
Sökresultat:
2338 Uppsatser om Ekonomi - Sida 11 av 156
Banviksbrottet - Parkeringshus i kombination med radhus : En hållbar lösning till parkeringsbrist?
Denna rapport innehåller ett utformningsförslag med illustrationer, beskrivande textoch ritningar på hur parkeringsbristen kan lösas i stadsdelen Gamlestan i Lysekilkommun med hjälp av ett parkeringshus i kombination med radhus ovanpå. Hänsyntas till val av byggmaterial, möjlig konstruktionslösning, PBL, BBR, brandsäkerhet,dagvattenhantering, och Ekonomi..
Budgetens vara eller icke vara i kommunal verksamhet: en fallstudie av Bodens kommun
Syftet med denna uppsats har varit att skapa förståelse för hur en kommun använder sin budget för att styra sin verksamhet samt att undersöka om kommunen använder sig av andra styrverktyg för att komplettera budgeten. Vi samlade in litteratur på Luleå tekniska universitets bibliotek och kompletterade med en fallstudie på Bodens kommun. Vi gjorde två stycken intervjuer, en med kommunens Ekonomichef och en med chefen för socialnämnden. Vi fann att den upprättade budgeten i kommunen stämmer överens med den litteratur vi läst om hur budgeten ska upprättas. Dock såg vi att budgeten inte används som ett styrmedel på det sätt som litteraturen beskriver.
Nybyggnation av badrum : Jämförelse mellan prefabricerat och platsbyggt ur ett ekonomiskt perspektiv
Syftet med arbetet är att, genom en Ekonomisk undersökning skapa underlag som visar vilket alternativ av produktionsmetoderna prefabricerat eller platsbyggt badrum som är att föredra vid en nybyggnation av vårdhem. Resultatet visar att det platsbyggda badrummet ger en ökad totalt kostnad på 627457 kr vilket motsvarar 11,1 procent dyrare än det prefabricerade badrummet. .
En reflektion över vikingatida rekonstruktioner
Med uppsatsen försöker jag belysa den komplexa värld som ett så kallat Friluftsmuseum ofta existerar i. Genom att stycka upp det innehåll en vikingatida rekonstruktion rymmer (förmedling, Ekonomi, nationell identitet samt nutidsprägel på historisk empiri) och genom nutida exempel på var och ett område försöka med egna invävda frågeställningar diskutera de problem som kan uppstå i försöket att rekonstruera forntiden..
Skolsköterskans upplevelser av att hantera mötet med föräldrar till överviktiga barn och motivera till en hälsosam livsstil.
Syftet med studien var att belysa skolsköterskans upplevelser av att hantera mötet med föräldrar till överviktiga/feta barn för att kunna motivera familjen till en mer hälsosam livsstil.Insamlandet av material skedde genom frågeformulär som skickades ut via mail till 30 skolsköterskor i Västra Götalandsregionen. Totalt deltog sju skolsköterskor. Det insamlade materialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Skolsköterskan upplevde ett flertal hinder i mötet med föräldrar till överviktiga/feta barn. De hinder som upplevdes vara mest förekommandevar föräldrars känsla av att ha blivit kränkta och kritiserade av skolsköterskan samt att det fanns tillfällen där föräldrarna ville klara av problemet med barnens övervikt/fetma själva.
Social ekonomi : En studie av hur mindre fotbollsföreningar påverkas av förändrade förutsättningar i samhället
Med den sociala Ekonomin menas alla typer av organisationer som inte drivs med vinstintresse och där arbetskraften ställer upp frivilligt. Den här studien har sin fokus på hur det Ekonomiska arbetet i mindre fotbollsföreningar påverkas av förändrade förutsättningar i samhället.Undersökningen som genomförts är kvalitativ och gjordes med hjälp av intervjuer per telefon och ansikte mot ansikte. Kriterier som använts vid mitt urval är att respondenterna måste vara med i en styrelse och där som kassör eller ordförande.De intervjuade fotbollsföreningarna har varit Karlsborgs BK, Töreboda IK, Tibro AIK FK och TG&IF i Tidaholm. Undersökningen omfattar sex stycken intervjuer varav två i Töreboda, två i Tidaholm, en intervju i Tibro och en i Karlsborg.Vid studien har framkommit att:* De föreningsmänniskor jag intervjuat har varit mycket positiva till sin verksamhet och försöker se ljust på framtiden. Men de ser en dyster bild framför sig om de inte kan engagera yngre medlemmar att arbeta aktivt i föreningen.* Det finns sämre kunskaper i föreningskunskap idag, vilket kan vara en förklaring till att många inte vill ta på sig ett styrelseuppdrag och då speciellt som kassör eller ordförande.* Om de ideella föreningarna i framtiden skulle tvingas vara självfinansierade skulle det innebära katastrof för verksamheten.
Localglobal
Jag har genom en enkätundersökning tagit reda på vilken möbel det finns behov av i storadelar av världen med ambitionen att sedan designa den. Grundtanken utgår ifrån att manska tillverka möbler på den plats de ska säljas, med lokala material och tillverkare. På såsätt kan man kanske minska miljöpåverkan, göra designade möbler tillgängliga för fler,stärka länders nationella självkänsla och Ekonomi och höja statusen på lokala material.Möbeln som alla behöver är en förvaringsmöbel. Jag har designat ett fristående, modulärtförvaringssystem. Det är flexibelt och lättillverkat och erbjuder samtidigt något nytt..
Företagssamverkan på Dalarnas landsbygd
Syftet med denna studie är att bidra till en förståelse för hur samverkan kan
stimulera landsbygdens företag och organisationer att utvecklas, förbättra sin
Ekonomi och öka sin konkurrenskraft. Genom en litteraturstudie av begreppen
nätverk, samverkan och småföretagande samt en fallstudie av ett
samverkansprojekt från Dalarna ?Dalecarlia River ? an Experience? har
nätverkande och företagssamverkan problematiserats. Studien visar på företagens
utvecklingspotential i företagssamverkan på kort och lång sikt, det framkommer
också hur företagen har arbetat tillsammans för att nå en samverkan för att med tiden gå tillbaka till ett samförstånd..
En studie om bostadsrättsföreningars ekonomiska utveckling vid våningstakpåbyggnad
Storstäderna växer och folk vill bo allt mer centralt, men det finns inte mycket yta att bygga på ifall man inte vill offra naturområden. En lösning är att bygga på höjden, det vill säga öka antalet våningar. Det är vad denna uppsats handlar om och hur bostads- och hyresrättsföreningar kan dra nytta av detta genom att öka sin Ekonomiska vinning, samtidigt som de gör samhället en tjänst och är med och mättar behovet.Det denna uppsats kommer att behandla är hur Ekonomin i olika föreningar ändras i samband med takpåbyggnad med en eller flera våningar och hur detta skiljer sig utifrån olika tekniska lösningar. Syftet är att utifrån detta skapa en uppsats som kan gagna framtida fastigheter som överväger att göra en sådan ombyggnation. De metoder vi kommer använda är granskning av dokumentation och handlingar från olika föreningar som har genomgått en takpåbyggnad av en eller flera våningar.
Medstyrande grupper i busstrafiken: ett införandes
förutsättningar, principförslag och konsekvenser för Luleå
lokaltrafik AB
För att undersöka om medstyrande grupper går att införa i busstrafiken, hur en sådan organisation i så fall skulle kunna se ut och vilka konsekvenser det skulle få på bland annat Ekonomi, engagemang, arbetstrivsel och sjukfrånvaro analyserades organisationen och arbetsförhållandena på Luleå lokaltrafik AB (LLT) hösten 2002. Informationen samlades främst in med ostrukturerade intervjuer med personal från alla avdelningar. Resultaten visade att förarna antingen har oregelbundna arbetstider eller långa arbetsdagar och att det finns en kraftig segregation mellan de kollektivanställda och tjänstemännen. Det framkom också att företaget präglas av ett strängt Taylorismiskt synsätt. Utredningen uppdagade också problem med det nya linjenätet som ska införas inom kort.
"Att båda är hemma så mycket som möjligt" - en kvalitativ studie om fördelningen av föräldraledigheten
SammanfattningSyftet med denna studie har varit att belysa hur föräldrar i familjer med minst en studerande förälder väljer att fördela föräldraledigheten och vilka skäl som ligger bakom denna fördelning. Genom att belysa fördelningen av föräldraledigheten hos denna grupp finns möjligheten att finna vilken roll olika omständigheter, som studievillkor och Ekonomi, spelar i hur föräldrar väljer att fördela föräldraledigheten.Det empiriska materialet har insamlats genom kvalitativa intervjuer med 4 föräldrapar. Urvalskriterierna var: (1) föräldrarna bor tillsammans, (2) har minst ett gemensamt barn iåldern 1-3 år, samt (3) minst en av föräldrarna hade studier som huvudsaklig sysselsättning innan föräldraledigheten.Resultaten visade att reella villkor, Ekonomi, arbetsvillkor och studievillkor och ideologi, jämställdhetsideal, habitus, ideal om föräldraledigheten, föräldraskapet och amning,var de huvudsakliga faktorer som påverkar hur föräldrarna valde att fördela föräldraledigheten. Det centrala är förhandlingen som sker både inom individen och mellan individerna i förhållandet. Genom individens habitus skapas de föreställningar om jämställdhet och föräldraskap vilket influerar hur individen ser på amningen och tillsammans påverkar dessa hur idealet för föräldraledigheten formuleras.
Varför har Malaysia trots ett lägre humankapital upplevt högre ekonomisk tillväxt än Filippinerna -En utvidgad teknologispridningsmodell
Hur kan det komma sig att två länder som i en vald tidpunkt ligger på ungefär samma inkomstnivå per capita och har liknande förutsättningar då det gäller Ekonomisk tillväxt, utvecklas på olika sätt? Vilka kan anledningarna vara att det ena landets Ekonomi växer med en relativt höga hastighet medan det andra har en dålig tillväxt, periodvis ingen alls? Syftet med denna uppsats är att genom att välja två länder som passar in på ovanstående beskrivning, göra jämförelser och ta fram lyfta fram aspekter som skulle kunna ligga till grund för skillnaderna de två ländernas Ekonomiska tillväxt emellan. De två länder som valts för detta syfte är Malaysia och Filippinerna. Dessa två länder var kring 1960-talet jämbördiga i fråga om Ekonomiskt välstånd men har utvecklats på olika håll fram tills idag. Malaysias Ekonomi har växt med en genomsnittligt hög tillväxttakt över åren, medan Filippinernas inkomstnivå per capita inte är mycket högre idag än den var år 1960.
Ombildning av hyresfastigheter till bostadsrättsföreningar : - en kommunikationsstudie
Uppsatsen berör kommunikationen mellan de inblandade parterna vid en ombildning från hyresfastighet till bostadsrättsförening. Uppsatsen är skriven utifrån hyresgästernas perspektiv i hur de skall gå tillväga med sättet att kommunicera mot en god och vinstdrivande ombildning. Undersökningen bygger på en kvalitativ metod där vi har gjort djupintervjuer med bank, tidigare hyresgäster som har varit delaktiga i en ombildning samt fastighetskonsulter. Uppsatsen har som problemformulering: Hur skall kommunikationsprocessen genomföras under ombildningens gång för att generera så goda förutsättningar som möjligt mot en god utgång med långsiktig och god Ekonomi åt bostadsrättsföreningen och dess medlemmar?.
Kommunikation av och runt interna ekonomiska rapporter - en studie i sju tillverkande Blekingeföretag
Abstract:
Title: Communication of and around internal performance reports - A study in
seven manufacturing companies based in Blekinge.
Authors: Marcus Harrysson and Mikael Johansson.
Supervisors: Lars Svensson and Carina Svensson, Blekinge Institute of Technology
Department: Department of Business Administration.
Course: Bachelor thesis in Business Administration, 10 credits
Purpose: Our purpose with the bachelor thesis was to investigate if there is a
connection between communication of and around internal performance reports and
profitability in companies.
Method: Our investigation has been made at seven companies in the county of
Blekinge by making personal interviews with people in both production and
business departments at each of the companies.
Result: We have come to the conclusion that there is a connection between
communication of and around internal performance reports and profitability.
Sammanfattning
Titel: Kommunikation av och runt interna Ekonomiska rapporter ? En studie i sju
tillverkande Blekingeföretag.
Författare: Marcus Harrysson och Mikael Johansson.
Handledare: Lars Svensson och Carina Svensson, Blekinge Tekniska Högskola.
Institution: Institutionen för Ekonomi och Management
Kurs: Kandidatarbete i företagsEkonomi, 10 poäng
Syfte: Syftet med kandidatuppsatsen är att undersöka om det finns ett samband
mellan kommunikation av och runt interna Ekonomiska rapporter och lönsamhet.
Metod: Vår undersökning har gjorts i sju stycken Blekingeföretag genom
personliga intervjuer med representanter för både Ekonomi- och
produktionsavdelningen på varje företag.
Slutsats: Av vår undersökning drar vi slutsatsen att det finns ett samband
mellan kommunikation av och runt interna Ekonomiska rapporter och lönsamhet i
företag..
Arvet av den svenska skogen : Vad förklarar graden av generationsskiftesplanering?
Bakgrund och problem: Av de svenska privata skogsägarna är mer än en tredjedel äldre än 65 år, därmed står den svenska skogen inför ett generationsskifte. Undersökningar indikerar på att endast en låg andel av skogsägare planerar inför det. Med hänsyn till skogens betydelse för svensk Ekonomi är det viktigt att framtida generationsskiften sker på ett ansvarsfullt sätt. Om ingen planering sker riskerar många skogsfastigheter att resultera i samägande via den legala arvsordningen, vilket kan missgynna den svenska skogen i ett nationellt perspektiv. Därför är planerade generationsskiften och ett ansvarsfullt ägande av den svenska skogen viktigt för att säkerställa arbetstillfällen och industrins behov av kvalitativ råvara.Syfte: Syftet med studien är att förklara graden av generationsskiftesplanering inom svenska skogsfastigheter.Metod: Studien baseras på en kvantitativ undersökningsmetod för att finna en förklararing till graden av generationsskiftesplanering inom svenska skogsfastigheter.