Sök:

Sökresultat:

2621 Uppsatser om Förskole matematik - Sida 60 av 175

En studie om kommunikation och lÀrande i matematik i undersökande aktiviteter

Studier visar att matematikundervisningen i skolan prÀglas av enskilt arbete utifrÄn lÀroböcker. Samtidigt framhÄller rapporter frÄn Skolverket samt styrdokumenten betydelsen av andra kvalitéer, sÄ som kommunikation och laborativa arbetsmetoder. Syftet med denna studie Àr att undersöka för och nackdelar med ett laborativt arbetssÀtt pÄ gymnasial nivÄ, med fokus pÄ kommunikationens betydelse i en aktivitet. Metoderna som anvÀnds vid studien Àr kvalitativa i form av observation och intervju. Studien omfattar en fallstudie dÀr fem grupper bestÄende av gymnasieelever studerats, varav en i huvudsak.

MatematiklÀromedel i de första skolÄren : kommunikativt och laborativt arbetssÀtt?

Studien syftar till att besvara frÄgan hur lÀromedelsförfattare tar sig an det kommunikativa och laborativa arbetssÀtt som lÀroplan och kursplan i matematik förordar. Tre lÀromedel i matematik för Är 1-3 har undersökts, angÄende hur ofta och pÄ vilket sÀtt kommunikation eller laboration anvÀnds. BÄde lÀrarhandledningar och elevböcker har undersökts. En historisk tillbakablick har gjorts för att se hur lÀroplanerna har förÀndrats och hur kommunikation och laboration har blivit en del av vÄr lÀroplan idag. Resultatet av studien visar att det i lÀrarhandledningarna gemensamt Àr stor betoning pÄ hur viktig kommunikation och laboration Àr för elevernas lÀrande.

Affekters inverkan vid problemlösning

Denna uppsats tar sitt ursprung i den utbredda och erkÀnda forskningen om att affekter har en betydande roll för inlÀrning och prestation. Pehkonen (2001) konstaterar att uppfattningar om matematik verkar som en dold faktor i undervisningen och Debbelis et al. (2006) studerar betydelsen av affekter och fastslÄr att hur elever förhÄller sig till sina affekter spelar en avgörande roll vid problemlösning. Vi genomförde intervjuer med fyra gymnasieelever som tillsammans lÀste matematikkurs C. Eleverna fick fyra problemlösningsuppgifter som konstruerades för att utmana de förestÀllningar Pehkonen (2001) beskriver som ogynnsamma vid problemlösning: Att en matematisk lösning alltid ska innehÄlla tal och att matematik fÀrdigheter mestadels bestÄr av att man skall veta och komma ihÄg vad som ska göras. Under intervjuerna sÄg vi Äterkommande tendenser till att dessa förestÀllningar förekommer och pÄverkade elevernas tillvÀgagÄngssÀtt och förmÄgor vid problemlösning.

Elevsamarbete i matematikundervisningen

BAKGRUND: Valet av undersökningsomrÄde bygger pÄ att den forskning som harrefererats i den kurslitteratur som anvÀnts under min utbildningtrycker pÄ att samarbete Àr bra för kunskapsinlÀrning. Ytterligareforskning inom omrÄdet visar att det finns hinder för att genomföraundervisning byggd pÄ samarbete mellan eleverna. Tidigare genomfördastudier visar att enskilt arbete och kommunikation styrd av pedagogenÀr vanligare förekommande Àn samarbete elever emellan iundervisningen.SYFTE: Syftet med min undersökning Àr att se pÄ vilket sÀtt pedagoger anseratt samarbete elever emellan pÄverkar elevers inlÀrning i matematik.METOD: Undersökningen Àr en kvalitativ studie dÀr pedagogers tankar omelevsamarbete har indelats i olika kategorier. Tidigare forskninginom omrÄdet ligger till grund för undersökningen som bygger pÄintervjuer med fem pedagoger som undervisar matematik för Ärskurstre.RESULTAT: Resultatet visar att de integrerade pedagogerna anser att samarbetemellan elever Àr bra för kunskapsinlÀrningen i matematik. Flera avpedagogernas tankar om varför samarbete Àr bra för eleverna överensstÀmmermed den tidigare forskningen.

Processbeskrivning av arbetet med att starta en matematikverkstad

Syftet med studien Àr att undersöka och beskriva processen i skapandet av en matematikverkstad.I beskrivningen av processen kring ett bestÀmt förÀndringsarbete pÄ en skola har jag genomfört en kvalitativ studie. De undersökningsmetoder som anvÀnts Àr ostrukturerade observationer och kvalitativa intervjuer.I resultatet visas de faktorer som har en betydande roll i den undersökande skolans förÀndringsarbete. Studien belyser ocksÄ vad som kan pÄverka en process utifrÄn de deltagandes tidigare kunskaper och erfarenheter kring Àmnet matematik. I resultatet redovisas Àven viktiga aspekter att beakta i uppyggandet av en matematikverkstad, utifrÄn vad som framkommit i studien sÄsom tid, förvÀntningar, delaktighet, ledning, utrymme och ekonomi. .

Finns det nÄgot samband mellan matematikundervisningens utformning och elevernas attityd till lÀroboken och Àmnet?

Syftet med studien Àr att fÄ förstÄelse för vilken instÀllning pedagoger och elever har till matematiklÀroboken samt till matematikÀmnet. Undersökningen ska ocksÄ klargöra om det finns nÄgra samband mellan matematikundervisningens utformning och elevernas instÀllning till lÀroboken och Àmnet. Pedagogernas medvetenhet om elevernas instÀllning till matematik skall ocksÄ tydliggöras genom undersökningen. För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar anvÀndes kvalitativ intervju och enkÀt som metod. Genom undersökningens resultat kunde vi utlÀsa att elevernas attityder till matematik samt pedagogernas medvetenhet om elevernas instÀllningar varierade stort.

Barnbokens matematik : En studie i förskola och förskoleklass kring anvÀndandet av matematiken i en barnbok.

Syftet med vÄrt arbete har varit att inventera det matematiska innehÄllet i en barnbok och att undersöka hur nÄgra pedagoger ser pÄ detta innehÄll och hur de skulle kunna anvÀnda det i arbetet med att utveckla den matematiska medvetenheten i barngruppen. Den valda barnboken har ingen direkt koppling till Àmnet matematik, men för den matematiskt medvetna pedagogen blir matematiken synlig framförallt i illustrationerna men Àven i texten. Studien har genomförts som observationer och öppna intervjuer med fem pedagoger vilka Àr verksamma inom förskola och förskoleklass.Resultatet visar pÄ att det Àr stor skillnad mellan pedagogernas sÀtt att se pÄ matematiken i en barnbok. Den matematiskt medvetna pedagogen anvÀnde sig framförallt av illustrationerna genom att lyfta, förklara och anvÀnda olika matematiska begrepp, till exempel lÀgesbegrepp, i diskussioner med barnen. Detta till skillnad frÄn den matematiskt omedvetna pedagogen som endast lÀste boken rakt upp och ner.

GeobrÀdet i de senare Ären vid grundskolan: för en roligare matematik undervisning

Syftet var att undersöka om man med hjÀlp av geobrÀdet i de senare Ären vid grundskolan kan göra frÀmst geometri men Àven brÄkrÀkning intressantare. Undersökningsgruppen bestod av 18 elever i Är sju. Eleverna har fÄtt arbeta med olika laborativa övningar under totalt fem tillfÀllen under min sju veckor lÄnga praktikperiod. Jag har under det att eleverna arbetat med geobrÀdet observerat hur de arbetat, samt fört loggbok. Jag har Àven genomfört intervjuer med 5-6 elever i början och slutet av praktiken.

Ska vi rÀkna plus eller addition?

Denna undersökning vill ge en bild av hur det kan se ut i ett klassrum vad gÀller anvÀndningen av sprÄket pÄ matematiklektionerna ? varför anvÀnder vi flera olika ord för samma sak? Den vill Àven vÀcka tankar hos lÀrare och blivande lÀrare i matematik för skolans tidigare Är samt Àven förskolan, om hur anvÀndningen av sprÄket i matematiken kan komma att pÄverka eleverna vid senare studier. För att se hur det kan se ut sÄ har en klass pÄ mellanstadiet och deras lÀrare observerats och intervjuats. Resultatet visar att eleverna sjÀlva vÀljer att anvÀnda andra ord Àn de lÀraren och lÀromedlen pÄ mellanstadiet anvÀnder. Samtal har Àven förekommit med förskollÀrare och förÀldrar för att se hur dessa matematiska ord presenteras för eleverna innan de börjar sin skolgÄng..

Kan man lÀra in matematik ute? : En studie vad avser ekvationsbegreppet i gymnasieskolans kurs matematik A.

VÄrt huvudsyfte har varit att utvÀrdera huruvida nÄgra för gymnasieungdomar tidigare kÀnda begrepp i Àmnet matematik kvalitetsmÀssigt förÀndras i olika lÀrandesituationer över tid.I styrdokumenten för gymnasieskolan definieras begreppet kunskap med hjÀlp av de fyra f:en: Fakta, kunskap som information; FörstÄelse, att begripa kunskap; FÀrdighet, kunskapens praktiska sida; Förtrogenhet, kunskap som bedömning.Vi har anvÀnt oss huvudsakligen av kvalitativ metod och teknik eftersom vi ville se vilka uppfattningar som avser begreppet ekvation som eleverna hade med sig frÄn tidigare utbildning och hur dessa uppfattningar förÀndrades över tid. Den kvalitativa metoden Àr lÀmplig just för detta ÀndamÄl nÀr vi i förvÀg inte vet vilka svar eleverna kommer att delge oss. Vi har anvÀnt oss av tre olika metoder för att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar nÀmligen enkÀt, intervju och utvÀrdering.Under hösten 2003 genomförde vi tvÄ olika undervisningsserier i tvÄ parallella klasser pÄ gymnasiet. Med den ena gruppen har vi bedrivit utomhuspedagogik och den andra har undervisats pÄ traditionellt sÀtt. Grupperna har mött samma problemtyper men arbetat med dem pÄ tvÄ helt olika sÀtt.Det slutliga resultatet visar att majoriteten av eleverna i utegruppen ser tillÀmpningsmöjligheter utanför skolans vÀrld med ekvationer emedan elever i innegruppen inte gör det utan ser ekvationer som nÄgot relaterat till skolmatematiken.VÄr tolkning Àr att utegruppen nÄtt en högre förtrogenhet med begreppet vi undersökt.

Öppna problem i lĂ€roböcker för kurs Matematik A

The purpose of this essay is to investigate the presences of open-ended problems in the textbooks of high school Mathematics A. For practical reasons the study was limited to three textbooks and two topics, Fractions and Area & Volume. The Essay also describes the theory behind open-ended problems and why they should be used. I identify three criteria as a definition for open-ended problems. The study found that only 7,6% of the investigated tasks qualified, and met at least 1 criterion.

MatematiksvÄrigheter som inte matteboken fixar : En kvalitativ studie om 4 specialpedagogers arbetsmetoder i matematik

Arbetet som klasslÀrare innebÀr att fungera sida vid sida med samtliga elever i skolan, oavsett förutsÀttningar, kunskaper eller behov. För att tillgodose alla behov som finnsinom skolans verksamhet krÀvs det idag Àven kunskap att som klasslÀrare kunna hantera och vÀgleda de elever som Àr i behov av sÀrskilt stöd, dÄ de specialpedagogiska insatserna inte alltid rÀcker till. Syftet med denna studie Àr att undersöka de arbetsmetoder och didaktiska val specialpedagoger gör i skolans verksamhet för att underlÀtta och stödja inlÀrningen av matematik för elever som Àr i behov av sÀrskilt stöd. Kvalitativa intervjuer med en fenomenografisk ansats har anvÀnts som metod i undersökningen. De didaktiska valen har jag kategoriserat som Respondenternas matematikundervisning i praktiken, LÀrandemiljöns utformning och Samspelets betydelse.

"Matematikutbildning Àr viktigt!" ? Men varför det? : En empirisk studie kring tre argument för matematikutbildning

Detta Àr ett examensarbete pÄ c-nivÄ frÄn lÀrarprogrammet vid Linköpings Universitet. Det undersöker hÄllbarheten hos tre argument för matematikutbildning vid en applikation pÄ sjuksköterskeprogrammet, ocksÄ det vid Linköpings Universitet. Arbetet ifrÄgasÀtter att matematikutbildning Àr viktigt för vidare fortbildning samt att matematikövning skulle gynna tankeförmÄgan. Arbetet undersöker Àven argumentet att nivÄn pÄ matematik-kunskaper anvÀnds för att gallra ut vilka elever som Àr lÀmpliga för vidareutbildning.Resultatet som framkommer i undersökningen visar att argumentet att matematiken Àr viktig för fortbildning Àr hÄllbart dÄ det appliceras pÄ sjuksköterskeprogrammet, matematikutbildning pÄ gymnasienivÄ Àr en viktig förberedelse för de elever som söker fortbilda sig pÄ sjuksköterskeprogrammet. Resultatet visar Àven att de studenter som lÀser pÄ sjuksköterskeprogrammet övar flertalet ?tankeförmÄgor? i samband med sitt matematikutövande och resultatet visar dÀrmed att argumentet att matematiken gynnar tankeförmÄgan Àr hÄllbart.

LÀrares uppfattningar av begÄvningsbegreppet och begÄvade elever i matematik

SammanfattningDenna studie syftade till att undersoka larares uppfattningar om begavningsbegreppet. Utifran detta syfte formulerades fragestallningar gallande larares definitioner av begreppet begavning, larares uppfattningar om vad som karaktariserar matematiskt begavade elever, hur larare identifierar/upptacker begavade elever i matematik samt vilka strategier larare anvander for att utmana, stimulera och motviera begavade elever i matematik. De metoder som valdes for att samla in data bestod av enkat och intervju med verksamma larare i grundskolan. Materialet analyserades med hjalp av fragestallningarna samt utifran vara teoretiska utgangspunkter, fenomenografi och begavade elever. Utifran resultatet kunde det konstateras att det rader en stor variation i definitionen av begreppet begavning, dock kopplade manga av lararna begreppet till att en begavad elev ar snabb, saval i arbetet som i tanken.

TvÄ praktikers syn pÄ lusten att lÀra

Syftet med detta arbete var att undersöka hur matematikÀmnet presenteras pÄ en traditionell skola och pÄ en Montessoriskola och hur vÀl de förhÄller sig till styrdokumenten, tidigare forskning om matematik och lusten att lÀra. För att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar har jag observerat pÄ bÄda skolorna och gjort en litteraturstudie. I kapitlet Tidigare forskning presenterar jag olika teorier om lÀrande i skolan och i Àmnet matematik, Skolverkets syn pÄ lÀrande och vilka teorier som Lpo94 baseras pÄ. Eftersom jag Àven har observerat pÄ en Montessoriskola gör jag en presentation av Montessoripedagogiken som grundar sig pÄ metodiska observationer av barn, gjorda av Maria Montessori. Tidigare var termen inlÀrning med i Lpo94 men termen för tankarna till att kunskap ska ses som en fÀrdig produkt som endast förs över till eleven.

<- FöregÄende sida 60 NÀsta sida ->