Sök:

Sökresultat:

47 Uppsatser om Fult sprćk - Sida 2 av 4

?Vi Àr vÀl inga jÀvla prÀster? : - ungdomars attityder till och anvÀndande av svordomar

Denna uppsats syfte Àr att undersöka vilken instÀllning och attityd ungdomar har till anvÀndandet av svordomar och det som klassificeras som ?fult sprÄk?. Den undersökningsmetod som anvÀndes var en enkÀtundersökning som delades ut till en gymnasieklass pÄ en central gymnasieskola i en mellanstor svensk stad. Den grupp som efterstrÀvades skulle vara sÄ homogen och ha en sÄ jÀmn könsfördelning som möjligt. Det ordinarie antalet elever i klassen uppgick normalt till strax över trettio men vid tillfÀllet nÀrvarade endast 24 ? 8 flickor och 16 pojkar.Resultatet visar pÄ att ungdomarna anvÀnder sig ganska frekvent av svordomar men ocksÄ att de Àr medvetna om att det inte Àr nÄgot bra att göra, men anser samtidigt att det inte finns nÄgot som skulle vara fel med det.

UngdomssprÄk

Ungdomars sÀtt att hantera sprÄket har i alla tider vÀckt uppmÀrksamhet, dÄ ofta av den Àldre generationen. Forskning visar bland annat att sprÄket Àr genusrelaterat och att ungdomar ofta Àr medvetna om hur de anvÀnder och ska anvÀnda sitt sprÄk. Uppsatsen behandlar mot bakgrund av detta hur ungdomarna anvÀnder och anpassar sitt sprÄk i olika talsituationer. Den vill Àven belysa de bakomliggande orsakerna till ungdomssprÄket och ta reda pÄ ungdomarnas och lÀrarnas attityder till detta. Uppsatsen ger ocksÄ en historisk sÄvÀl som nutida beskrivning av ungdomssprÄket och belyser Àven detta sett ur ett genusperspektiv.

LÀttlÀsta nyhetstexter? : En jÀmförande analys av hur lÀttförstÄeliga texter frÄn tidningarna 8 SIDOR och Sesam kan anses vara ur ett andrasprÄksperspektiv.

Denna uppsats syfte Àr att undersöka vilken instÀllning och attityd ungdomar har till anvÀndandet av svordomar och det som klassificeras som ?fult sprÄk?. Den undersökningsmetod som anvÀndes var en enkÀtundersökning som delades ut till en gymnasieklass pÄ en central gymnasieskola i en mellanstor svensk stad. Den grupp som efterstrÀvades skulle vara sÄ homogen och ha en sÄ jÀmn könsfördelning som möjligt. Det ordinarie antalet elever i klassen uppgick normalt till strax över trettio men vid tillfÀllet nÀrvarade endast 24 ? 8 flickor och 16 pojkar.Resultatet visar pÄ att ungdomarna anvÀnder sig ganska frekvent av svordomar men ocksÄ att de Àr medvetna om att det inte Àr nÄgot bra att göra, men anser samtidigt att det inte finns nÄgot som skulle vara fel med det.

FULT

Efter att ha gÄtt tre Är pÄ Konstfack har jag blivit medveten om klasskillnader pÄ ett sÀtt som jag inte varit förut. Eftersom jag sjÀlv kommer frÄn en lÀgre stÄende klass Àn majoriteten av personerna pÄ Konstfack har detta varit pÄtagligt under dessa Är. Jag har fÄtt lov att göra en klassresa för att kunna passa in i detta sammanhang och underkastat mig de idéer, regler och hierarkier som tillhör denna klass. Men jag har kommit till ett stadie dÀr jag börjar ifrÄgasÀtta varför jag mÄste underkasta mig dessa och varför jag mÄste osynliggöra min bakgrund pÄ det sÀttet som jag upplevt nödvÀndigt för att kunna bli en del av denna nya klasstillhörighet. I mitt praktiska arbete har jag jobbat med att gÄ emot de regler som jag upplevt finns i konstvÀrlden. NÀmligen att konst ska vara sparsmakat, avskalat och lite lagom personligt.Jag har provat pÄ att tillÄta mig sjÀlv att skita i dessa regler och gÄ helt efter mitt egna tycke, smak och magkÀnsla.

?Och allting konventionellt, det Àr lite fult? ? en studie av konventionella jordbrukares identitetsutveckling

Det moderna konventionella jordbruket bidrar till flera olika typer av miljöproblem i Sverige och i vÀrlden. En förÀndring behövs för ett hÄllbart jordbruk nu och i framtiden. Denna förÀndring mÄste i stor grad innefatta jordbrukarna som Àr aktiva inom den konventionella produktionen. Jordbrukarna framstÀlls ofta som bovarna i dramat och regleras idag med olika politiska styrmedel för att deras miljöpÄverkan ska minska. Den hÀr studien syftar till att öka förstÄelsen för hur de konventionella jordbrukarna upplever sitt arbete och liv.

Fan Àr inget fult ord - En studie om barns svordomsanvÀndning

Detta examensarbete behandlar eventuella skillnader i skolÄr fyras och skolÄr sex svordomsanvÀndning beroende pÄ sociolekt, sexolekt och kronolekt pÄ tvÄ skolor med olika sociokulturella bakgrunder. Vi gjorde en enkÀtundersökning i dessa Äldersgrupper pÄ bÄda skolorna för att fÄ del av elevernas upplevda norm angÄende deras syn pÄ svordomar och hur de tror att de anvÀnder dem. Resultatet visade pÄ att de finns skillnader inom de bÄda sociolekterna, men dessa var inte lika stora som de teorier vi anvÀnt oss av menar att de ska vara. Detta kan bero pÄ att samhÀllet börjar bli mer integrerat. Vi kom Àven fram till at pojkar anvÀnder sig av svordomar till större del Àn vad flickor gör samt att de svÀr av olika anledningar.

Fint och fult i film : En studie av finkulturell och populÀrkulturell diskurs i svenska filmrecensioner

The discussion about high culture and popular culture in our society has been going on for decades. In few places is it as loud as within culture journalism and the critics? society, where the question of what is good taste and what is dumb entertainment constantly gets brought to the surface. Film is a particularly vulnerable area, since it is such a universally appealing and rather young medium. In America and England several studies have been performed of the reviewing society and reveiwers? use of high and low art-discourse in their writing.

En kartlÀggning av personalens sociala scheman angÄende underhÄllshandboken pÄ Volvo PV Skövde

Syftet med undersökningen Àr att studera personalens sociala scheman angÄende en underhÄllshandbok som finns pÄ intranet pÄ Volvo östra. Problemet Àr att underhÄllshandboken inte anvÀnds i nÄgon stor utstrÀckning. Syftet Àr att med hjÀlp av en kartlÀggning av personalens roll- och hÀndelsescheman angÄende anvÀndningen av handboken, kunna hitta bakomliggande problem till varför inte handboken anvÀnds. UnderhÄllshandboken finns dels pÄ intranet och dels i pÀrmar. I enkÀtundersökningen deltog 23 försökspersoner som arbetar vid underhÄllssektionens alla avdelningar.Resultatet visar att de som nÄgon gÄng anvÀnt underhÄllshandboken anvÀnder handboken frÀmst vid situationer nÀr de blir tillsagda att anvÀnda den.

Young people`s awareness of the influence of media photos

Fula ord kan definieras pÄ flera olika sÀtt. I vÄrt arbete syftar vi till svordomar, könsord och kraftuttryck. Syftet med vÄr studie Àr att undersöka hur sprÄknormer pÄverkar lÀrare och elevers anvÀndande av fula ord i skolan. Studien Àr genomförd pÄ ett antal skolor i södra Sverige. Genom enkÀtundersökning och intervjuer med lÀrare, fritidspedagoger och elever har vi fÄtt fram ett resultat som visar hur sprÄknormer Àr knutet till identitet, att normerna Àr svÄra att förhÄlla sig till, samt att de normer som förekommer i skolan Àr gamla normer som existerat i flera generationer.

Svordomar Àr kraftuttryck : En sprÄkvetenskaplig undersökning om hur attityder till svordomar och bruket av svordomar i tal och i text ser ut bland studenter pÄ en högskola i Mellansverige

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur attityder till svordomar och bruket av svordomar i tal och i text ser ut bland studenter pÄ en högskola i Mellansverige.Metoden i denna uppsats Àr en datainsamling som sker genom en kvalitativ enkÀtundersökning dÀr studenter pÄ en högskola i Mellansverige besvarar ett antal frÄgor om svordomar. Deras kön, Älder och program/kurs tas i beaktning sÄ att det gÄr att dela upp data och gÄ djupare bland annat för att undersöka skillnader mellan mÀn och kvinnors svar. Resultatet redovisas kvantitativt.Det var 32 stycken studenter som fyllde i enkÀten vid högskolan i Mellansverige. 10 stycken var mÀn och 22 stycken var kvinnor. Resultatet visar att studenterna tycker att svordomar Àr okej och de anvÀnder alla svordomar i tal och mÄnga ocksÄ i text.

Om man ej behöver svÀra, varför ska man göra det dÄ

Sammanfattning Uppsatsen handlar om ungdomars sprÄkvanor pÄ en grundskola. Vi har genom intervjuer undersökt hur ungdomar anvÀnder svordomar i olika situationer och om det finns nÄgra skillnader pÄ pojkars och flickors sprÄk nÀr det gÀller bruket av dessa. Vi har ocksÄ tittat pÄ hur viktigt det Àr för ungdomar att anvÀnda samma sprÄk. Vidare har vi tagit reda pÄ vilka attityder pedagogerna har mot svordomar, men Àven vilket ansvar de anser sig ha nÀr det gÀller sprÄket i klassrummet. Vi har anvÀnt oss av kvalitativ metod d v s man studerar enbart en eller nÄgra fÄ miljöer - i vÄrt fall en skola.

Improvisera Mera!: En studie i hur improvisation kan förÀndra elevers förhÄllningssÀtt till sÄngundervisning

Studien belyser vilka motivationsfaktorer som finns till sÄngutveckling och förhÄllande till improvisation, som begrepp och verktyg. Jag har genomfört kvalitativa intervjuer och prak- tiskt undersökande med elever och lÀrare. Jag sjÀlv har genomfört tvÄ improvisationsövningar under fyra tillfÀllen med tillhörande reflektion med eleven. Intervjustudien kopplas till styr- dokument och lÀrarens uppdrag i skolan.Resultatet av min studie med eleverna visar att det finns en problematik i elevers osÀkerhet och rÀdsla över att göra fel. Begreppen som lÄta fult och fel blir ett retoriskt problem dÄ det ofta inte Àr klart för eleven vad begreppet innebÀr och dÄ ett hinder i utvecklingen.

SkrivsvÄrigheter : Hur lÀrare arbetar med skrivundervisningen för elever med skrivsvÄrigheter

SkrivsvÄrigheter uppmÀrksammas alltmer i skolans vÀrld i dagens samhÀlle, och kan uppfattas som ett stort problem bland lÀrare. Forskare menar att det skrivna sprÄket Àr en viktig förutsÀttning för att kunna kommunicera med omvÀrlden. DÀrför Àr det viktigt att lÀrarna hjÀlper de elever som har skrivsvÄrigheter för att kunna utvecklas till skickliga skribenter. Dock Àr detta inget enkelt fenomen eftersom elever med skrivsvÄrigheter oftast kan uppfattas som ?lata?, dÄ eleverna oftast inte vill skriva nÄgonting, dÄ de anser det skrivna fult och olÀsligt.

Hantering av spannmÄl i planlager :

Handel med spannmÄl har blivit mer och mer vÀsentlig för lantbruksföretagen idag. Det gÀller att fatta rÀtt beslut och fÄ ut sÄ mycket av skörden som möjligt. Med rÀtt beslut menas t.ex. att man odlar rÀtt grödor och att de sÀljs sÄ man fÄr sÄ bra lönsamhet i grödan som möjligt. DÀrför blir det nÀstan ett mÄste att kunna lagra spannmÄlen man skördar pÄ gÄrden till rÀtt tidpunkt uppstÄr.

Projektorganisationens hantering av risker och osÀkerheter ? Fallstudie av ett promotionprojekt inom musikbranschen

Syfte: Projektet, som vi studerat, har genomförts i en bransch, dÀr uppfattningen rÄder att osÀkerheten i omgivningen Àr stor och att risker ses som ett frekvent inslag. Syftet med denna studie Àr att utforska huruvida ett projekt under dessa premisser tvingar fram ett systematiskt anvÀndande av Project Risk Management eller om man anvÀnder sig av en annorlunda strategi för att hantera risk- och osÀkerheter. VÄr avsikt Àr Àven att se till de orsaker som ligger bakom handlandet och hur projektgruppens arbetssÀtt har fungerat. Metod: Vi har utgÄtt frÄn det hermeneutiska synsÀttet, dÀr vi genom kvalitativa intervjuer tagit del av ett promotionprojekt vid en artistlansering. Promotionprojektet avser ett debutband pÄ ett independentskivbolag.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->