Sökresultat:
2023 Uppsatser om Genetisk variation - Sida 25 av 135
Lärares erfarenheter av laborativ matematik - en undersökning på en gymnasieskola
I detta examensarbete undersöks lärares erfarenheter av laborativ matematik. En översikt av relevanta styrdokument och litteratur ges. Två undersökningar är gjorda, dels en kvantitativ enkätundersökning och dels en kvalitativ intervjuundersökning. De deltagande i undersökningarna är verksamma matematiklärare på en gymnasieskola i mellanskåne. Utifrån undersökningarna kan ett antal erfarenheter delges.
Analys av svinn: en tillämpning av DMAIC-metodiken vid Lantmännen Axa
Detta examensarbete är utfört hos Lantmännen Axa. De tillverkar matbröd och kaffebröd på tre olika produktionslinjer. De har problem med för mycket svinn på kaffebrödslinjen där de tillverkar stora och små kaffebröd. Syftet med detta examensarbete är att kartlägga var svinnet uppstår, orsakerna till detta samt ge förslag på förbättringsåtgärder. Examensarbetet har genomförts som ett sex sigma projekt och följt DMAIC-cykeln.
Kasusformer i stilistisk variation : En korpusundersökning av dativanvändning i äldre svenska
Syftet med denna undersökning är att studera gymnasieelevers attityd till ämnena svenska och svenska som andraspråk. Om dessa elever tycker att ämnena är jämlika studeras också. Undersökningen genomfördes med hjälp av en enkät där eleverna besvarade frågor om attityd och inställning till påståenden som berörde de båda ämnena. Studies resultat visar att eleverna har en relativt positiv attityd till det egna ämnet, trots att många av eleverna vill se ett gemensamt svenskämne för alla elever oavsett modersmål. Vidare speglar resultatet att majoriteten av informanterna inte anser ämnena svenska och svenska som andraspråk vara jämlika..
Variation i undervisning av matematik
Syftet med följande arbete är att undersöka om varierad undervisning i matematik kan underlätta elevernas inlärning.
Arbetet ger en översikt av tidigare forskning inom varierad undervisning i matematik. Med hjälp av enkätundersökningar och intervjuer ville jag undersöka om varierad undervisning i matematik ökar elevens intresse och motivation, ökar det elevens matematiska självförtroende, påverkar det positivt elevens inställning för matematik.
Resultaten pekar på att varierad undervisningen i matematik kan underlätta elevernas inlärning i matematik..
Den lockande förskolegården : Vad inspirerar och utmanar barn till lek och rörelse?
Det sägs i olika medier t ex i TV och tidningar att barn blir allt mer stillasittande. Eftersom lek och rörelse är mycket betydelsefulla för barns utveckling och välbefinnande så är det ju viktigt att förskolans utemiljö kan locka, inspirera och utmana barnen till lek och rörelse. Vad i utemiljön kan göra det? Vad kan man göra för att förbättra en förskolegårds utemiljö? Det är frågor som jag sökt svar på genom att intervjua barn och pedagoger på två olika förskolor. Resultatet visar att det bör finnas naturinslag och en variation av platser med olika karaktär på en gård.
Learning and teaching mathematics - intervjues with teachers specializing in the early ages
Syftet med detta arbete är att ta reda på om läxor ger fördjupad kunskap inom ett ämne.
Vidare vill vi veta vad syftet med läxor är. Vi har genomfört femton intervjuer, jämt
fördelade mellan lärare, elever och föräldrar. Resultatet pekar på att läxor behövs, men att
eleverna vill ha en annan typ av hemuppgifter än de i nuläget har. Vi genomförde även
mindre studie på sex av våra egna barn för att få veta hur mycket tid de trodde sig lägga
på sina läxor och hur lång tid de i verkligheten ägnade åt läxläsning. Vår slutsats är att
om läxor ges, ska de vara väl genomtänkta och att det kan skapas utrymme för att göra
läxorna under skoldagen.
Nyckelord: läxor, kreativitet, individ, variation.
Läsuttal av or-ändelser, er-förled, räv och gräs : En undersökning av skriftspråkets inflytande på talspråket i tre olika åldersgrupper i Stockholm
Uppsatsen belyser hur uttalet av or-ändelser, er-förled samt vokalen i orden räv och gräs förändrats i stockholmsspråket under 1900-talet. Den utförda undersökningen berör tre olika åldersgrupper i staden.Störst uttalsvariation uppvisas i den äldsta gruppen, medan det i den yngsta gruppen uppvisas minst variation. Det som jämförs är hur ord uttalas isolerat (genom ordelicitering) samt hur samma ord uttalas i ett textsammanhang (genom högläsning av en text). I viss mån diskuteras även utbildningen och yrkesrollens betydelse för läsuttalet..
DFSS: Utvärdering av produktutveckling hos Stålforskningen:
en fallstudie på Sandvik Materials Technology
I den allt hårdare konkurrens som råder inom verkstadsindustrin är det viktigt att man redan i samband med produktutvecklingen skapar förutsättningar för att kunna tillverka en produkt av högsta kvalitet. Enligt Magnusson (2003) är det många nya produkter som inte klarar av att uppfylla kunders behov eller är krångliga eller dyra att tillverka. Sandvik Materials Technology stöter ibland på dessa problem. Ett stort förändringsarbete drivs inom hela SMT och det har nu nått fram till området produktförnyelse. Exakt hur det arbetet skall ske är idag inte fastställt.
Gestaltningens påverkan på barns lek - en jämförelsestudie av lek på två skolgårdar utifrån ett genusperspektiv
Det här arbetet handlar om hur barns lek påverkas av den omgivande miljön utifrån ett genusperspektiv. Arbetet utgick ifrån en teori om att naturlika miljöer främjar genusneutral lek, jämfört med formella miljöer. Eftersom barn spenderar en stor del av sin tid i skolan genomfördes en jämförelsestudie mellan två skolgårdar, en med inslag av naturlika miljöer och en som var formellt utformad.
Fokus har legat på låg- och mellanstadiet. Målet med arbetet var att undersöka om genusskillnader i barns lek påverkas av den fysiska miljöns gestaltning. Undersökningen var menad att visa på
eventuella skillnader i flickors och pojkars lek på en formell skolgård
och eventuella skillnader i flickors och pojkars lek på en skolgård
med naturlika miljöer.
Hämmar matematikundervisningen elevers tänkande?
I syfte att undersöka om och hur lärarens inställning till problemlösning och undervisning förhåller sig till elevens tänkande har vi vänt oss till tre klasser i skolår 3. I vår teoretiska förankring har vi ur ett konstruktivistiskt perspektiv utgått från vad, hur och varför. I undersökningen fick eleverna två problemlösningsuppgifter som de skulle lösa individuellt och semistrukturerade intervjuer gjordes med lärarna till klasserna. Resultatet visade att klassen med problemlösande undervisning hade sämst resultat men störst variationer i lösningarna. Utifrån vårt analyserade resultat och tidigare forskning ser vi betydelsen av en variation i undervisningen, både när det gäller problem, metod och arbetsform för att nå den viktiga djupa förståelsen..
Förnyelse i fysisk miljö - utveckling av storskaliga miljonprogramsområden
Miljonprogrammet genomfördes mellan år 1965 och 1975
med syfte att bygga bort den rådande bostadsbristen. Under
en tioårsperiod skulle en miljon nya bostäder byggas. Målet
uppfylldes och cirka 25 % av Sveriges bostäder återfinns
idag i miljonprogramsområden. Kritiken mot de storskaliga
miljonprogramsområdena har varit stark. En förnyelse
och utveckling av miljonprogramsområdena är därför en
angelägenhet i många av Sveriges städer idag.
Den primära uppgiften har varit att presentera åtgärder
med syfte att förbättra storskaliga miljonprogramsområden.
Uppsatsen behandlar enbart den fysiska miljön i
miljonprogrammets storskaliga bostadsområden.
Lagerhantering i framtiden på Aero Materiel AB
In recent years, increasing emphasis has been placed on streamlining the supply chain. Keeping inventory and warehouses is considered to be a waste of resources. It is however difficult to completely eliminate the need for inventory and warehouses in a supply chain. The purpose of warehousing is to provide a service for the customer. By keeping what the customer demands in inventory it is possible to make a quick delivery when a need arises.
Blandstad som estetisk och visuell upplevelse : En fallstudie om planerares, boendes och andra brukares estetiska värdering av Sörbyängen i Örebro
Idag finns det en påtaglig vilja hos olika aktörer att formulera vad som är attraktivt i den fysiska miljön. Uttrycket attraktivt används i ett flertal plandokument och ges ut som praxis av bland annat Boverket. Men vad innebär attraktiva miljöer och vad betraktas egentligen som tilltalande och motbjudande i den fysiska miljön? Rådande planeringsideal handlar till stor del om täta stadsstrukturer och om en blandning av olika funktioner ? något som förutsätts skapa attraktiva värden. Planeringsidealet har uppkommit som reaktion mot modernismens ensidiga uttryck och för närvarande blickar många arkitekter och planerare tillbaka till 1800-talets mångfunktionella stadsform där bostäder, handel och arbetsplatser uppfördes inom ett och samma område.
Vägen till motivation : En kvalitativ studie om idrottslärares arbetssätt och elevers motivation
Syfte och frågeställningarSyftet med studien är att undersöka hur tre lärare i Idrott och hälsa lägger upp sin undervis-ning samt sju elevers upplevelse av detsamma med utgångspunkt i självbestämmandeteorin. De frågeställningar som ska besvara syftet är följande: Vilka olika arbetssätt genomsyrar undervisningen bland lärarna i Idrott och hälsa? Vilka faktorer i undervisningen korrelerar med tillfredsställelsen av elevernas autonomi-, kompetens- och tillhörighetsbehov?Hur motiveras eleverna till att vara delaktiga i undervisningen? Metod: Till denna kvalitativa studie genomfördes semistrukturerade intervjuer med tre idrottslärare på grundskolan och sju elever i skolår nio. Intervjuerna spelades in på en digital diktafon. Resultat: Samtliga idrottslärare arbetar på skilda sätt. En idrottslärare arbetar i block där olika moment läses i två till tre veckor.
Amatörmusikers tankar och känslor kring stämfördelning
Mitt syfte med arbetet var att undersöka vad som påverkar hur barn väljer böcker för fri läsning i skolan. Dessutom ville jag undersöka om det är skillnad i barnens val när böckerna väljs ur en boklåda som är komponerad av en bibliotekarie jämfört med när de väljer direkt ur hyllan på skolbiblioteket. Jag intervjuade 21 barn i årskurs 1 och 22 elever i årskurs 2. Intervjun var kort och innehöll en öppen fråga. Mitt resultat visade att eleverna i stor utsträckning valde samma böcker som sina kamrater, men ändå upplevde att de gjorde det av eget intresse.