Sök:

Sökresultat:

88 Uppsatser om Energibesparing - Sida 3 av 6

Värmeväxling med torkluft från Valmets pilotmaskin TM1 : Återvinning av spillvärme vid torkning av mjukpapper

Idag ställs stora krav på företag att vara miljömedvetna och resurseffektiva i sin verksamhet. Vid mjukpapperstillverkning används stora energimängder och inom industrin har det under många år funnits en strävan att energieffektivisera processer och att tillvarata spillenergi, bland annat genom värmeåtervinning. Valmet Tissue Technology Center i Karlstad har idag en pilotmaskinen utan värmeåtervinningssystem. Den här undersökningen gjordes i syfte att ta reda på hur stor återvinningspotentialen är för värmeväxling i pilotmaskinens torkpartier, bestående av Yankeekåpan och TAD-cylindrarna. Tre maskinkoncept undersöktes: DCT®, NTT? och TAD.

Energieffektivisering till sjöss : Inom linjetrafik

Denna studie handlade om att undersöka vilka energireducerande metoder som åtta svenska rederier inom linjetrafiken har valt att tillämpa ombord på sina fartyg. Detta för att kunna ge en bild om vilka eventuellt nya system och metoder framtida sjömän står inför. Metoden som användes var genom ett utskickat frågeformulär där berörda rederier kunde svara på frågor angående deras Energibesparingar. Även rederiernas hemsidor undersöktes för att kunna få en djupare insikt om vilka energibesparande metoder rederierna använde sig av. Sedan söktes vidare information om dessa energibesparande metoder för att kunna ge en beskriva dem.

Upprättande av långsiktiga energimål för Västerbottens läns landsting

Detta examensarbete utfördes våren 2015 på uppdrag av Västerbottens läns landsting. Syftet med arbetet har varit att hjälpa landstinget inför implementeringen av energiledningssystemet ISO 50001, genom att ta fram mål för fastighetsbeståndets specifika energianvändning år 2050, utföra en omvärldsanalys av andra landstings energianvändning, samt ta fram nyckeltal relevanta för verksamheten. Målet 2050 har bestämts utifrån planerade åtgärder för Energibesparing, och en simulering av klimatskalsförbättringar på byggnader med höga U-värden. Simuleringen utfördes i programmet IDA ICE med handledningshjälp från Sweco Systems AB i Umeå. Resultatet visade på att landstinget kan nå en specifik energianvändning på 215 kWh/m2 till år 2050, motsvarande en minskning av den totala energianvändningen med 23 % jämfört med år 2009.

En mikrobiologisk studie av Tranås nya vattentäkt

Mitt examensarbete innefattar en fönsterutredning för radhusområdet Skeppsvägen i Bålsta. Fastighetsägare är Håbohus AB och examensarbetet har skrivits för Skanska Sverige AB. Arbetet har skrivits på plats i Bålsta där Skanska Direkt AB har eget kontor och erhåller idag totalentreprenaden för renovering av Skeppsvägen. Arbetets syfte är att klart och tydligt redovisa eventuell effekt och Energibesparing vid byte av befintliga fönster och altandörrar.Undersökning av fönster och altandörrar har gjorts okulärt, med värmekamera och med fuktkvotsmätare. Vid den okulära besiktningen noterades färgsläpp på fönster.

En byggnads energibehov : En studie om energieffektivisering av en befintlig byggnad i södra Sverige

The purpose of the study was to investigate the use and losses of energy in an existing older building. Another purpose was also to look through various options for heating systems with renewable energy in the building. The aim was to reduce the use and losses of energy. The first step was to study the related electricity bills of the building and also perform measurements and calculations of the building envelope and ventilation. The next step was to find out the possible actions for energy saving by performing measurements and calculations.

Simulering av energieffektiviserande åtgärder i samband med ROT : En studie av flerbostadshus från 50-talet med hjälp av IDS simulering

ROT är förkortning till ? Reparation, Ombyggnader och Tillbyggnader ? som ä avseddför skatteavdrag för vidtagna energibesparande åtgärder inom byggnadsektorn. Syftetmed det här examensarbetet är att undersöka olika slags besparingar med hänsyn tilldagens befintliga flerbostadshus omständigheter. Byggnadens energianvändning skullegenerellt kunna minskas genom att förbättra klimatskal som exempelvisbyggnadstekniska åtgärder och utnyttja nya installationstekniska åtgärder bl.a. som FTXventilation system eller värmepumpar.Med hjälp av IDA ICE energisimuleringsprogram ska två flerbostadshusmodeller byggas.Resultatet från energiberäkningen med IDA ska analyseras och jämföras medbostadshusets energistatus idag.

Strömkontroll till aktiva magnetlager med noggrann och störningsreducerad strömmätning

There is always a need for more effective ways to store energy in order to reduce the human impact on the environment. One step on the way can be the use of flywheels as kinetic energy storage devices. Low frictional losses are essential for a flywheel to be effective. To minimize these losses active magnetic bearings (AMB) can be used to keep the shaft centered instead of the more conventional ball-bearings. AMBs use actuators and a fast control system that needs correct and noise-free measurement data of the shaft position and the current in the actuators to work properly.This thesis explains the process of constructing power electronics and a current measurement system for active magnetic bearings (AMB).

Energideklaration för John Mattson Fastighets AB : Energibesparing med bibehållen kundkvalitet

Lagen om energideklaration började gälla den 1 oktober 2006 och grundar sig på ett EG direktiv som syftar på att energieffektivisera våra byggnader. Byggnader i Sverige står för cirka 40 procent av landets totala energianvändning och det är därför viktigt att man försöker hitta energieffektiviseringar kring detta område.Målet med energieffektiviseringen är att skapa möjligheter för en hållbar samhällsutveckling, trygga vår energiförsörjning och samtidigt kunna minska EU:s beroende av importerad energi.Syftet med detta examensarbete är att hjälpa John Mattson Fastighets AB att uträtta en energideklaration för fastighetsbeståndet ute på Lidingö. Målet är att komma fram till Energibesparingsåtgärder som är kostnadseffektiva och värna om kundkvalitén. När man sedan genomför åtgärderna kommer det att medföra att driftkostnaderna minskas och att hyresgästerna får en bättre boendemiljö samt bidrar till ett hållbart samhälle.Det visar sig att två kostnadseffektiva Energibesparingsförslag skulle kunna minska energiförbrukningen i fastighetsbeståndet med ungefär 15 % som inte kräver några större ingrepp i byggnaderna. Investeringskostnaden är låg och Pay-Off-tiden relativt kort om man jämför med andra besparingsförslag.

Fönsterutredning för radhusområdet Skeppsvägen

Mitt examensarbete innefattar en fönsterutredning för radhusområdet Skeppsvägen i Bålsta. Fastighetsägare är Håbohus AB och examensarbetet har skrivits för Skanska Sverige AB. Arbetet har skrivits på plats i Bålsta där Skanska Direkt AB har eget kontor och erhåller idag totalentreprenaden för renovering av Skeppsvägen. Arbetets syfte är att klart och tydligt redovisa eventuell effekt och Energibesparing vid byte av befintliga fönster och altandörrar.Undersökning av fönster och altandörrar har gjorts okulärt, med värmekamera och med fuktkvotsmätare. Vid den okulära besiktningen noterades färgsläpp på fönster.

Kostnadsanalys av lågenergihus : Kostnadsjämförelse mellan traditionella hus, minienergi - och passivhus

Sverige har som mål att år 2020 reducera energianvändningen för bostadssektorn med 20 procent och med 50 procent till år 2050. För att målen ska uppnås fordras fler energisnåla nybyggnationer och energieffektivisering på ombyggnationer.Av alla nybyggnationer som har produceras i Sverige är mindre än 1 procent energisnåla nybyggnationer. Studier visar att en av orsakerna till den låga marknadsutvecklingen för lågenergihus beror på att lågenergihus är generellt mellan 2 till 10 procent dyrare än traditionellt byggda hus. Andra orsaker är att många byggherrar inte känner till fördelarna att bygga energieffektivt. Det har även visat sig att byggherrar har för lite kunskaper om energieffektivisering och saknar förmågan att tänka långsiktigt vilket har bidragit att många byggherrar inriktar sig på kortsiktiga ekonomiska resultat istället för hela byggnadens livscykel.Syftet med den här rapporten var att beräkna merkostnaden och livscykelvinsten för nyproduktion av minienergihus och passivhus.

Fastighetsbolagens incitament gällande energieffektivisering

SammanfattningFastighetsbranchen förbrukar under driftskedet stora mängder energi för att driva sina fastigheter. Lagen om energideklarationer och byggnader trädde i kraft den första oktober 2006. Lagens syfte är att effektivisera energianvändningen i bebyggelsen och på så vis minska utsläppen av farliga växthusgaser. Fastighetsägare med flerbostadshus i sitt bestånd skall senast vid utgången av 2008 upprättat en energideklaration för samtliga inehavda flerbostadshus. Energideklarationen berör fastigheters energimässiga prestanda men, utgör också ett underlag för framtida energiinvesteringar.Som en reaktion på den relativt nyimplementerade energideklarationen valde författarna att undersöka vilka bakomliggande incitament fastighetsägare har för att energieffektivisera.Författarna valde vidare att undersöka om några åtgärdsförslag som presenteras i energideklarationen är fördelaktiga för fastighetsägare.Författarna har valt an använda sig av ett kvalitativt arbetssätt samt en deduktiv ansats.

V-sektionens inomhusklimat

Ett gott inomhusklimat är viktigt för att prestationsförmågan ska hålla sig på en bra nivå. Små avvikelser i ventilationen kan medföra besvär som till exempel trötthet, huvudvärk och försämrade koncentrationssvårigheter. Elever på V-sektionen vid Chalmers tekniska högskola har upplevt bristande inomhusklimat i framförallt de stora föreläsningssalarna där många föreläsningar hålls för ett stort antal människor. Syftet med detta projekt var att kartlägga i vilket skick inomhusklimatet var i dessa salar och vad det fanns för möjliga åtgärder att vidta för att göra det bättre. För att kartlägga klimatet har det bland annat gjorts mätningar av koldioxidhalt och temperatur under föreläsningstid samtidigt som studiebesök har gjorts för att få fram underlag så som reglerparametrar och driftkort för ventilationssystem.

Bastu-frigidarium,energieffektivt system för återhämtning

Sweden is considered to have one of the world's highest animal welfare standards in agriculture. Despite this, there are shortcomings in animal husbandry. One example is overcrowding, which is a way to increase stock size without making costly investments in the buildings. It can be carried out systematically to increase profitability or due to, for example uneven calving during the year. The European Commission criticizes the fact that stocking density is not controlled under Swedish welfare inspections.

Effektiviseringspotential inom industrisektorn : Energibesparing vid frekvensstyrning av centrifugalpumpar ? en fallstudie

The project was performed at SiemensIndustry Drive Technologies with theobjective to provide actual values forthe energy savings potential withinSiemens scope of practice.In Sweden the electrical drives standfor about 30 % of the total electricityconsumption and about 60 % of theelectricity consumption within theindustry. During the pre-study phaseelectrical drives with pump applicationswere identified as large energy users.Because of this a case study at one ofSiemens customers, Stora Enso Fors wasperformed. The system that was evaluatedduring the case study was a throttledsystem with a centrifugal pump forpumping pulp.The results yielded that a saving ofover 50 % could be achieved by replacingthe throttle valve with a variable speeddrive, a frequency converter. Thepayback period was two years and twomonths and the present value for thetotal life cycle cost of the variablespeed system was 662.566 SEK lower thanfor the throttled system. As aconsequence, Stora Enso Fors is advisedto invest in a frequency converter forregulation of the system.The general conclusion is that a focuson system efficiency is the mostimportant factor in energy efficiencyprojects and that the system regulationmethod has a large impact on the overallsystem losses and hence its efficiency.Energy efficiency potential forthrottled systems with centrifugal pumpsis large and significant economicalsavings can be made through investmentswith short payback time..

Rotebro jäser

Idag står bostads- och servicesektorn för närmare 40 % av Sveriges totala slutliga energianvändning. Flerbostadshus utgör ca 30 % av den energianvändningen. Därför är det viktigt att lokalisera energiparametrar och redovisa dess betydelse för energianvändningen. Samtidigt bör relationen mellan energianvändning och inomhusklimat analyseras, så att inte förändringar i energin medför till försämringar för inomhusklimatet. Baserat på identifiering hos energisparpotentialen hos parametrar, parameterbeteende och parameterkänslighet för energianvändning har i studien ett antal parametrar undersökts för ett flerbostadshus.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->