Sök:

Sökresultat:

4265 Uppsatser om Fysisk smärta - Sida 12 av 285


Tre komponenter av situationsspecifikt sjÀlvförtroende hos orienterare : fysisk och orienteringsteknisk kapacitet samt koncentration.

Syftet var att studera skillnader mellan elit- och sÀmre rankade orienterare gÀllande situationsspecifikt sjÀlvförtroende gÀllande de tre komponenterna: fysisk och orienteringsteknisk kapacitet och koncentration, samt att studera kön- och Äldersaspekter. Urvalet bestod av 119 försökspersoner i Äldern 18 till 45 Är (M = 26.52, SD = 6.20). För att mÀta situationsspecifikt sjÀlvförtroende gÀllande fysisk och orienteringsteknisk kapacitet samt koncentration konstruerades ett eget mÀtinstrument efter riktlinjer frÄn Bandura (1986). Resultatet visade att topp 50 rankade orienterare hade högre situationsspecifikt sjÀlvförtroende för fysisk och orienteringsteknisk kapacitet och koncentration Àn sÀmre rankade orienterare. Resultaten diskuteras utifrÄn Banduras teori om situationsspecifikt sjÀlvförtroende (1977, 1986) och tidigare forskning..

Motivation och mÄlsÀttning till hÀlsosamma kostvanor

I hÀlsoprofessionen Àr beteendeförÀndringar gÀllande fysisk aktivitet och kost centralt. Self-Determination Theory Àr en motivationsteori som i forskning anvÀnts för att undersöka motivation till fysisk aktivitet. Det finns dÀremot mindre litteratur som kopplar teorin till hÀlsosamma kostvanor. Studiens syfte Àr att kartlÀgga och jÀmföra motivation och mÄlsÀttning till hÀlsosamma kostvanor hos en grupp studenter. Studien avser kartlÀgga samband mellan fysisk aktivitetsnivÄ, motivation och mÄlsÀttning samt jÀmföra könsskillnader.

TilltrÀde till urbana rum? En genusanalys av fysisk aktivitet i staden

Denna uppsats syftar till att undersöka hur fysisk aktivitet i urbana rum förhÄller sig till könsstereotypa förestÀllningar och underliggande strukturer. Uppsatsen Àmnar Àven diskutera om det föreligger risk för att planering av fysisk aktivitet i urbana rum reproducerar könsstereotypa förestÀllningar och underliggande strukturer. Uppsatsens problemformulering lyder: ?Hur förhÄller sig förestÀllningar om genus till fysisk aktivitet i det urbana rummet??. För att besvara denna utformas uppsatsen som en litteraturstudie dÀr tvÄ avhandlingar om fysisk aktivitet i urbana rum studeras genom en innehÄllsanalys. De avhandlingar som studeras Àr BÀckströms avhandling SpÄr.

För att lÀra behövs hela kroppen ? En undersökning om, hur och varför ett antal pedagoger erbjuder barnen daglig fysisk aktivitet i förskola och förskoleklass

BAKGRUND: Vi Àr tre blivande lÀrare med inriktning mot de yngre Äldrarna och ser det som viktigt att pedagoger i förskolans och förskoleklassens verksamhet erbjuder barnen daglig fysisk aktivitet, för att gynna deras utveckling, lÀrande och hÀlsa. Enligt forskning bör barn för sin framtida livsstil och hÀlsa röra sig minst en timme om dagen, men nÀstan tvÄ tredjedelar av alla barn och ungdomar i Europa nÄr inte upp till den rekommendationen (Armstrong, 2004). Statens folkhÀlsoinstitut (1996) beskriver att med fysisk aktivitet menas allt som ger en ökad energiförbrÀnning, till exempel genom att leka och springa. Fysisk aktivitet ser vi som en naturlig strategi för oss pedagoger i förskola och förskoleklass att anvÀnda oss av för att gynna barnens lÀrandeutveckling, men tillÀmpar de fysisk aktivitet och i sÄ fall hur och varför?SYFTE: Syftet med studien Àr att fÄ kunskaper om, hur och varför ett antal pedagoger i förskola och förskoleklass erbjuder barnen daglig fysisk aktivitet.METOD: Studien genomfördes genom en kvalitativ undersökning, med 24 kvalitativa observationer och fyra intervjuer med pedagoger iförskola och förskoleklass.

Äldres erfarenhet av att genomföra fysisk aktivitet regelbundet och dess pĂ„verkan pĂ„ deras livskvalitet : ? en intervjustudie

Fysisk inaktivitet Àr en riskfaktor för de vanligaste folksjukdomarna sÄ som hjÀrt-kÀrlsjukdomar, hög blodtryck, osteoporos och depression. Studier visar pÄ ett samband mellan regelbunden fysik aktivitet och ökad livskvalitet bland Àldre. Syftet med studien var att beskriva Àldres erfarenhet av att genomföra fysisk aktivitet regelbundet och dess pÄverkan pÄ deras livskvalitet. Kvalitativ metod valdes och 10 intervjuer genomfördes med Àldre över 70 Är. Data analyserades med innehÄllsanalys.

Stress i relation till fysisk aktivitet - en intervjustudie med tolv elever och sex lÀrare i skolÄr 9

I dagens samhÀlle talas allt oftare om utbrÀndhet och andra psykiska Äkommor som upptrÀder till följd av stress. UtbrÀndhet eller ?utmattningsdepression? Àr idag den snabbast vÀxande diagnosen bakom ökningen av sjukfrÄnvaro de senaste Ären, varför det Àr relevant att försöka hitta olika medel för att kunna hantera stress. Fysisk aktivitet anses bland annat kunna ge utlopp för inre spÀnningar och dÀrmed ocksÄ minska stressens negativa verkningar. I en undersökning gjord av Skolverket 2004 framkom att stress Àr vanligt förekommande i skolmiljön.

Faktorer som leder till utbrÀndhet hos nyutexaminerade sjuksköterskor samt vad som gör att de vÀljer att sÀga upp sig frÄn arbetet.

Bakgrund: Depression Àr en utbredd folksjukdom i Sverige, trots att effektiva och kÀnda behandlingsmetoder finns Àr det fÀrre Àn hÀlften som behandlas. Den vanligaste behandlingen Àr antidepressiva lÀkemedel men tyvÀrr kan det medföra mÄnga biverkningar. Syfte: Syftet var att belysa interventioner med fysisk aktivitet och hur dessa kan pÄverka en mÀnniska med depression eller depressiva symtom. Metod: Litteraturöversikt innehÄllande kvantitativa artiklar som granskats och delats in i olika kategorier som berört olika interventioner av fysisk aktivitet. Resultat: Fysisk aktivitet har visats sig kunna minska depression och sÀnka depressiva symtom, interventioner som hade störst verkan var de som pÄgick under lÀngre tid samt högintensiva aktiviteter.

Patienters upplevelse av att fÄ fysisk aktivitet pÄ recept

SammanfattningSyftet med studien var att beskriva patienters upplevelser av att fÄ fysisk aktivitet ordinerat pÄ recept av distriktssköterskan och om möjligheten att följa det ordinerade. Studien hade en beskrivande design med kvalitativ ansats. Tio kvinnor och tio mÀn som erhÄllit FaR frÄn tvÄ hÀlsocentraler i Mellansverige deltog i studien. Data samlades in via semistrukturerade intervjuer. Intervjuerna analyserades sedan med kvalitativ innehÄllsanalys.

Fysisk planering för fysisk aktivitet - en intervjustudie om stadsplanering och hÀlsa

Detta examensarbete beskriver vilket utrymme begreppet hÀlsa ges i stadsplaneringen. Vidare jÀmförs branschen stadsplanering och ?byggandes tolkning av begreppet hÀlsa med Socialdepartementets, eftersom detta departement Àr företrÀdare för folkhÀlsofrÄgor i Sverige. Undersökningen gjordes med hjÀlp av fem kvalitativa intervjuer och syftet med den var att ta reda pÄ om och hur hÀlsa frÀmjas genom en god planering av staden, frÀmst med fokus pÄ ökad fysisk aktivitet bland invÄnarna. Resultatet visar att viljan Àr god bland de som arbetar med stadsplanering, men att oklara direktiv frÄn regeringen försvÄrar arbetet för att öka den fysiska aktiviteten..

HĂ€lsopromtion i öppenvĂ„rden EN LITTERATURSTUDIE OM EFFEKTER AV OLIKA METODER FÖR ATT FRÄMJA FYSISK AKTIVITET

En litteraturstudie om effekter av olika metoder för att frÀmja fysisk aktivitet. Examensarbete i omvÄrdnad 10p. Malmö högskola: HÀlsa och samhÀlle, utbildningsomrÄde omvÄrdnad, 2007. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa de olika metoder som anvÀnds i öppenvÄrden för att frÀmja fysisk aktivitet och om dessa har nÄgon lÄngvarig effekt. Metoden baseras pÄ en systematisk granskning och analys av Ätta vetenskapliga artiklar med kvantitativ ansats. Resultatet belyser de metoder som anvÀnds: rÄdgivning, teoribaserad rÄdgivning, handledd grupptrÀning eller individuellt anpassat trÀningsprogram.

Effekter av fysisk aktivitet för personer med diabetes mellitus typ-2 : Kunskapsunderlag för sjuksköterskor

Bakgrund: Personer med diabetes mellitus typ-2 Àr ofta vÀl medvetna om komplikationer som föreligger. De lever med rÀdsla och Ängest inför framtiden. Sjuksköterskans roll att stötta och hjÀlpa personer med diabetes mellitus typ-2 Àr viktig sÄ vÄrdtagaren klarar sin egenvÄrd. För att handleda och uppmuntra till egenvÄrd hos vÄrdtagaren mÄste sjuksköterskan utgÄ ifrÄn evidens vid omvÄrdnad av diabetes mellitus typ-2. Syfte: Syftet var att beskriva effekten av fysisk aktivitet hos personer med diabetes mellitus typ-2.

Fysisk aktivitets inverkan pÄ depressiva symptom hos vuxna individer som lider av egentlig depression : En litteraturöversikt

Bakgrund: Depressionssjukdomar orsakar lidande och Àr bland samhÀllets vanligaste ochmest kostsamma Äkommor. Fysisk aktivitet har visat sig ha förebyggande och behandlandeinverkan för mÀnniskors depressiva symptom, men det saknas underlag för huruvida dennabiverkningsfria behandlingsmetod har en inverkan pÄ depressiva symptom för personer somhar en depressionsdiagnos. Syfte: Denna litteraturöversikt Àmnade belysa fysisk aktivitetsinverkan pÄ depressiva symptom hos vuxna individer som lider av diagnosen egentligdepression. Metod: 16 studier med sÄvÀl kvantitativ som kvalitativ ansats sammanstÀlldessom en litteraturöversikt. Resultat: I majoriteten av studierna framkom det att fysiskaktivitet kunde ha en positiv inverkan pÄ depressiva symptom samt öka tillfrisknande hospersoner med depressionsdiagnos.

Rörelse i skolan: att integrera fysisk aktivitet i den
dagliga undervisningen i olika Àmnen

Uppsatsen hade som syfte att undersöka hur fysisk aktivitet med hjÀlp av olika arbetssÀtt gÄr att integrera i olika Àmnen i den dagliga undervisningen i Är 6. I studien har vi anvÀnt oss av observationer, en kvalitativ metod. Undersökningen bestod av 16 elever i Är 6, varav 6 pojkar och 10 flickor. Resultatet av studien visar att fysisk aktivitet gÄr att integrera i olika Àmnen i den dagliga undervisningen om förutsÀttningar finns. Det krÀvs bÄde tid, planering och engagemang hos lÀrarna för att kunna anvÀnda sig av detta arbetssÀtt..

"Att springa till matkön" - Fysisk aktivitet inom fritidshemmets verksamhet.

Bakgrund: Den fysiska aktiviteten behandlas utifrÄn olika aspekter. DÀribland kommer fysisk aktivitet och rörelse, fritidspedagogers deltagande, utomhuspedagogikens och miljöns betydelse för fysisk aktivitet att lyftas. Styrdokumenten och vÄr teoretiska utgÄngspunkt Àr tvÄ delar som Àven presenteras nÀrmare. Syfte: VÄrt syfte Àr att undersöka vad nÄgra fritidspedagoger och nÄgra barn har för upp-fattningar om fysisk aktivitet i fritidshemmet. Metod: Vi har valt att genomföra en kvalitativ studie med intervju som redskap.

<- FöregÄende sida 12 NÀsta sida ->