Sökresultat:
142 Uppsatser om Dagvatten - Sida 6 av 10
Utformning av dagvattendammar genom tri-valent design
Ian Thompson använder i boken Ecology, Community and Delight ett begrepp benämnt tri-valent design, vilket kan jämställas vid ett optimum för en landskapsarkitekts arbete att gestalta tilltalande platser. Thompson förklarar att begreppets kärna uppnås då en plats uppvisar en harmonisk kombination av sociala, ekologiska och estetiska värden samtidigt. Inom den ekologiska delen av tri-valent design belyser han vikten av ekologisk hållbarhet och alternativa metoder för Dagvattenhantering nämns som en viktig del i arbetet. En typ av Dagvattenanläggning är Dagvattendammen, vilken är ett mer miljövänligt komplement till de idag överbelastade reningsverken. Med hjälp av Dagvattendammar kan förorenat vatten, från städernas gator och tak, magasineras samt renas på naturlig väg innan det slutligen når hav och sjö.
Rain gardens i staden : att välja rätt växter för tillfälligt torra och våta miljöer i Göteborg
Det du håller i din hand är ett examensarbete som handlar om vegetation passande för rain gardens. Arbetet vänder sig till dig som har ett intresse för Dagvattenhantering. Söks en djupare kunskaper i ämnet välkomnas du använda dig av referensförteckningen i slutet av arbetet.
?Jordens klimat håller på att förändras. För Sveriges del innebär det stigande medeltemperaturer, förändrade nederbördsmängder, förhöjda vattennivåer och mer frekventa extrema vädersituationer.
Långsiktigt hållbar dagvattenhantering : vägledning vid val av dagvattenlösningar i stadsmiljö
Det förekommer en ökad problematik i vårt samhälle när det gäller Dagvattenhantering. Problemet beror till stor del på förtätningen av städer och trafikökningen. De hårdgjorda markytorna har ökat markant det senaste halvseklet (Stahre, P., 2004) och i den förändring av klimatet som successivt sker förändras vattenflöden avsevärt (SMHI, 2009). Avloppssystemen är ofta underdimensionerade för de häftiga regn som blir allt vanligare och risken för översvämningar har ökat kraftigt (Boverket, 2010b).
Vatten är ett viktigt element i vår omgivning som väcker intresse, estetiskt behag och framkallar känsloreaktioner (Ulrich, R.S., 1983), både positiva och negativa. Dagvattnet kan ses som en tillgång och resurs för att göra städer mer attraktiva.
Exploatering i Roslagens hjärta ? en studie av dagvattenplaneringen vid det framtidaRosenkälla handelsområde.
Kväve och fosfor är viktiga näringsämnen för växter, men i för höga halter kan dessa leda till problem som exempelvis övergödning. I Åkerströmmens avrinningsområde är detta ett så stort problem att de miljökrav som Naturvårdsverket har satt upp gällande näringsämnen inte uppfylls. En anledning till de höga halterna av kväve och fosfor i Åkerströmmen är det stora antalet hästar i området, detta genom att deras avföring innehåller stora mängder av dessa näringsämnen.En övergripande inventering av hästarna i Åkerströmmen och provtagning på ytvatten intill hästgårdar har gjorts i syfte att se hur stor påverkan hästarna i området har på kväve och fosforhalterna. Inventeringen resulterade i att cirka 1200 hästar påträffades i området, vilka genererar omkring 10 917 kg fosfor/år och 60 650 kg kväve/år. Prover-na visade att en del av detta avrinner med ytvattnet, då alla värden på fosforhalterna var ?extremt höga? och kvävehalterna visade på ?höga? halter.De högsta värdena erhölls vid Angarns ridskola där åtgärd bör sättas in.
Myllrande våtmarker och vektorburen smitta : Våtmarker och dagvattenhantering i planeringen
En åtgärd som allt mer förespråkas runt om i världen för att uppnå en hållbar utveckling är att planera för öppen Dagvattenhantering genom att bland annat återställa våtmarker och uppföra dammar och diken. Att dessa åtgärder även innebär fler potentiella habitat och större populationer av myggor, som kan vara vektorer för smittor, är dock ett problem som sällan diskuteras i planprocessen.Planprocessen förutsätts vara en rationell process som tar hänsyn till alla ståndpunkter och leder till den bästa lösningen. I detta arbete framkommer dock indikationer på att planprocessen kring öppen Dagvattenhantering snarare går att betrakta som ett utslag av makt där handlingsutrymmet över problemformuleringen varit avgörande. Planprocessen förefaller att genom subtila maktordningar stärka vissa aktörers inflytande på andras bekostnad. Detta har medfört att ett biologiskt och tekniskt synsätt tycks dominera föreställningen om vad öppen Dagvattenhantering innebär, vilket lett till att de medicinska synpunkterna inte kommit till uttryck utan exkluderats från planprocessen..
Dagvatten i Märsta : förslag till anläggning för ekologisk hantering samt metodöversikt
Stormwater in urban areas has been treated as a problem for a long
time. The large proportion of impermeable surfaces inhibits the water
from infiltrating in the ground to the same extent that it does in nature.
This causes intensive surface flow during rain, which in turn causes
inconveniences such as decreased accessability, floods and increased risk
of desease spreading. Drainage through pipes is the traditional and usually
functional metod for storm water disposal. That is as long as water flows
are moderate. But precipitation varies naturally in amount and intensity
and additional impermeable surfaces make some pipes insufficient for
heavy or lasting precipitation.
Insamling, rening och användning av vatten i den hållbara hemträdgården.
Utan vatten inget liv. Människor är beroende av rent vatten för sin överlevnad. I många länder orsakar idag bristen på rent vatten sjukdomar och för tidig död. Världens problem med sötvatten i form av brist och svåra föroreningar orsakade av människan kan te sig kolossala. Befolkningsökning och ändrade levnadssätt påverkar.
Känslighets- och osäkerhetsanalys av parametrar och indata i dagvatten- och recipientmodellen StormTac
Three methods of sensitivity and unceartainty analysis have been applied to the operative stormwater- and recipient model StormTac. The study area is the watershed of lake Flaten in the municipality Salem. StormTac?s submodels for stormwater, pollutant transport and the recipient are cosidired. In the sensitivity assessment, the model parametres and inputs were varied one at a time by a constant percentage according to the ?one at a time? (OAAT) method and the response of the outputs were calculated.
Utvärdering av infiltrationskapaciteten hos substrat för regnbäddar
Regnbäddar, eller Rain Gardens, är växtbäddar som både fördröjer och renar Dagvatten och är ett sätt att efterlikna naturens eget sätt att rena vatten. Regnbäddar kan finnas i gatumiljö och samsas med fordon och trottoarer. Det kan även vara en vacker detalj i en villaträdgård.
Klimatförändringarna ger oss kraftigare nederbörd under kortare perioder och kommer framöver att ge oss blötare vintrar och torrare somrar. Det traditionella Dagvattensystemet som snabbt leder bort vatten från staden är omodernt och ineffektivt. Regnbädden tar hand om
vattnet på plats och tillsammans med gröna tak, svackdiken och genomsläppliga markbeläggningar skapas ett uthålligt Dagvattensystem.
Vattenparken i Enköping : en brukarstudie
Enköpings vattenpark anlades i slutet av 1990-talet som en del i arbetet med att förhindra en hotande övergödning av Östersjön och Mälaren. Dess huvuduppgift är att rena ungefär hälften av Enköpings Dagvatten innan det når ut till Mälaren. Förutom denna aspekt har syftet även varit att skapa en attraktiv plats för Enköpings invånare att vistas i och omkring. Min kontakt med parken, från att ha växt upp i närheten, cyklat förbi den under flera års tid, till att faktiskt arbeta i den, fick mig att fundera kring dess övriga men inte fullt så uttalade funktioner. Detta ledde fram till de två frågeställningarna; - Vilken relation har besökaren till Vattenparken och vad betyder den därigenom för dem? För att söka svar på dessa frågeställningar ägde inledningsvis samtal rum med kommunens chef för Vatten & Avlopp, som varit delaktig under hela arbetet med Vattenparken.
Intelligent vattendesign : utformning av Gjutarplan i Kallhälls centrum
The thesis aims to be an informative study for landscape architects and hopes to contributeto an understanding of ways water can be used and managed at sites lacking open, greensurfaces.The title "intelligent water design" should evoke the reader?s thoughts concerning intelligentaspects of water. Text, images and the design proposition give hints about these aspects.In the first part of this thesis, various examples of water design are presented. The chosenexamples are all applicable in urban environments with a high percentage of impervioussurfaces.The second part examines Gjutarplan, an urban square in the centre of Kallhäll, in Järfälla,north of Stockholm. Gjutarplan is first framed in a geographical and historical context.
Hållbar vattenplanering : en studie av Kristianstad kommun
Idag ställs det allt större krav för utformandet av våra städer föratt anpassa oss för framtiden. Ett stort mål för utvecklingen avvåra städer är att gå i riktning mot ett mer hållbart samhälle.Något som har hanterats ganska lite i stadsplaneringen ärvattenfrågorna i städerna. Vattnet har behandlats som ensjälvklarhet i Sverige och när man har velat göra sig av med detså har man behandlat det som en obegränsad resurs. Med EU:snya ramdirektiv riktas blickar mot vattenfrågorna i vilka man skaarbeta för en långsiktig hållbar hantering.Intentionen med detta examensarbete har varit att skapa enövergripande förståelse inom ämnet hållbarvattenplanering.Litteraturstudien inom ämnet vattenplanering har ämnatsligga till grund för fördjupningsdel där det har utförts engestaltning av en Dagvattendamm/översvämningsyta iKristianstad kommun. Förstudien har gjorts i litteratur omvattenplanering och hållbarhet, vidare har en litteraturstudiegjorts av Dagvattensystem.
Algtillväxten i öppna dagvattensystem
Förr hade man inte problem med Dagvattenhantering, eftersom den största delen av marken var
infiltreringsbar, men när städerna började exploatera på 1900-talet, ökade hårda ytor som är en av de
viktigaste bidragande orsakerna till Dagvattenflödeökning. Sverige började tänka på framtiden och man
försökte hitta de bästa lösningarna för att kunna göra städerna hållbara. Dagvattenhantering var en av
de viktigaste beståndsdelarna i en hållbar utveckling och av den anledningen, började man tänka på
möjligheten att hantera Dagvatten lokalt.
Malmö var en av de kommuner som började använda de ekologiska Dagvattenlösningarna. Att använda
öppna Dagvattensystem var ett av de första valen i Malmö kommun för att minska
översvämningsrisken, och förbättra stadens bild genom att öka det estetiska värdet.
Nydalasjön: kartläggning av tillrinningsområde och
närsaltsflöden
På uppdrag av Umeå kommun genomför WSP Samhällsbyggnad i Umeå en inventering av vattendragen och näringstillförseln till Nydalasjön i Umeå. Projektets huvudsyfte är att få fram aktuell referensdata inför framtida riskbedömningar och beslut om tilltänkta projekt kring Nydalasjön och Umeåregionen i stort. Detta examensarbete är en del av uppdraget och utgör ett led i projektets redovisning. Syftet med examensarbetet var att utreda den aktuella närsaltsbelastningen till Nydalasjön samt att skapa underlagsdata för ett framtida miljöarbete kring sjön. Målet var att kartlägga Nydalasjöns tillrinningsområde samt massflödena av närsalter till sjön eftersom dessa parametrar styr algtillväxten i sjön.
Utformning av synlig regnvattenhantering i privata trädgårdar och bostadsgårdar
Världen står inför ett klimat i förändring. Redan idag märker vi av dessa förändringar och då främst i form av temperatur- och nederbördsförändringar. Den nederbörd som faller över en, av människan, bebyggd miljö osynliggörs snabbt och leds effektivt bort i underjordiga ledningar för att slutligen hamna i våra sjöar och vattendrag eller i ett reningsverk. Förutom att dessa traditionella kommunala ledningssystem inte är ekologiskt hållbara så är de dessutom underdimensionerade och uttjänta och klarar inte av de flödesvariationer som uppstår vid extrema skyfall, vilket resulterar i översvämningar och bräddning av avloppsvatten i sjöar och vattendrag. Det har byggts och byggs fortfarande ett samhälle som är ytterst väderberoende och sårbart.