Sök:

Sökresultat:

17 Uppsatser om Gasturbin - Sida 1 av 2

Framtagning av ny lyftytrystning för gasturbin SGT-600/700

I detta Examensarbete har en ny lyftutrustning till Gasturbin SGT-600/700 olika moduler tagits fram. Examensarbetet har utförts på Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång på avdelningen GPTP (leverans Gasturbin teknik package installation).Målet med arbetet har varit att skapa en lyftutrustning som är mer flexibel än den befintliga lyftutrustningen och klarar samlyft (lyft med hjälp av två kranar).Arbetet har utförts med hjälp av olika metoder som QFD, funktionsmedel-träd och morphologisk matris, där kundorienterad konceptkonstruktion är basen för arbetet. En studie av teori inom området har genomförts. Den befintliga lyftutrustningen undersöks för att skapa förståelse, sedan undersöks problemet för att skapa en lösningsrymd. Flera konceptuella lösningar genereras, till sist väljs det bästa konceptet och ritningar för den nya lyftutrustningen tas fram.Den befintliga lyftutrustningen kräver anpassning med extra komponenter för lyft av de olika modulerna.

Teknologianalys förbränningsmotorer

Dieselmotorn har varit, och är fortfarande, den vanligaste motortypen för tungamilitära fordon, däribland Stridsfordon 90 [CV 90). Detta beror på att dieselmotorn ären allmänt välanvänd, välbeprövad och pålitlig motor med relativt lågbränsleförbrukning och hög verkningsgrad. Eftersom diesel framställs ur råolja som ärett fossilt bränsle så är det nödvändigt att inom en viss framtid ersätta dieselmotornmed en annan motortyp eller ett annat bränsle. Denna rapport är en sammanställningav en studie som gjorts med avseende på dessa faktorer. Olika alternativ har studeratshuruvida de är lämpliga som framtida ersättare för dagens dieselmotor.

Optimering av bottenramar till gasturbiner

Krav på kortare ledtid och lägre kostnader för att kunna öka produktionstakten gör att bottenramen till turbinerna behöver modifieras. Nuvarande beräkningar ska uppdateras med nya förutsättningar eftersom bottenramen har ändrats en del sedan man tog fram dagens konstruktionslösning på den. Genom att göra en beräkningsmodell av bottenramen till en SGT-600 som den ser ut idag och genomföra beräkningar med de lastfall som den kan tänkas utsättas för har optimeringsförslag och uppdaterade beräkningar tagits fram. Besök hos underleverantör och diskussioner med personal som arbetar med bottenramen har resulterat i statiska och dynamiska beräkningsresultat samt förslag på optimering av bottenramen. Slutsatser som drogs var att bottenramen uppfyller de krav som företaget har på den samt att det är möjligt att få fram en mindre kostsam och snabbare tillverkning genom att göra modifieringar. .

Framtidens LNG-tankfartyg : En studie om framdriftsanläggningar för LNG-tankfartyg

Denna studie bestod i att undersöka situationen på marknaden angående framdriftsanläggningar för LNG-tankfartyg. Syftet med arbetet var att skapa en relevant bild av hur situationen ser ut idag och genom intervjuer ta reda på hur den kan komma att förändras.Genom en litteraturstudie undersöktes läget på marknaden och utifrån det kunde relevanta frågor utformas. Efter att frågorna hade utformats tog författarna kontakt med olika företag som var anknutna till marknaden för LNG-tankfartyg. Intervjuer med företagen genomfördes och dessa har gjort det möjligt att analysera hur läget kan komma att förändras.Studien har visat att det finns ett system, DFDE, som dominerar fartygsbeställningar i dagsläget. Det finns även nyare system som består av gasdrivna tvåtaktsmotorer som förväntas ta över en del av marknaden.

Kortslutning och selektivitets studie för det avbrottsfria kraftssystemet till en gasturbin

Denna tekniska rapport behandlar ett examensarbete utfört på Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång. Examensarbetets syfte var att utföra kortslutningsberäkningar samt att ta fram en selektivplan för det avbrottsfria kraftsystemet till en av Siemens Gasturbiner. Gasturbinen står ofta långt ifrån kontrollrummet där den styrs ifrån och i rapporten har denna längd antagits till 400 m. Beräkningarna har inte skett på hela kraftsystemet utan en avgränsning till åtta olika delar har gjorts.Rapporten tar upp teorin för Gasturbiner, kortslutningar, skyddsapparater och selektivitet. Även vilka olika typer av kortslutningar som finns och deras effekter behandlas.

Packa i montageordning

I nuläget packar Siemens Industrial Turbomachinery till montage av en Gasturbin ad hoc vilket leder till att varje projekt är unikt. När montören ska montera Gasturbinen används en stor del av arbetstiden till att lokalisera artiklar genom att öppna och leta igenom lådor.Syftet är att ta fram de förutsättningar som måste uppfyllas för att Gasturbinen SGT- 800 ska kunna packas i en monteringsvänlig ordning. Målet med en monteringsvänlig ordning är att tidsåtgången för att lokalisera artiklar ska minska.Tre bromsklossar anses vara försenade artiklar, avsaknad av återkoppling mellan Packningen och monteringen och avsaknad av packinstruktioner. I analysen visar det sig att andelen försenade artiklar ligger på en för företaget acceptabel nivå. I analys och diskussion behandlas återkopplingen av information mellan olika avdelningar och möjliga packinstruktioner.Resultatet presenterar riktlinjer till en packningsprocess och hur försenade artiklar ska behandlas.

Kravspecificering av avgaspannor

This report describes the work of developing a specification of requirements for Waste Heat Recovery Units. The main part of the paper describes how the work with the specification of requirements has been performed. One specific question to be answered is:What are the customer?s demands in case of properties for the Waste Heat Recovery Units and how is that information collected as an order documentation to suit the business area Oil & Gas?The report begins with a description of the assignment and continues with the aim and background. A theoretical part describes the different areas and methods that have been important during the process.

FRAMTAGNING AV UTRUSTNING FÖR FLÖDESKALIBRERING AV BRÄNNARE TILL GASTURBIN SGT-750

Detta examensarbete har genomförts på avdelningen Mätteknik & Teknologi (REI) på Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång. Målet med arbetet var att konstruera och designa en ny utrustning för kalibrering av brännarna till Gasturbinen SGT-750. Dagens befintliga utrustning har ett stort kalibreringsbehov och genom att ersätta komponenter i dagens utrustning med nya som är mer optimala för kalibreringen fås bättre mätnoggrannhet, beräkningarna blir enklare och kalibreringsbehovet av utrustningen blir mindre. Därmed skapas en tidsvinst för företaget. Idag används mätsträckor i utrustningen och de kommer i den framtagna utrustningen att ersättas av en massflödesmätare av typ Coriolis.På grund av att examensarbetet är ett delprojekt i ett större projekt som har försenats, mot förväntad tidsplan, så har examensarbetets huvudsakliga innehåll ändrats under projekttiden.

Erfarenhetsåterföring inom NCC Folkboende : En studie av kv. Smeden

I Finspång tillverkas gas och ångturbiner. Verksamheten går under namnet Siemens Industrial Turbomachinery AB, som förutom att bygga upp turbiner som separata leveranser även projekterar kompletta kraftanläggningar, där turbinerna ingår, för att producera elektricitet, ånga och värme.Till de Gasturbin kraftverk som levereras av Siemens Industrial Turbomachinery AB används ett Simatic PCS-7 styrsystem för att kontrollera turbinerna. För PCS-7 styrsystemet kan mjukvaran Simatic PDM (Process Device Manager) användas för diagnostisk analys av automations komponenter och intelligenta fältenheter. Målet med examensarbetet är att kunna varna tidigare för fel på automations komponenter och fältenheter så att man kan förebygga stillestånds tider som kan uppstå i en anläggning. Examensarbetet visar vad för slags funktioner Simatic PDM har och hur programmet kan utnyttjas i en anläggning.Examensarbetet innehåller en beskrivning av programmet Simatic PDM och PCS 7-styrsystemet.

Energieffektivt byggande i flerbostadshus : Vad påverkar resultatet?

I Finspång tillverkas gas och ångturbiner. Verksamheten går under namnet Siemens Industrial Turbomachinery AB, som förutom att bygga upp turbiner som separata leveranser även projekterar kompletta kraftanläggningar, där turbinerna ingår, för att producera elektricitet, ånga och värme.Till de Gasturbin kraftverk som levereras av Siemens Industrial Turbomachinery AB används ett Simatic PCS-7 styrsystem för att kontrollera turbinerna. För PCS-7 styrsystemet kan mjukvaran Simatic PDM (Process Device Manager) användas för diagnostisk analys av automations komponenter och intelligenta fältenheter. Målet med examensarbetet är att kunna varna tidigare för fel på automations komponenter och fältenheter så att man kan förebygga stillestånds tider som kan uppstå i en anläggning. Examensarbetet visar vad för slags funktioner Simatic PDM har och hur programmet kan utnyttjas i en anläggning.Examensarbetet innehåller en beskrivning av programmet Simatic PDM och PCS 7-styrsystemet.

Utökad Diagostik med Simatic PDM(Process Device Manager

I Finspång tillverkas gas och ångturbiner. Verksamheten går under namnet Siemens Industrial Turbomachinery AB, som förutom att bygga upp turbiner som separata leveranser även projekterar kompletta kraftanläggningar, där turbinerna ingår, för att producera elektricitet, ånga och värme.Till de Gasturbin kraftverk som levereras av Siemens Industrial Turbomachinery AB används ett Simatic PCS-7 styrsystem för att kontrollera turbinerna. För PCS-7 styrsystemet kan mjukvaran Simatic PDM (Process Device Manager) användas för diagnostisk analys av automations komponenter och intelligenta fältenheter. Målet med examensarbetet är att kunna varna tidigare för fel på automations komponenter och fältenheter så att man kan förebygga stillestånds tider som kan uppstå i en anläggning. Examensarbetet visar vad för slags funktioner Simatic PDM har och hur programmet kan utnyttjas i en anläggning.Examensarbetet innehåller en beskrivning av programmet Simatic PDM och PCS 7-styrsystemet.

Handbok i biogas

Det finns ett stort intresse i miljövänlig framställning av bioenergi, och där lämpar sig biogas mycket väl. Inom lantbruket har vi goda förutsättningar för biogasproduktion och trots ett stort intresse för bioenergi finns en tveksamhet ändå. Mycket beror på en tuff marknad med dålig lönsamhet samt ett avancerat regelsystem som måste följas. Tillstånd och stöd måste sökas vilket kräver mycket tid och ett stort intresse.En biogasanläggning klassas som miljöfarlig verksamhet när den överstiger 150 000 m³ i gasproduktion och då krävs tillstånd från länsstyrelsen. Detta är en ansökan som består av tre delar: grunddel, teknisk beskrivning samt en fullständig miljökonsekvensbeskrivning.Det finns en del stöd att söka för bioenergiframställning.

Byggavfall : En studie av avfall på byggarbetsplatser

Examensarbetet har utförts på Siemens Industrial Turbomachinery AB (Siemens) i Finspång. De utvecklar och tillverkar bland annat Gasturbiner som kan drivas på både gasformigt- och flytande bränsle. Syftet för arbetet är att skapa förutsättningar för att öka förståelsen för spraybildning av flytande bränsle, till detta används och vidareutvecklas en spridarrigg på Siemens.Siemens äldsta Gasturbin SGT-500 utvecklades och sattes i drift under 1950 talet. Vid denna tid var det en spridare med spillflöde och ett munstycke med roterande atomisering som visade bäst egenskaper. Höga tryck i munstycket genererar en spraykon med finfördelade droppar.

Vidareutveckling av Siemens spridarrigg för studier av bränslespray

Examensarbetet har utförts på Siemens Industrial Turbomachinery AB (Siemens) i Finspång. De utvecklar och tillverkar bland annat Gasturbiner som kan drivas på både gasformigt- och flytande bränsle. Syftet för arbetet är att skapa förutsättningar för att öka förståelsen för spraybildning av flytande bränsle, till detta används och vidareutvecklas en spridarrigg på Siemens.Siemens äldsta Gasturbin SGT-500 utvecklades och sattes i drift under 1950 talet. Vid denna tid var det en spridare med spillflöde och ett munstycke med roterande atomisering som visade bäst egenskaper. Höga tryck i munstycket genererar en spraykon med finfördelade droppar.

Förbättrad produktionsplanering med SAP APO : En studie på Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång

Siemens Industrial Turbomachinery AB, nedan utskrivet som Siemens, är en svensk turbintillverkare placerad i Finspång som tillhör den tyska koncernen Siemens AG. Turbintillverkningen i Finspång började 1911 under namnet STAL men har sedan dess bytt ägarstruktur flertalet gånger. STAL-Laval, ABB STAL och Alstom Power är ett urval av de namn verksamheten har haft innan den blev en del av Siemens.Ett problem som Siemens står inför vid produktionsplanering av Gasturbiner är de mycket långa ledtider inom den egna produktionen samt från underleverantörerna. Den totala ledtiden för en Gasturbin är cirka 2,5 år samtidigt som de flesta kunder beställer sin Gasturbin cirka ett år innan leverans. Produktionsplaneringen förlitar sig därför mycket på prognoser vilket skapar en osäkerhet.

1 Nästa sida ->