Sök:

Sökresultat:

1957 Uppsatser om Gćstad - Sida 20 av 131

Sluttningshus

Sluttningshus. 3 kilformade bostadshus pÄ en sluttning i Gröndal. PÄ SannadalsplatÄns i centrala Gröndal finns en plats med fin utsikt mot MÀlaren och Stockholms stad. HÀrifrÄn sluttar marken 22 meter till lekparken nedanför. Mot gatan, pÄ SannadalsplatÄn, Àr byggnaderna som lÀgst för att sedan vÀxa sig som högst dÀr marken Àr som lÀgst.

Preschool outdoor environment i the urban context/Förskolans utemiljö i den urbana kontexten

Den förtÀtade staden ses idag som en sjÀlvklar del av en hÄllbar stadsutveckling. Vi lever i en urbaniseringstid och frÄgor kring hur vi kan skapa en förtÀtad stad av god kvalitet stÄr högt pÄ agendan. NÀr allt fler mÀnniskor lever i staden skapas ökad efterfrÄgan pÄ samhÀllsservice i staden, som till exempel barnomsorg. I Sverige Àr det kommunen som ansvarar för att tillgodose medborgarna med denna service. Den svenska förskolan, som Àr den institution dÀr detta behov till stor del ska tillgodoses, har i sin tur krav pÄ god pedagogisk verksamhet samt en bra miljö för barnen, sÄvÀl inne som ute. Den hÀr uppstasen handlar om hur förskolans utemiljö konstrueras i den urbana kontexten.

?De Àr fantastiska mÀnniskor?? - En kvalitativ studie om frivilligorganisationers upplevelser av situationen för hemlösa mÀn i Göteborg.

En kvalitativ studie med syfte att undersöka personal pÄ frivilligorganisationers upplevelser av hur situationen förÀndrats mellan 2008-2015 för hemlösa mÀn i Göteborg. MÄlgruppen för studien Àr medelÄlders mÀn i hemlöshet som lever med alkoholproblem. Studien grundas pÄ fyra individuella intervjuer och en fokusgruppsintervju med respondenter frÄn fyra olika frivilligorganisationer. Studiens resultat har vÀxt fram pÄ ett induktivt sÀtt genom tematisering och en analys i tvÄ steg. Den socialkonstruktionistiska teorin och begrepp frÄn socialpedagogiken har anvÀnts för att förklara och förstÄ studiens resultat.

Boende - en ny strategi: Marknadsföring genom ett event! Studieobjekt: Trelleborg

Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att utröna hur events kan pÄverka boendeattraktionen till en stad och ÄskÄdliggöra andra pÄverkande faktorer. Metod: I vÄr uppsats har vi valt att anvÀnda oss av en kombination av kvalitativa intervjuer och en kvantitativ enkÀtundersökning. Vi utförde personliga semistrukturerade intervjuer med representanter frÄn studieobjektet Trelleborgs kommun, medan enkÀtundersökningen genomfördes under tvÄ dagar i de centrala delarna av Trelleborg stad. Teoretiska perspektiv: Det huvudsakliga teoretiska perspektivet i vÄr uppsats utgörs av teorier kring Place marketing, Event marketing och Boendeattraktion. Dessa sammankopplas i en teoretisk referensram som ligger till grund för analysen.

JÀmstÀlld samhÀllsplanering - en möjlighet för Stockholm? : En studie om framvÀxten av Hjorthagen, Norra DjurgÄrdsstaden

MÄnga byggprojekt hÄller pÄ att genomföras i Stockholm för att möta befolkningsökningen. Uppsatsens syfte Àr att ta reda pÄ och redovisa om och hur de involverade aktörerna i byggnationen av Hjorthagen, Norra DjurgÄrdsstaden i Stockholm arbetar med genus- och jÀmstÀlldhetsfrÄgor. FrÄgan Àr om Hjorthagen kommer att kunna bli en mer jÀmstÀlld stadsdel Àn de övriga i Stockholm. Hypotesen som uppsatsen fokuserat kring Àr att ambitionerna att skapa en ökad jÀmstÀllhet finns men att de inte införlivas.Den svenska staten försöker implementera jÀmstÀlldhetsarbetet inom de flesta omrÄden idag men samhÀllsplaneringen har inte visat nÄgot större intresse för detta. Det Àr Stockholms stad som har det övergripande ansvaret för den fysiska planeringen i Stockholm men ocksÄ för den sociala hÄllbarheten dÀr jÀmstÀlldhet rÀknas in.

SÄ blir du lönsam, lille vÀn! ? FramgÄng och identitet speglat genom gymnasieskolors reklammaterial i Malmö stad

Föreliggande arbete diskuterar hur gymnasieskolor konsturerar bilder av sig sjÀlva och sina elever i sin marknadsföring inför gymnasievalet. Marknadsföringsbroschyrer frÄn tre fristÄende och tvÄ kommunala gymnasieskolor i Malmö stad har undersökts. Fokus ligger frÀmst pÄ hur broschyrerna konstruerar bilder av en framgÄngsrik skola och en framgÄngsrik elev. En utgÄngspunkt i analysen Àr att gymnasievalet i allt högre utstrÀckning kommit att bli ett livsstilsval. DÀrför undersöks vilka identiteter och livsstilar skolorna tillskriver sina elever och idealiserar genom att sammankoppla dem med framgÄng.

Socialdemokrati och bondeförbund i NederluleÄ socken: folkrörelser i lantbrukssamhÀllet

Bensbyn och ErsnÀs Àr traditionellt tvÄ mycket snarlika mindre jordbruksbygder belÀgna inom det som idag utgör LuleÄ Kommun. BÀgge byar har en lÄng historia av bosÀttning i omrÄdet med anor i bÄda fall Ànda tillbaka till 1300-talet e.kr. I bÄda fallen har jordbruket varit den dominerande nÀringen under mÄnga sekel. Trots byarnas relativa snarlikhet framtrÀdde politiska skillnader dem emellan under 1940- och 50-talet. I Bensbyn blev SAP, Svenska Socialdemokratiska Arbetarpartiet, den dominerande politiska kraften medan Bondeförbundet i ErsnÀs framtrÀdde som det starkaste politiska partiet i bygden.

Gymdeltagares graderingar av olika faktorers betydelse fo?r trova?rdigheten hos en gyminstrukto?r ? En kvantitativ studie om trova?rdighet ur ett sociokulturellt perspektiv

Syftet med denna studie var att undersöka hur personer som trÀnar pÄ gym ansÄg att olika faktorer pÄverkade betydelsen för hur trovÀrdig en gyminstruktör Àr. FrÄgestÀllningarna var: Finns det faktorer som Àr betydelsefulla för trovÀrdigheten oberoende av trÀningsmÀngd och bakgrundsfaktorer? Varierar uppfattningen av vad som gör en gyminstruktör trovÀrdig beroende pÄ hur mÄnga trÀningstillfÀllen per vecka en person har? Skiljer sig uppfattningen av vad som gör en gyminstruktör trovÀrdig mellan personer som har en lÄng tids medlemskap i gymkulturen? Metoden var enkÀtundersökning som genomfördes pÄ sex olika gymanlÀggningar i mellanstor stad i vÀstra Sverige. EnkÀterna bearbetades i ett datorprogram och diskuterades sedan utifrÄn begreppet trovÀrdighet ur ett sociokulturellt perspektiv. Det framkom att den faktor som graderades högst för trovÀrdigheten hos en gyminstruktör var att kunna uppvisa goda kunskaper om trÀningsformen.

Elevinflytande pÄ fritidshemmet

Syftet med denna studie Àr att titta pÄ vilka lokaler som finns till förfogande pÄ olika fritidshem i en sydsvensk stad som Àr integrerade i skolan, och se hur dessa anvÀnds. Vi har Àven undersökt om miljöns utformning Àr anpassad för fritidshemsverksamheten, och berört vad det finns för möjligheter och begrÀnsningar med fritidshemmens lokaler. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Vilka lokaler finns till förfogande för fritidshemsverksamheten och hur anvÀnds dessa? Vad har fritidspedagoger för tankar om inomhusmiljön, meningsfull fritid, elevinflytande och samverkan med skolan? Vilka möjligheter och/eller begrÀnsningar finns det för fritidshemslokaler? Vi har försökt att svara pÄ vÄra frÄgor utifrÄn vÄr undersökning, relevanta teorier och forskning. VÄr undersökning har vi gjort pÄ fyra fritidshem i en sydsvensk stad dÀr vi har anvÀnt oss av observation och intervju som metod.

Upplev Boden med Fördel: en studie om samverkan och upplevelsestrategi i Bodens kommun

Allt fler mÀnniskor söker efter upplevelser och upplevelsenÀringen har kommit att bli en av de stora framtidsbranscherna. Tidigare har Boden varit en utprÀglad militÀrstad men neddragningar inom det militÀra har gjort att Bodens kommun mÄste satsa pÄ en ny industri för att stanna kvar pÄ kartan. Den ekonomiska föreningen Boden Turism anser att upplevelseindustrin i Boden Àr en viktig del i framtiden. Har Bodens kommun logi- och aktivitetsaktörer idag en samverkan sinsemellan och med kommunala aktörer och kan detta stÀrka Bodens kommun att bli en stad som fokuserar pÄ upplevelser i deras turismnÀring. DÄ upplevelseindustrin Àr viktig för Bodens kommun framtid kan en strategi som fokuserar pÄ upplevelser innebÀra positiva effekter för Bodens kommun.

Integration genom fotboll: FörÀldrars, lÀrares och ledares uppfattning om ett integrationsprojekt

Landskrona Àr en stad dÀr boendet Àr segregerat. Fotboll Àr en idrott som har stark dragkraft. Landskrona BoIS driver fotbollsfritids som ett samverkans- och integrationsprojekt, dÀr vill man skapa en meningsfull fritidssysselsÀttning Ät barn och ungdomar som vill spela fotboll. Samtidigt vill man skapa integrationsmöligheter..

Upplevelser av planerade rörelseaktiviteter i förskolan : en jÀmförelse mellan arbetslag i stad och landsbygd

Bakgrund: Barn tillbringar idag mÄnga timmar pÄ förskolan dÄ förÀldrarna Àr pÄ arbetet. Detta innebÀr att förskolan fÄr ta pÄ sig en större fostrande roll eftersom barnen möjligtvis inte fÄr den rörelsestimulans de behöver i hemmet. Förskolan har en viktig uppgift i att tillgodose varje barns rörelsebehov samt att ge barnen tillfÀllen att sjÀlva fÄ insikt i hur den egna livsstilen pÄverkar hÀlsan och vÀlbefinnandet. Vi har under utbildningens gÄng i olika sammanhang hört och diskuterat om hur viktigt det Àr för barn att röra pÄ sig. Vi har bÄda ett intresse kring rörelse och god hÀlsa, sÄ dÀrför kÀndes det som ett naturligt val av Àmne.Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka i vilken omfattning planerade rörelseaktiviteter bedrivs i förskolan och vad arbetslaget har för instÀllning till det.

SÄrbar, riskfylld, eller missgynnad? : Utsatthet bland ungdomar i VÀsterÄs stad

UngdomsÄren Àr en omtumlande period av förÀndring och identitetsutveckling. NÀr det rör sig om utsatta ungdomars hÀlsa Àr denna grupp exponerad för en eller flera riskfaktorer samtidigt. Enligt internationella och nationella styrdokument Àr ungdomar en prioriterad grupp dÄ det finns studier som visar pÄ en ojÀmlikhet i hÀlsa bland mÄlgruppen. Studiens referensram innefattar tre olika dimensioner av begreppet utsatthet, vilka Àr sÄrbar, riskfylld och missgynnad. Syftet med denna studie var att fÄ en ökad förstÄelse för nyckelpersoners uppfattningar gÀllande social utsatthet bland ungdomar i Äldern 13-19 Är.

Stad till salu? En studie om rÀttvisa i entreprenörstaden

Kandidatarbetets överordnade teman Ă€r entreprenörskap, stadsförnyelse och rĂ€ttvisa. Syftet Ă€r att, med utgĂ„ngspunkt i vad forskare hĂ€vdar vara ett skifte frĂ„n traditionell vĂ€lfĂ€rdspolitik till entreprenörsmĂ€ssig stadspolitik, belysa rĂ€ttviseaspekterna i den nutida fysiska planeringen utifrĂ„n ett antal principer för hur en rĂ€ttvis stad kan uppnĂ„s. Vidare Ă€r syftet att tillĂ€mpa dessa principer i en analys av rĂ€ttviseaspekterna i ett aktuellt stadsförnyelseprojekt. Problematiken som undersöks bygger pĂ„ antaganden om att den nya stadspolitiken banat vĂ€g för en ökad social polarisering i samhĂ€llet, dĂ„ de ekonomiska intressena tenderar prioriteras framför sociala behov och demokratiska rĂ€ttigheter. Undersökningens forskningsdesign Ă€r en fallstudie och fallet som har undersökts Ă€r stadsförnyelseprojektet H+ i Helsingborg. I fallstudien appliceras begrepp hĂ€mtade frĂ„n Susan Fainsteins teori om The Just City (2010), den rĂ€ttvisa staden, i en kvalitativ innehĂ„llsanalys av det empiriska materialet Fördjupad Översiktsplan för H+, Imagine Helsingborg (genomförandeplan) samt planomrĂ„dets Miljöprofil.

Detaljplaneprocessen i Stockholm - Problem och Lösningar

Uppsatsen berör detaljplaneprocessen i Stockholms stad. Syftet Àr att undersöka hur detaljplaneprocessen Àr utformad, identifiera problem som fördröjer processen samt diskutera eventuella effektiviseringsÄtgÀrder. För att besvara syftet har fallstudier genomförts av byggprojekten LövholmsvÀgen i Gröndal, kvarter Kolbottnen i HagsÀtra samt PepparvÀgen i HökarÀngen. Byggprojekten har studerats kvalitativt i form av arkivstudier och intervjuer. Uppsatsen tillÀmpar processteori som analysmodell med fokus pÄ effektivisering.I slutsatsen redovisas sju faktorer som kan bidra till lÀngre detaljplaneprocesser: resursbrist, konjunkturlÀge, grönomrÄden, praktiska utmaningar, motstridiga intressen, förÀndrade omstÀndigheter samt involvering av rÀtts- och beslutsinstanser.

<- FöregÄende sida 20 NÀsta sida ->