Sök:

Sökresultat:

21 Uppsatser om Gluten - Sida 2 av 2

Evaluation of a new microarray method for genotyping of HLA-DQ2 and HLA-DQ8 for investigation of celiac disease

Celiac disease (CD) is an autoimmune disease, induced by an immune mediated reaction in the small intestine after ingestion of Gluten and related prolamines. There is a strong genetic linkage and most important are the genes that encodes for HLA-DQ2 and HLA-DQ8. The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) has developed new guidelines for investigation of CD in children and adolescents, which include genotyping for HLA-DQ2 and HLA-DQ8. Therefore, the clinical microbiological laboratory in Västmanland wants to introduce a method for analysis of these genes. Microarray is a newly developed method for determination of the alleles HLA-DQA1 and HLA-DQB1 that encodes for the ?- and ?-subunits of the HLA-molecules.

Känsla av sammanhang i förhållande till ålder, egenupplevd sjukdomsbild och hälsotillstånd hos en grupp individer med reumatiska sjukdomar

Celiac disease (CD) is an autoimmune disease, induced by an immune mediated reaction in the small intestine after ingestion of Gluten and related prolamines. There is a strong genetic linkage and most important are the genes that encodes for HLA-DQ2 and HLA-DQ8. The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) has developed new guidelines for investigation of CD in children and adolescents, which include genotyping for HLA-DQ2 and HLA-DQ8. Therefore, the clinical microbiological laboratory in Västmanland wants to introduce a method for analysis of these genes. Microarray is a newly developed method for determination of the alleles HLA-DQA1 and HLA-DQB1 that encodes for the ?- and ?-subunits of the HLA-molecules.

Allergi i hem- och konsumentkunskap, en livsviktig kunskap : Hem- och konsumentkunskapslärares erfarenhet av allergi och överkänslighet inom skolan och den egna undervisningen

Mat är en central del i våra liv. Att få uppleva matglädje och dela en måltid med andra människor har stor social betydelse för oss. För en person som har allergi eller annan överkänslighet kan det vara svårt att uppleva detta. Allergi, astma och överkänslighet är idag ett växande hälsoproblem.Syftet är att få en förståelse för hur lärare i hem- och konsumentkunskap hanterar och arbetar kring allergier i undervisningen. Den metod som valts är kvalitativa intervjuer med lärare som undervisar i ämnet hem- och konsumentkunskap.

Påverkan av glutenfri mat i det dagliga livet : - en litteraturstudie

Inom vården möter sjuksköterskan många olika människor med dolda sjukdomar. En av dem är celiaki, även kallad Glutenintolerans, som är en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom. Celiaki kan drabba både barn och vuxna. Sjukdomen är genetiskt betingad och beror på överkänslighet mot proteinet Gluten som finns i sädesslag, men orsaken till sjukdomen är ännu okänd. Idag finns inget läkemedel som botar sjukdomen, utan det är maten som är medicinen.

Celiaki i barn och ungdomsåren : Livskvalitet ur barn- och föräldraperspektiv

Introduction: More and more children and young people get the diagnosis celiac disease established. Celiac is a life-long disease, which means that the child during the rest of its life has to be on a strictly Gluten-free diet. There are few studies so far, which have examined how children having a life-long disease with food treatment and increasing prevalence really experience their health related quality of life (HRQoL).Purpose: The purpose of the study was to examine how children (8 ? 18 years old) suffering from celiac valued their HRQoL and to illustrate as well whether the age of the child and its extent of disease when it was taken ill affected the child?s evaluation of HRQoL later in life. The purpose was also to compare whether the children?s parents valued the HRQoL of their children to the same extent as the children did.Method: 160 children, 54 boys and 102 girls were included in the study.

Fördröjningen till celiakidiagnos : En kvantitativ studie om sjukskrivning, vårdkonsumtion och social situation hos vuxna med celiaki före och efter diagnos.

Bakgrund Celiaki är en autoimmun sjukdom som ger inflammation i tunntarmsslemhinnan vid intag av Gluten. Symtom hos vuxna kan vara diffusa och därför svåra att koppla till celiaki. I Sverige är genomsnittstiden från första symtom till celiakidiagnos ungefär 10 år och det finns luckor i kunskapen om vilka konsekvenser fördröjningen till diagnos ger.Syfte Studiens syfte är att överblicka hur fördröjd diagnos av celiaki hos vuxna påverkar samhällets resurser, hur dessa individer upplever att symptomen påverkat deras sociala liv före och efter diagnos, samt om diagnostiken behöver effektiviseras.Metod I Sverige, september 2012, skickades en Internetbaserad enkät ut till 4337 medlemmar i Svenska Celiakiförbundet varav 611 kvarstod efter bortfall. Enkätens fokus var främst sjukfrånvaro, vårdkontakter och social påverkan p.g.a. symtom av celiaki.

<- Föregående sida