Sök:

Sökresultat:

46878 Uppsatser om Fćr alla vara med? - Sida 43 av 3126

Spanska sjukan och dess effekter pÄ svensk befolkningsutveckling

Finns det böcker bara för flickor och bara för pojkar? Den frÄgan har stÀllts till en barngrupp för att deras Äsikter ska synliggöras i en debatt om könsroller som bara förs av vuxna. Genom samtal har barnen fÄtt berÀtta sina tankar om skönlitteratur relaterat till pojkar och flickor. Gruppen har varit enig i sin Äsikt om att det inte finns pojk- respektive flickböcker. De menar att var och en sjÀlv bestÀmmer vad den vill lÀsa om.

HÄllbar utveckling i turismnÀringen. : En studie om turismföretagens jakt pÄ ett hÄllbart arbetssÀtt genom miljödiplomering.

Bakgrund: Företag som arbetar för miljön blir allt vanligare inom olika branscher i Sverige. HÄllbar utveckling beskrivs idag som lösningen pÄ dagens miljöproblem, bland företagskretsar kallas detta Àven för miljömanagement. Miljödiplomering Àr ett verktyg som anvÀnds för att företagets verksamhet skall pÄverka miljön sÄ lite som möjligt. Sverige ligger i toppen av lÀnder som arbetar med hÄllbar utveckling och i och med den ökade miljödebatten i vÀrlden kÀnner företag press frÄn kunder och andra intressenter till att agera. Miljödiplomeringen gör att företag kan vara med och förÀndra klimathoten och kÀmpa för hÄllbar utveckling.Syfte: Syftet med denna uppsats Àr undersöka hur miljödiplomering fungerar för företag inom turismbranschen.

Faktorer som pÄverkar löneskillnad : En studie om samband mellan löneskillnader och kön

Syftet med denna undersökning Àr att se om lönen skiljer sig Ät mellan mÀn och kvinnor och om denna eventuella löneskillnad skulle kunna bero pÄ skillnader i olika personliga egenskaper. Vi har valt att titta pÄ variablerna utbildning, Älder, anstÀllningstid, befattning och institution.De data som anvÀndes i undersökningen bestÄr av lönestatistik som hÀmtats frÄn Södertörns högskola. Lönestatistiken innehöll alla manliga och kvinnliga heltidsanstÀllda pÄ skolan samt deras lön, befattning, Älder, ÀmnesomrÄde och antal yrkesverksamma Är pÄ skolan.Resultaten visar att en majoritet av de anstÀllda pÄ skolan Àr kvinnor och att majoriteten av dessa inte arbetar som lÀrare trots att tjÀnsten har den högsta genomsnittslönen bland de olika jobben pÄ skolan. Majoriteten av lÀrarna pÄ skolan visar sig vara mÀn, mÀn har i genomsnitt högre inkomster Àn kvinnor pÄ Södertörns högskola. Denna löneskillnad beror inte pÄ kön, dÄ variabeln kön visat sig vara ej signifikant i regressionen.

FystrÀning för ryttare

Ryttare Àr idrottare som ska pÄverka sin hÀst pÄ olika sÀtt för att fÄ den att utföra olika rörelser. Det Àr dÀrför viktigt att ryttaren Àr i god fysisk form, samt för att kroppen ska vara hÄllbar och klara av de olika fysiska krav som stÀlls. Intervjuer har gjorts med ryttare som alla ansÄg att ryttare behöver fystrÀna, men mÄnga gör det inte framför allt pÄ grund av tidsbrist. Intervju med Svenska Ridportförbundet visade att fystrÀning för ryttare Àr ett vÀxande omrÄde som fÄr allt större uppmÀrksamhet. Av intervjuerna och litteraturstudie framkom att ryttarens viktigaste egenskap Àr bÄlstabilitet och trÀning bör dÀrför ha detta som utgÄngspunkt.

?Men lÀsa Àr ocksÄ viktigt? - en undersökning om fritidspedagogers och lÀrares samarbete samt deras Äsikter om social kompetens

Undersökningen berör omrÄdet fritidspedagoger och lÀrare i olika samarbetsformer med Äsikter om social kompetens i fokus. Syftet med undersökningen Àr att finna svar pÄ hur olika samarbetsformer mellan fritidspedagog och grundskollÀrare ser ut, hur pedagogerna tÀnker kring samarbetet och vad de har för Äsikter om social kompetens i skolan. Undersökningen har genomförts utifrÄn en kvalitativ metod dÀr intervjuer av sju pedagoger har genomförts. Resultatet visar pÄ hur olika pedagoger frÄn tvÄ olika yrkesgrupper utvecklat ett fungerande samarbete trots att samarbetsformerna ser helt olika ut. Detta kommer sig av att alla pedagogerna fÄtt möjlighet att utforma sin arbetssituation sjÀlva och att de kan utnyttja sina speciella kompetenser utefter erfarenheter och utbildning.

Matematisk begÄvning: Hur kan det mÀtas och vad karaktÀriserar matematiskt begÄvade elever? : En systematisk litteraturstudie för elever i lÀgre Äldrar

I den hÀr litteraturstudien har begreppet matematisk begÄvning granskats i syfte att reda ut hur matematisk begÄvning bland studenter kan mÀtas och Àven, vad som kÀnnetecknar matematiskt begÄvade elever i nutid. För att besvara dessa tvÄ frÄgor har tyngdpunkten lagts pÄ forskning under 2000-talet, dÀribland doktorsavhandlingar och vetenskapliga artiklar. Genom att göra en studie utifrÄn dessa kommer resultatet av denna studie klargöra hur matematisk begÄvning kan mÀtas och ge en inblick i vad som kÀnnetecknar matematiskt begÄvade elever, alla utifrÄn ett forskningsperspektiv. Mina studier enas om att matematiska egenskaper som de matematiskt begÄvade eleverna kan ha Àr olika frÄn elev till elev och kan vara vilka egenskaper som helst som underlÀttar matematikundervisningen för eleverna. De flesta studierna mÀter matematisk begÄvning med resultatbaserade medel vilket motsÀger deras egna slutsatser om att alla matematiskt begÄvade elever Àr sin egen karaktÀr och bÄde lÀr sig och utövar kunskap pÄ olika vis..

Förvaltningen och verkligheten : Ett implementeringsperspektiv pÄ verkstÀlligheter av utvisningsdomar i brottmÄl

 I det föreliggande arbetet undersöks dels huruvida verkstÀlligheten av domstolsbeslut gÀllande utvisning med Äterreseförbud omgÀrdas av nÄgra implementeringsproblem, dels av vilken karaktÀr dessa Àr och ur vad de Àr sprungna. Undersökningen, som Àr inom ramarna för det som brukar kallas policyanalys, sker med utgÄngspunkt i en teoretisk modell som tar hÀnsyn till tre olika typer av generella villkor som mÄste vara uppfyllda för att en lyckad implementering av ett överordnat beslut skall kunna sÀgas vara för handen. Studien bygger pÄ en numerÀr genomgÄng av alla utvisningsÀrenden  som handlagts av Polismyndigheten i VÀsternorrlands lÀn under en femÄrsperiod, samt pÄ intervjuer med tillÀmpare pÄ olika nivÄer. Syftet med arbetet Àr att svara pÄ frÄgorna: finns implementeringsproblem i den studerade kontexten? Om sÄ Àr fallet, vilken karaktÀr har problemen och vad Àr det som gör att de uppstÄr? .

Den motsÀgelsefulla lÀxan : En kvalitativ intervjustudie om lÀxans funktion i en skola för alla

Studiens syfte Àr att undersöka lÀrares uppfattning om lÀxans funktion i förhÄllande till en skola för alla. Studien har en kvalitativ forskningsansats dÀr halvstrukturerade kvalitativa intervjuer med sexton lÀrare har genomförts.Studiens data analyseras utifrÄn en kvalitativ innehÄllsanalys dÀr lÀrares uppfattningar om lÀxans funktion redovisas pÄ individnivÄ, organisationsnivÄ/skolnivÄ och samhÀllsnivÄ samt för elever i svÄrigheter. Vidare analyseras lÀrares övervÀgande uppfattningar om lÀxans funktion under fem olika synsÀtt, Det traditionella synsÀttet, Det kommunikativa synsÀttet, Det tillmötesgÄende synsÀttet, Det ambivalenta synsÀttet samt det Marknadsanpassade synsÀttet. Resultat och analys har kopplats till det sociokulturella synsÀttet och Vygotskijs teori om lÀrande samt till de tre specialpedagogiska perspektiven.Resultatet visar pÄ stora skillnader i lÀrarnas syn pÄ lÀxans funktion för elevens lÀrande och lÀrares undervisning pÄ de olika nivÄer studien berör. Bristande kollegial samsyn rÄder pÄ skolorna vilket medför att lÀxans funktion tolkas individuellt av samtliga parter runt lÀxan, vilket fÄr negativa konsekvenser i en skola för alla.

En förÀldrakooperativ förskola : En studie om förÀldrars olika roller i verksamheten

 SammanfattningVÄrt syfte med den hÀr studien har varit att studera vilka förÀldraroller som framtrÀder inom en förÀldrakooperativ förskola beroende pÄ tid och plats. Vi ville Àven undersöka om barnen handlar annorlunda nÀr förÀldrarna Àr nÀrvarande i verksamheten i jÀmförelse med nÀr deras förÀldrar inte Àr det. För att undersöka vilka roller som framtrÀder i ett förÀldrakooperativ har vi genomfört fyra förÀldraintervjuer samt observerat fem dagar pÄ ett förÀldrakooperativ. Denna studie visar att det framtrÀder tre olika förÀldraroller samt att de förekommer pÄ olika platser. Studien visar Àven utifrÄn observationer och intervjuer att en del barn handlar olika nÀr förÀldern Àr nÀrvarande i jÀmförelse med nÀr de inte Àr det.

Viljan att bli sedd utan att bli dömd : - En studie om sexmissbruk, samhÀllets medvetande och bemötande

Idag anses inte sexmissbruk helt sjÀlvklart vara ett missbruk. Vare sig Socialstyrelsen eller Statens FolkhÀlsoinstitut arbetar med frÄgor angÄende sexmissbruk. Diskussionen som förs idag sker i media och privata bloggar och handlar om huruvida sex kan vara ett missbruk eller om det enbart handlar om sjÀlvkontroll. Vad som Àr tydligt i diskussionerna Àr centraliseringen kring sjÀlva sexet, dÀr konsekvenser och bakomliggande orsaker glöms bort. Denna enögda sida av debatten visar tydligt pÄ en okunskap, inte bara frÄn majoritetssamhÀllet utan Àven bland de som arbetar pÄ de olika instanser som kommer i kontakt med sexmissbrukare.

Skilda perspektiv: en kartlÀggning över vilken förstÄelse
pedagoger utgÄr ifrÄn i arbetet med barn som anses vara i
behov av sÀrskilt stöd

Syftet med studien var att utifrÄn ett kritiskt förhÄllningssÀtt dels kartlÀgga vilket perspektiv och vilken förstÄelse pedagoger utgÄr ifrÄn i arbetet med barn som anses vara i behov av sÀrskilt stöd. Dels belysa vilka konsekvenser denna förstÄelse kan fÄ för val av pedagogisk organisation. Med utgÄngspunkt i olika förstÄelse för symtomdiagnosen AD/HD kan man urskilja tre perspektiv i det aktuella omrÄdet (det kompensatoriska-, kritiska- och dilemma perspektivet). Genom att vi lyfter fram dessa instÀllningar i forskning och praktisk realitet ligger förhoppningen att medverka till att etablera en ökad förstÄelse för hur pedagoger kan möta alla barn pÄ ett professionellt sÀtt.

Estetiska Àmnen i undervisningen : Hur lÀrare i Är 1-3 arbetar med estetiska Àmnen

Vi ville med denna undersökning ta reda pÄ hur lÀrare i de tidigare Ären arbetar med estetiska Àmnen i undervisningen. De frÄgestÀllningarna vi sökte svar pÄ var: Vilka aspekter utgÄr lÀraren ifrÄn i de estetiska Àmnena? Vad har lÀraren för mÄl med sin undervisning i de estetiska Àmnena? Tycker lÀraren att det finns hinder respektive möjligheter med estetiska Àmnen? För att fÄ vÄra frÄgestÀllningar besvarade valde vi en kvalitativ metod och intervjuade elva lÀrare som arbetar i Är 1-3. I vÄr undersökning kom vi fram till att merparten av lÀrarna ansÄg att det finns estetiska inslag i alla skolÀmnen och alla lÀrare tyckte att de estetiska Àmnena var ett bra hjÀlpmedel till de mer teoretiska Àmnena. De estetiska Àmnen som dessa lÀrare arbetade med Àr bild och musik.

Den individuella utvecklingsplanen Tidstjuv eller pedagogiskt hjÀlpmedel?

Arbetet handlar om en ny förordning som kommit till i januari 2006. Förordningen innebÀr att alla elever i skolÄren 1-9 ska ha en individuell utvecklingsplan. Vi har undersökt hur arbetet med förordningen fungerar ute pÄ fyra skolor i södra Halland och hur skolorna arbetat fram sin individuella utvecklingsplan samt hur den anvÀnds i det vardagliga arbetet. Den viktigaste frÄgan för oss har varit att ta reda pÄ om lÀrarna har ansett att arbetet med den individuella utvecklingsplanen tagit tid frÄn undervisningen eller om det Àr ett hjÀlpmedel. VÄrt resultat visar att de intervjuade lÀrarna tyckte att frÄn början tog arbetet mycket tid, men efter att ha arbetat med den en tid ser alla lÀrarna en stor fördel med att alla elever har en individuell utvecklingsplan.

Barnens park - stimulans för alla sinnen

Arbetar man med att planera vÄra offentliga rum har man förhoppningsvis instÀllningen att dessa rum ska stimulera alla sinnen. För att kunna göra detta mÄste man veta vad det Àr som behöver stimuleras. Boverket, den nationella myndigheten för frÄgor om samhÀllsplanering, stads- och bebyggelseutveckling, byggande och förvaltning och för bostadsfrÄgor, Àr en av de instanser som arbetar för att planera för alla sinnen. Dock ligger fokus fortfarande pÄ att minska de negativa intrycken, och göra platser tillgÀngliga, till exempel att minska buller, och bygga ledstrÄk. Att alla sinnena och alla delar av sinnena stimuleras pÄ ett positivt sÀtt Àr viktigt, sÀrskilt för barn dÄ deras utveckling Àr avhÀngigt det.

TillgÀnglighet hela vÀgen - för funktionshindrade men Àven för alla andra - fallstudie : nÄgra service- och rekreationsmÄlpunkter i BÄstad tÀtort samt större strÄk dÀremellan

Det Ă€r viktigt att alla kan kĂ€nna sig fria att anvĂ€nda den fysiska miljön. För det krĂ€vs bl.a. en god tillgĂ€nglighet. År 2001 antog riksdagen en nationell handlingsplan för handikappolitiken som ger riktlinjer om ökad tillgĂ€nglighet bl.a. ska enkelt avhjĂ€lpta hinder Ă„tgĂ€rdas senast Ă„r 2010.

<- FöregÄende sida 43 NÀsta sida ->