Sök:

Sökresultat:

19722 Uppsatser om En bok för alla - Sida 41 av 1315

Fysisk förankring av kunskaper?: musiklÀrares syn pÄ rörelse
i musikundervisningen

Rörelse och musik har alltid varit starkt sammanlÀnkade. MÀnniskor har i alla tider och i pÄ alla kontinenter rört sig till musik. FrÀmst genom flera olika sorters dans har musiken kommit till uttryck genom rörelse. Syftet med denna undersökning Àr att studera hur musiklÀrare ser pÄ rörelse i musikundervisningen. Undersökningen Àr gjord med hjÀlp av en litteraturgenomgÄng bestÄende av tidigare forskning och teorier pÄ omrÄdet och kvalitativa intervjuer av musiklÀrare i grundskolan.

Individuellt lÀrande i ett klassrum för alla

Att se varje elev Àr en viktig del av lÀraryrket, och som lÀrare bör man strÀva efter att möta alla elever pÄ deras egen nivÄ och se deras möjligheter att utvecklas. Tidigare har ett fÄtal studier genomförts kring elevers olika lÀrstilar kopplat till en specifik intelligens. Intresset vÀcktes sÄledes att genomföra en studie kring faktorer som skulle kunna ha en inverkan pÄ elevernas inlÀrning. DÀrmed kommer studien att behandla elevers olika sÀtt att lÀra, olika intelligenser och miljön i lÀrandesammanhang.Examensarbetets syfte avgjorde metodvalet dÀrför utfördes en intervjuundersökning dÄ det ansÄgs vara den mest tillförlitliga undersökningsmetoden för att finna de svar som söktes. Sex stycken utbildade och verksamma lÀrare som alla arbetar i grundskolans tidigare Är intervjuades.

Svensk prosodi - en möjlighet för alla?! En studie om vuxnas möjlighet att förbÀttra sitt uttal med hjÀlp av uttalstrÀning och ökad sprÄklig medvetenhet : En studie om vuxnas möjlighet att förbÀttra sitt uttal med hjÀlp av uttalstrÀning och ökad sprÄklig

Den hÀr uppsatsen undersöker möjligheterna för vuxna inlÀrare med ett redan befÀst icke mÄlsprÄksenligt uttal, att förbÀttra sitt uttal med hjÀlp av riktad uttalstrÀning och ökad sprÄklig medvetenhet. Uppsatsens syfte Àr att ta reda pÄ hur samtal som ska tydliggöra svenska sprÄkets karaktÀrsdrag, gÀllande uttal och uppbyggnad i kombination med riktad uttalstrÀning, pÄverkar inlÀrarnas förmÄga att tillÀgna sig grunddrag i svensk prosodi. Till grunddragen i svensk prosodi hör betonad och obetonad stavelse, relationen mellan lÄng och kort vokal och konsonant samt olika intonationsmönster.Studien visar att alla informanter klarade av att uttala alla övningsmeningar med mÄlsprÄksenligt betonings ? och intonationsmönster i talkör. Studien indikerar vidare att det dock inte var lika lÀtt att implementera det nya mÄlsprÄksenliga uttalet i informanternas egenproducerade tal.

Hur barn förbereds inför undersökningar och behandlingar samt hur det pÄverkar barnen : En litteraturstudie

UtsÀttas för det okÀnda kan vara skrÀmmande för varje mÀnsklig varelse. NÀr ett barn mÄste genomgÄ en undersökning eller behandling kan en sÄdan situation representera det okÀnda och det hotfulla. Barn i alla Äldrar behöver förberedas inför alla situationer. Syftet med litteraturstudien var att beskriva hur barn, i samband med sjukhusvistelse, förbereds inför undersökningar och behandlingar samt hur förberedelserna pÄverkar barnen. Vetenskapliga artiklar söktes i databaserna Medline via Pubmed och Academic Search EliteResultatet, baserat pÄ 15 kvantitativa vetenskapliga artiklar, visade att barn som förutom verbal information fick ett utökat förberedelseprogram i form av terapeutisk lek, audiovisuell information eller kognitiv beteendemetod, uppvisade lÀgre oro och stressnivÄer i samband med undersökningar och behandlingar..

Bara för att vi Àr lite annorlunda

Syftet med min undersökning Àr att lyfta ett flertal pedagoger och elevers förhÄllningssÀtt till integrering av elever med nÄgon form av funktionshinder i vanlig grundskola. UtifrÄn en historisk tillbakablick synliggörs först de omstÀndigheter funktionshindrade levde under fram till vÄra dagar, för att ge lÀsaren kÀnnedom om de dÄ rÄdande förhÄllandena. Med hjÀlp av enkÀter, personliga intervjuer och fokusgruppsintervjuer har materialet dÀrefter analyserats, för att se likheter och skillnader i pedagoger och elevers attityder. Det resultat som analyserades visar att pedagoger anser att man mÄste se till individen för att avgöra om det Àr lÀmpligt att integrera i vanlig skola, vilket fÄr deras lÀraruppdrag att falla utanför ramen nÀr vi arbetar för en skola för alla. Eleverna anser att sjÀlvklart kan elever med nÄgon form av funktionshinder gÄ i vanlig skola men de hade nog haft det bÀttre med andra likasinnade..

Att undervisa i algebra pÄ gymnasiet

Syftet med denna uppsats har varit att ta reda pÄ hur lÀrare kan underlÀtta för elever vid algebrainlÀrning. För att ta reda pÄ detta utgick jag frÄn frÄgorna, varför ska alla lÀsa algebra?, vad Àr viktigt att tÀnka pÄ vid algebraundervisning? och finns det svÄrigheter inom algebra pÄ gymnasiet?, i sÄ fall vilka svÄrigheter finns det? För att fÄ svar pÄ frÄgorna gjordes en litteraturstudie och en empirisk studie dÀr jag intervjuade tre lÀrare. Resultatet av studierna visar att lÀra sig algebra Àr en viktig process i en elevs matematiska utveckling. SamhÀllet idag stÀller stora krav pÄ matematiskt kunnande, om inte alla fÄr chansen att lÀsa algebra skulle mÄnga möjligheter till vidareutbildning stÀngas.

Variationen i corneal kurvatur över dagen

För att en skarp bild ska kunna avbildas pÄ retina krÀvs det att cornea och lins Àr transparenta men Àven att de innehar kvalitativa egenskaper i brytning. Fel i corneal kurvatur Àr en av orsakerna till refraktiva fel hos ögat. Kurvaturen kan mÀtas med en keratometer eller en topograf, vilken den sist nÀmnda Àven har stor betydelse bland annat vid kontaktlinstillpassning, refraktiv kirurgi och till hjÀlp vid diagnostisering av flera sjukdomstillstÄnd.Syfte: Syftet med den hÀr studien var att undersöka om kurvaturen Àndras under dagen, pÄ en 8-timmars period, och i sÄ fall hur mycket.Metod: Corneal kurvatur studerades pÄ 16 ögon, 7 mÀn och 9 kvinnor, med en median Älder pÄ 24 Är. MÀtningarna utfördes med en Topcon CA-100F Corneal Analyzer, tre gÄnger under en dag, med fyra timmars mellanrum. Nio punkter pÄ cornea jÀmfördes specifikt, vilka var apex samt 1 och 2 mm dÀrifrÄn; superiort, temporalt, inferiort och nasalt.Resultat: Studien visade att cornea var flatast pÄ morgonen och blev kupigare under dagen pÄ alla mÀtpunkter förutom superiort.

VĂ€gprojektering - E45 GĂ€llivare

I detta arbete har vi studerat förutsÀttningar för att lösa en problematisk trafiksituation dÀr trafiken leds genom GÀllivare tÀtort. Trafiken som gÄr genom staden i dagslÀget leder till sÀmre boendemiljö.För att lösa de identifierade problemen valde vi att med datorstöd ta fram förslagsritningar för en ny vÀgstrÀckning utanför tÀtbebyggt omrÄde. StrÀckan det rör sig om Àr 5,9 km lÄng med en hastighetsbegrÀnsning pÄ 90 km/h.All utformning av vÀgens geometri har utförts i enlighet med trafikverkets krav gÀllande dimensionering av vÀgkonstruktioner. Som resultat att visa upp har vi skapat ritningar i plan, profil samt sektion som följer alla dimensioneringskrav.Rapporten redovisar Àven en kostnadsuppskattning för produktion av vÀgen. Kostnaden Àr framrÀknad till 70 miljoner kronor med hjÀlp av ett tidigare referensprojekt som trafikverket utfört 2012.OsÀkerheter i arbetet framförs i ett eget kapitel, dÀr alla osÀkerheterna sÄ som avsaknad av geotekniska undersökningar, felaktig data, trafikmÀngd mm.

Specialpedagogens roll i förskolanEn kvalitativ studie om förvÀntningar pÄ specialpedagogens uppdrag

AbstractDenna uppsats belyser förvÀntningar pÄ specialpedagogrollen samt undersöker om specialpedagogens tre uppdrag som undervisare, utredare och utvecklare efterfrÄgas. I litteraturdelen definieras begreppet specialpedagogik samt kunskapen om specialpedagogrollen i handledning, kartlÀggning och utveckling. Förskolan Àr till för alla barn, och de bör ses utifrÄn ett helhetsperspektiv. Detta beskrivs i ett utvecklingsekologiskt perspektiv. LÀrare i förskolan och skolledares yrkesroll belyses.

LEDARSKAP- en uppsats om skolledares syn pÄ sitt eget ledarskap

Syftet med min uppsats Àr att belysa hur skolledare reflekterar kring sitt ledarskap. De frÄgestÀllningar jag anvÀnt mig av Àr: Hur upplever skolledarna att deras ledarskap har konstruerats? Hur reflekterar skolledarna kring sitt ledarskap? Vad upprÀtthÄller skolledarnas vision och vilja att leda? Jag har genom kvalitativ metod intervjuat fyra skolledare i vÀstra Sverige om deras ledarskapssyn. Alla fyra Àr skolledare för gymnasieskolan och alla har samhÀllsprogrammet som sitt ansvarsomrÄde. Jag utgÄr frÄn ledarskapsforskning som visar pÄ en historisk förÀndring i synen pÄ ledarskap och pÄ ledaren.

Ledarskap - en uppsats om skolledares syn pÄ sitt eget ledarskap

Syftet med min uppsats Àr att belysa hur skolledare reflekterar kring sitt ledarskap. De frÄgestÀllningar jag anvÀnt mig av Àr: Hur upplever skolledarna att deras ledarskap har konstruerats? Hur reflekterar skolledarna kring sitt ledarskap? Vad upprÀtthÄller skolledarnas vision och vilja att leda? Jag har genom kvalitativ metod intervjuat fyra skolledare i vÀstra Sverige om deras ledarskapssyn. Alla fyra Àr skolledare för gymnasieskolan och alla har samhÀllsprogrammet som sitt ansvarsomrÄde. Jag utgÄr frÄn ledarskapsforskning som visar pÄ en historisk förÀndring i synen pÄ ledarskap och pÄ ledaren.

Matematikundervisningens hörnstenar. : En kvalitativ studie om hur nÄgra behöriga matematiklÀrare i Ärskurs 1-3 sÀger sig undervisa i matematik.

Med bakgrund av att elevers resultat i matematik har sjunkit sedan 1990-talet och att vianser att Àmnet Àr svÄrt att undervisa om, har vi stÀllt oss frÄgan hur vi ska undervisa imatematik för att alla elever ska kunna fÄ förstÄelse. Detta leder oss vidare mot studiens syfte, som Àr att undersöka hur nÄgra behöriga matematiklÀrare i Ärskurs 1-3 sÀger sig undervisa i matematik för att alla elever ska kunna fÄ en förstÄelse för Àmnet. DefrÄgestÀllningar som vi anvÀnt oss av i studien Àr, hur sÀger sig nÄgra lÀrare att de undervisar i matematik? Hur sÀger sig lÀrarna att de individanpassar undervisningen i matematik?I studiens tidigare forskning har vi frÀmst anvÀnt oss av svensk matematikforskning.Datainsamlingen har skett genom kvalitativa intervjuer med verksamma lÀrare inom Àmnet matematik. Som stöd i vÄrt analysarbete har vi anvÀnt begreppen, samtal,samspel och redskap som vi anser Àr av vikt i ett sociokulturellt perspektiv.

"- Det Àr sÄ mycket som ska följas upp" : En studie kring faktorer som pÄverkar hur lÀrare arbetar med kartlÀggning och uppföljning med elevers lÀs- och skrivutveckling i Är 1

Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka om och hur man i grundskolans tidigare Är arbetar med elevernas sjÀlvbild under lektionerna i idrott och hÀlsa. För att fÄ svar pÄ detta anvÀnde vi oss av en kvalitativ metod i form av intervju med fem stycken lÀrare som alla undervisar i Àmnet idrottt och hÀlsa i grundskolans tidigare Är. LÀrarna som blev intervjuade var alla utbildade lÀrare i idrott och hÀlsa och var frÄn fyra stycken olika skolor frÄn tvÄ olika kommuner.Resultatet visade att samtliga lÀrare tycker det Àr oerhört viktigt att jobba med elevernas sjÀlvbild i idrott och hÀlsa men att de tyvÀrr kÀnner att de har alldeles för lite tid till allt som ska hinnas med under lektionerna. Det framkom i undersökningen att alla lÀrarna ansÄg att de stÀndigt jobbade med elevernas sjÀlvbilder under lektionerna. Man jobbar med elevens sjÀlvbild genom att försöka stÀrka eleven och lyfta fram den med positiv feedback.

Hörselintegration - en bÀttre arbetsmiljö för alla barn?

En studie om inlÀrning i en hörselintegrerad miljö och vilka vinster det kan ge en normalhörande elev i en sÄdan situation..

Mötesplatsen att kunna trÀffas pÄ. En studie om en mötesplats ur arrangörsperspektiv och brukarperspektiv.

Mötesplats för alla Àr konceptet för Mötesplats Ljungdala, som Àr en mötesplats öppen för alla oavsett bakgrund. Syftet med studien Àr att öka förstÄelsen för fenomenet mötesplats, dels ur arrangörsperspektiv och dels ur brukarperspektiv. Studien fokuserar pÄ hur mötesplatsen diskuteras som en del av fritiden och pÄ vilket sÀtt personal och besökares uppfattningar kring mötesplatsen kan förstÄs och diskuteras utifrÄn meningsskapande. Kvalitativa intervjuer med personal och besökare utgör det empiriska materialet i studien. Mötesplatsen diskuteras frÀmst genom spontana möjligheter och organiserade aktiviteter dÀr de organiserade aktiviteterna i den hÀr studien visar tendens pÄ att vara det som motiverar besökare till att ta del av det som mötesplatsen erbjuder.

<- FöregÄende sida 41 NÀsta sida ->