Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 46 av 581

  NÀr det ofattbara hÀnder  :   Om krishantering och krishanteringsplaner i skolan

Hur förberedda Àr skolorna idag om det uppstÄr kriser?Vi har velat undersöka hur pedagoger förhÄller sig till krishantering i skolan. De resultat som vi fick fram genom kvalitativa intervjuer med lÀrare, var att det inte fanns en stor kunskap inom omrÄdet pÄ de tvÄ utvalda skolorna och att det fanns behov av att utveckla och bearbeta krishanteringsplaner. Vi har kommit fram till att vÀldigt fÄ i dagens skola har den beredskap som verkligen krÀvs.I resultaten har framkommit att skolor inte har en vÀl utarbetad krisplan och krisgrupp som utbildas kontinuerligt och att det finns behov av nÄgon kompetensutveckling i Àmnet krishantering. FÄ att fÄ en vÀl fungerande organisation vid krissituationer anser vi att det behövs en fungerande krisplan som stöd och handledning men ocksÄ en tydlig ansvarsfördelning.

Pedagogers individanpassade arbetssÀtt för elever med nÄgon form av autismspektrumstörning.

Sammandrag Syftet med detta arbete har varit att undersöka elevers uppfattning om sina möjligheter att vara skapande i skolan, vilka förutsÀttningar som finns för skapande verksamhet och kulturupplevelser samt hur man uppfyller det styrdokumenten sÀger gÀllande estetisk verksamhet i en landsortsskola. Kvantitativ metod i form av enkÀtundersökningar har anvÀnts tillsammans med strukturerade observationer. Undersökningen har genomförts pÄ mellanstadiet i en landsortsskola i vÀstra VÀrmland och omfattats av 151 elever och Ätta lÀrare. Det empiriska materialet visar att eleverna har störst möjlighet att vara skapande i de Àmnen dÀr observationerna pekade pÄ god mÄluppfyllelse, dÀr eleverna var delaktiga i sitt eget lÀrande samt dÄ lokalerna var ÀndamÄlsenliga. Materialet visar Àven att man i liten omfattning erbjuder kulturupplevelser i skolan. Arbetets forskningsavsnitt stödjer den skapande verksamhetens betydelse i skolan genom att behandla styrdokument, utveckling och lÀrande, skapandeprocessen samt betydelsen av upplevelser och intryck..

Attityder till flersprÄkighet i skolan

Syftet med studien Àr att fÄ en inblick i hur tre lÀrare i Ärskurserna tvÄ, fyra och fem ser pÄ, och bemöter, flersprÄkighet i sitt vardagliga arbete i skolan. De metoder som anvÀnds för materialinsamling Àr intervjuer med tre klasslÀrare och klassrumsobservationer i deras klasser pÄ samma skola. Resultaten frÄn intervjuerna visar att de undersökta lÀrarna pÄ skolan sÀger sig vara positivt instÀllda till flersprÄkighet. Under observationerna i lÀrarnas klassrum visar dock en av dem att hon inte tolererar andra sprÄk Àn svenska. En inre frustration av nÀr hon hör andra sprÄk Àn svenska kan ha lett till att hon inte tolererade andra sprÄk Àn svenskan.

Diskurser i samverkan mellan hem och skola. : En diskursanalytiskt inspirerad studie av bloggar skrivna av förÀldrar till barn med autismspektrumtillstÄnd eller ADHD.

Skolan har en skyldighet att samverka med hemmen. För en del barn kan mötet med skolan vara en orsak tillpsykisk ohÀlsa och nÀr det gÀller elever med funktionsnedsÀttningar Àr det extra viktigt att de fÄr kÀnna att delyckas. För specialpedagogen Àr samverkan med olika parter, t.ex. förÀldrar, en viktig del i det förebyggandearbetet med att undanröja hinder.Syftet med studien var att undersöka hur förÀldrar till barn med autismspektrumtillstÄnd eller ADHD talarom samverkan mellan hem och skola i sina bloggar.Studien har utgÄtt frÄn en kvalitativ ansats dÀr bloggar skrivna av förÀldrar till barn med autismspektrumtillstÄndeller ADHD studerats och analyserats med stöd av diskursanalytiskt inspirerade frÄgestÀllningar.Resultatet visar tvÄ diskurser; lagspelsdiskursen och kampdiskursen. Inom dessa diskurser finns olikasubjektspositioner för bÄde förÀldrar och skolpersonal.

Kasam i skolan : En kvantitativ studie av gymnasieungdomars upplevelse av skolan.

Sammanfattning:Denna studie syftade till att kvantitativt undersöka kÀnslan av sammanhang utifrÄn ett salutogent perspektiv och med en fenomenologisk ansats. Detta gjordes via enkÀter bland ett antal gymnasieelever. Inriktningen var mot skolmiljön, de sociala relationerna och studierna i skolan. Avsikten var att göra en deskriptiv undersökning. Litteraturstudier genomfördes frÀmst via databaser, med granskning av vetenskapliga artiklar och rapporter för att undersöka tidigare forskning.

Cybersvenska i skolan - en risk, ett komplement eller bara 7kt ql

Syftet med detta arbete Àr att undersöka lÀrares och elevers attityder till cybersvenskans förekomst och funktion i skolmiljö - det vill sÀga hur lÀrare och elever ser pÄ anvÀndandet av cybersvenska i det skrivande som försiggÄr i skolan samt i vilka skolsammanhang de anser att cybersvenskan har en funktion. Begreppet cybersvenska innefattar det kommunikationssprÄk som ofta anvÀnds i samband med chattande via Internet och SMS-kommunikation via mobiltelefon. Underlaget Àr insamlat genom intervjuer med tre lÀrare med olika Àmneskompetens samt fyra elever, tvÄ i Är 6 och tvÄ i Är 9, pÄ en och samma skola. Intervjuerna kompletterades med observationer för att ge kontext till intervjuerna men ocksÄ för att se vilka spÄr av IT-teknik som var synliga i skolmiljön. Resultaten visar att bÄde lÀrare och elevers syn pÄ cybersvenska i skolan Àr varierande beroende pÄ den individuella erfarenhet, kunskap och relation respondenten har till cybersvenskan.

Religionsfrihet, skolplikt och islam : En studie om elva lÀrares uppfattning

Syftet med den hÀr studien Àr att göra en fördjupad undersökning om lÀrares uppfattningar och förhÄllningssÀtt inom skolan betrÀffande mötet mellan begreppen skolplikt och religionsfrihet i relation till islam. I förhÄllande till detta vill vi undersöka exemplet slöjan, samt lÀrarnas uppfattning om vem som bÀr ansvaret för att skolplikt och religionsfrihet infrias i verksamheten. I studien anvÀnder vi oss av en kvalitativ forskningsmetod. I undersökningen gör vi intervjuer med elva lÀrare, verksamma pÄ fyra kommunala högstadieskolor i en och samma kommun. Studiens resultat visar att lÀrarna till största del uppfattar att skolplikt, religionsfrihet och islam gÄr att förena utan stridigheter inom skolan.

Att vÀcka lÀslust : En studie av skolans skönlitteratur och elevers intresse för skönlitteratur

Detta Àr en uppsats som handlar om hur utbudet av skönlitteratur i skolan stÀmmer överens med elevernas val av skönlitteratur och om hur det pÄverkar lÀslusten. Pedagogens roll tas upp eftersom det Àr hon eller han som pÄverkar vilka böcker som lÀses i skolan. Att man som pedagog har svar pÄ de didaktiska frÄgorna vad och varför och att utbudet av litteratur i skolan till viss del speglar det eleverna efterfrÄgar, Àr bÄda viktiga aspekter i att gynna lÀslusten. Olika teorier om hur och varför man ska lÀsa presenteras för att dels visa hur man sett pÄ skönlitteratur tidigare, dels för att de tillsammans skapar en bredare anledning till att lÀsa. Elevers efterfrÄgan har vi fÄtt fram genom att utföra en enkÀt i Ärskurs Ätta och nio i grundskolan och ett och tvÄ pÄ gymnasiet.

Hur anvÀnds digitala redskap i skolan?

IKT och digitala redskap Àr nÄgot som stÀndigt förÀndras, utvecklas och blir en allt större del av undervisningen i den svenska skolan. Syftet med studien Àr att undersöka hur IKT anvÀnds i undervisningen och hur eleverna ser pÄ anvÀndningen av IKT, bÄde fördelar och nackdelar. I studien anvÀnds en kvantitativ metod i form av enkÀtundersökning med smÄ inslag av kvalitativa frÄgor som vi lÀt 83 elever besvara. Eleverna gÄr pÄ högstadiet eller gymnasiet i södra Sverige. I resultatet presenteras hur IKT anvÀnds i skolan, vilka fördelar och nackdelar IKT har enligt de tillfrÄgade eleverna.

"SÄ fort jag hamnar i skolan blir jag sÄ sömnig" : Röster om skolan frÄn elever med Asperger syndrom

Syftet med vÄr studie har varit att undersöka hur elever med Asperger syndrom (AS), som gÄr inkluderade i klasser i grundskolans senare Är, upplever sin skolgÄng.Elva elever, bÄde flickor och pojkar, intervjuades. Eleverna vi intervjuade hade en varierande bakgrund, vissa hade gÄtt i vanlig klass med visst stöd, nÄgra hade varit placerade i sÀrskilda undervisningsgrupper. Vi valde att arbeta efter en fenomenografisk ansats eftersom vÄrt mÄl var att ta del av ungdomarnas egna upplevelser och undersöka variationerna bland dem.Elevernas uppfattningar om sin skolgÄng varierade men de hade alla en positiv instÀllning till sin nuvarande form som inkluderade elever i grundskolans ordinarie klasser, trots att de upplevde vissa svÄrigheter. De kÀnde att de hade stöd i att ha fler kamrater med AS i skolan som de kunde vÀlja att umgÄs med pÄ raster och lunch..

Autism

Studien visar att autistiska barn behöver hjÀlp med att förstÄ sin vÀrld och bli förstÄdda dÀrför Àr pedagogers arbete och förhÄllningsÀtt grundlÀggande. Pedagogerna hade skapat ett trygg och tydlig miljö som var betydande för eleverna, hÀr har varje elev ett eget schema med fasta strukturer och rutiner. En pedagog ska kunna agera, analysera, strukturera, visualisera och framförallt respektera och ha tÄlamod nÀr man arbetar. Pedagogerna och skolledaren Àr ense om att skolan Àr en möte plats för alla samt att varje barn har rÀtt till att pÄverka sin undervisning och kÀnna gemenskap i skolan..

PÄ fritids lÀr man sig typ ingenting, man bara leker: en studie om elevers syn pÄ lÀrande i fritidshem

Syftet med studien var att undersöka det lÀrande som sker i fritidshemmet, hur det sker samt elevernas uppfattningar om skillnaderna kring lÀrandet i skolan gentemot fritidshemmet. För att fÄ ökad förstÄelse av lÀrandet i fritidsverksamheten sökte vi svar pÄ frÄgorna: 1. Vad uppfattar/upplever eleverna pÄ fritidshemmet att de lÀr sig under sin vistelse dÀr? 2. Hur uppfattar eleverna att det lÀrande som sker i fritidshemmet gÄr till? 3.

Icke verbal kommunikation- De yngre grundskoleelevernas tankar kring icke verbal kommunikation

Mitt syfte med detta arbete var att fÄ kunskap om elevers syn pÄ betydelsen av och uppfattningen om icke verbal kommunikation i skolan. Icke verbal kommunikation Àr benÀmningen för allt som sÀgs utan ord. Arbetet inleds med en beskrivning av olika icke verbala uttrycksmedel och sedan följer resultatet frÄn mina elevintervjuer. Eleverna har fÄtt svara pÄ frÄgor som kan delas in i tvÄ delar. Den ena delen handlar om kroppssprÄk, deras eget och andras, och den andra om miljön kring eleverna i skolan och vilka signaler den ger till eleverna.

NÄgra nyanlÀnda elevers upplevelser av mötet med ett nytt sprÄk och en ny skola

Denna studie handlar om hur nÄgra nyanlÀnda elever upplever den svenska skolan och bemötandet av pedagogerna. Mer specifikt undersöks hur informanterna som Àr nyanlÀnda och som har ett annat modersmÄl Àn svenska eller talar flera sprÄk upplever mötet med det svenska sprÄket, skolan och kulturen. I studien anvÀnds en kvalitativ metod dÀr jag valt att intervjua sex nyanlÀnda elever, som har gÄtt i skolan i 1-3 Är i Sverige och som idag gÄr i Äk 6. Intervjuerna Àgde rum pÄ en skola dÀr majoriteten av eleverna Àr flersprÄkiga. MÄnga elever har bott i Sverige under en lÄng period men mÄnga Àr nyligen inflyttade. Resultatet visar att de nyanlÀnda eleverna upplevt svÄrigheter kring mötet med det svenska sprÄket nÀr det gÀllt bland annat meningsbyggnad, detta pÄ grund av att det enligt informanterna Àr stora skillnader pÄ grammatiken i det svenska sprÄket jÀmfört med den grammatik de har i sina modersmÄl.

"Vem Àr jag? Vad gör jag hÀr?? : En vetenskaplig essÀ om sökandet efter min yrkesroll i ett frÀmmande fÀlt

Detta Ă€r en vetenskaplig essĂ€ dĂ€r jag undersöker och reflekterar kring frĂ„gor som har med samverkan och yrkesroll för fritidspedagogen. Hur ser arbetet ut för fritidspedagogen i skolan? Jag har anvĂ€nt mig av Pierre Bourdieus begrepp kapital, fĂ€lt och habitus för att problematisera och reflektera kring fritidspedagogens yrkesroll i skolans vĂ€rld. Är det en risk att fritidspedagogen blir en slags assistent i klassrummet och att de fritidspedagogiska idĂ©erna försvinner? Eller kan det vara positivt att vi som fritidspedagoger kommer in i klassrummet med vĂ„r speciella kompetens? Jag tar upp vikten av att fritidspedagogen fĂ„r sin legitimitet i skolans fĂ€lt.

<- FöregÄende sida 46 NÀsta sida ->