Sök:

Sökresultat:

22830 Uppsatser om Elever med utländsk bakgrund - Sida 9 av 1522

SprÄk- och kunskapsutveckling hos flersprÄkiga elever : En inblick i organisationen och undervisningen pÄ en mÄngkulturell skola

SamhÀllet har gÄtt frÄn att vara monokulturellt till att bli mÄngkulturellt, vilket har lett till pedagogiska utmaningar för skolan. Enligt skolans styrdokument ska alla elever ges lika studie- och utbildningsmöjligheter, men elever med utlÀndsk bakgrund missgynnas. Detta blir tydligt av statistik som visar att var fjÀrde elev med utlÀndsk bakgrund gÄr ut grundskolan utan grundlÀggande behörighet, vilket kan jÀmföras med var tionde elev med svensk bakgrund. Faktorerna Àr sammansatta, men denna studie inriktas frÀmst pÄ sprÄkliga faktorer. Arbetet utgÄr ifrÄn ett socio- och interkulturellt perspektiv pÄ lÀrande, och berör Àven forskning om sprÄkutveckling.

LitteraturlÀsning och recensionsskrivande - En studie om variationen av elevers uppfattningar samt uppgiftens lÀrandepotential

Den hÀr uppsatsen handlar om elever i skolÄr 8 och 9, samt elever pÄ gymnasiet. Fokus Àr pÄ deras lÀrande, deras tankar och sprÄk i uppgiften litteraturlÀsning och recensionsskrivande. I skolan arbetar elever ofta med att lÀsa litteratur samt skriva recensioner, dÀrför Àr det intressant att utröna vilken lÀrandepotentialen kan vara i denna uppgift. Till vÄr hjÀlp har vi tagit en kvalitativ textanalys i ljuset av den fenomenografiska ansatsen för att kunna se den variation av uppfattningar som finns. I studien har vi analyserat 38 bokrecensioner av elever i skolÄr 8 och 9 samt gymnasiet.

Motivationsfaktorers betydelse vid viktnedgÄng.

Syfte och frÄgestÀllningarSyftet med denna studie Àr att undersöka vad elever i Ärskurs nio har för uppfattning om begreppet hÀlsa. Ambitionen Àr att nÄ en djupare förstÄelse för hur elever tÀnker och resonerar kring begreppet hÀlsa.FrÄgestÀllning:Vad har elever i Ärskurs nio för uppfattning kring begreppet hÀlsa?MetodDenna studie bygger pÄ ostrukturerade intervjuer utifrÄn den kvalitativa metoden. Författaren har intervjuat fyra elever, tvÄ killar och tvÄ tjejer i Ärskurs nio. Intervjuerna har skett vid tre olika tillfÀllen med samma deltagare alla gÄnger.ResultatFrÄn resultaten av intervjuerna kan man dra slutsatsen att dessa elever var relativt samstÀmmiga i uppfattningen om vad begreppet hÀlsa innebÀr.

FörÀldrasamverkan i mÄngfaldens skola

MÄnga av dagens svenska skolor genomsyras av mÄngfald och mÄngkultur. Det Àr av stort intresse att ta reda pÄ hur förÀldrasamverkan kommer till uttryck i en sÄdan miljö, och detta ur sÄvÀl lÀrares som (svenska och utlÀndska) förÀldrars perspektiv. Syftet har varit att undersöka om samarbetet skiljer sig Ät med anledning av förÀldrarnas bakgrund och hÀrkomst, och hur man kan förÀndra och utveckla samarbetet sÄ att resultatet förbÀttras. Undersökningen har genomförts genom intervjuer med lÀrare och med förÀldrar av olika bakgrund. Skolorna som ingick i undersökningen Àr tvÄ kommunala skolor som har elever med varierande bakgrund.

Dyslexi: pedagogers uppfattning om elever med dyslexi och deras lÀrande

Mitt examensarbete handlar om hur verksamma pedagoger uppfattar elever med dyslexi och hur de ser pÄ dessa elevers lÀrande. I min bakgrund framgÄr dyslexins historik, skillnaden mellan lÀs- och skrivsvÄrigheter, orsaker till problemet samt pedagogiska perspektiv. För att ta reda pÄ hur pedagoger ser pÄ dyslektiska elever har jag genomfört tre intervjuer pÄ tre olika skolor. Jag valde att göra kvalitativa intervjuer för att kunna beskriva och analysera pedagogernas synsÀtt. Till min hjÀlp har jag utformat olika frÄgestÀllningar som komponerats utifrÄn mina forskningsfrÄgor: Vilka specialpedagogiska perspektiv finns representerade i pedagogernas synsÀtt och vilka konsekvenser för elevernas lÀrande har de olika perspektiven? Vilka svÄrigheter och möjligheter beskriver pedagogerna? Hur kan pedagogerna relatera till lÀroplanen och en eventuell handlingsplan? Resultatet frÄn intervjuerna visar att samtliga pedagoger ser elever med svÄrigheter istÀllet för elever i svÄrigheter, samt att de försöker se problematiken som lÀs- och skrivsvÄrigheter istÀllet för dyslexi.

MatematiksvÄrigheter identifiering och förslagslösning : Med en jÀmförande kunskapstest pÄ elever i skolÄr nio i Irak och Sverige

SammanfattningSyftet med studien var att undersöka vilka svÄrigheter elever har i matematik och vad lÀrarna och eleverna ansÄg om matematiksvÄrigheter. Av olika anledningar vÀcktes intresset hos mig att undersöka frÄgan om matematiksvÄrigheter. Det största motivet till att jag valde detta tema var att utforska orsaken till matematiksvÄrigheter. Varför antalet elever som lÀmnar grundskolan med ett icke godkÀnt betyg i matematik ökat under de senaste tio-femton Ären, i Sverige? Jag vill ocksÄ se i vilken grad matematiksvÄrigheter har med elevens etniska bakgrund att göra.

Datorstöd som ÄtgÀrd för elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter - Vilka faktorer Àr avgörande?

Abstrakt Studiens syfte Àr att undersöka vilka faktorer som Àr avgörande för om elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter fÄr hjÀlp i form av datorstöd. Detta speglas mot bakgrund av pedagogernas rektorsomrÄde, undervisningsnivÄ, kön, Älder, egen datoranvÀndning, antal undervisningsÄr, fortbildningsbenÀgenhet och eventuell ITiS-utbildning. Studien bygger pÄ en enkÀtundersökning av alla vuxna som arbetar med elever i den pedagogiska verksamheten i grund- och sÀrskolan, Är 1-9, i en hel kommun. EnkÀtfrÄgorna begrÀnsas till frÄgor om den egna anvÀndningen av datorn, tillgÀnglighet till olika programvaror och behÀrskandet av dessa, instÀllning till datorstöd och ÄtgÀrder i form av trÀningsprogram, talböcker, talsynteser, scanner, OCR-program, anpassning av dokument samt eget fortbildningsbehov i aktuella programvaror. Sammanfattningsvis visar resultaten i undersökningen att sÄvÀl tillgÀnglighet som behÀrskande och anvÀndande av datorstöd till elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter Àr lÄgt bland personalen. DÀremot finns en mycket positiv attityd och tilltro till datorstöd av olika slag som hjÀlp för elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter. Dessutom Àr en stor del av personalen intresserad av att fortbilda sig inom aktuella programvaror..

"SÄ fort jag hamnar i skolan blir jag sÄ sömnig" : Röster om skolan frÄn elever med Asperger syndrom

Syftet med vÄr studie har varit att undersöka hur elever med Asperger syndrom (AS), som gÄr inkluderade i klasser i grundskolans senare Är, upplever sin skolgÄng.Elva elever, bÄde flickor och pojkar, intervjuades. Eleverna vi intervjuade hade en varierande bakgrund, vissa hade gÄtt i vanlig klass med visst stöd, nÄgra hade varit placerade i sÀrskilda undervisningsgrupper. Vi valde att arbeta efter en fenomenografisk ansats eftersom vÄrt mÄl var att ta del av ungdomarnas egna upplevelser och undersöka variationerna bland dem.Elevernas uppfattningar om sin skolgÄng varierade men de hade alla en positiv instÀllning till sin nuvarande form som inkluderade elever i grundskolans ordinarie klasser, trots att de upplevde vissa svÄrigheter. De kÀnde att de hade stöd i att ha fler kamrater med AS i skolan som de kunde vÀlja att umgÄs med pÄ raster och lunch..

Kan lÀrares förvÀntningar pÄ elevers prestationer pÄverkas av elevernas socioekonomiska bakgrund?

Syftet med undersökningen Àr att belysa hur högstadielÀrare verksamma pÄ olika skolor i södra Sverige resonerar kring elevers socioekonomiska förutsÀttningar kan pÄverka lÀrares förvÀntningar pÄ elevernas prestationer i skolan, vilket ocksÄ var grunden till de tre frÄgestÀllningar som studien bygger pÄ. Vi har genomfört studien med hjÀlp av kvalitativa metoder. Resultatet frÄn fyra semistrukturerade intervjuer pÄ fyra olika skolor har tolkats med hjÀlp av relevant litteratur och aktuell forskning. Intervjupersonerna menar att socioekonomiska förutsÀttningar har stor betydelse för elevers resultat. PÄ grund av elevernas olika socioekonomiska förutsÀttningar hade majoriteten av lÀrarna olika förvÀntningar pÄ sina elever.

AndrasprÄkselevers syn pÄ skolmatematiken

I denna studie undersöker vi fem andrasprÄkslevers syn pÄ skolmatematiken med hjÀlp av semistrukturerade intervju. Vi undersöker vad de har för uppfattningar om matematiken, om matematikundervisningen, om sig sjÀlva som elever och som anvÀndare av matematiken och om hur matematikinlÀrning gÄr till. Vi valde att göra detta arbete eftersom en stor andel elever med utlÀndsk bakgrund inte uppnÄdde mÄlen i matematik Àmnesprov 2007 och 2008. Vi ville ta reda pÄ vad detta kunde bero pÄ. Resultaten visade bl.a.

Interkulturell kompetens hos grundsÀrskolans speciallÀrare : I mötet med elever och förÀldrar av annan kulturell bakgrund

Immigrationen till Sverige har ökat markant de senaste Ären. Kommuner och skolor fÄr ta emot barn och ungdomar frÄn mÄnga olika kulturer och grundsÀrskolan Àr inget undantag. PÄ grund av elevernas funktionsnedsÀttning krÀvs ofta ett mer nÀra samarbete med elevens hem, vilket stÀller andra krav pÄ speciallÀrarnas insikt och bemötande. Syftet i studien var att undersöka interkulturell kompetens hos grundsÀrskolans speciallÀrare i mötet med elever och förÀldrar av annan kulturell bakgrund. Undersökningen baseras pÄ 17 halvstrukturerade intervjuer med fokus pÄ respondenternas beskrivningar av mötet med och erfarenheter av, olika kulturbakgrunder och elever och familjers livsvÀrldar.

Valfri klÀdsel : En klusteranalys av kulturdebatter om GÀvle symfoniorkester

Syftet med uppsatsen har varit att se vilka vÀrderingar elever har efter genomförd religionskurs och hur dessa stÀmmer överrens med lÀrarnas ambitioner. Genom en intervjustudie av elever och lÀrare har jag fÄtt fram en bild av bÄde vÀrderingarna och ambitionerna. Dessa diskuteras mot bakgrund av lÀroplanen och kursplanen samt det medborgerliga utbildningsperspektivet, citizenship education. För att förstÄ elevernas vÀrderingar bÀttre har jag anvÀnt mig av Bourdieus sociologiska teorier, vilket gett mig en bild av att skolan inte kan ta pÄ sig hela ansvaret nÀr det gÀller överförandet av samhÀllets vÀrden..

Med tvÄsprÄkiga elever i undervisningen : En kvalitativ undersökning om pedagogernas uppfattningar och arbetssÀtt med elever, med annat modersmÄl Àn svenska, i grundskolans tidigare Är.

Syftet med denna studie Àr att undersöka vilka arbetssÀtt pedagogerna sÀger sig utgÄ ifrÄn i arbete med tvÄsprÄkiga elever, med annat modersmÄl Àn svenska, i grundskolans tidigare Är samt pÄ vilka sÀtt pedagogerna upplever att deras undervisning pÄverkas av dessa elever. UtifrÄn denna redogörelse vill vi Àven tolka hur pedagogerna förhÄller sig till tvÄsprÄkigheten i skolan. Undersökning har gjorts utifrÄn kvalitativa intervjuer dÀr det har ingÄtt fem pedagoger, som arbetar pÄ grundskolans tidigare Är, pÄ olika skolor. Intervjuerna har prÀglats av semistandardiserade och ostrukturerade dÀr intervjufrÄgorna har formulerats i förvÀg och har haft en stor öppenhet för svarsutrymme. Pedagogerna har framhÀvt att tvÄsprÄkigheten har mÄnga fördelar, bland annat mÄngkulturalismen, som medför att barnen lÀr sig att uppskatta och acceptera varandra.

Vad ska vi mÄla dÄ? Hur barn kombinerar bild med andra teckenvÀrldar vid digitalt berÀttande- en kvalitativ studie av tre olika processer

Syfte: Studiens syfte Àr att ta reda pÄ hur elever i Ärskurs 1 skapar multimodala berÀttelser med hjÀlp av digitala verktyg, i detta fall lÀsplattor. Fyra elever och tre processer har följts utifrÄn följande frÄgestÀllningar:Hur kombinerar elever olika teckenvÀrldar i digitalt berÀttande?Vilken betydelse har bilden i berÀttelsen?Teori: I denna studie redogörs för en teoretisk bakgrund utifrÄn ett sprÄkutvecklande synsÀtt utifrÄn omrÄdena Lgr 11, multimodalitet, bildens betydelse, literacy och didaktisk design. Metod: I denna studie har deltagande observation, dokumentation av process med film samt kompletterande intervju anvÀnts som metod.Resultat: Studien kunde pÄvisa ett samband mellan grammatiska och effektiva lÀsare och val av teckenvÀrldar. Studien visade Àven att bilden har en central plats dÄ elever i Ärskurs arbetar med digitalt berÀttande..

Pedagogers förhÄllningssÀtt i klassrummet till elever med ADHD

Mot bakgrund av tidigare forskning kring ADHD Àr syftet med denna studie att fÄ en djupare inblick i hur pedagoger pÄ en organisatorisk nivÄ bemöter ADHD elever i undervisningen. Detta görs genom att synliggöra de erfarenheter pedagoger i grundskolans senare Är har inom omrÄdet. Kunskap om att hantera elever med ADHD Àr vÀrdefull eftersom det blir lÀttare att bemöta och undervisa elever med denna diagnos. Detta val gjordes för att diagnosen ADHD ofta förekommer i dagens skolor och i flera elevgrupper. Detta stÀller stora krav pÄ pedagogen att besitta tillrÀckliga kunskaper, sÄvÀl organisatoriskt som pedagogiskt, för att kunna hantera och bemöta dessa elever i olika undervisningssituationer.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->