Sök:

Sökresultat:

46 Uppsatser om Dosering - Sida 2 av 4

Fluorokinoloner : strategier för att minska resistensutvecklingen

Fluorokinoloner är viktiga för behandling av bakteriella infektioner inom både humanmedicinen och veterinärmedicinen. De används speciellt vid komplicerade och akuta infektioner då de har ett brett spektrum, baktericid effekt och en stor distributionsvolym. Den ökande resistensen som utvecklas mot fluorokinoloner är ett hot mot både enskilda individer och samhället som helhet. I denna litteraturstudie undersöks fluorokinoloner och olika strategier att hindra resistensuppkomsten mot dem. Resistensen mot fluorokinoloner sker främst genom två mekanismer, men ytterligare en mekanism har nyligen upptäckts. De två främsta mekanismerna är förändring av målenzymen och minskad mängd fluorokinoloner i bakterien.

Trypanosomiasis betydelse för boskapshållning och vilda djur i Afrika

Trypanosomiasis hos djur, Nagana, är ett problem för djurhälsa och ekonomi i stora delar av Afrika. Sjukdomen orsakas av parasiten trypanosoma som sprids mellan vilda och tama djur och människor via tsetseflugor. Den orsakar nedsatt produktion och ökad dödlighet. Många olika åtgärder vidtas för att motverka problemet, både storskaligt och lokal nivå. Dessa kan bestå i både kontroll av tsetseflugorna och bekämpning av parasiten direkt.

Effekter av kakao på blodtrycket

Resultat från epidemiologiska studier har antytt att flavonolrik kakao sänker blodtrycket. Detta sker troligen genom att flavonoider i kakao leder till aktivering av eNOS som sedan katalyserar NO-syntesen i kärlendotel vilket leder till vasodilation och sänkt blodtryck. En nyare studie har funnit att kakao dessutom inhiberar enzymet ACE. Mycket tyder även på att NO-koncentrationen är kopplad till ACE-aktiviteten då dessa faktorer visat sig följa varandra inverst vid varierande doser. Det finns också ett samband mellan ACE-genotyp och serumnivåer av ACE.

Musikens effekt på postoperativ smärta

Efter ett kirurgiskt ingrepp uppkommer alltid smärta, som ett svar på vävnadsskada, som ökar risken för postoperativa komplikationer. Därav har det blivit patientens rätt att få postoperativ smärtlindring. På de flesta sjukhus används huvudsakligen analgetika som postoperativ smärtlindring. Det förekommer inadekvat postoperativ smärtlindring vilket kräver nya strategier och förbättringar inom postoperativ smärthantering. Musik har visat sig kunna minska oro, sänka hjärtfrekvens och blodtryck samt bidra till ett ökat välbefinnande.

Ett sjukhus digitala läkemedelshanteringssystem ? designförslag för att undvika felmedicinering

Varje år sköter Karolinska Universitetssjukhuset cirka 1,6 miljoner patientbesök och det är mycket viktig att patienten får rätt vård. Men tyvärr enligt Karolinska Universitetssjukhuset kvalitetsbokslut 2012, påvisas det att nästan var tredje ordination är felaktig, allt från preparat och styrka till Dosering. För hantering av läkemedel använder sig Karolinska Universitetssjukhuset av det digitala patientjournalsystemet Take Care i nuvarande läge. För att förhindra att det blir fler felaktiga ordinationer, har detta examensarbete undersökt de olika problemen utifrån slutanvändarna, alltså läkarna och sjuksköterskorna som har med läkemedelssystem som de använder idag att göra. För att ta reda på de olika problemen, gjordes ett antal olika undersökningar, bland annat fältstudier, intervjuer, en enkät och genomgång av avvikelserapporter.När undersökningarna hade genomförts, föreslogs olika designlösningar som fungerar som rekommendationer av vad systemet bör ha med hänsyn till användbarheten, och samtidigt ge Karolinska Universitets sjukhus en viss kompetens om vad som behövs begära från leverantören.

Apotekskunders upplevelser av att tabletterna smular vid delning och vad de gör med smulorna

Bakgrund: Många kunder tycker det är svårt att dela tabletter när de blir ordinerade att göra det och en orsak kan vara att tabletterna smulas sönder vid delning. Följsamheten kan påverkas negativt av att tabletterna smulas sönder. Cirka 10 % av kunderna i tidigare studier har fått kassera tabletter på grund av delningsproblem. Syftet med studien är att ta reda på i vilken utsträckning kunder upplever att tabletterna smulas sönder när de försöker dela dem samt vad kunden gör med smulorna.Metod: Intervjuer med apotekskunder, 18 år och äldre som har fått ett recept med Dosering på delade tabletter expedierat.Resultat: Totalt intervjuades 475 av 572 tillfrågade apotekskunder. Det visade det sig att 174 apotekskunder har upplevt att tabletterna smular vid delning och att 29 apotekskunder upplever smulning som ett problem.

Kartläggning av förskrivningar med delade tabletter för smärtstillande preparat

Läkemedel ingår i många människors vardag, framförallt hos äldre, och det blir allt mer den dominerande behandlingsformen. Ordinationer med delade tabletter förekommer och kan ses som ett läkemedelsrelaterat problem, LRP. De största problemen med delade tabletter är svårigheter i att dela dem samt att de blir ojämt delade och därmed inte ger avsedd dos av läkemedlet. Syftet med studien var att kartlägga i vilken utsträckning delade tabletter förekommer på ordinerade recept inom läkemedelsgruppen smärstillande, analgetika, samt undersöka om det skiljer sig något vid förskrivningen av delade tabletter med avseende på ålder, kön och ATC-kod. Smärtstillande preparat är en läkemedelsgrupp där Doseringen till stor del utgörs av det aktuella behovet. För kontinuerligt dagligt intag av smärtstillande kan efter en längre tid ge bieffekter i form av just smärta och tillvänjning.

Kartläggning av förskrivningar med delade tabletter för
smärtstillande preparat

Läkemedel ingår i många människors vardag, framförallt hos äldre, och det blir allt mer den dominerande behandlingsformen. Ordinationer med delade tabletter förekommer och kan ses som ett läkemedelsrelaterat problem, LRP. De största problemen med delade tabletter är svårigheter i att dela dem samt att de blir ojämt delade och därmed inte ger avsedd dos av läkemedlet. Syftet med studien var att kartlägga i vilken utsträckning delade tabletter förekommer på ordinerade recept inom läkemedelsgruppen smärstillande, analgetika, samt undersöka om det skiljer sig något vid förskrivningen av delade tabletter med avseende på ålder, kön och ATC-kod. Smärtstillande preparat är en läkemedelsgrupp där Doseringen till stor del utgörs av det aktuella behovet.

Use me and play me : Grafiskt gränssnitt med Mp3-spelare för insulindoserare

Abstract: Typ-1 diabetes eller så kallad insulinberoende diabetes, drabbar vissa barn och tonåringar. De tvingas leva hela sina liv med att injicera insulin i sin kropp, eftersom deras egen kropp har slutat tillverka insulin på egen hand. Insulinpennan är typ-1 diabetikers medicinska redskap som de måste ha tillhands vid varje måltid.Syftet med denna studie är att utveckla och ta fram ett exempel på hur ett grafiskt gränssnitt med Mp3-spelare bör se ut i en insulindoserare som riktar sig till tonåringar. För att utreda hur gränssnitt ska utformas har kvalitativa intervjufrågor ställts till produktutvecklare, diabetessjuksköterskor och tonåringar. Vidare har också analyser gjorts på befintliga insulinpennor och Mp3-spelare.Resultatet av studien är en prototyp av en insulindoserare som simuleras i Shockwave.

Följsamhet till perorala antidiabetika

Följsamheten vid långtidsmedicinering har beräknats vara runt 50 % och siffran faller ytterligare vid asymtomatiska sjukdomar. I Sverige uppskattas omkring 250 000 personer ha typ 2-diabetes, vilket omfattar omkring 90 % av alla diabetes patienter. Syftet med studien var att undersöka följsamheten till läkemedelsordinationerna för orala medel mot diabetes hos en grupp bestående av 50-59 åriga individer. I studien är följsamheten beräknad som den procentuella andelen av patienterna som köpt ut minst 80 % av ordinerad mängd av läkemedel. Med hjälp av expeditionsdatum, uppgifter om antalet uttagna tabletter och Dosering beräknades om mängden uttagna tabletter skulle räcka fram till nästa uttag.

Utvärdering av gastrointestinala effekter och koliksymtom vid ögonbehandling med atropin i låg dos hos häst

Uveit är en vanlig ögonsjukdom hos häst som kan orsaka kroniska förändringar i ögat samt synbortfall. Etiologier kan vara trauma, systemiska infektioner eller neoplasi. En speciell form av uveit är kronisk exacerbativ uveit (Equine recurrent uveitis, ERU) vilken karaktäriseras av återkommande skov med inflammation och anses vara en immunmedierad sjukdom. Behandlingen av uveit hos häst är i första hand medicinsk med atropin topikalt, kortikosteroider topikalt samt NSAID topikalt eller systemiskt samt även behandling av eventuell primärorsak. Atropin är en substans med mydriatiska och cykloplegiska effekter som bidrar till smärtlindring, minskad risk för synechier i ögat samt minskat läckage av proteiner och celler över inflammerade kärl i iris.

Upplevelser och hantering av medicinering med delade
tabletter

Att behandla sjukdomar med läkemedel är idag den vanligaste formen av behandling. För att kunna anpassa en individuell läkemedelsbehandling krävs ibland att ett läkemedel måste delas för att rätt dos ska bli möjlig eftersom flera läkemedel inte finns i rätt styrka. Det är särskilt vanligt inom barnsjukvården och äldrevården. Fördelarna med att dela en tablett är att det blir lättare att svälja den, vilket är till nytta för äldre personer som ofta har sväljsvårigheter. De nackdelar som kan uppkomma är att det är svårt att få de olika halvorna lika stora och att tabletterna ibland smular sönder sig i småbitar.

Doseringsutrustningen SafeBond Electronic

This thesis for the Master of Science degree was performed at Oppunda Electronics AB. The assignment was to further develop an existing prototype of a dispensing equipment. The dispensing equipment doses a kind of glue, bonding which dentist use to mend teeth. The dispensing equipment is adjusted to dose 12 micro litres of bonding. With the dispensing equipment SafeBond Electronic the user can reduce the bonding consumption with approximately 50 percent.

Palliativ sedering - En metasyntes

Bakgrund: Vård i livets slutskede är en essentiell del av sjuksköterskans profession. Den primära uppgiften är inte att bota. Den är att lindra samt göra patientens sista tid i livet så bekväm som möjligt. Palliativ sedering är en delvis ifrågasatt behandlingsmetod, men som ändå är vedertagen inom svensk och internationell sjukvård. Syfte: Denna uppsats syftar till att undersöka sjuksköterskans erfarenheter i samband med palliativ sedering vid vård i livets slutskede.

Evidens för stötvågsbehandling vid plantarfasciit/hälsporre och akillestendinos.: En litteraturstudie

Stötvågsbehandling har använts vid muskuloskelettala besvär sedan ca 15 år tillbaka. Behandlingen benämns ofta som ESWT (extracorpeal shock wave therapy), och består av mekaniska akustiska tryckvågor som penetrerar vävnad. Dess smärtmekanismer och läkningsmekanismer är fortfarande oklara. Plantarfasciit/hälsporre och akillestendinos är diagnoser som kan behandlas med stötvågsbehandling. Att kartlägga evidensen för stötvågsbehandling vid plantarfasciit/hälsporre och akillestendinos.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->