
Sökresultat:
604 Uppsatser om Förtroende för revisorn - Sida 10 av 41
Sarbanes-Oxley Act: ett ökat förtroende för revisorer?
Den senaste tidens skandaler har lett till att revisorernas oberoende till klienten har hamnat i fokus och deras förhÄllande till företagen har börjat ifrÄgasÀttas mer och mer. En revisor i Sverige skall inte bara granska företagets rÀkenskaper för intressentens rÀkning utan det ingÄr Àven i revisorns roll att ge viss rÄdgivning. Denna rÄdgivning kan ge upphov till hot mot revisorns oberoende i och med att rÄdgivningen kan leda till att revisorn granskar sina egna, eller andra pÄ byrÄns rÄdgivning. Detta Àr det sÄ kallade sjÀlvgranskningshotet. Ett annat hot mot oberoendet Àr egenintressehotet vilket innebÀr att revisorn ser rÄdgivningen som sÄ ekonomiskt viktig att denne ser mellan fingrarna i sin revision för att inte förlora rÄdgivningsuppdragen hos revisionsklienten.
SmÄföretagares uppfattningar om och behov av revisorn som rÄdgivare - sett ur ett livscykelperspektiv
The purpose of this dissertation is to describe small businesses? opinions about the auditor as a business adviser as well as their need for advice, dependent on which stage of the lifecycle model they belong to. This dissertation has a qualitative approach as the authors wanted to gain a deeper understanding about the problem area. As the lifecycle model in this dissertation consist of three stages, the authors have interviewed six small businesses, two in each stage. The interviews were conducted with the owner and took place at the location of the business.
Ăr det möjligt att sĂ€kra revisorns oberoende med regler?
Revisionens syfte Àr att granska finansiella rapporter, som ska ligga till grund för intressentens beslutsfattande. Det Àr dÀrför viktigt att revisorn Àr oberoende i sin granskning för att intressenten kan kÀnna tillit till revisorns arbete. Oberoende granskningar har diskuterats som ett problem efter att företagsskandaler intrÀffat. I studien undersöks och analyseras om oberoendet kan sÀkerstÀllas med regler, eller om det ska krÀvas professionellt omdöme av professionen. Det finns olika syner pÄ nÀr en oberoendesituation kan uppstÄ, men i försök att förhindra beroendet har en analysmodell skapats.
IT-revision. En studie av kunskap och förstÄelse
I takt med att de reviderade bolagens verklighet förÀndras, i och med ökatinternationellt ekonomiskt utbyte, stÀlls ocksÄ krav pÄ revisionsprocessens anpassningtill dessa nya förhÄllanden. Den ökade internationaliseringen i företagens omvÀrld harlett till ett behov av effektiviseringar, nÄgot som gjorts möjligt med hjÀlp avinformationsteknologi, men Àven ett behov av harmoniserad lagstiftning dÄ företagverkar globalt över landsgrÀnserna.Denna harmoniserade lagstiftning har pÄ senare tid influerats starkt av det ökade fokuspÄ interna kontroller som uppstod i USA efter att ett antal redovisningsskandalerresulterat i starkt samhÀllspÄverkande konkurser.I och med dessa parallella processer har interna kontroller dels fÄtt större fokus irevisionen, och dels börjat prÀglas av allt mer komplicerade teknologiska lösningar,frÀmst i form av IT-system. Det Àr naturligt att revisorerna sjÀlva inte besitter dentekniska detaljkunskap som mÄnga gÄnger krÀvs för att pÄ ett tillrÀckligt grundligt ocheffektivt sÀtt utvÀrdera dessa IT-system, varpÄ man engagerar en specialist; IT-revisorn.I regleringen stÀlls dock utförliga krav pÄ att ordinarie revisor ska kunna leda ITrevisorni dennes arbete och tolka dennes resultat, detta dÄ det alltjÀmt Àr ordinarierevisor som Àr ansvarig för revisionen och dess resultat. VÄr frÄga Àr sÄledes omrevisorn har tillrÀcklig kunskap och förstÄelse för att ge IT-revisorn adekvatainstruktioner och utvÀrdera dennes arbete.Syftet med denna frÄgstÀllning Àr att, med regleringen pÄ omrÄdet som grund, fÄ klarheti vad som faktiskt krÀvs av revisorn gÀllande förstÄelse av det arbete som en IT-revisorutför. Samtidigt stÀller vi oss frÄgande till vad som faktiskt kan krÀvas av revisorn ochvari en eventuell diskrepans mellan reglering och praxis ligger.Uppsatsen Àr avgrÀnsad till att endast behandla de förhÄllanden som rör IT-revisionen istörre svenska bolag och som utförs av nÄgon av Big Four-byrÄerna.Vi har anvÀnt oss av sex personliga, öppna intervjuer för att ges större möjligheter atttolka de svar vi fÄtt, och fÄ respondenterna att friare beskriva sina erfarenheter pÄomrÄdet utan att bli styrda och hÀmmade av precisa frÄgestÀllningar frÄn vÄr sida.
Riskhantering och legitimering i icke revisionspliktiga aktiebolag
SmÄ aktiebolag har ofta lite resurser och företagarna har dÄ sjÀlva ansvaret för deras bolags riskhantering. En enskild risk kan fÄ stora negativa konsekvenser för smÄ bolag och det Àr dÀrför viktigt att företagarna arbetar med riskhantering. En revisor kan vara vÀrdefull och exempelvis bidra med nya synvinklar gÀllande vilka risker bolaget stÄr inför. Att ett bolag anses legitimt Àr viktigt för att det ska kunna bedriva sin verksamhet framgÄngsrikt. Ett sÀtt att uppnÄ legitimitet mot kreditgivare Àr genom att skicka signaler till dem.
Vem klarar revisorsexamen? : En undersökning om vilka faktorer som pÄverkar revisorns prestation vid examen
Revision uppstod för att öka tillförlitligheten mellan aktiebolag och sina intressenter, syftet var att en oberoende revisor skulle kvalitetsÀkra Ärsredovisningen. För att revisorn skall kunna ge aktiebolagets intressenter en revision av god kvalitet, bör revisorn besitta hög kompetens.  Revisorsexamen (godkÀnnande) grundades 1998 och syftar till att sÀkerstÀlla att revisorn har de kunskaper som krÀvs för att genomföra en revision av hög kvalitet. För avancemang inom yrket kan revisorn vÀlja att avlÀgga högre revisorsexamen (auktorisation), vilket Àr en pÄbyggnad av revisorsexamen. Syftet med auktorisation Àr att bevisa att revisorn kan upprÀtta mer komplicerade revisioner.
Oberoende revisorn? -ur ett sjÀlvgransningsperspektiv
Syftet med uppsatsen Àr att undersöka i vilken omfattning som revisorn anser att han eller hon kan utföra rÄdgivning utan att den oberoende stÀllningen pÄverkas av ett sjÀlvgranskningshot. Vi tillÀmpar mestadels ett induktivt och kvalitativt tillvÀgagÄngssÀtt under datainsamling och intervjuer för att uppfylla vÄrt explorativa syfte. Vi har anvÀnt oss av revisionsteori. Vi har lagt stor vikt vid beskrivning av teorier kring oberoende och olika lösningsmodeller för att komma förbi agentproblematiken vid revision. Det verkar som att oberoendebegreppet Àr vÀl förankrat hos revisorerna.
Revisorns oberoendestÀllning vid rÄdgivning. : Om grÀnsdragningen mellan revisorns rÄdgivningstjÀnster och dÀrtill hörande regleringring kring revisorns oberoende i verksamheten.
Revisorsprofessionen har funnits under flera hundra Är. Under senare Är pÄstÄs revisorstjÀnstens karaktÀr dock ha förÀndrats. RÄdgivning har blivit en större del av revisorns tjÀnsteutbud. Efter skandaler i stora företag, till exempel Enron, ifrÄgasattes revisorns roll och stÀllning med fokus pÄ revisorns oberoende och medverkan i bolagsbeslut. Diskussionen resulterade i diverse utredningar vilka lett fram till den oberoendereglering som finns idag.
VÀsentlighetsbedömning - En vÀsentlig del av revisionsprocessen : En kvalitativ jÀmförelse av vÀsentlighetsbedömning mellan revisorer
VÀsentlighetsbedömningen ses som en grundsten vid revision och Àr viktig dÄ den anvÀnds genom hela revisionsprocessen samt styr alla revisorns beslut. Begreppet vÀsentlighet Àr teoretiskt vÀldefinierat men dÄ det endast finns riktlinjer för hur vÀsentlighetsbedömning ska genomföras finns det utrymme för revisorns egna bedömningar. Att revisorerna fÄr göra egna bedömningar kan leda till olika beslut gÀllande vÀsentlighetsbedömning dÄ revisorer har olika preferenser. Olika preferenser kan leda till olika vÀsentlighetsbedömningar vilket i sin tur kan leda till problem. Efter följande problem kom vi fram till att vÄr frÄgestÀllning skulle baseras pÄ vilka skillnader och likheter som kan uppstÄ vid en vÀsentlighetsbedömning vid en revision.
VÀrdering av varulager i smÄföretag ur ett revisionsperspektiv ? hur identifieras och vÀrderas indirekta kostnader för egentillverkade varor i revisionsprocessen?
I dagens samhÀlle Àr information av alla slag viktig, framförallt Àr den ekonomiska informationen i Ärsredovisningen mycket viktig för dess mÄlgrupp; företagets intressenter. Revisorn Àr den som kvalitetssÀkrar informationen och garanterar att den ger en rÀttvisande bild av företagets resultat och stÀllning. Varulagret Àr en mycket svÄrvÀrderad tillgÄng och Àr som regel en vÀsentlig balanspost i företagets redovisning. VÀrderas den fel innebÀr det ett stort utslag pÄ företagets resultat. I de företag som har ett egentillverkat varulager Àr denna vÀrdering extra besvÀrlig, speciellt de indirekta kostnaderna.
Revisorers syn pÄ förvÀntningsgapet : utifrÄn regelverk & externa förvÀntningar
Revisorn har en viktig roll i ett företagssamhÀlle dÄ de kvalitetssÀkrar den information som ligger till grund för beslutsfattare bÄde inom och utom organisationen. Revisionsprofessionens ledord har genom Ären varit oberoende, objektivitet och integritet. FrÄgan Àr hÀr huruvida revisorn har möjlighet att leva upp till dessa ledord dÄ det finns influenser frÄn olika aktörerna inom omrÄdet. Uppfattningar kan skilja sig Ät mellan revisorer och allmÀnheten, om vad som ska ingÄ i revisorns arbetsuppgifter och vad som Àr möjligt att granska inom regelverkets ramar. De förvÀntningar och behov som revisorn inte kan tillgodose hos allmÀnheten och de externa intressenterna kan leda till ett förvÀntningsgap, dÄ aktörerna har olika förvÀntningar om vad en revision skall innehÄlla.Studien Àmnar undersöka och beskriva svenska revisorers syn pÄ den information de ska bedöma utifrÄn rÄdande regelverk och praxis.
Vart tog kostnaden vÀgen? : En studie om avskaffandet av revisionspliktens effekter
Bakgrund och problem: Alla smÄ aktiebolag har utbyten med olika intressenter och varje utbyte innebÀr en viss transaktionskostnad. Revisorns funktioner sÀnker denna transaktionskostnad genom att minska osÀkerheten. NÀr revisorn plockas bort frÄn utbytena riskerar transaktionskostnaderna att förÀndras. De kan öka, minska eller omfördelas till den andra utbytesparten.Syfte: Studiens syfte Àr att utreda vilka effekter avskaffandet av revisionsplikten har fÄtt pÄ kostnaderna för utbyten mellan smÄ aktiebolag och deras intressenter.Metod: I studien tillÀmpas en deduktiv ansats. Först gjordes en förstudie med fem personer frÄn var och en av intressentgrupperna: Àgare, lÄngivare, leverantörer och kunder.
En studie om revisorns granskning av redovisning till verkligt vÀrde av immateriella tillgÄngar vid företagsförvÀrv
Immateriella tillgÄngar har fÄtt en ökad betydelse vid företagsförvÀrv i dagens teknik- och informationsbaserade samhÀlle eftersom de utgör en stor del av ett företags vÀrde (KPMG,2010). NÀr immateriella tillgÄngar har identifierats ska de vÀrderas till verkligt vÀrde ? nÄgot som lÀnge varit omdebatterat pÄ grund av problematiken i att objektivt vÀrdera dessa tillgÄngar (Marton et al., 2008, s. 304). Det stÀller sÄledes högre krav pÄ revisorn vid granskningen av huruvida företagsledningen har vÀrderat tillgÄngarna till ett rÀttvisande vÀrde eller inte (Ekberg & Lorentzon, 2007).
En revisors tvÄ roller : en studie av skillnader mellan professionella normer som granskare och rÄdgivare
En revisor kan inta tvÄ roller som granskare och som rÄdgivare. Den huvudsakliga revisorsrollen ses ofta som en extern granskare av sina klienters verksamheter och den som lÀmnar en slutgiltig bedömning av företaget. DÀrutöver finns ytterligare en roll dÄ revisorn Àr engagerad i klientföretaget och bistÄr med tillÀggstjÀnster i form av rÄdgivning gÀllande verksamhetens redovisning och bokföring. För att revisorn ska fylla sin funktion i samhÀllet Àr dess oberoende och förtroende tvÄ viktiga grundstenar för professionen och revisionsbyrÄns storlek anses ha en viss inverkan pÄ detta. En revisors tvÄ roller kan beskrivas som en balansgÄng mellan dennes granskningsroll respektive rÄdgivningsroll med en tyngdpunkt som utgörs av kÀrnan för revisorsprofessionen samt dess grund.
Ansvarsfördelningen mellan företagsledningen och revisorn : Hur fördelas det skadestÄndsrÀttsliga ansvaret mellan styrelsen/verkstÀllande direktör och revisorn i aktiebolag?
Syftet med denna uppsats Àr i första hand att utreda, analysera samt utvÀrdera den nÀrmare innebörden av verksamhetsutövarbegreppet i 10 kap. 2 § MB och, i andra hand, om begreppet, utifrÄn de aktuella intressena pÄ omrÄdet Àr ÀndamÄlsenligt utformat. Den övergripande frÄgestÀllningen utgörs av om nÄgon annan Àn den som formellt sett driver verksamheten kan omfattas av verksamhetsutövarbegreppet och dÀrmed det dit tillhörande avhjÀlpandeansvaret. I anslutning till denna mer övergripande problemstÀllning aktualiseras flertalet andra delfrÄgor, varav de mest centrala kan sammanfattas enligt följande.i) Under vilka förutsÀttningar kan bakomliggande aktörer svara sÄsom verksamhetsutövare och dÀrmed omfattas av avhjÀlpandeansvaret?ii) Kan Sverige, i avsaknad av en mer precis verksamhetsutövardefinition, anses leva upp till sina unionsrÀttsliga Ätaganden?iii) Hur förhÄller sig verksamhetsutövarbegreppet till ansvarsgenombrottsinstitutetiv) Föreligger det ett behov för en mer effektiv eller tydligare reglering rörande verksamhetsutövaransvaret och hur kan en sÄdan i sÄdant fall kan utformas?I förevarande uppsats aktualiseras dÀrmed, av naturliga skÀl, tre olika rÀttsomrÄden; miljö-, EU- och associationsrÀtt men utgÄngspunkten Àr primÀrt miljörÀttslig..