Sök:

Sökresultat:

830 Uppsatser om Engelska A och B (gymnasienivć) - Sida 2 av 56

Undervisa engelska pÄ engelska : Ett sÀtt att göra mÄlsprÄket till arbetssprÄk

High school students of today frequently come into contact with the English language throughradio and television. Many students even manage to read instruction manuals and understandhow technical devices work, such as, for example, computer games. However, most teachersunderestimate their students? ability and persist in using Swedish to explain how the Englishlanguage works. I have analysed how high school students manage when they take an Englishgrammar test in English.

"AssÄ? det Àr ju ganska trÄkigt att sitta och plugga grammatik, det Àr det ju. Men det Àr ju nödvÀndigt." : En studie om gymnasieelevers attityder till huruvida grammatik Àr nödvÀndigt för att lÀra sig engelska

Denna studie syftar till att undersöka gymnasieelevers attityder till huruvida grammatikkunskaper Àr nödvÀndigt för att lÀra sig engelska. Studien baseras pÄ intervjuer med 18 elever som alla lÀser den obligatoriska kursen Engelska 5. Med utgÄngspunkt i motivationsteorier har studien vidare analyserat förhÄllandet mellan elevers attityd till grammatikens nödvÀndighet och deras motivation att lÀra sig engelska.Resultatet visar att eleverna anser att grammatik Àr nödvÀndigt för att lÀra sig engelska. Generellt visar resultatet Àven pÄ en negativ attityd till grammatikmomentet.  Möjligtvis kan denna attityd förklaras genom den motivation eleverna uppvisar för att lÀra sig engelska. HÀr har det visat sig att elever med en sÄ kallad instrumentell motivation, det vill sÀga att man lÀr sig för ha nytta av det i framtiden, i större utstrÀckning har en negativ attityd.

Samma regelverk - Samma redovisning? : En jÀmförande studie mellan svenska och engelska Ärsredovisningar

I och med införandet av det nya regelverket IFRS/IAS sÄ har alla noterade företag i EU samma regelverk att rÀtta sig efter. Uppsatsens syfte Àr att se om de engelska företagen trots detta lÀmnar mer information i sina Ärsredovisningar och dÀrmed Àr mer transparanta Àn svenska företag. För att undersöka hur transparenta företagen Àr sÄ har vi utifrÄn regelverket utarbetat en checklista som vi applicerat pÄ de utvalda företagens Ärsredovisningar. Under samtliga punkter har vi stÀllt oss frÄgorna om informationen Àr begriplig och om den Àr relevant. Vi har kommit fram till att trots att svenska och engelska företag anvÀnder sig av samma regler sÄ lÀmnar engelska företag mer utförlig information.

Att komma till tals : Talad tid under engelsklektionen

Syftet med min undersökning var att ta reda pÄ hur mycket engelska som talas under fyra engelsklektioner i en Ärskurs 4, vad resten av tiden Àgnades Ät samt hur lÀraren stimulerar eleverna till tal. Jag har observerat fyra lektioner och genomfört en intervju med lÀraren för att ta reda pÄ detta. Resultatet visar att det inte talas mycket engelska under lektionerna, utan tal pÄ engelska utgör den minsta delen. Eleverna talar dock mer engelska Àn lÀraren, och för det mesta sker det i kör. Det Àr ett sÀtt som lÀraren anvÀnder för att stimulera eleverna till tal.

Engelska och svenska i högre utbildning : Studenters perspektiv pÄ sprÄkanvÀndning

I denna uppsats undersöks förhÄllandet mellan engelska och svenska inom högre utbildning i Sverige. Syftet Àr att undersöka hur mycket undervisning och kurslitteratur som Àr pÄ engelska, samt att undersöka studenternas upplevelser av engelska i undervisningen. TvÄ enkÀter delades ut till studenter pÄ Högskolan i Skövde. EnkÀt 1 innehöll korta frÄgor om hur mycket kurslitteratur och undervisning som var pÄ engelska, och delades ut till 50 studenter inom flera olika ÀmnesomrÄden. EnkÀt 2 innehöll samma frÄgor som EnkÀt 1, kombinerat med ett antal öppna frÄgor.

Storylinemetoden: som ett verktyg i engelskundervisningen för
att öka motivationen

Syftet med vÄrt utvecklingsarbete var att försöka se om anvÀndandet av Storylinemetoden som ett verktyg i engelskundervisningen ökar motivationen att lÀra sig engelska. Undersökningsgruppen var Äldersintegrerad Är 7?9 och bestod av totalt 74 elever. Vi valde att anvÀnda oss av enkÀter som undersökningsmetod eftersom vi ville fÄ ett brett underlag till vÄr analys av resultatet. Genom enkÀterna ville vi fÄ reda pÄ elevernas instÀllning och motivation till det engelska sprÄket.

Elevers instÀllning och motivation till Àmnet engelska

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka eventuella skillnader i instÀllning och motivation införÀmnet engelska hos elever i tvÄ klasser i Är 9 pÄ en svensk skola i ett engelsktalande land ochen svensk skola i Sverige. Dessutom undersöks eventuella skillnader i undervisningsmetoder iÀmnet engelska i de bÄda klasserna och vad dessa skillnader kan göra för elevernas motivationtill sprÄkinlÀrningen. I studien har anvÀnts kvalitativ observation av engelsklektioner i de bÄdaklasserna samt intervjuer av sex elever i varje klass. Observationerna kombinerade medintervjusvaren visar att motivationen hos eleverna pÄ de bÄda skolorna skiljer sig marginellt,och att det som avgör Àr huvudsakligen undervisningsmetoderna..

Elevers attityder till och förvÀntningar pÄ det engelska sprÄket : En undersökning i grundskolans Är 1, 3 och 5

Syftet med studien Àr att fÄ en förstÄelse för hur nÄgra elever i grundskolan uppfattar det engelska sprÄket och engelskundervisningen. För att kunna besvara dessa frÄgor har vi valt att anvÀnda en kvalitativ metod, och intervjuat fem stycken elever i vardera av grundskolans Är 1, 3 och 5. FrÄgestÀllningarna vi utgÄtt ifrÄn Àr följande;Hur ser nÄgra elevers attityder ut till det engelska sprÄket i grundskolan, förÀndras de och i sÄdana fall hur?Hur ser nÄgra elevers förvÀntningar ut, finns det skillnader och eller likheter mellan grundskolans Är 1, 3 och 5?Vi har kommit fram till att 14 av de 15 intervjuade eleverna stÀller sig positiva till Àmnet engelska och dess anvÀndningsomrÄden. De anser att det Àr viktigt att kunna engelska om man ska arbeta och eller Äka utomlands men ocksÄ för att kunna kommunicera med mÀnniskor med ett annat modersmÄl.

Elektroniska spel och sprÄk

Syftet med det hÀr arbetet Àr att se hur dagens elektroniska spel pÄverkar elevernas sprÄkutveckling, sÀrskilt i modersmÄlet, men Àven att diskutera den engelska och svenska sprÄkutvecklingen, eftersom de flesta spelen har sina instruktioner pÄ engelska, och det svenska (danska för tvÄ av de undersökta eleverna) sprÄket Àr som ett andra modersmÄl hos de flesta av invandrareleverna. Undersökningen genomfördes genom observation. Jag filmade sju elever i Ärskurserna 6 och 7 samt tvÄ elever frÄn Danmark, som ocksÄ Àr i Ärskurs 6 och 7. Jag intervjuade den första gruppen, samt deras lÀrare för att se hur deras sprÄk utvecklades det senaste Äret i svenska och i engelska. Jag intervjuade ocksÄ den danska gruppen. Resultatet visar att det engelska sprÄket utvecklas mer Àn det svenska och det arabiska sprÄket, men det Àr de arabiska och svenska talsprÄken som utvecklas mer Àn de skriftliga sprÄken. Det visar ocksÄ att spelen kan anvÀnds för nöje, pedagogik och som ett socialt medium. Slutsatsen Àr att elektronisktspel kan vara ett positivt medel för att utveckla sprÄket, inte minst i engelska och svenska, men Àven i arabiskan som modersmÄlssprÄk..

Verbaspekt i engelska sprÄket : En undersökning av verbaspekt i engelska skönlitterÀra texter frÄn tre Ärhundraden

Med detta arbete har jag försökt besvara frÄgan om progressiv form har ökat eller minskat i engelska skönlitterÀra romaner sedan 1813 till 1913 och vidare till 2001. Arbetet omfattar litteraturstudier avseende progressiv form och olika tempus i engelska sprÄket. Mitt syfte var förutom att studera texter för att besvara frÄgan om frekvensen av progressiv form att klargöra vad progressiv form Àr och vilka tempus som finns, samt att besvara frÄgan om nÀr man som sprÄkstuderande bör vara medveten om vilken betydelseskillnad som föreligger dÄ man anvÀnder enkel respektive progressiv form. Den tendens jag har funnit Àr att progressiv form har ökat frÄn Är 1813 till Är 1913 och ytterligare till Är 2001..

Ska det engelska sprÄket implementeras i den svenska förskolan?

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att visa olika perspektiv och Äsikter om att implementera det engelska sprÄket i den svenska förskolan. För att kunna besvara syftet kommer arbetet att ligga till grund med bland annat följande frÄgestÀllningar: "Vad anser pedagogerna pÄ förskolan om att implementera engelska sprÄket i den svenska förskolan? Anser vÄrdnadshavarna att det engelska sprÄket ska införas i den svenska förskolan? Vilka uppfattningar har pedagogisk personal i förskolan om estetisk lÀroprocess?".  Ett tidigare experiment om Àmnesintegration mellan engelska och estetisk lÀroprocess ligger till grund för denna uppsats. Metoderna som anvÀndes för att uppnÄ syftet Àr kvalitativ (intervjuer) samt kvantitativ forskningsmetod (enkÀter).

Lektionsplaneringar i engelska i grundskolan

Syftet med detta arbete Àr att genom litteraturstudier och försök i klasser i grundskolan Är 4-9 fÄ fram ett antal tips pÄ lektionsförslag i engelska, som gÄr att genomföra vid ett lektionstillfÀlle och som innehÄller minst tre av fem olika aktiviteter: reading, vocabulary, listening, speaking och writing. Resultatet av litteraturgenomgÄngen visar att det Àr viktigt att pÄ alla sÀtt försöka motivera eleven att lÀra sig engelska och det genom attvariera undervisningen sÄ mycket som möjligt. Resultatet av lektionsförslagsdelen visar att 11 av 13 förslag gick att genomföra som tÀnkt. I förslaget Draw, guess and run! finns endast tvÄ aktiviteter med och i förslaget Tourist! rÀckte inte den utsatta tiden till. Detta arbete kan sÄledes fungera som en idékÀlla, nÀr man vill genomföra varierade lektioner oberoende av t.ex.

Hur gör lÀrare i praktiken som fÄr sina elever att tala engelska? : En fallstudie i hur en lÀrare fÄr sina elever att anvÀnda engelska som arbetssprÄk

SammanfattningHur gör lÀrare i praktiken som fÄr sina elever att anvÀnda engelska som arbetssprÄk? Hur uppfattar elever detta? Vilken roll spelar lÀraren? Dessa frÄgor ville jag försöka fÄ svar pÄ.Mitt syfte var att försöka förstÄ hur lÀrare skapar en lÀrandesituation dÀr eleverna anvÀnder engelska som arbetssprÄk. DÀrför sökte jag upp en lÀrare som jag hade hört lyckades med detta. Jag samlade in data genom att intervjua, observera, anteckna, videofilma och spela in pÄ band. LÀraren i studien engagerade sig mycket i eleverna och ingav respekt.

Svengelska och engelska importord i nutidssvenskan

Specialarbete 15 poÀngTitel: Svengelska och engelska importord i nutidssvenskanFörfattare: Anna FÀlthammar SchippersTermin och Är: Höstterminen 2014Kursansvarig institution: Institutionen för svenska sprÄketHandledare: Maja LindforsExaminator: Richard Johansson.

Hur pÄverkar undervisningssprÄket fysikundervisningen? En studie om fysiklÀrare med svenska som modersmÄl som undervisar pÄ engelska

Sammanfattning Examensarbetet handlar om hur undervisningssprÄket pÄverkar undervisningen i fysik. I denna studie Àr det fysiklÀrare med svenska som modersmÄl som undersöks. Studien undersöker fysiklÀrare som undervisar bÄde pÄ engelska och svenska. Som underlag för examensarbetet finns bland annat en enkÀt som jag utarbetat och skickat till lÀrare som undervisar i fysik pÄ bÄde svenska och engelska eller stÄr i begrepp att börja göra det. Ur svaren frÄn erfarna fysiklÀrare som undervisar pÄ ett annat sprÄk (bÄde svenska och engelska), har jag extraherat nio rekommendationer till lÀrare som precis har börjat undervisa pÄ ett sprÄk som inte Àr hennes/hans modersmÄl. Rekommendationerna handlar om hur han/hon kan utveckla sitt sprÄk, planera sina lektioner och lÀttare övervinna den osÀkerhet som kan finnas nÀr en lÀrare ska övergÄ frÄn att undervisa pÄ sitt modermÄl till att göra det pÄ ett annat sprÄk. Mitt examensarbete fokuserar pÄ lÀrares erfarenheter och upplevelser kring att undervisa pÄ engelska nÀr deras modersmÄl Àr svenska.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->