of cold and hot dishes and Waiting. The expectations were not big within the areas Computers and Internet and Business economics and management.Fulfillment of expected knowledge tended to be high within the areas where the expectations were big. It might therefore be a good investment for schools to work on the student expectations to increase motivation within the low expectation areas.A confrontation of the tendencies in the result with the program goals and the competence requirements expressed in the UHR study, suggested that the upper secondary Hotel- and Restaurant education might focus some more the areas of Guest reception and communication, Beverages and Organization of banquets. Business economics and management should be given much more weight..

Handhygienrutiner vid vård av barn med undernäring i öppenvård i Filippinerna

Bakgrund: Undernäring bland barn är ett stort problem i Filippinerna. Enligt de senasteriktlinjerna från Världshälsoorganisationen bör barn med undernäring behandlas ihemmen. Vid undernäring försvagas immunförsvaret och risken för allvarligainfektioner ökar. Oavsett vårdform är vårdrelaterade infektioner ett globalt problem.Basala hygienrutiner, framförallt utförande av handdesinfektion är den viktigasteåtgärden för att förhindra smittspridning. Hög arbetsbelastning och glömska är någraorsaker till bristande följsamhet till hygienrutiner.

<- Föregående sida 8 Nästa sida ->