
Sökresultat:
982 Uppsatser om Food packaging - Sida 48 av 66
Hur ser pedagoger på barn och mat i förskolan?- ett etnografiskt perspektiv / Children and food- Viewed by Pre-shool Pedagogues from an Ethnographic perspective
På regeringens uppdrag har Livsmedelsverket och Statens Folkhälsoinstitut tagit fram ett underlag till en handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet i befolkningen eftersom det har blivit ett samhällsproblem med fetma och ökad vikt bland barn och vuxna. Syftet med detta arbete är att undersöka och beskriva hur pedagoger ser på barn och mat. Finns det olika tankar och synsätt? Hur viktigt är det med regler när det gäller mat? Hur mycket ansvar ska pedagogerna ha när det gäller vad barnen ska äta på förskolan. Hur mycket inflytande ska föräldrarna ha när det gäller vad det serveras för mat till deras barn? Jag tog kontakt med en förskola i Malmös stadsdel centrum och intervjuade åtta pedagoger om deras syn på barn och mat.
DYNAMIKEN OCH EFFEKTEN AV MARINA V?RMEB?LJOR P? TROPISKA KORALLER (SCLERACTINIA)
Marine heatwaves (MHW) have become increasingly common in recent decades due to greenhouse gas emissions that have caused climate change. A marine heatwave is when the sea surface temperature rises, which damage many different ecosystems in the sea. One ecosystem that is sensitive to temperature changes is tropical coral reefs, which are at risk of bleaching during marine heatwaves. Coral bleaching is when its symbionts leave the coral and they lose their color, while also starving to death as they lose their food source. The purpose of this report was therefore to investigate what the connection between marine heatwaves and coral bleaching looks like, and to see if there are any geographical differences.
Teknik i förskolan och grundskolan : En studie om hur pedagoger arbetar med teknik i de tidigare åldrarna
AbstractIn this study. I have compared four different schools, two preschools and two compulsory schools. My purpose has been to get a view of, to which extent they use technology in their education.I have also compared boys and girls.The result has been achieved with the aid of questionnaires.It shows that the pedagogues in the preschool, think they use technology every day. They use it in their games, experiments, food situations and even when the children are dressing them selves.The pedagogues in the compulsory schools work with technology, without reffering to the actual concept. They use the nature and experiments, to involve the children in technology.One of the schools has a film project.
Är saltglaseringsindustrin en källa till tidig organokloridförekomst?
Abstract.The levels of dioxin and comparable substances rose to a large extent in our environment during the second half of the 20'Th century. This was the result of the synthesis of, and careless usage of these substances in cooling fluids, hydraulics, pesticides etc. Background levels of dioxins and furans in sealed samples prior to this era suggest that former sources of these substances existed. Salt glazing is a method of adding a smooth acid resistant exterior to stoneware ceramics. The technique has been in use since the 16'Th century, maybe even earlier than that.
Bondens återkomst : En multifallstudie om förutsättningarna för tillväxt på marknaden för livsmedelsförädlande företag i Stockholms län
Den svenska regeringen satsar på småföretagande på landsbygden som omfattar bland annat gårdsbutiker och livsmedelsförädlande företag. Uppsatsen studerar denna bransch i Stockholms län och för att hitta de underliggande faktorerna till framgång används en kvalitativ studie. En serie intervjuer med Herrvik, Järna Mejeri, Nilssons Köttaffär och Saltå Kvarn bygger upp det empiriska innehållet och från dessa intervjuer studeras vilka strategival som gjorts inom respektive fokusområde. Med hjälp av produktklassificeringarna bekvämlighetsprodukter, preferensprodukter, shoppingprodukter och specialitetsprodukter dras slutsatser om företagens förmåga att hålla sig till sin målklassficering.Analysen visar att Saltå Kvarn, det företag som har vuxit sig störst, hör till klassificeringen preferensprodukter och har i princip optimal strategi över alla fokusområden. Enda avvikelsen är i marknadsföring.
Bovin tuberkulos : smittvägar mellan människa och nötkreatur på den östafrikanska landsbygden
Tuberculosis is one of many infectious diseases in the world and is responsible for a large number of human deaths each year. The cause is Mycobacterium ssp included in the tuberculosis-complex, there among Mycobacterium bovis and Mycobacterium tuberculosis. Infection with M. bovis causes bovine tuberculosis in cattle which in 90 % has a pulmonary location. Humans are infected mainly by milk from infected cows but also by close contact with coughing animals or by eating raw meat.
Potentiella alternativ till antibiotika vid behandling av Staphylococcus aureus-mastit
Tuberculosis is one of many infectious diseases in the world and is responsible for a large number of human deaths each year. The cause is Mycobacterium ssp included in the tuberculosis-complex, there among Mycobacterium bovis and Mycobacterium tuberculosis. Infection with M. bovis causes bovine tuberculosis in cattle which in 90 % has a pulmonary location. Humans are infected mainly by milk from infected cows but also by close contact with coughing animals or by eating raw meat.
I människans tjänst? : en studie om relationen mellan människa och djuroffer i gravar från yngre järnåldern
By examine cremated remains from graves dated to late Iron Age I wanted to find out what sorts of animals were placed in the graves. But also to see if the animal sacrifices had any connection to the Old Norse religion. The osteological material that were analysed were from both cremated humans and animals and had been dated to Viking Age. The material is from burial ground 59 at Laxare, Boge parish on Gotland. In addition to the human remains, the material contains bones from horse, cattle, sheep/goat, pig, dog, cat, bear, birds and fish.
Kvicksilver i skogsmark
I mer än hälften av Sveriges sjöar innehåller gädda en kvicksilverhalt som övergår Food and Agriculture Organization?s (FAO) rekommendationer. Det kvicksilver som finns lagrat i svensk skogsmark är ett resultat av antropogent nedfall. Studier visar att kvicksilver utlakas vid skogsbruksåtgärder på hela skogsmarken som en följd av förhöjd rörlighet av dissolved organic carbon (DOC). En ökad metylering av kvicksilver sker vid vattenmättade, syrefattiga förhållanden där det finns tillgång till organiskt material.
Björkbarksextrakt, BBE : en lönsam lösning på betningsproblematiken?
The calculations in this thesis are evaluating the profit as a consequence from treating young stands of pine in Sweden with birch bark extract, BBE. Treatment is to be done with the object to lower or fully reduce the moose browsing on pine. The study is made in three versions. The results from each version separately will follow below.
Version I.: The size of the moose population is in no way affected by the reduced resources of food as a consequence of large scale treatment with BBE on pine. Results show profit at a 3 percent level of interest with the exception of treatment program with more than 4 treatments all together and with the exception of Västerbottens Län with an early first treatment.
Version II.: The population of moose decrease from 10 to 5 individuals per 1000 ha as a consequence from large scale treatment with BBE on young pine stands.
Måltidsmiljöns inverkan på födointaget hos äldre personer på särskilt boende : en litteraturstudie
Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur måltidsmiljön på särskilt boende inverkar på de äldres födointag och att beskriva de i studien ingående artiklarnas kvalité. Metod: En deskriptiv litteraturstudie genomfördes. Kvantitativa och kvalitativa vetenskapliga artiklar söktes i databaserna Medline (PubMed) och CINAHL. Tolv artiklar inkluderades i studien efter kvalitetsgranskning. Huvudresultat: Det finns många faktorer som kan påverka ätandet hos äldre människor.
Anpassningar vid etablering för snabbmatskedjor i Saudiarabien? : Svenska Max till den arabiska halvön
Vår allt mer globaliserade värld har medfört att alltfler svenska företag internationaliserar sin verksamhet till mer avlägsna områden. Ett av dessa svenska företag som nu står inför sin första utlandsexpansion är den svenska snabbmatskedjan Max AB. Max har valt att börja sin expansion i Saudiarabien, ett land långt ifrån Sverige, inte bara i termer av geografiskt avstånd utan även kulturellt avstånd. De kulturella skillnaderna som Max möter kan komma att påverka verksamheten och leda till att vissa anpassningar måste genomföras för en framgångsrik etablering. Uppsatsen undersöker det rådande förhållandet för snabbmatsbranschen i Saudiarabien och visar vilka anpassningar internationella snabbmatskedjor bör eller måste göra på grund av de kulturella skillnaderna de möter.
Inventory and evaluation of Nairobi Animal Orphanage : focusing on routines and feeding, black-backed jackal, lion and patas monkey
This BSc thesis is an introductory step to the collaboration between the Swedish zoo Skansen and Kenya Wildlife Service (KWS). It constitutes of an inventory of the Nairobi Animal Orphanage (AO), a facility that cares for injured and abandoned wildlife species in Kenya. Through the cooperation with Skansen, the KWS will improve their management of the AO. The aim of the inventory and BSc theses is to evaluate the management of black-backed jackal (Canis mesomelas), lion (Panthera leo) and patas monkey (Erythrocebus patas) regarding their biological needs. The general enclosures, routines and feeding at the AO are also evaluated since they have a great influence on the management of captive animals.
How strain and production system effects chicken welfare and quality in meat : a literature review
There are several reasons why organic chicken production is scarce in Sweden. Lack of slow growing (SG) strains combined with higher production costs, lower meat-yield and uncertainty of consumers? willingness to pay seems to be the main reasons. EU-legislations imply use of indigenous slow- or medium growing strains in organic production, nevertheless, fast growing (FG) broilers are often used due to their effectiveness. Increased consumption of processed food creates a market for conventionally rearing of very heavy broilers.
Att leva med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) : En litteraturöversikt om vuxna människors upplevelser i vardagen
Background: Inflammatory bowel disease (IBD) includes Crohn´s disease (CD) and ulcerative colitis (UK). The diseases are chronic and have a pattern of relapses interspersed with relatively symptom-free periods. Common symptoms during relapse are diarrhea, abdominal pain and weight loss. Since you have IBD for life it is important to find ways to relate to and cope with the disease. In that process a nurse can be of great help.Aim: The purpose of this literature review was to increase the understanding of how adult patients with inflammatory bowel disease experience their daily lives. Method: The method used was a literature review.