Sökresultat:
500 Uppsatser om Excel - Sida 3 av 34
Analys och kvantifiering av energieffektivisering inom fjärrvärmesektorn
The Swedish Government has set a target to reduce energy consumption through energy efficiency within the construction and real estate sector. The purpose of the study is to examine how energy efficiency within this sector could affect the district heating volume in the future, on basis of Vattenfalls district heating system in Uppsala.An Excel model has been created to study how energy effficiency measures affects district heating demand in buildings by 2045, based on technical and economicalconditions. Furthermore, an interview study has been conducted to examine incentives for district heating customers to invest in energy efficiency measures.Result of the Excel model shows that the district heating volume of Vattenfall in 2045 is expected to 931 GWh, which corresponds to a volume decrease of 10,6 %. Based on the study?s theoretical framework only 15 %, 1 024 GWh, of the technical-economical potential is assumed to be implemented.
Kostnadsstyrning i Byggprojekt : Med analys av riskhantering
Föreliggande rapport är ett examensarbete vid högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik och design vid Kungliga tekniska högskolan i Haninge och gjordes på uppdrag av Siljeströms AB. Rapporten har till syfte att ge en översiktlig bild beträffande kostnadsstyrning i byggprojekt, med en tyngdpunkt i projekteringens riskhantering. Att kostnadsstyra är något som är viktigt att göra, desto tidigare i projektet det görs ju bättre resultat har detta för projektets totalkostnad. Kostnadsstyrningen har sin grund i tre viktiga parametrar: tid, kostnad och kvalitet, de måste styras på rätt sätt och tillsammans för att inte skapa obalans i projektbudgeten. En annan faktor som också påverkar kostnadsstyrningen är entreprenadform. Denna rapport kommer att bygga på totalentreprenad, generalentreprenad och delad utförandeentreprenad. Fördelar och nackdelar tas upp med respektive metod. Produktionskostnad är också något som påverkar den totala projektkostnaden trots att den största kostnadsstyrningen görs i början av ett projekt.
Användning av BI-system : Vilka möjligheter finns att förbättra informationskvalitén
Efter en omfattande SAP implementering finns det oftast ännu mer datamaterial i enorganisation. Moderna ERP-system som SAP skapar å ena sidan en stor transparens, men åandra sidan förändras processerna och det är viktigt för en organisation att kunna analyseraaffärsinformation snabbt och enkelt och att kunna reagera på förändringar på marknaden.Detta arbete ska ge en överblick över olika verktyg för ett BI-system i samband medanalysen av omsättningen och faktureringsprocessen vid ett aluminiumvalsverk.Processerna har förändrats vid aluminiumvalsverket p g a SAP implementeringen och detär en akut och viktig fråga att bygga upp ett informationssystem som baserar sig på SAPinformation. Därför valde Man att implementera BI-verktyget Cubeware samt attprogrammera några SAP Query för att kontrollera faktureringsprocessen. Men första stegetvid starten av denna informationsprocess av BI-verktyg var ett Excel-program som på ettenkelt sätt kan analysera data som kommer från faktureringsprocessen. Det visade sig docksnabbt att det fanns problem i denna informationsprocess.
Förekomst av användningsområde på recept med läkemedel mot
tumörer och rubbningar i immunsystemet med ATC-kod L
Dålig följsamhet till ordinerad medicinering är ett vanligt problem. Om användningsområde anges på recepten ökar möjligheten för patienten till kunskap om behandlingen, vilket i sin tur kan ha betydelse för följsamheten. Med användningsområde angivet minskar också risken för att patienten blandar ihop läkemedel eller dubbelmedicinerar. Syftet med denna studie var att undersöka hur vanligt det är att användningsområde anges på recept för läkemedel mot tumörer och rubbningar i immunsystemet med ATC-kod L. Studien omfattade alla recept inom ATC-koden L som expedierades i Sverige under oktober månad 2007.
Förekomst av användningsområde på recept med läkemedel mot tumörer och rubbningar i immunsystemet med ATC-kod L
Dålig följsamhet till ordinerad medicinering är ett vanligt problem. Om
användningsområde anges på recepten ökar möjligheten för patienten till
kunskap om behandlingen, vilket i sin tur kan ha betydelse för
följsamheten. Med användningsområde angivet minskar också risken för att
patienten blandar ihop läkemedel eller dubbelmedicinerar. Syftet med denna
studie var att undersöka hur vanligt det är att användningsområde anges på
recept för läkemedel mot tumörer och rubbningar i immunsystemet med ATC-kod
L.
Studien omfattade alla recept inom ATC-koden L som expedierades i Sverige
under oktober månad 2007.
Beräkningsprogram för takstolar : Jämförelse mellan förskjutningsmetoden och FEM
Genom att modellera bärverk med förskjutningsmetoden och programmera beräkningsprogram för takstolar i MS Excel har här visats att man kan uppnå motsvarande resultat som vanligt använda program i byggbranschen, baserade på förskjutningsmetoden. Resultaten visar på skillnader mellan förskjutningsmetoden och FEM. Det har dock inte framkommit om skillnaderna beror på grundläggande teorier i modellerna eller olika materialvärden i indata..
Mätning av kundnöjdhet hos privata skogsägare : en fallstudie hos SCA Skog Jämtland
De senaste åren har det uppkommit ett ökat behov av inhemskt virke inom SCA. Detta framförallt på grund av ökad virkesefterfrågan från de egna industrierna.
Eftersom inte SCA Skogs eget skogsinnehav på 2.6 milj ha räcker till för försörjningen av industrierna har man anställt fler virkesköpare som har i uppdrag att köpa råvara från privata markägare. För att sätta fokus på hur SCAs arbete fungerar mot sina virkesleverantörer/kunder har jag gjort en enkätstudie på detta. Studien är uppdelad i tre delar; litteraturstudie, enkätundersökning av kundnöjdhet och en Excel-modell för uppföljning av kundnöjdheten baserad på enkäten.
Inmatningsrutiner för interna metadata i GISMeta
Metadata är en viktig del i arbetet med geografiska data. Med bra metadata kan användaren på ett enklare och effektivare sätt hitta de data som är intressant för just honom eller henne. Länsstyrelsen i Västmanland har stora mängder geografiska data och beslutsdokument som rör geografiska områden. Dessa geografiska data och dokument lagras på servrar och är tillgängliga för handläggarna (användarna). GIS-gruppen har tidigare lagrat metadata för dessa geografiska data i en databas uppbyggd i Microsoft Access men en nyutvecklad metadatabas, GisMeta, ska börja användas.
Samordning av monteringssystem och materialförsörjningssystem på Scanias växellådsfabrik i Sibbhult
Bakgrunden till vårt examensarbete på Scania i Sibbhult är att personer i ledande ställning inte är tillfredsställda med hur materialförsörjningen av hemmatillverkade artiklar till monteringslinjen fungerar idag. Syftet med examensarbetet är att ta fram underlag över hur materialförsörjningen och monteringssättet fungerar idag och utifrån detta underlag bedöma om materialförsörjningen till monteringslinjen fungerar optimalt. Om inte, ta fram förslag på förbättringsverktyg för att effektivisera samordningen av materialförsörjningen och monteringssättet.Med hjälp av intervjuer och observationer har vi samlat in information över hur monteringssätt och materialflödessystem fungerar idag. Efter sammanställning och analys av informationen bedömde vi att det nuvarande materialförsörjningssystemet inte fungerar optimalt och att det kan förbättras. Genom brainstorming kom vi fram till ett flertal olika förslag till förbättring, två förslag redovisas i arbetet.
Materialflöden vid mätmaskin press: modeller för att bestämma belastning, kapacitet och köbildning
På Saab Automobiles pressfabrik i Trollhättan tillverkar man plåtdetaljer till Saab:s bilkarosser. På pressfabrikens kvalitetsavdelning har man till uppgift att verifiera nya pressverktyg och ändringar på existerande pressverktyg. Detta utförs genom att mäta tillverkade detaljers geometri och jämföra resultaten med specifikationen. För den senaste bilmodellen sker mätningarna automatiskt med hjälp av en mätmaskin som känner av detaljernas rymdgeometri. I framtiden planerar man att även mäta stickprov på den löpande produktionen för att följa upp processkapabiliteten.
Simuleringsbaserad material och produktionsstyrning
Gruppen Kvantitativ Logistik (KL) vid Linköpings Universitet har under en längre tid efterfrågat en simuleringsbaserad utbildningsmiljö där produktionsplanering kan upplevas i form av planering, omplanering och kapacitetsberäkningar. Denna utbildningsmiljö ska framförallt användas för att utbilda andra studenter inom produktionsplanering. Miljön ska bestå av ett användarinterface där all data om produktionen framgår, en simuleringsmodell som utgör själva fabriken samt en sammanhållande struktur som möjliggör styrning av de båda komponenterna. Dessutom skall ett antal scenarion skapas som skall ligga till grund för de lärandemoment som MPCW hanterar.Fyra fiktiva produktstruktur skapades, på så sätt att deras komplexitet och djup var tillfredsställande. Dessa strukturer ligger till grund för de MRP- och sedermera CRP-beräkningar som används för att styra de ursprungliga aktiviteterna.Resultatet av examensarbetet är ett verktyg som kan användas för att simulera produktionsplaneringsarbete. Verktyget består av två huvuddelar, den ena är ett GUI (Graphical User Interface) i Excel som kallas för MPCW (Material Planning and Control Workbench) och en simuleringsmodell.
Är priset en orsak som ligger till grund för att Södra Skogsägarnas medlemmar ska gallra?
Genom ett samarbete med Södra Skogsägarna har denna studie utarbetats för att ge svar på frågan till vilken grad medlemmarna, i skogsägarföreningen, tar prisbilden i anspråk i sitt val av gallringstidpunkt. Genom att gå igenom de kontrakt som skrivits mellan åren 2008-2013 har priser och skrivna kontrakt analyserats för att utreda sambanden dem emellan. De hypoteser som fanns inför studien var att priset skulle vara av intresse och betydelse för medlemmarna samt innebära en högre påverkan ju större fastigheterna var. Det rådde dock tveksamhet om att priset enskilt skulle vara en avgörande faktor för skogsägarna att gallra. Tidigare genomförda studier som berört ämnet gav en uppfattning av att hypotesen inför den egna studien, i relativt hög grad, överensstämde med de tidigare resultat som framställts.
Data från kontrakten bearbetades i Excel och ställdes upp i tabeller.
Customer Relationship Management : hur tillämpas detta i företagen?
Syfte: Vårt syfte med uppsatsen är att med hjälp av enkäter och de kriterier som finns i teorin undersöka hur långt de medverkande företagen har kommit i deras framgång gällande Customer Relationship Management. Metod: Vi har gjort en kvantitativ enkätundersökning där vi har tillfrågat 30 företag i Ronneby. Vi har sedan analyserat detta utifrån diagram som vi har fått fram i Excel. Slutsatser: De flesta företagen i Ronneby är bara i början av CRM och de kan med enkla medel komma mycket längre..
Utveckling av tjänsteplaneringssystem
Högskolan i Gävle har inget gemensamt system för tjänsteplanering. Processen är ineffektivt och innefattar ifyllandet av Excel-ark. Detta arbete omfattar designen och skapandet av ett tjänsteplaneringssystem åt en tjänsteplanerare vid HiG. Det som efterfrågades var ett system som är smidigare och ger möjlighet att överblicka det som planerats. Systemet behövde bara stödja en användare.
TRUPP - Modell för uppföljning av åkeriernas rundvirkestransporter hos Norra Skogsägarna
Effektiv styrning av ett logistiskt system kräver vanligtvis en uppföljningsprocess som ger feedback. Historiskt har dock utvecklingen inom virkeslogistik fokuserat på modeller och beslutsstöd enbart för destinering och ruttplanering. Målet med denna studie var därför att utveckla en modell för Norra Skogsägarna som på åkerinivå möjliggör effektiv uppföljning av utfört transportarbete under en avgränsad tidsperiod (dygns- till veckonivå).
Den utvecklade modellen ? TRUPP (TRansportUPPföljning) ? baserades på en sorteringsmetodik i Excel. Det första steget består av en sortering av utförda frakter, per åkeri och tidsperiod, i olika kategorier med potentiellt inoptimala frakter.