
Sökresultat:
101 Uppsatser om Foods - Sida 5 av 7
En gång missbrukare, alltid missbrukare? : En studie om före detta drogmissbrukares upplevelser av stigma
The subject for our bachelor thesis is how sugar is portrayed in Aftonbladet. By analyzing newspapers from 1995 and 2013 we wanted to research if the portrayal of sugar has changed during the years. We have noticed that there is a trend of being healthy and fit today. ?Strong is the new skinny? is a quote we can see in social media and on blogs today.
Proteströrelser i lantbrukskooperativa företag : vad är problemet?
Denna uppsats handlar om grupper av medlemmar i lantbrukskooperativa företag och deras
protester gentemot föreningens styrelse och ledning. Syftet är att förstå varför proteströrelser
uppstår i lantbruksföretag, de drivande medlemmarnas prioriteringar och syften och genom
det söka vägar för styrelsen att hantera eller ta vara på dessa proteströrelser.
Uppsatsens teoretiska referensram är institutionell ekonomi, med dess agent- och
transaktionskostnadsteorier liksom Albert Hirschmans klassiska voice & exitteori.
Organsiationsteori och teori om subkulturer ger perspektiv på proteströrelser sett som ett
socialpsykologiskt fenomen. Inom ramen för uppsatsen har en kvalitativ studie genomförts
bland Arla Foods ambas svenska medlemmar. Fem grupper av medlemmar, som under de
senaste fem åren genomfört tämligen omfattande proteströrelser gentemot föreningen, har
genomgått gruppintervjuer i så kallade fokusgrupper. De transkriberade intervjuerna utgör
uppsatsens analysunderlag.
Förenande var en allmän grundmurad misstro mot föreningens interna information, ett starkt
krav på fördjupad och omfattande kommunikation mellan såväl företagsledning som
medlemmar, men också medlemmar olika regioner emellan.
The influence of active bomas on habitat choice of the common warthog (Phacochoerus africanus)
The common warthog (Phachocoerus africanus) is a relatively long-legged pig with noticeable curved tusks, a short neck and three pairs of facial warts. It has four recognized subspecies. The common warthog is a non-migratory ungulate living on the African savannah. It is a hindgut fermenter and predominantly dependent on high-quality Foods. It prefers open areas for grazing but use bushes for cover.
En nypa socker : En kvantitativ analys av hur socker framställs i Aftonbladet 1995 och 2013
The subject for our bachelor thesis is how sugar is portrayed in Aftonbladet. By analyzing newspapers from 1995 and 2013 we wanted to research if the portrayal of sugar has changed during the years. We have noticed that there is a trend of being healthy and fit today. ?Strong is the new skinny? is a quote we can see in social media and on blogs today.
Talk the talk and walk the walk? -A study of the dissonance between the consumers? attitudes and actual behaviour towards local produce-
A debate on environmental issues and food safety has been ongoing in Sweden and it is suggested that consumers' are seeking local produce instead of global and exotic Foods. Moreover, studies show that the consumers? positive attitude towards local produce does not reflect their actions. The purpose with this thesis is to contribute to a better understanding of the dissonance between the consumer?s attitudes and actual behaviour towards local produce.
Förgiftningar hos hund och katt
Cats and dogs are often unattended by their owners both indoors and outdoors, and therefore there is always a risk that they will get hurt. In the past, poisoning cases was considered unusual, but nowadays they are considered more common. As a veterinary nurse, it is important to know the common symptoms of poisoning, especially when working with emergency veterinary care. A very essential part of the profession as a veterinary nurse is to inform pet owners about the potentially dangerous substances and how poisonings can be prevented.
The purpose of this report was to find out what is written scientifically about some common poisonings in dogs and cats and to present available statistics that covers the number of animals poisoned by various substances in Sweden. Hopefully this essay can also be used as a handbook for professionals in animal health care and to assist in educating pet owners.
The report mainly covers groceries found in many homes, often easy accessible.
Kulturens inverkan på beslutsfattandet : en kvalitativ studie av Ingman och Milko
Organisationskulturen är en stabiliserande struktur i ett företag. Denna är till viss del omedveten och fungerar integrerande och mönsterbildande för medlemmarna i gruppen så att osäkerhet och friktion minskas i organisationen. Ett motiv för att studera beslutsprocessen i en organisation är att det då framträder kulturella mönster, som kan ge förståelse för hur kulturen påverkar beslut. Hur gruppen hanterar svårigheter, t ex sammanslagningar och nedläggningar, påverkar direkt gruppens normer och den framväxande kulturen.
Syftet med projektet är att utröna hur organisationskulturen påverkar ledningen vid strategiska beslut samt hur förutsättningarna för vidareutvecklingen av beslutsfattandet kan se ut.
Launch of new products : market research for new product development for diabetics
Foods that stimulate health and satisfy consumer expectations are needed. In a consumer´s perspective, products that provide several kinds of health benefits, without any call for major changes in their behaviour are needed on the market. With this increasing interest in health promoting food product, one of the biggest challenges for the food industry is to find the conditions and right position on the market and find the opportunities to enter the market successfully.
New products with added health values can be developed to cure and counter welfare diseases as in this case for diabetics type 2. Swedish food companies have a desire to respond to welfare diseases and one welfare disease is diabetes type 2. Many of them have an ambition to develop new products to respond to the growing population and find a supply that could suit their customers.
Sensory studies of an energy dense drink for elderly people
The average length of life is increasing in the western world, hence the older population is growing. A common health problem among the elderly is malnutrition.
Malnutrition causes decreased body strength and is associated with an amplified risk of infections, depression, fractures and increased mortality. The health
care system is therefore faced with the challenge to prevent malnutrition among the growing population of elderly. This could be done by providing nutritious
Foods developed to meet the specific needs of elderly. The overall objective of this project was to test a healthy energy dense drink based on oats targeted for the elderly
consumers as a strategy to prevent malnutrition among elderly.
Matregionen Södra Roslagen : en etnologisk studie om lokala beskrivningar av en regions mat
North of the city of Stockholm lies the area called Södra Roslagen composed of several municipalities. The purpose of this essay is to discover how local informants describe the food culture of the region and analyse why some types of food are mentioned and others are excluded. Several people within the food industry of Södra Roslagen were given surveys asking them to describe the food habits of the area, from commodities and certain dishes to traditions. These answers were analysed using the theories regional food, regiocentrism, revitalisation, placeless food and the idea of viewing culture through the long and the short perspective.One informant mentioned that professionals in the food industry of the region tend to follow trends from the rest of the world and another that many producers work with ecological requirements. Södra Roslagen was also defined by some as having a taste of summer as this coastal area sees an influx of visitors during that season.
Vuxna individers grad av självtillit till att avstå från sockerhaltiga livsmedel i olika situationer
Syftet med studien var att testa ett nykonstruerat instrument för att beskriva grad av självtillit till att avstå från sockerhaltiga livsmedel i olika situationer. Syftet var även att beskriva vuxna individers intag av sockerhaltiga livsmedel samt att beskriva skillnaden mellan sockerintag och självtillit. Urvalet bestod av 62 patienter som kommit för undersökning eller behandling till privata och folktandvårdskliniker. Data samlades in via enkät. Resultatet visade att 16 (26,2 %) individer åt sockerhaltiga livsmedel minst en gång per dag och 45 (73,8 %) åt sockerhaltiga livsmedel mer sällan än en gång per dag.
Offentlig upphandling av ekologiskt producerade livsmedel : Ludvika kommuns, Borlänge kommuns respektive Smedjebacken kommuns erfarenheter av gruppcertifiering enligt KRAV
The Swedish public procurement correspond to approximately 400 milliard Swedish crowns every year which corresponds to about a fourth of the Swedish Gross National Product. Setting proper demands in the procurement is a useful tool to drive the development towards more environmentally adapted products and provisions. The Act on Public Procurement (Lagen om offentlig upphandling, 1992:1528) gives the municipalities opportunities to consider environmental properties during the procurement. This combined literature and empirical study investigates the experiences made by the three municipalities Ludvika, Borlänge and Smedjebacken during the process of certifying their school kitchens as organic in cooperation with KRAV. The main conclusion is that without compassion and curiosity for developing a green public procurement changes can be hard to implement.
En studie kring konsumenters uppfattning av varumärken i livsmedelsbranschen
Vårt syfte med denna uppsats är att undersöka och skapa en förståelse för hur konsumenter uppfattar samt värderar LMV jämfört med EMV. Vår undersökning kommer att mynna ut i en konsumentbaserad varumärkeskapitalmodell som är anpassad för livsmedelsbranschen. Vi har använt oss av kvalitativa konsumentintervjuer för att uppnå vårt syfte. Empirin som insamlats från djupintervjuer har analyserats och tolkats med hjälp av teorin. Baserat på slutsatserna vi dragit från intervjuerna har vi konstruerat en varumärkeskapitalmodell för livsmedelsbranschen sett utifrån ett konsument perspektiv.
Framgångsfaktorer för svensk livsmedelsexport : tre fallstudier
I takt med att exporten av livsmedel från Sverige ökar, ökar också konkurrensen både nationellt och internationellt. För att livsmedelsföretag ska kunna satsa på rätt strategier och stärka sin marknadsposition är det viktigt att identifiera speciella och fördelaktiga egenskaper hos svenska livsmedelsprodukter. Examensarbetet syftar till att ringa in faktorer som gjort att tre framgångsrika företag lyckats med sin livsmedelsexport, samt undersöka betydelsen av att produkterna kommer från Sverige och bär svenska mervärden. Det empiriska materialet insamlades dels genom en intervjubaserad förstudie med representanter från LRF, Li och Food From Sweden och dels genom fallstudier av livsmedelsföretagen Ceba Foods AB, Gillebagaren AB och Wasabröd AB.
Framgångsfaktorer som framkom i studien var bland annat att produkterna är unika, ligger i ändamålsenliga förpackningar, har lång hållbarhet och håller hög kvalitet. Två av fallföretagen ansåg att kontinuerlig bearbetning av importörer är viktigt.
Design and performance of Small scale sensory consumer tests
Small scale internal consumer tests provide a company with a cheap way to get valuable information regarding their products advantages and flaws. Therefore the demand for possibilities to do this kind of test has increased. This report is part of a new sensory project at Unilever. It presents a method for sensory comparison of the company?s own products with the corresponding competitor products.