Sök:

Sökresultat:

2 Uppsatser om Fettkvalitet - Sida 1 av 1

Produktutveckling av nyckelhålsmärkt paj : En sensorisk studie om konsumenters acceptans av framtagen paj och färdigpaj

Förekomsten av övervikt, fetma och dess konsekvenser är ett problem för den globalafolkhälsan. Många svenskar äter för mycket mättat fett och salt. Nyckelhålet symboliserarmindre fett, bättre Fettkvalitet, mindre salt och socker, samt mer fullkorn och kostfiber. Idagsläget finns ingen nyckelhålsmärkt färdigpaj på marknaden. Studien är ett samarbete medLivsmedelsverket och Procordia med syfte att utveckla en paj som uppfyller kriterierna förNyckelhålet och för ett hälsopåstående och vars innehåll kan matchas med de ingrediensersom används vid industriell tillverkning.

Energi och näringsintag hos studenter på handelshögskolan vid Umeå universitet : En tredagars kostregistrering

Bakgrund Intaget av mättat fett är högt hos Sveriges befolkning och intaget av fibrer, järn och D-vitamin har minskat på senare tid. Kostvanor och livsstil påverkar hälsan och risken att drabbas av folkhälsosjukdomarna; hjärtkärlsjukdom, diabetes, benskörhet, metabola syndromet och cancer. För att minska risken att drabbas av folkhälsosjukdomar är det även viktigt att minska stillasittande. Civilekonomstudenter är en grupp som traditionellt sett har ett stillasittande arbete. Det är därför viktigt att belysa hur närings- och energiintaget ser ut för denna grupp för att kunna motverka ohälsa i ett tidigt stadie.Syfte Syftet med studien var att undersöka om civilekonomstudenter vid Umeå universitet uppnår det genomsnittliga behovet (AR) och Nordiska näringsrekommendationer (NNR) gällande närings- och energiintag.Metod Metoden som användes var en tredagars kostregistrering.