Sök:

Sökresultat:

857 Uppsatser om Food additive - Sida 37 av 58

Hemodialyssjuksköterskors kunskap om fosfatrika livsmedel : - en enkätstudie

Studiens syfte var att beskriva hemodialyssjuksköterskors kunskaper om fosfater, livsmedel med ett högt fosfatinnehåll samt förmågan att omsätta den kunskapen till ett dagsintag. Metod: Designen var deskriptiv med komparativa och korrelerande inslag. En egenkonstruerad enkät användes med kunskapsfrågor som var indelad i tre teman; kroppen, livsmedel och dagsintag. Totalt 19 hemodialysenheter besvarade enkäten vilket gav en undersökningsgrupp med 181 respondenter. Statistiska uträkningar gjordes för sammanställande av antal poäng per tema och korrelation mellan kön, ålder, antal år som sjuksköterska och antal år inom dialys.

?Det feta barnet? : en diskursanalys av dagspressens framställning av barn som bedöms som överviktiga eller feta

The aim of this undergraduate thesis was to examine the media?s portrayal of overweight and obese children and their surroundings, using the first and third dimensions of Fairclough?s three dimensional model for critical discourse analysis. The study addressed the following questions: How does the press, in this study represented by two newspapers, portray overweight and obese children? What discourses regarding overweight and obesity among children are the most prominent in these two newspapers? What risks and negative influences in the child?s surroundings are identified, and how are they described? What social representations can the images of overweight and obese children originate from? The analyzed material consisted of 62 articles from Dagens Nyheter and Aftonbladet, which were analyzed using the earlier mentioned method for discourse analysis, as well as the theory of social representations. The results showed that ?the fat child? and its environment were portrayed exclusively in negative terms, and a discourse linking obesity and ill-health dominated a large part of the material.

Mating behaviour and hierarchy among male warthogs (Phacochoerus africanus) in Kenya

Warthogs live under natural conditions in matriarchal groups, bachelor groups and yearling groups. Just like all pig species do warthogs have a complex behaviour repertoire. The semi-wild warthog population at Kichwa Tembo Lodge, outside Masai Mara National Reserve, lives in a fenced area with access to food all over the year and is protected from predators. The aim of this study was to observe the male warthogs? mating behaviour and their hierarchy during the mating season.

Hur kan företag bidra till ett ökat djurskydd? ? implementering av djurskydd i företags CSR-arbete

Millions of animals are annually affected by human activities; in the food industry, zoos and animal shows, clothes and shoes production, furniture and pharmaceutical industry, research, as well as pet and sports animal industry. Companies working with Corporate Social Responsibility, CSR, have become more common and within this area there are great possibilities for companies to work with animal welfare. In this study five companies were interviewed and 27 companies participated in a survey regarding CSR and animal welfare. The aim of this study was to investigate opinion and approach among companies towards implementing animal welfare as a part of their work with CSR. Furthermore the aim of the study was to investigate how companies may implement animal welfare. The result showed that the vast majority of the companies participating in the study works with CSR and the main part of the companies also answered that they have implemented animal welfare. The way of working with animal welfare varied among the participants; e.g.

Lagringstidens påverkan på metanpotentialen i matavfall

Biogas är en förnyelsebar energikälla som tillverkas genom att organiskt material som matavfall bryts ner av mikroorganismer under anaeroba (syrefria) förhållanden. Regeringen har satt upp mål för en högre matavfallsutsortering vilket leder till ökad mängd tillgängligt substrat till biogasproduktion.Matavfallet som samlas in börjar brytas ner under tiden det transporteras och lagras. Syftet med studien var att undersöka hur länge matavfall lagras, ta fram ett representativt recept på ett genomsnittligt matavfall i Sverige och utvärdera hur mycket metanpotential som försvinner från matavfall med avseende på lagringstid, insamlingssystem (papper- och plastpåse) och lagringstemperatur (22°C och 6°C) genom laboratorieförsök.Den genomsnittliga lagringstiden för matavfall från villor och flerbostadshus i undersökningen var sex dagar. Ett recept för matavfall har tagits fram med hjälp av litteratursökning och modifiering av recept i Avfall Sveriges rapport U2010:10. Laboratorieförsöken visade att skillnaden i metanpotential mellan plast och papper var tydlig vid 22°C, då metanpotentialen sjunker, men obefintlig vid 6°C.För att uppnå maximal metangasproduktion från matavfall under den varma delen av året så är plastpåsar bättre då de har en mer konserverande effekt på matavfallet än papperspåsar.

Upplevelser av ätstörningsbehandling: en uppföljning av de långsiktiga effekterna av en dagvårdsbehandling.

The aim of this essay is to examine which help a group of women with eating disorders had from thier treatment in daycare in 2004. The aim is to examine how the women have experienced this treatment and how they live today. The central questions are: what was their life situation like before the treatment, what was their experience of the treatment, how could the treatment have been better and how are their lives today? The method is based on qualitative interviews with seven women who were all in the same treatment for eight weeks at Capio AnorexiCenter in Malmö. The women have also redone tests that were done right before and right after the treatment.

Funktionella Äldre : en kartläggning om probiotiska produkters användning inom äldrevården

Det finns en rad Functional Food produkter på marknaden och vi har valt att fokusera på probiotiska livsmedel. Syftet med arbetet var att kartlägga hur probiotiska produkter används i vården, av äldre, på vårdboenden i Malmö.Förundersökningen visade att 25 av 30 vårdboenden använde probiotika, men förståelsen för vad som menades med probiotika påverkade svaren. Vi valde att djupintervjua personal på sex kommunala vårdboenden och av resultatet framgår det att olika faktorer påverkar användningen av probiotika inom vården.I undersökningen kom det tydligt fram att det främsta användningsområdet för probiotiska livsmedel var att motverka mag- och tarmbesvär. Anledningen till användandet berodde dock på flera faktorer. Det tydligaste sambandet som framkom var mellan användning och informationskällor, dvs.

Hälsa och datorkonsumtion bland pojkar i årskurs nio : En komparativ tvärsnittsstudie

The aim of this study is to investigate the prevalence of computer consumption among boys in ninth grade, and to see if there were any differences with regards to physical activity, sleeping habits, breakfast habits and BMI. The study has cross sectional design with a comparative and a quantitative structure and is based on a former study called ?Food & Health 2007?.  The respondents were represented by 181 boys in ninth grade, recruited from ten different schools in the county of Uppsala, who were answering questions about media consumption, breakfast habits, physical activity and sleeping habits. Daily computer consumption was reported up to one hour for 12 % of the respondents, one to three hours for 65 % and over three hours for 42 %. The boys who had a high physical activity level were less frequent in computer consumption while those who had a low physical activity level spent more time by the computer.

Eutanasi : en skonsam död

This work is about euthanasia and how to use it on horses, dogs and cats. A description for each animal is done, about when it is time, why, which methods can be used and who is allowed to use them, how and where it shall be done. The methods we have concentrated on are: - Chemical destruction and the most common drugs for euthanatize horses, dogs and cats. - Physical disruption of the brain activity by a captive bolt, only for horses. The captive bolt only makes the horse unconscious and must always be followed by cutting off the vena jugularis. Then the horse dies because of loss of blood. No matter which method used for euthanizing, the animal must be declared to be dead by the operator before other measures. The testing criteria for death: muscle relaxation and cyanosis, cessation of reflex activity and pupillary dilatation, cessation of respiratory activity and cessation of all cardiac activity.

Evaluation of Lactobacillus reuteri DSM17938 as starter in cheese production

The probiotic bacteria Lactobacillus reuteri DSM17938 was evaluated as a starter culture in cheese production, with the intention to produce a new interesting product within the functional food market. Growth and acidification rate in milk subjected to different heat treatments, as well as supplementation with growth promoting factors or support cultures was measured during controlled fermentations. The results showed that the weak proteolytic activity of L. reuteri could be compensated for by supplementation with 1% casamino acids or 5% MRS broth. Furthermore, a decrease in growth and acidification rate could be seen when using yoghurt culture or Lactobacillus delbrueckii as adjunct cultures.

High Cereal Prices : An analysis of the causes behind the increase in the world market price of corn, rice and wheat.

The purpose of this study is to examine which factors played an important role in the food price crisis of 2007-2008. Theories used are Microeconomic theory, explaining changes in supply and demand, and Macroeconomic theory, explaining the impact of changes in exchange rate on prices. A theory regarding speculation is also used to explain the impact of speculative activities effects on price. The method used is multiple regression analysis in order to determine the effects which ethanol production, oil price and dollar exchange rate had on the surge in the price of corn, rice and wheat.The data used is in monthly observations during the period 2005-2008. However, other factors are taken into consideration during the study, such as production quantity, stock size, economic growth, speculative activity and population growth.

Mat-och måltidssituationen hos äldre : smakupplevelse och näringstäthet

Bakgrund Mat- och måltidsituationen på äldreboenden är ett område som ofta diskuteras. Det är viktigt att inhämta kunskap om de äldres näringsintag, upplevelse av matsituationen och åsikter om smaken på maten för att bättre kunna möta deras behov och genomföra förbättringar på detta område.Syfte Syftet med studien var att undersöka mat och måltid på äldreboende. Fokus lades på de äldres smakupplevelse, måltidssituation samt näringsintag.Metod Dels en kvalitativ studie där halvstrukturerade intervjuer användes som datainsamlingsmetod och analyserades med kvalitativ innehållsanalys, dels en kvantitativ studie där den kvantitativa analysen genomfördes med hjälp av Dietist XP samt bilddokumentering.Resultat Den kvalitativa analysen resulterade i två kategorier: uppfattningen om maten och upplevelsen av måltidsmiljön. Nutritionsscreeningen visade att anpassning hade gjorts för dem som hade ätproblem. Näringsintaget visade att de äldre, med vissa undantag, uppnådde det rekommenderade intaget för måltiderna.Slutsats Genom att tänka på hur maten serveras kan aptiten påverkas, vilket i sin tur kan göra att de äldre får ett bra näringsintag.

ICAs konsumentpackade kött : En utvärdering i butiksledet

Hittills har nästan allt färskt kött, som sålts i Ica-butiker, styckats och paketerats i butikerna. Köttavdelningen hos de flesta Ica-butikerna har länge tampats med dålig lönsamhet, främst beroende på stort svinn och höga arbetskostnader. För att ändra på detta upprättade Ica tillsammans med Hilton Food Group (HFG) en anläggning i Västerås, där färskt kött finstyckas och paketeras, innan det levereras till merparten av landets Ica-handlare. Under hösten 2004 fick en del butiker sina första leveranser av så kallat kpk (konsumentpackat kött). Ica och HFG är intresserade av att se hur väl projektet slagit igenom. Denna studie är en uppföljning av projektet, och det syftar till att utreda hur lönsamheten i butikernas köttavdelning har ändrats sedan butikerna övergått till Icas kpk, samt utreda vad skillnaderna mellan butikernas lönsamhet beror på. Det empiriska materialet har insamlats genom att fyra Ica Supermarketbutiker och en Maxibutik i mellersta Sverige lämnat siffror om försäljning och kostnader i köttavdelningen. Data avser oktober - december 2004 och jämförs med samma variabler från motsvarande period 2003. Även intervjuer med butikspersonal har gjorts för att få en uppfattning om hur arbetssättet skiljer sig mellan butikerna. Studien bygger på transaktionskostnadsteorin, som förklarar hur Ica, HFG och Ica-butikerna genom vertikal integration kan undvika onödigt kostsamma transaktioner. Transaktionskostnadernas bestämningsfaktorer tillämpas på den situation, som Ica-butikerna hamnat i sedan företaget övergick att sälja Icas kpk. Precis som Ica hade förutsagt minskade butikernas kostnader vid övergången till Icas kpk.

Fl?ckreducering ? Bl? Vinranka En j?mf?rande studie av tv? efterbehandlingsmetoder vid reng?ring av glaserad keramik

This study explores the effects of two different post-treatment methods on stain reduction in glazed creamware from the late 20th century. The objects stains have been characterized by type one and type two stains which is the result of prolonged contact with food residues, were subjected to the same initial stain reduction. The two post-treatment methods examined are soaking the objects in deionized water and surface rinsing with deionized water. The comparative analysis included photographs under normal and UV-light exposure to assess stain visibility, weight measurements before and after treatments to monitor the absorption and evaporation of liquids, and observations throughout the experiment. The results revealed that while type two stains showed significant alterations after treatments, specifically after soaking, type one stains remained unaffected by both methods.

Behovsstudie av ett energibutikskoncept för energiförsörjning utanför elnät : ? En småskalig fältstudie i Namibia

The amount of electricity is limited in Namibia and the large distance between towns andvillages complicates the energy supply in the country. Therefore an alternative way to provideaccess to appropriate energy technologies is needed. The Government of the Republic ofNamibia (GRN) has adopted an approach of helping off-grid households by establishing EnergyShops in each region in Namibia and these shops are going to sell basic renewable energy andenergy efficient products. The Renewable Energy Efficiency Institute in Namibia (REEEI), theinitiator of this thesis, is coordinating the establishment of these Energy Shops.The main purpose of this thesis was to examine the needs of energy products for the Namibianpopulation and develop an assessment method for the Energy Shop in how to select appropriateenergy products already on the world market. The purpose was also to develop a method forchoosing an Energy Shop.

<- Föregående sida 37 Nästa sida ->