Sök:

Sökresultat:

6671 Uppsatser om Fartygsförlagd utbildning - Sida 59 av 445

Informell Àldreomsorg : En studie om vad som pÄverkar svenska individens informella omsorgsgivande av Àldre nÀrstÄende

Med formell omsorg menas offentlig vÄrd- och omsorgsinsatser som oftast kommuner, landsting eller privatrÀttsliga företag pÄ entreprenad utför. Med informell omsorg menar man anhörigomsorg som motsvarar insatser vid lÄngvariga hjÀlpbehov och frivilliga insatser som innebÀr oavlönade arbetsuppgifter som man sjÀlv vÀljer att göra. Denna uppsats undersöker ifall variablerna kön, Älder, utbildning, anstÀllning, inkomst, bostadsort samt barn i hemmet kan associeras med svenska individers utförande av informell omsorg av förÀldrar eller svÀrförÀldrar. Resultatet visar att om man har en hög utbildning sÄ minskar sannolikheten för att man utför informell omsorg pÄ sina förÀldrar/svÀrförÀldrar. NÄgot som ocksÄ minskar sannolikheten Àr om du har fler Àn ett barn under 18 Är i hemmet, vilket kan ses som logiskt dÄ barn krÀver mycket tid.

SprĂ„kporten av Monica Åström som ett lĂ€romedel i svenska som andrasprĂ„k ur ett teoretiskt perspektiv

Syftet med min uppsats Àr att undersöka hur lÀrare ser pÄ behovet av utbildning i svenska som andrasprÄk samt undersöka vilka faktorer som pÄverkar sprÄkinlÀrningen. Jag har valt att intervjua tvÄ verksamma lÀrare med lÄng erfarenhet av andrasprÄksundervisning. Mina informanter Àr överens om att trygghet Àr grunden för sprÄkutveckling i ett undervisningsperspektiv. De betonar att i ett klassrum dÀr det finns goda möjligheter för interaktion, aktiv produktion av muntlig och skriftligt sprÄk i meningsfulla sammanhang, dÀr skapas förutsÀttningar. Det ligger helt i linje med aktuell forskning.Enligt forskningen Àr lÀrarnas utbildning en pÄverkansfaktor nÀr det gÀller elevernas resultat.

Revision : Faktorer som pÄverkar nybildade aktiebolag som tidigare bedrivits som enskilda firmor i valet av revision.

Syftet med detta arbete Àr att försöka fÄ en bild av vad det var som gjorde att kursen Estetisk verksamhet ansÄgs viktig nog att bli ett kÀrnÀmne 1994, och varför den inte lÀngre ansÄgs viktig och togs bort 2011. Med hjÀlp av kritisk diskursanalys undersöks argument för och emot kursen som de förs fram i texter frÄn regering, riksdag och media vid dessa tidpunkter, med betoning pÄ vad dessa sÀger om kursens status och position i gymnasiet och i den skolpolitiska debatten. Studien visar att nÀr Estetisk verksamhet infördes 1994 var det för att lÄta eleverna uppleva och sjÀlva skapa, baserat i en humanistisk diskurs. NÀr kursen togs bort 2011 var det för att andra Àmnen ansÄgs behöva mer utrymme för att ge eleverna en tydligare yrkes- eller högskoleförberedande utbildning, baserat i en marknadsekonomisk diskurs. Fokus för vad som var viktigt i gymnasieskolan skiftade under de sjutton Är som gÄtt dÀremellan, och i den nya lÀroplanens inriktning pÄ nyttobaserad utbildning fick inte Estetisk verksamhet plats. Den skolpolistiska synen pÄ kunskap förÀndrades frÄn en demokratisk tanke om att ge alla samma möjligheter, till ett differentierat ideal dÀr individens kunskap ska vara mÀtbar och samhÀllsnyttig. .

Hur ska vi stÀrka kvaliteten pÄ APL inom Hantverksprogrammet/Frisör - utifrÄn handledarnas perspektiv

Skolinspektionens granskning av arbetsplatsförlagt lÀrande, APL, visar att denna inte alltid hÄller mÄttet. Syftet Àr att visa hur man kan stÀrka och utveckla APL inom Hantverksprogrammet/Frisör. Teoridelen visar hur viktigt detta Àr för elevernas utbildning. Undersökningen handlar om handledarnas syn pÄ utbildningen och APL. NÄgra av de frÄgestÀllningar som jag har Àr 1. Hur upplever handledarna APL och sitt uppdrag som handledare? 2.

HÀlsofrÀmjande arbete i svenska kommuner för barns och ungas psykiska hÀlsa : Dokumentstudie av riktlinjer och handlingsplaner i kommunala förvaltningar

HÀlsofrÀmjande insatser för barn och ungas psykiska hÀlsa under barndomstiden har en stor betydelse dÄ grunden för den framtida hÀlsan sÀtts i ungdomsÄren. Syftet med studien var att undersöka hur det hÀlsofrÀmjande arbetet beskrivits i riktlinjer och handlingsplaner i nÄgra av Sveriges största kommuner med fokus pÄ inriktningen i dokumenten för barns och ungas psykiska hÀlsa. Studien genomfördes som en induktiv kvalitativ dokumentstudie av innehÄllet i kommunala offentliga dokument, dÀr beskrivning av hÀlsofrÀmjande insatser för barns och ungas psykiska hÀlsa undersöktes. Studien visade att samtliga kommuner pÄtalar samverkansarbete mellan olika verksamheter som viktigt i det hÀlsofrÀmjande arbetet för barn och unga samtidigt som kommunen har ansvar att frÀmja barns och ungas hÀlsa i samband med lÀrande, kvalité pÄ undervisning, se till enskilda behov, ge insatser för att trygga uppvÀxten och att följa barns och ungas rÀttigheter. Slutsatsen av studien var att det hÀlsofrÀmjande begreppet sÀllan eller aldrig nÀmndes i de kommunala dokumenten.

?UppstÄr förvirring, uppstÄr kaos? : NÄgra grundskolelÀrares upplevelser kring samspelet mellan disciplin, planering och struktur i klassrummet

Syftet med föreliggande studie var att förstÄ nÄgra grundskolelÀrares upplevelser av hur disciplin samspelar med planering och struktur i klassrummet samt hur de upplevde att de genom handling kan pÄverka oordning. Studien Àmnar Àven undersöka huruvida grundskolelÀrare upplever att de i sin utbildning lÀrt sig att motivera elever och hantera oordning. Urvalet bestod utav sex lÀrare pÄ grundskolans senare Är som varit yrkes-verksamma mellan 1 och 27 Är. En halvstrukturerad livsvÀrldsintervju anvÀndes dÀr en intervjuguide med föreslagna frÄgor hade förberetts. Av resultatet framkom det att de intervjuade lÀrarna upplevde att disciplinen i klassrummet var relativt god, dÄ de generellt sett upplevde att ordningsreglerna följdes av eleverna.

Kateterassocierad urinvÀgsinfektion - ur ett sjuksköterskeperspektiv : Catheter-associated urinary tract infection - in the nurses' perspective

SAMMANFATTNINGSjukhusinfektioner förlÀnger vÄrdtiden och fördyrar vÄrden samt innebÀr ett ökat lidande för patienten. UrinvÀgsinfektion (UVI) Àr den vanligaste vÄrdrelaterade infektionen. Behandling med kateter à démeur (KAD) Àr omfattande inom akutsjukvÄrden. KAD anses vara den frÀmsta orsaken till vÄrdrelaterad UVI.Syftet med litteraturstudien var att beskriva faktorer i sjuksköterskans arbete som pÄverkar incidensen för utvecklandet av kateterassocierad UVI.Underlaget för resultatet utgörs av 24 vetenskapliga artiklar som pÄ manuell och systematisk vÀg söktes i databaser. Analysen av artiklarna resulterade i sju ÀmnesomrÄden som utgör delarna i resultatet.

"Trygghet, vilja och lust att lÀra..?" : Elevers Äsikter om vad som motiverar och inspirerar dem i skolan

Arbetets syfte har varit att fÄ fram de orsaker, som skapar eller kan skapa motivation och inspiration för eleverna i skolan idag och för deras fortsatta utbildning, samt vad jag som lÀrare kan göra för att möjliggöra/skapa denna motivation. Genom elevintervjuer och genomgÄng av litteratur har jag sökt svaren pÄ mina frÄgestÀllningar. Resultatet visar att kompisar stÄr som den största motivationskÀllan, men Àven framtida utbildning och yrke motive-rar eleverna. En del elever kÀnner sig dock inte motiverade alls utan hÀvdar att det enda skÀlet till att de gÄr i skolan beror pÄ att"man mÄste". Det som pÄverkar elevens lust att lÀra Àr, förutom ovannÀmnda orsaker, lÀraren och dennes personlighet och undervisningssÀtt, Àmnet i sig, lektionsupplÀgg, miljö samt elevens egen dagsform.

Varför studerar jag egentligen - en socialpsykologisk studie om studieval

Denna uppsats handlar om studieval. Studien baserar sig pÄ tolv kvalitativa semi-strukturerade intervjuer med förstaÄrsstudenter pÄ Halmstad Högskola frÄn utbildningsprogrammen AffÀrssystem inriktning företagsekonomi och Statsvetenskap inriktning politisk kommunikation. De centrala frÄgestÀllningarna i denna studie Àr för det första vilka övervÀganden som styr studenter till att vÀlja att studera pÄ en högre utbildning och pÄ en specifik utbildning. För det andra handlar uppsatsen om vilka vÀrderingar som speglas i individens studieval samt för det tredje, huruvida individen upplever val och vÀrderingar som personliga respektive pÄverkade av omgivningen. För att nÀrma sig dessa frÄgestÀllningar studeras studenters vÀrderingar, attityder och förhÄllande till den egna omgivningen.

VÄldsutsatta kvinnor : En global litteraturstudie om sjuköterskans bemötande ur ett sjuksköterskeperspektiv

Bakgrund: VÄld mot kvinnor Àr den vanligaste typen av vÄld och förekommer över hela vÀrlden. Varje Är anmÀls tiotusentals fall av vÄld mot kvinnor över 18 Är och i genomsnitt dödas 16 kvinnor varje Är till följd av vÄld i Sverige. Flera vÄldsutsatta kvinnor som besöker sjukvÄrden upplever ett bristfÀlligt bemötande och det kan dÀrför vara betydelsefullt att göra sjuksköterskor mer medvetna om hur vÄldsutsatta kvinnor kan bemötas. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att beskriva sjuksköterskans bemötande av vÄldsutsatta kvinnor pÄ sjukhus utifrÄn ett globalt perspektiv. Metod: Studien genomfördes som en allmÀn litteraturstudie och baserades pÄ 11 empiriska artiklar inom omrÄdet vÄld mot kvinnor utifrÄn ett globalt perspektiv.

Sjuksköterskors erfarenheter av att identifiera depression hos den Àldre mÀnniskan

Depression hos Àldre har blivit ett stort hÀlsoproblem. Idag Àr depression den vanligaste psykiatriska sjukdomen bland Àldre. Om en depression inte identifieras kan den leda till allvarliga konsekvenser. En av sjuksköterskans uppgifter kan vara att identifiera depression hos Àldre personer. Syftet med denna litteratur studien var att ta reda pÄ sjuksköterskans svÄrigheter och möjligheter i att identifiera depression hos Àldre.

Sjuksköterskans arbete med motiverande samtal vid livsstilsförÀndringar : En litteraturöversikt

Bakgrund: Livsstilsrelaterad ohÀlsa Àr ett stort samhÀllsproblem bÄde i Sverige och i övriga vÀrlden. SjukvÄrden stÄr inför en stor utmaning att komma till rÀtta med de sjukdomar och det lidande som orsakas av en ohÀlsosam livsstil. Sjuksköterskor har en viktig roll i mötet och behandlingen av patienter som lider av livsstilsrelaterad ohÀlsa. Motiverande samtal Àr en klinisk praktiserad och erkÀnd metod för att hjÀlpa mÀnniskor att Àndra sitt beteende.  Syfte: Att belysa sjuksköterskans anvÀndning och erfarenhet av motiverande samtal i praktiken med patienter som Àr i behov av livsstilsförÀndring.   Metod: Metoden som anvÀnts Àr litteraturöversikt. Tio vetenskapliga artiklar har granskats och anvÀnts för att besvara syftet.  Resultat: I resultatet framkom tvÄ huvudteman. Det första temat, hur MI anvÀnds, beskriver vikten av utbildning och hur utbildning i MI stÄr i relation till det kliniska anvÀndandet samt i vilken utstrÀckning MI-metoden anvÀnds.

"Torka aldrig tÄrar utan handskar" : bemötande av personer med HIV och AIDS

BakgrundHumant Immunbristvirus (HIV) Àr en obotlig virussjukdom. Viruset försvagar och bryter ner kroppens immunförsvar. Obehandlat leder sjukdomen till Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS), dÄ immunförsvaret Àr helt nedbrutet. Idag lever 30 miljoner mÀnniskor vÀrlden över med sjukdomen och i Sverige finns cirka 6000 personer med HIV/AIDS. Sjukdomen behandlas livslÄngt med antivirala medel, som skapar förutsÀttning till ett lÀngre och friskare liv.

Att jonglera med ord : BerÀttelser om sprÄksituationen pÄ en mÄngsprÄkig cirkusskola

I den hÀr uppsatsen görs en kvalitativ samtalsanalytisk analys av sammanlagt Ätta narrativer. Dessa Àr hÀmtade ur intervjuer med en lÀrare och en elev vid Cirkus Cirkörs dÄvarande utbildning Cirkuspiloterna - en internationell utbildning dÀr lÀrare och elever ofta inte hade ett gemensamt sprÄk att mötas i. Syftet med analysen Àr att synliggöra likheter och skillnader mellan hur lÀraren och eleven berÀttar berÀttelser om hÀndelser som har att göra med den sprÄkliga situationen pÄ skolan - vilken funktion berÀttelserna har i respektive intervju, samt vilka attityder till sprÄksituationen som speglas i narrativerna. Analysen visar att lÀraren, till skillnad frÄn eleven, verkar ha en fÀrdig berÀttelserepertoar och att berÀttelserna fungerar som exempel i lÀrarens argumentation. För eleven verkar istÀllet berÀttelserna utgöra en resurs att resonera sig fram till svar pÄ intervjufrÄgorna, och elevens berÀttelser ger ett intryck av att födas i ögonblicket snarare Àn att vara en del av ett etablerat berÀttande.

UtvÀrdering av ?Mat för smÄ magar? - en förÀldrautbildning om mat för smÄbarn

I Uddevalla kommun fÄr blivande förÀldrar en utbildning ?Mat för smÄ magar? som Àr en teoretisk och praktisk utbildning om hur man lagar egen barnmat. Kursen Àr ett stöd i den information som barnavÄrdscentralen tillhandahÄller. Syftet med den hÀr studien Àr att utvÀrdera kursen ?Mat för smÄ magar? samt ta reda pÄ om kursen uppfyller de framgÄngsfaktorer/mÄl som ingÄr i kommunens hÀlsoplan.Den hÀr uppsatsen Àr en mÄlrelaterad utvÀrdering pÄ uppdrag av HushÄllningssÀllskapet och HÀlsopolitiska rÄdet i Uddevalla kommun.

<- FöregÄende sida 59 NÀsta sida ->