Sök:

Sökresultat:

22830 Uppsatser om Elever med utländsk bakgrund - Sida 17 av 1522

LivsfrÄgor - En undersökning av elevintresse och arbetssÀtt pÄ en grundskola

Sammanfattning Föreliggande undersökning Àr ett försök att genom en gruppenkÀt fÄnga en bild av intresset för livsfrÄgor hos elever i en sjundeklass och en niondeklass pÄ en skola dÀr man arbetar aktivt med livsfrÄgepedagogik bÄde inom ramen för den traditionella religionskunskapsundervisningen samt inom livskunskapsundervisningen. Sammanlagt har 37 elever besvarat en enkÀt som pÄ olika sÀtt försöker mÀta intresset för nÄgra olika livsfrÄgor bÄde av traditionellt religiös karaktÀr och av mer sekulÀr art. Resultatet redovisas och analyseras utifrÄn frÄgestÀllningar som behandlar vilka frÄgor eleverna upplever som viktigast, huruvida det finns ett samband mellan elevernas intresse för livsfrÄgor och vilka frÄgor de vill lyfta till diskussion i klassen samt hur eventuella skillnader ser ut mellan kön, Äldersgrupper och etnisk bakgrund. Resultatet visar att det finns ett intresse frÄn elevernas sida att arbeta aktivt med flera av de livsfrÄgor som tas upp men att det i vissa fall finns tydliga skillnader mellan vad eleverna önskar behandla utifrÄn variablerna kön, Älder och etnisk bakgrund. Nyckelord: livsfrÄgor, livsfrÄgepedagogik, livskunskap, religionskunskap, religionsdidaktik..

Estetisk integrering : En litteraturstudie om integrering av elever i svÄrigheter, inom de estetiskaÀmnena

Litteraturstudien presenterar resultatet av forskning kring integrerad estetisk undervisning. Studien diskuterar och pÄvisar effekterna av integrerad undervisning, med fokus pÄ integration av elever i studiesvÄrigheter, inom den estetiska verksamheten.Syftet med studien Àr att öka kunskapen om hur de estetiska Àmnena och elever i skolan kan pÄverkas av ett integrerat undervisningsperspektiv. Till grund för studien ligger ett sociokulturellt perspektiv, med alla elevers individualitet i Ätanke. Denna litteraturstudies forskningsresultat Àr hÀmtat frÄn sju vetenskapliga artiklar, alla frÄn tvÄ olika databaser. Resultatet kan tolkas som att en integrerad undervisning Àr att föredra, dÄ den kan ge positiva effekter för sÄvÀl elever i svÄrigheter, som elever som anses ha bra studieresultat..

Elever med fallenhet och intresse för matematik : Vad ger skolan för utvecklingsmöjlighet i matematik?

Detta examensarbete har genomförts med en kvalitativ undersökning av hur matematiklÀrarna beskriver elever med fallenhet och intresse för matematik och Àven vilka utvecklingsmöjligheter som skolan ger dessa elever. För att finna dessa elever behövs en tydlig beskrivning utifrÄn matematiklÀrarnas erfarenheter, sÄ att skolan kan stimulera och utmana elevernas matematiska tÀnkande.De fem matematiklÀrarna i studien angav att det fanns elever med fallenhet och intresse i varje klass. Resultatet av intervjuerna visade att matematiklÀrarnas beskrivningar hade likheter med vad som redovisas i litteraturstudier och uppsatser som jag studerat. Vidare ansÄg matematiklÀrarna att dessa elever alltid klarar sig och Àgnade dÀrför inte sÄ mycket tid Ät dem. DÀremot var matematiklÀrarna överens om att begÄvade elever behövde stimulans och utmaning i skolan.

LĂ€rande i grupp

VÄrt examensarbete behandlar lÀrande och grupprocesser, vi ville ta reda pÄ vilken faktor som pÄverkar lÀrandet i grupp. Det lÀrande som framförallt behandlas Àr nÀr elever lÀr av varandra, lÀrande ur ett sociokulturellt perspektiv. Som teoretisk bakgrund för vÄr analys har vi lyft fram teorier som behandlar kunskap, lÀrande och grupprocesser. Som grund för analysen har vi observerat elever som arbetat efter tvÄ olika modeller, gestaltande och textproducerande. Eleverna i vÄra arbetsgrupper har filmats och sedan jÀmförts med varandra.

Vad Àr mest intressant i samhÀllskunskap? : Elevers intresse för ÀmnesomrÄden i samhÀllskunskap med fokus pÄ social bakgrund

Uppsatsen syftar till att undersöka om det finns klasskillnader i frÄga om intresse för olika ÀmnesomrÄden i skolan. Detta genom att undersöka huruvida elever, med hÀnsyn tagen till deras förÀldrars utbildningsbakgrund, uppvisar skillnader i intresse för olika ÀmnesomrÄden i gymnasieskolans samhÀllskunskap. Undersökningen bygger pÄ enkÀter som delats ut i tre yrkesförberedande och tre studieförberedande klasser med SamhÀllskunskap A pÄ schemat. Resultatet pÄvisar en relativ enighet kring vilka ÀmnesomrÄden som elever finner intressanta, samtidigt som det ocksÄ finns skillnader, vilka kan tillskrivas förÀldrarnas utbildningsbakgrund, kön eller gymnasieprogrammens studie- eller yrkesinriktning. Dessa variabler har dock ofta samvarierat och svÄrligen lÄtit sig isoleras frÄn varandra.

LÄnade resurser, Àrvda poÀng : En studie om hur familjebakgrund och socialt kapital pÄverkar elevers betyg

Det finns en vÀlkÀnd koppling mellan social bakgrund och framgÄng i skolan. Tidigare forskning visar ocksÄ pÄ ett samband mellan tillgÄng till socialt kapital och skolresultat. Med ett fÄtal undantag, har denna koppling dock inte studerats i svenska förhÄllanden. Syftet med denna studie Àr att fylla denna kunskapslucka, och samtidigt undersöka om tillgÄngen till socialt kapital förstÀrker eller utjÀmnar skillnader mellan elever med olika social bakgrund. UtifrÄn de teorier som utvecklats av bland andra Pierre Bourdieu och Nan Lin definierar jag socialt kapital som de vÀrdefulla resurser ? ekonomiska, kulturella, sociala eller andra ? som Àr tillgÀngliga för individen genom hennes relationer till andra.

Problemlösning i grupp - ett sÀtt att lÀra

Syftet med denna studie Àr att undersöka vad man som lÀrare kan lÀra sig om elever genom att observera dem nÀr de arbetar i grupp. VÄrt syfte Àr ocksÄ att ta reda pÄ vad elever kan lÀra av varandra nÀr de diskuterar tillsammans..

Att upptÀcka och stimulera sÀrbegÄvade elever i grundskolan : Tre pedagogers erfarenheter och arbete med sÀrbegÄvade elever

En vetenskaplig text. Hoppas att denna text blir till nytta för kommande studenter och blivande lÀrare..

Ibland lÀser jag frivilligt : - Om elevers lÀsning och lÀsintresse

Vi intresserar oss för hur lÀrare och elever arbetar med lÀsning i dagens skola. Under vÄr studietid har vi noterat att lÀsning i skolan ofta bortprioriteras, dÄ övrig verksamhet stjÀl tid.VÄrt syfte med detta arbete Àr att studera hur lÀrare arbetar med lÀsning i skolans tidiga Är. Vi vill Àven undersöka elevers erfarenhet av lÀsning i skolÄr 2 och 5. VÄra frÄgestÀllningar Àr:Hur gÄr lÀrare tillvÀga för att lÀra elever lÀsa? Hur arbetar lÀrare med elever som inte har intresse för att lÀsa? Hur arbetar lÀrare för att skapa och bibehÄlla lÀsintresse hos elever? Hur upplever elever att de arbetar med lÀsning i skolan? Hur förhÄller sig elever till lÀsning?Genom intervjuer med lÀrare och elever frÄn tvÄ klasser fick vi veta att de flesta elever tycker att det Àr roligt att lÀsa.

Möjlighet och mening - eller begrÀnsning? : En studie av det individuella programmet

Barn bedöms i skolan och det görs via betygen. Alla barn Àr olika individer, har olika lÀrstilar, bakgrund och erfarenheter. Trots det ska alla följa samma mÄl i skolan. Elever som inte lyckas uppnÄ mÄlen tenderar att bli föremÄl för ÄtgÀrder. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka den organisatoriska och praktiska utformningen av det individuella programmet och hur det upplevs av lÀrare och elever.

Mellan hot och tillgÄng: om klassiskt pianospel utantill

Att framföra kompositioner ur minne kan innebÀra ett hot eller vara en tillgÄng för elever som spelar klassiskt piano. Syftet med min uppsats Àr att undersöka hur pianopedagoger kan hjÀlpa elever att utveckla deras verktyg för memorering och framförande utantill, och bidra till att spelet ur minne upplevs av elever som en tillgÄng. Svar pÄ denna frÄga söker jag med mitt framtida yrke i Ätanke. Jag har genomfört en enkÀtundersökning bland pianostudenter vid Musikhögskolan i PiteÄ för att fÄ en verklighetsförankrad bakgrund till uppsatsen, samt studerat litteratur skriven av pianopedagoger och verksamma konsertpianister frÄn olika lÀnder. EnkÀtens resultat visar pÄ en klyfta mellan studenternas positiva uppfattning om memorering Ä ena sidan och brister i deras memoreringsverkstad Ä andra sidan, vilket resulterar i att de inte lÀngre memorerar sin repertoar.

Korridorkulturen : elevers perspektiv pÄ elevinflytande

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur elever ser pÄ elevinflytande i praktiken, dvs. var de uppfattar att elevinflytande kommer till uttryck, vilka som agerar i dessa sammanhang, vilka frÄgor elevinflytandet gÀller samt vad elever gör dÄ de upplever att de inte fÄr gehör för sitt inflytandebehov. Dessutom Àr syftet, mot bakgrund av ovanstÄende, att utröna om alla elever kan pÄverka sin skolvardag i samma utstrÀckning. Uppsatsen bygger pÄ intervjuer med sju kvinnor och sju mÀn, alla elever pÄ tre olika gymnasieskolor.Det Àr framförallt i ett forum, nÀrmare bestÀmt den elevorganiserade deltagardemokratin i skolornas korridorer, korridorkulturen, som eleverna Àr aktiva vad gÀller elevinflytandearbete. DÀr sker diskussioner gÀllande elevinflytande, planering av agerande, liksom agerande i elevgenererade inflytandefrÄgor sÄsom veckoschema och examinationssÀtt.

Den mÄngkulturella skolan

Syftet med det hÀr arbetet har varit att ta reda pÄ vad som karakteriserar en mÄngkulturell skola och pÄ vilket sÀtt undervisningen ska anpassas för elever med en mÄngkulturell bakgrund. Genom att förlÀgga min slutpraktik pÄ en skola med cirka 25 procent invandrare, intervjua sju lÀrare verksamma pÄ skolan samt lÀsa för Àmnet adekvat litteratur har jag kommit fram till att det finns tvÄ uppfattningar om vad en mÄngkulturell skola Àr. Den första uppfattningen speglar mÄngkulturell endast som en blandning av olika kulturer medan den andra uppfattningen innefattar nÄgot mer som förstÄelse och respekt i form av t.ex., ökad kunskap om andra kulturer, att behandla alla lika samt att inse den mÄngfald och rikedom som andra kulter skÀnker. Vidare fann jag att lÀrarna pÄ min praktikskola inte anpassade sin undervisning i nÄgon större utstrÀckning förutom sprÄkmÀssigt. Men i den litteratur jag studerade, fann jag att det Àr interkulturell undervisning man ska anvÀnda sig av i möte med elever med en mÄngkulturell bakgrund.

Ingen elev fÄr ramla mellan stolarna: rutiner för att
upptÀcka elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter

Syftet med vÄr undersökning var att belysa vilka rutiner skolan arbetar efter för att fÄnga upp elever som har en förhöjd risk att utveckla lÀs- och skrivsvÄrigheter. Med hjÀlp av tre frÄgestÀllningar begrÀnsade vi vÄr undersökning: Hur arbetar skolan med att tidigt upptÀcka lÀs- och skrivsvÄrigheter? Vilka metoder anvÀnder skolan sig av för att kartlÀgga elevers lÀs- och skrivutveckling? Hur samverkar skolan och vÄrdnadshavare betrÀffande elevers lÀs- och skrivsvÄrigheter? I vÄr bakgrund presenterades tidigare forskning inom Àmnet. VÄr empiriska studie bestod av kvalitativa intervjuer som genomfördes pÄ tvÄ olika skolor. VÄra informanter bestod av en lÀrare, en speciallÀrare och en rektor pÄ varje skola.

"AlltsÄ jag hatar hat" : En kvantitativ undersökning om skÀllsord bland svenska som andrasprÄks elever

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur sprÄk anvÀnds pÄ ett etniskt diskriminerande sÀtt mellan elever i gymnasieskolan. Undersökningen behandlar Àven vilka ord som anvÀnds i ett diskriminerande syfte, hur det uppfattas av mottagaren, vilka det Àr som diskriminerar samt om det gÄr att urskilja ett maktförhÄllande. Till grund för studien ligger en enkÀt som delades ut till 54 slumpvist utvalda elever pÄ fem gymnasieskolor. EnkÀten bestod av tolv frÄgor som handlade om skÀllsord och verbala krÀnkningar. En del frÄgor var helt slutna medan andra öppna.

<- FöregÄende sida 17 NÀsta sida ->