Sök:

Sökresultat:

23 Uppsatser om Gćbarr - Sida 2 av 2

Vegetation som luftfilter i urban miljö

Flera tusen mÀnniskor dör en för tidig död i Sverige pÄ grund av partiklar. För att minska partikelkoncentrationerna behöver utslÀppskÀllorna minska drastiskt. Olika sÀtt att reducera mÀngden partiklar utreds i dagens forskning dÄ vegetationens roll i staden Àr av betydelse för mÀnniskors vÀlbefinnande. Syftet med denna rapport har varit att lyfta fram vegetation som en positiv miljöpÄverkare genom att studera dess förmÄga att fungera som ett filter. Rapporten har sammanstÀllts genom litteraturstudie, dessutom har kontakt tagits med verksamma forskare inom omrÄdet.

VÀxtvalets inverkan pÄ angrepp av Spanska skogssnigeln, Arion lusitanicus

Det finns mÄnga Ärs forskning bakom de bekÀmpningsmetoder vi har i dag för att bekÀmpa den spanska skogssnigeln i vÄra odlingar och trÀdgÄrdar. Dessa bekÀmpningsmedel Àr i regel ganska dyra, fungerar inte optimalt i fuktigt klimat, verkar ett tag och mÄste sedan underhÄllas vilket blir dyrt och tidsmÀssigt kostsamt för konsumenten. Syftet med denna litteraturstudie Àr att fÄ fram om det finns vÀxter som spanska skogssnigeln inte Àter utav. Finns det vÀxter som snigeln inte gillar eller av nÄgon annan anledning inte Àter, skulle det betyda att man med hjÀlp av vÀxtvalet kan hÄlla spanska skogssnigeln frÄn sin Äker, plantering eller trÀdgÄrd. Genom att exempelvis plantera osmakliga vÀxter mellan grödorna, runt en vÀrdefull plantering som en slags barriÀr eller helt enkelt endast plantera osmakliga vÀxter för att kunna ha vÀxter överhuvudtaget i sin trÀdgÄrd att kunna njuta av utan angrepp. Spanska skogssnigeln Àr allÀtare vilket betyder att den Àter levande och dött material och kan Àven Àta av kadaver av sin egen art. Det finns dock undantag dÀr snigeln av olika skÀl vÀljer att inte Àta pÄ vÀxten.

En annan vÀrld : tre gestaltningsförslag till Millennieskogens meditationsrum i Malmö Botaniska trÀdgÄrd

Detta examensarbete handlar om att presentera ett förslag till en gestaltning av tre gröna meditationsrum som Àr belÀgna i den framvÀxande Millennieskogen i Malmö Botaniska trÀdgÄrd i LindÀngelund, Sverige. Malmö Botaniska trÀdgÄrd Àr tÀnkt att bli en attraktion för Malmö och dess befolkning och skall ligga i södra Malmö. Ledorden bakom denna nya anlÀggning Àr pedagogik, rekreation, botanik samt upplevelse. Millennieskogen Àr en del av Malmö Botaniska trÀdgÄrd som har pÄbörjats under hösten 2012, dÀr huvudsyftet ska vara rekreation och kontemplation, samt att visa pÄ nÄgra av det norra halvklotets urÄldriga barrtrÀd. Meditationsrummen i denna skog skall vara avskilda, innehÄllsrika och karaktÀrsstarka (Gatukontoret, 2009). Jag har tagit fasta pÄ att det skall vara rofyllda rum, som skÀnker besökaren en kÀnsla av att komma till en annan vÀrld, en annan vÀrldsdel. Dessa hÀckomgÀrdade ovala rum som lockar till nyfikenhet skall fungera som avskilda smÄ sfÀrer i stadens puls och liv.

Drevjaktens sekundÀra effekter pÄ dovhinden (Dama dama)

I största delen av Europa Àr det jakt utförd av mÀnniskan som Àr den huvudsakliga dödsorsaken för hjortdjur som till exempel dovhjort, kronhjort och Àlg. Men jakt kan Àven ha andra negativa effekter pÄ djur Àn de dödliga. Forskning har visat att jakt kan pÄverka hjortdjurs beteende och hur de anvÀnder sitt hemomrÄde dÀr man bland annat sett att hjortar ökar storleken pÄ sitt hemomrÄde, vistas mer i skogsomrÄden Àn öppna omrÄden samt lÀmnar och undviker omrÄden dÀr det förekommer mÀnsklig aktivitet. Varför detta kan vara negativt för hjortar Àr för att det Àr viktigt att de har god kunskap om omrÄdet de vistas i dÄ det gör det möjligt för dem att hitta bra föda samt skydd vid faror. Detta har de i sina normala hemomrÄden och om de tvingas lÀmna dessa kan det leda till negativa konsekvenser. I detta arbete, som genomfördes genom ett samarbete med Grimsö forskningsstation, Sveriges lantbruksuniversitet, undersöktes huruvida dovhinden (Dama dama) pÄverkas av jakt.

Mossor som marktÀckare i offentliga miljöer

Vad har mossa för möjligheter som marktÀckare i offentliga utemiljöer? Det Àr frÄgan som detta examensarbete genom en litteraturstudie försöker finna svaret pÄ. Mossor har under Ärhundraden varit en uppskattad marktÀckare i Japan, landet dÀr det medvetna anvÀndandet av mossor i trÀdgÄrdssammanhang har sitt ursprung. En stor del kunskap och inspiration i studien Àr dÀrför hÀmtad dÀrifrÄn. Arbetet innehÄller en mindre klimatjÀmförelse mellan Sverige och andra platser dÀr mossanlÀggningar finns.Mossor saknar egentliga rötter och har dÀrför sitt vatten- och nÀringsupptag direkt genom blad och stammar.

Biogallring : effektivitet och lönsamhet vid gallring i ung skog

I Sverige har sedan mitten av 1990-talet antalet bestÄnd dÀr röjning inte utförts ökat. Dessa bestÄnd Àr ÄldersmÀssigt mogna för en första gallring men pga. utebliven röjning Àr de mycket stamtÀta och dimensionerna Àr klena vilket gör att valet av skötselÄtgÀrd inte Àr sjÀlvklart. De senaste Ären har intresset för uttag av biomassa Àven i unga skogar ökat. Under vÄren/sommaren 2009 startade Stora Enso Skog (SES) ett fullskaleprojekt dÀr syftet var att testa en gallringsmetod med flertrÀdshanterande skördaraggregat och uttag av (förutom rundvirke) ett bioenergisortiment (trÀddelar/okvistade toppar) i eftersatta röjningar och tidiga gallringar.

Kan naturvÀrdestrÀd med törskate vara en livsmiljö för rödlistade insekter?

Törskaten tillhör gruppen rostsvampar varav flera Àr patogena och orsakar stora ekonomiskt betydelsefulla skador pÄ tallar i produktionsskogar och estetiska skador pÄ tallar i parker över hela norra halvklotet. Bland de vanligare symptomen som kan ses pÄ tallar Àr enstaka döda grenar eller att toppen Àr död. NÀr dessa symptom uppkommer har angreppet pÄgÄtt under nÄgra Är. Nedanför den döda toppen bildas oftast ett kÄdindrÀnkt mörkt stamsÄr. Det finns tvÄ typer av törskate som dödar toppen pÄ tall (Pinus sylvestris) i Sverige, den ena Àr Cronartium flaccidum och den andra Àr Peridermium pini.

Effects of storage time, die channel length and moisture content on pellet quality of lodgepole pine (Pinus contorta Dougl. var. latifolia)

The use of renewable resources is rapidly increasing in Sweden, especially the use of fuel pellets. Through pelletizing the energy content per volume unit is greatly increased and the pellets are more homogeneous with regard to moisture content, particle size and density compared to unrefined fuels like forest residues and chips. For further development of the Swedish pellet industry, the use of different assortments from lodgepole pine (Pinus contorta Dougl. var. latifolia) is of particular interest, mainly because of its high volume production.

<- FöregÄende sida