Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 57 av 581

HÀlsofrÀmjande arbete i grundskolan

Levnadsvanorna hos barn och unga i dagens samhÀlle har Àndrats i en negativ riktning, med begrÀnsad fysisk aktivitet och sÀmre matvanor. Skolan Àr en plats som kan gynna barn och ungas kost och hÀlsovanor. Idrott och hÀlsa samt hem och konsumentkunskap Àr tvÄ Àmnen som kan bidra till att frÀmja elevernas hÀlsa. En bra skolgÄrdsmiljö och en lugn mÄltidssituation har betydelse för elevernas prestationer och trivsel. Barn Àter mÄnga av sina mÄltider i skolan och skolan har möjlighet att pÄverka deras matval i en positiv riktning.

Skolans demokratiska fostrande roll : Undersökning om gymnasieelevers uppfattning av skolans demokratiska fostrande roll samt om elevernas egna roll i skoldemokratin.

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur gymnasieelever uppfattar skolans demokratiska fostrande roll samt hur den lokala skolan har lyckats i sin roll som demokratiska fostrare. För att svara pÄ syftet har vi stÀllt följande frÄgestÀllningar: Hur medvetna Àr eleverna egentligen om skolans demokratiska fostrande roll? Vilken typ av regler anser eleverna vara de viktigaste? StÀmmer de demokratiska mÄl som presenteras i den undersökta skolans arbetsplan och skolplan vÀl överens med de mÄl som finns i lÀroplanen Lpf 94 och skollagen?Det anvÀnda kÀllmaterialet bestÄr av enkÀtundersökningar gjorda med elever som gÄr Ärskurs 3 pÄ gymnasiet samt Àven arbetsplan och skolplan frÄn den undersökta skolan. Resultaten visar pÄ att eleverna Àr medvetna om skolans demokratiska fostrande roll i de flesta aspekterna. DÀremot visar undersökningen pÄ att det praktiska arbetet kring skolans demokratiska fostran Àr bristfÀllig.

"Om att vara hÄrdrockare" Unga mÀn som definierar sig som hÄrdrockare uttalar sig om stil, musik, drömmar om framtiden, beteende, vÀrderingar och skolan.

Syftet med detta arbete Àr att belysa hur ett antal unga mÀn som betraktar sig sjÀlva som "hÄrdrockare" uttalar sig om stil, musik, drömmar om framtiden, beteende, vÀrderingar och skolan. Arbetet innehÄller en litteraturgenomgÄng som bland annat tar upp och belyser ungdomskultur, smak, stil, identitet samt en redogörelse för urval av tidigare forskning som berört hÄrdrockare och hÄrdrockares relation till olika samhÀllsinstutioner, dÀr framför allt skolan stÄtt i fokus. Vidare innehÄller detta arbete en redovisning av de intervjuer med sex hÄrdrockare i Äldrarna 15 till 28 Är som genomförts. Samtliga sex av de intervjuade hÄrdrockarna Àr sjÀlva musiker. Redovisningen av intervjusvaren Àr uppdelade pÄ olika teman efter vad detta arbete har till syfte att belysa.

TCV-MODELLEN - Natuurlijk Leren Àven i svensk grundskola?:
lÀmpar sig en nymodig nederlÀndsk undervisningsdidaktik
inom det svenska undervisningstÀnkandet?

Arbete studerar den nederlÀndska didaktikmodellen som anvÀnds pÄ Technisch College Velsen-modellen. Studien gjordes för att undersöka om didaktikmodellen gÄr att förankra i de svenska styrdokumenten och en analys har gjorts om TCV-modellen Àr tillÀmpningsbar i den svenska skolan. Under fem veckor har TCV-modellen studerats pÄ plats i NederlÀnderna. Studien genomfördes genom att skribenten anvÀnde sig av observation samt arbetade inom skolans normala lÀrarkÄr. I Sverige intervjuades tre lÀrare pÄ en högstadieskola för att analysera om TCV-modellen passar in i den praktiska dagliga undervisningsdidaktiken.

Hur var det i skolan idag? : Elevers tankar om motivation

Genom denna studie ville vi fÄ inblick i och öka förstÄelsen kring elevers upplevelser av motivation i skolan. Detta för att öka medvetenhet hos lÀrare som ska stimulera elever till kunskapsinhÀmtning. Denna intervjustudie hade som avsikt att studera elevers upplevelser om motivation i skolan. Studien jÀmförde elever i Ärskurs fem och Ärskurs nio. Information samlades in med fokusintervjuer.

Bedömning av projektarbete i gymnasieskolan

Detta arbete behandlar problematiken med att bedöma projektarbeten i gymnasieskolan. Statistiska CentralbyrÄns framtagna statistik visar att det finns stora skillnader i betygssÀttningen i kursen Projektarbete PA 1201 mellan den undersökta skolan, en gymnasieskola i SkÄne, och övriga riket. Eftersom kursen Àr relativt ny i verksamheten Àr det troligt att det finns brister i praktiserandet av kursplanerna för kursen. Samordnaren av projektarbeten pÄ skolan X ville dÀrför undersöka varför skolan ligger lÀgre i betygssÀttning, vad det gÀller antalet satta MVG, Àn andra gymnasieskolor i Sverige. Syftet med studien Àr dÀrför att belysa vilka kvaliteter som premieras i bedömningen av projektarbeten pÄ skola X och sÀtta dessa i relation till kursens betygskriterier och mÄl samt den allmÀnna kunskapssynen.

MÄste jag tÀvla pÄ idrotten i skolan?

Syfte och frÄgestÀllningI hur stor utstrÀckning anvÀnds tÀvlingspraktiken i Idrott och HÀlsa, och hur pÄverkar detta Àmnets karaktÀr?Jag ska i min undersökning försöka se hur elever i skolan upplever tÀvlingar under idrotten i skolan. Jag kommer att anvÀnda mig av Lars-Magnus Engströms (2002) teori om idrottens praktiker och logiker, vilka redogörs nÀrmare för under punkten Teoretiskt perspektiv. Jag vill finna de kÀnslor och tankar som uppstÄr dÄ eleverna försÀtts i den s.k. tÀvlingspraktiken, dÀr aktiviteten i sig handlar om jÀmförande.

Motorikens betydelse för lÀrande ? nio pedagogers syn pÄ sambandet mellan fysisk aktivitet, motorisk trÀning och lÀrande

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur pedagoger planerar för fysisk aktivitet och motorisk trÀning, samt hur pedagoger anser att fysisk aktivitet och motorisk trÀning pÄverkar lÀrande. I teoridelen tar vi upp hur rörelse pÄverkar hjÀrnan, hur barn utvecklar sin motorik och rörelseförmÄga, perceptionens samband med motorik, miljöns inverkan pÄ motoriken, koncentrationsförmÄga och koncentrationssvÄrigheter, tidigare forskning inom omrÄdet samt Vygotskijs och Piagets lÀrandeteorier. För att komma fram till en slutsats valde vi att intervjua pedagoger som arbetar med de yngre barnen i skolan. Vi kunde inte dra nÄgon större slutsats av vÄrt resultat eftersom det var en relativt liten undersökning. Det visade sig dock att de pedagoger vi intervjuade ansÄg att det var av vikt att anvÀnda sig av fysisk aktivitet och motorisk trÀning i skolan, samt att de planerade för det i sin undervisning.

Daglig fysisk aktivitet för elever ? en utmaning för alla lÀrare i grundskolan

I detta arbete tas det del av hur uppfattningen till daglig fysisk aktivitet Àr bland lÀrarna ute pÄ fÀltet. Syftet var att undersöka vad lÀrarna pÄ stadier 7-9 har för instÀllning till fysisk aktivitet, hur de anvÀnder sig av det i sin undervisning samt vad de gör för att pÄverka detta.Vi tar Àven allmÀnt upp betydelsen av fysisk aktivitet och visar pÄ vad fysisk inaktivitet kan leda till. Vad som framkommit under arbetets gÄng Àr att elevers fysiska aktivitet har minskat. Skolan har dÀrför en viktig roll dÄ det gÀller att aktivera barn och ungdomar. Undersökningen har genomförts pÄ en högstadieskola, pÄ en mindre ort i SkÄne.

Mina klasskamrater kallar mig för den nya frÀmmande : En kvalitativ studie om nyanlÀnda elevers upplevelser av att börja om i ny skola

Syftet med uppsatsen Àr att belysa och analysera hur nyanlÀnda ungdomar beskriver sina upplevelser av att börja om i en ny skola, i ett nytt land. Uppsatsen handlar om att förklara och belysa flyktingungdomars upplevelser av att börja om i ny skola och lÀra sig ett nytt sprÄk och skaffa nya vÀnner och vad denna utmaning innebÀr. Med uppsatsen vill jag belysa sprÄket och skolans betydelse för nyanlÀnda elevers delaktighet. Min studie Àr baserad pÄ kvalitativa metoder och jag har genomfört kvalitativa intervjuer med sex deltagare som har erfarenheter av att vara en nyanlÀnd elev. Analysen av studien gjordes med IPA (Interpretative phenomenological analysis).

Undervisning i naturvetenskap de tre första Ären i skolan : En studie om lÀrares upplevelser av sitt arbete med naturvetenskap

I denna uppsats redovisas resultatet av vÄr studie som har syftet att ta reda pÄ vilka upplevelser lÀrare som undervisar i de första tre Ären i skolan har om Àmnena kemi, fysik och biologi. Vi Àr nyfikna pÄ detta dÄ vi under vÄr verksamhetsförlagda utbildning har fÄtt uppfattningen att naturvetenskapen ibland har en negativ klang i skolan. Studien har genomförts med hjÀlp av kvalitativa intervjuer med nio klasslÀrare i Halmstad kommun. Detta för att pÄ bÀsta sÀtt undersöka vÄr forskningsfrÄga. En genomgÄng av litteraturen har gett oss en inblick i hur forskare ser pÄ den naturvetenskapliga undervisningen, bÄde ur ett nationellt och internationellt perspektiv.Resultatet visar att lÀrarna i vÄr studie arbetar med naturvetenskap i skolan, till största del med tema.

Integration i skolan : ? ett svÄrdefinierat begrepp som skapar motsÀttningar

Uppsatsens syfte Àr att undersöka en skola i SkÄne och dess arbete med integration. Ambition Àr inte att lösa en eventuell integrationsproblematik, utan att belysa komplexiteten som skapar och upprÀtthÄller den. Den centrala frÄgestÀllningen för uppsatsen Àr: vilka motsÀttningar finns det mellan skolans, kommunens, lÀrarnas och styrdokumentens intentioner om integration samt pÄ vilka olika sÀtt artikuleras de?  MÄlsÀttningen Àr Àven att lyfta fram styrker och visioner som existerar hos de undersökta som eventuellt kan ge avtryck för framtida arbete. Uppsatsen bygger pÄ teorier och tidigare forskning om hur och varför integration bör frÀmjas i skolan samt styrdokumentens intentioner i skolundervisningen. Fallstudien Àr framtagen genom semistrukturerade intervjuer med utbildningsdirektören i kommunen, rektorn pÄ skolan samt sex stycken utvalda lÀrare.

InlÀrningssvÄrigheter för andrasprÄkselever

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka vilka svÄrigheter andrasprÄksinlÀrare kan stöta pÄ i skolan. Materialet i studien bestÄr av litteratur, intervjuer och observationer av tre högstadieelever. Dessa observationer visas under resultatredovisning tillsammans med presentationer av de aktuella eleverna. I min analys gÄr jag igenom observationerna och knyter an resultatet med annan forskning för att fÄ fram hur situationen ser ut för observationspersonerna. Uppsatsen visar att eleverna upplever flera svÄrigheter i skolan, framförallt sprÄksvÄrigheter samt lÀs- och förförstÄelseproblem.

Fostran i skolan NÄgra lÀrares syn pÄ fostran samt nÄgra metoder att fostra.

Studiens syfte Àr att försöka fÄ en bild av hur nÄgra lÀrare ser pÄ skolans ansvar för fostran, vilka vÀrderingar de vill föra vidare till sina elever och om de har nÄgon planerad undervisning med syfte att fostra, samt att undersöka vilka fÀrdiga metoder för att fostra det finns. Studien bestÄr av en grupp intervjuer vilka har analyserats och jÀmförts med amerikansk forskning om moralisk pÄverkan i skolan, samt en redovisning av nÄgra praktiska metoder att fostra..

Informationsteknik i den svenska skolan

Informationstekniken Àr ett begrepp som har vuxit fram ur de senaste Ärens datorteknikutveckling. De första datorerna som utvecklades var stora och klumpiga och hade som uppgift att lösa matematiska problem. Redan under 1960-talet kom riksdagen överens om att introducera datortekniken i den svenska skolan men det var inte förrÀn 80-talet och tidigt 90-tal som datorÀmnet blev obligatoriskt. Mellan 1984-1993 satsades sammanlagt 240 miljoner kronor pÄ att fÄ in datorer i skolans undervisning. Utöver denna summa satsade kommunerna oerhörda summor pÄ datoranvÀndningen.

<- FöregÄende sida 57 NÀsta sida ->