Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 32 av 581

Diskriminerad, trakasserad, krÀnkt? : En kvantitativ studie om hur elever upplever skolans likabehandlingsarbete

Studien handlar om i vilken omfattning eleverna kÀnner sig delaktiga i skolanslikabehandlingsarbete samt i vilken omfattning eleverna upplever förekomsten avdiskriminering, trakasserier och krÀnkande behandling i skolan. Syftet Àr attkartlÀgga elevernas uppfattning om skolans likabehandlingsarbete samt förekomstenav krÀnkande behandling i skolans olika miljöer. Vi har valt ett kvantitativtangreppssÀtt dÄ vi genomfört en enkÀtstudie som lÀmnats ut till totalt 101 elever iÄrskurs fem. Resultatet visar att mÄnga elever inte kÀnner tillit till alla vuxna i skolan.Mer Àn hÀlften av eleverna kÀnner inte till likabehandlingsplanen och nÀstan allaelever upplever att de inte har fÄtt varit delaktiga i likabehandlingsarbetet. ElevernaefterfrÄgar mer stöd frÄn de vuxna genom en större vuxennÀrvaro dÄ de serkrÀnkande behandling som ett problem i skolan.

Skola, friskola och kulturell mÄngfald. Rektor, lÀrare och elever pÄ en muslimsk friskola och deras beskrivningar av den egna respektive den kommunala skolan

Studien behandlar hur olika företrÀdare för en muslimsk friskola beskriver sin respektive den kommunala skolan och vilka argument för valet av friskolan som anges. Den behandlar Àven vilka förestÀllningar om kulturell mÄngfald som rektor, lÀrare och elever uttrycker i sina beskrivningar av friskolan respektive den kommunala skolan. I studien framkommer att friskolan i de flesta fall valts pga. den muslimska profilen. Den muslimska normen ska enligt friskolan underlÀtta för kÀnslan av trygghet hos barnen och anses stÀrka barnens identitet..

Kulturella hemförhÄllanden och dess pÄverkan pÄ betyg

Uppsatsen och undersökning Àr gjord i syfte att kartlÀgga och granska de kulturella hemförhÄllanden som rÄder och nyttjandet av dessa samt hur detta pÄverkar gymnasieelevernas skolprestationer och deras betyg i SamhÀllskunskap A. VÄr undersökning bygger pÄ teorin om att elever med bÀttre kulturella hemförhÄllanden ocksÄ Àr bÀttre rustade för att lyckas i skolan och att detta syns i deras betyg. Med kulturella hemförhÄllanden menar vi bland annat tillgÄng till dagstidning, uppslagsverk och skönlitteratur i hemmet. Vi har Àven valt att inkludera förÀldrauppmuntran i detta begrepp. Vi har genomfört enkÀtundersökningar pÄ 115 elever frÄn tvÄ olika program, Fordonsprogrammet och Naturvetarprogrammet, pÄ SöderslÀttsgymnasiet i Trelleborg under en period pÄ 3 Är.

Knyppling i grundskolan : -ett historiskt hantverk som gÄr att utveckla till vÄr tid

I vÄr undersökning vill vi belysa hur man undervisar knyppling i skolan. PÄ vilket sÀtt det anknyter till lÀroplanen och vilken framtid knypplingen har. Vi undersöker ocksÄ om det finns nÄgot sammanhang med vilket utbildningsÄr de intervjuade Àr examinerade kontra den undervisning de bedriver i knyppling.Vi har anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer dÀr vÄra informanter kommer frÄn tvÄ orter, Linköping och Eslöv.I vÄr undersökning jÀmför vi skillnaden mellan Vadstena knyppling och SkÄnsk knyppling och pÄ vilket sÀtt dessa förekommer i skolan.Kulturarvet och den lokala traditionen anses vara de viktigaste argumenten för att bevara knypplingen i skolan. Detta arv Àr starkare i Linköping jÀmfört med Eslöv pga. att det i SkÄne finns andra hantverk som ocksÄ Àr traditionellt starka och som dÄ konkurrerar med knypplingen..

Web 2.0 i skolan - En studie om hur bÀrbara datorer förÀndrar lÀrande och kommunikation mellan lÀrare och elever

Den skolform som vi har idag hÄller pÄ att förÀndras mÄnga skolor vÀljer att införaEn-till-En projekt. Det innebÀr att varje elev fÄr en egen dator som de alltid skall ha medsig för att anvÀnda i undervisningen. Den hÀr studien har utförts pÄ en skola iVÀstsverige dÀr de precis har infört ett En-till-En projekt. Hur Àndras lÀrandesituationennÀr ny teknik kommer in i skolan och hur kan man integrera Web 2.0 i den nyaskolformen?Syftet med studien var att undersöka hur kommunikationen mellan elev och lÀrare harÀndrats genom införandet av bÀrbara datorer i skolan.

Missbruket av den statliga lönegarantin i konkurser

Denna studie undersöker förutsÀttningarna för den höga graden av upplevd trivsel pÄ Bryggeriets Gymnasium i Malmö, samt hur man ur ett kultursociologiskt perspektiv kan förstÄ relationen mellan trivsel och skolprestationer i det aktuella fallet. Skolan erbjuder bland annat en skateboardinriktning och skatekulturen har en framtrÀdande roll pÄ skolan.  Undersökningen har dÀrför fokuserat pÄ en grupp skateboardÄkare. De elever som deltagit i studien har svarat pÄ en enkÀt, deltagit i gruppdiskussioner och varit föremÄl för observationer bÄde i och utanför klassrummet. Resultaten pekar pÄ att orsakerna till den höga graden av trivsel bland eleverna i undersökningen beror dels pÄ att skolans organisatoriska och kollegiala kultur prÀglas av en tillÄtande attityd och handledande lÀrarroll, och dels att eleverna i och med skatekulturens relativa förenande med skolan har funnit ett sociokulturellt sammanhang dÀr de lÀttare finner sig tillrÀtta Àn i en mer traditionellt prÀglad skolkontext..

Korrigerande i skolan : Hur hanterar lÀrare det som uppmÀrksammas som störande föremÄl i skolan idag? En jÀmförelse mellan en skola i Sverige och en i Tyskland

Uppsatsen syftet Àr att undersöka vilka metoder lÀrare pÄ en skola  i Sverige och  pÄ en skola i Tyskland anvÀnder sig av för att minska elevens oönskade beteende i skolan. Samtidigt undersöks vilka regler det finns i skollagen i respektive land nÀr det gÀller just den aspekten. Intresset för frÄgestÀllningen uppstod nÀr jag började vikariera inom olika svenska högstadieskolor. Jag upplevde att det fanns ett annorlunda redskap för lÀrare, som jag har mött, i de svenska skolorna Àn i de tyska. Den övergripande frÄgan Àr: Hur korrigerar lÀrare det som uppmÀrksammats som störande beteende och vad förmedlar skollagar om korrigerande? UtgÄngspunkten för frÄgestÀllningen Àr Marcus Samuelssons avhandling ?Störande elever ? korrigerande lÀrare, om regler, förvÀntningar och lÀrares ÄtgÀrder mot störande flickor och pojkar i klassrummet?.

Trygghetens behag : mobbningsplan, modeller och elevers perspektiv

Mobbningssituationer Àr ett problem i skolan och de mobbningsplaner som finns upprÀttade kan vara nÄgot man visar upp för skolledningen för att det ska se bra ut, men vad hÀnder egentligen nÀr mobbningssituationer uppstÄr? Fungerar det att omsÀtta teorin i praktiken och vilken effekt har mobbningsplanen? Vilken vikt lÀggs vid detta i skolan? Syftet Àr att undersöka vilka modeller som finns för hur man kan arbeta med mobbningsproblematiken i relation till hur det ser ut pÄ en specifik skola vad gÀller mobbningsplaner, metoder och uppföljning samt elevernas inflytande och kunskap om mobbning. Rektor, speciallÀrare och lÀrare intervjuades för att fÄ en exemplifiering av hur skolan bygger upp sina mobbningsplaner, hur de arbetar med dem, vilken/vilka metoder som ligger till grund för arbetet mot mobbning, hur uppföljning av eleverna sker samt vilken insikt och syn lÀrarna har i mobbningsproblematiken..

Vad var SnöÄ lanthushÄllsskola? : Tillkomsten, verksamheten och eleverna 1909-1989

Syftet med uppsatsen var att undersöka vad SnöÄ lanthushÄllskola 1909-1989 var. För att undersöka detta anvÀndes tillgÀngligt arkivmaterial angÄende SnöÄ lanthushÄllsskola, framförallt verksamhetsberÀttelser och Ärsredogörelser. Undersökningen visade att syftet med startandet av skolan framförallt var att skapa dugliga husmödrar som i sin tur genom att sköta hushÄllet pÄ rÀtt sÀtt skulle göra sina mÀn till bÀttre arbetare/lantbrukare och höja produktiviteten. Skolans undervisning var lÀnge inriktad pÄ att utbilda kvinnor i lanthushÄllning men dÄ samhÀllets behov utav detta minskade blev utbildningen allt mindre inriktad pÄ sjÀlvhushÄll och mer pÄ hushÄll. Efter detta var skolan ofta endast ett led i en yrkesutbildning och i dess sista fas bytte skolan namn och kom att syssla med rena textil- och kostkurser, Àven detta i samklang med samhÀllets behov.

Arbete med genuspedagogik och jÀmstÀlldhet iförskoleklass

Det har blivit mer uppmÀrksammat att pojkar inte Àr lika duktiga i skolan som flickor. De har svÄrare att fÄ höga betyg i teoretiska Àmnen. En anledning kan bero pÄ att skolan har riktat in sig pÄ att lyfta fram flickor som inte har fÄtt gÄtt i skolan lika lÀnge som pojkar. Det var vanligare att pojkar fick vidareutbilda sig för att flickor skulle giftas bort och bli kvinnor som Àr hemma och tar hand om hemmet och barnen. För ca 40 Är sedan började man undersöka varför flickor inte var sÄ framÄt i skolan och man började arbeta för att stÀrka flickor i deras studier.

Återförstatligande av skolan : ? FrĂ„n decentralisering till centralisering

Denna uppsats Àr ett examensarbete skrivet inom ramen för lÀrarprogrammet vid Uppsalauniversitet. Syftet med denna studie Àr att undersöka vilka instÀllningar riksdagspartierna hadetill hur skolan ska styras under tvÄ debatter, decentraliseringen av skolan kring 1990-talet ochfrÄgan om ett Äterförstatligande av skolan 2013. Studien gjordes med hjÀlp av textanalys dÀrmotioner frÄn riksdagen och propositioner frÄn regeringen analyserades för att belysa derasinstÀllning i frÄgan till decentralisering. Vidare undersöktes riksdagspartiernas instÀllning tillett Äterförstatligande utifrÄn en textanalys dÀr deras officiella politiska program och annandokumentation analyserades. Analysen av texterna gjordes genom att partiernas instÀllningkategoriserades utifrÄn de olika styrmedlen ekonomisk styrning, juridisk/ideologisk styrningoch styrning genom kontroll och utvÀrdering.

Sverige - Thailand; Tur & Retur : En kvalitativ undersökning av en svensk skola i Thailand.

Syftet med föreliggande studie Àr att studera en svensk skola utomlands och dess mellanstadielevers och lÀrares upplevelser av den thailÀndska religionen. Uppsatsens frÄgestÀllningar:· Hur upplever eleverna att de pÄverkas av att gÄ i en svensk skola utomlands?· Hur beskriver lÀrarna att de arbetar med undervisningen i religion pÄ en svensk skola utomlands?· Hur upplever eleverna den thailÀndska religionen i skolan? Finns det nÄgra likheter eller skillnader, enligt lÀrare och elever, med svenska skolan hemma, nÀr det gÀller religionsundervisningen?Resultatet av undersökningen visade att eleverna uppskattade den lÀrarledda tiden som de tyckte var möjlig i större utstrÀckning pÄ skolan utomlands. Undersökningen visade Àven att lÀrarna upplevde att det fanns mÄnga likheter med religionsundervisningen i Sverige sÄsom kursplaner och Àmnets innehÄll medan de ansÄg dÀremot att det som skiljde dem Ät var möjligheten till mycket mer studiebesök och möjlighet till lÀrarledd tid pÄ skolan i Thailand. Eleverna upplevde buddhismen pÄ olika vis och med olika djup kunskap beroende pÄ hur lÀnge de varit pÄ plats i Thailand..

?Lördag: jag Àr fri? - Samsyn pÄ mobbning och krÀnkande behandling i skolan

Syftet med detta arbete har varit att undersöka huruvida det finns en samsyn mellan elever och lÀrare och lÀrare emellan rörande begreppen mobbning och krÀnkande behandling och kring det preventiva arbetet som sker pÄ skolan mot mobbning. Arbetet syftar ocksÄ till att undersöka om den utvalda skolans preventiva arbete motsvarar det skolor ska göra enligt skollagen och bör göra enligt forskare pÄ omrÄdet. För att undersöka detta gjordes individuella kvalitativa intervjuer, i en utvald klass pÄ en grundskola i SkÄne. TvÄ lÀrare och Ätta elever deltog i undersökningen. Informanternas svar kategoriserades utifrÄn övergripande frÄgestÀllningar som stÀlldes till samtliga informanter.

Dans i skolan: lÀrares syn pÄ dans som kunskapsÀmne

Syftet med undersökningen Àr att öka förstÄelsen för vilken syn lÀrare har pÄ dans som kunskapsÀmne i grundskolan. Bakgrunden beskriver dans i skolans historia och belyser dansen genom olika aspekter. Litteraturen behandlar de olika aspekter vi tar upp och verifierar dess betydelse för barns utveckling. Vidare beskrivs i bakgrunden vad tidigare undersökningar ÄskÄdliggjort och redovisar hur dansen bemötts av lÀrare, elever, rektorer och förÀldrar till eleverna. Undersökningen har genomförts i form av enkÀtintervju och undersökningspersonerna bestÄr av klasslÀrare med erfarenhet av dans i skolan.

Elevers attityder till regler och regelarbete i skolan

Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka elever attityder till regler samt regelarbete skolan. Vem eller vilka anser de ska utforma reglerna pÄ skolan? Vilka regler anser de viktiga respektive mindre viktiga? Hur förhÄller de sig till belöning och pÄföljd? Vilka eventuella likheter och skillnader finns mellan pojkar och flickors Äsikter? Undersökningen genomfördes pÄ elever i Ärskurs 7-9 med hjÀlp av en strukturerad enkÀt som fylldes i under skoltid. PÄ alla frÄgorna som stÀlldes till fick eleverna vÀlja mellan svarsalternativen mycket viktigt, ganska viktigt, inte sÄ viktigt och inte alls viktigt. Sammanlagt deltog 163 elever, varav 78 pojkar och 85 flickor..

<- FöregÄende sida 32 NÀsta sida ->