Sökresultat:
1072 Uppsatser om Cykelvänlig arbetsplats - Sida 52 av 72
Att diskrimineras som sjuksköterska : En litteraturstudie
Bakgrund: Vi lever i en globaliserad vÀrld och Sverige Àr en nation med en stor demografisk mÄngfald. Detta gÀller Àven hÀlso- och sjukvÄrden. Tidigare vetenskapliga studier och rapporter frÄn fackföreningar visar att diskriminering mot sjuksköterskor av etnisk minoritet Àr vanligt i hÀlso- och sjukvÄrden. Rapporter frÄn fackföreningar i Finland och Storbritannien visar att uppemot 40 till 50 procent av sjuksköterskorna upplevt diskriminering pÄ ett eller annat sÀtt. Diskrimineringen uttrycks pÄ olika sÀtt och yttras frÄn patienter, deras anhöriga samt personal.
Publicister och pöbelsofister i liberalismens slyngelÄr : En inledande kartlÀggning av uppsala- och stockholmspublicisternas sociala fÀlt under 1800-talets första decennier
Johanna Grut: Olefine Moe (1850?1933). Sveriges första Carmen. ? en studie av en operasÄngerskas yrkesliv.
?Oj, nu mÄste jag verkligen jobba liksom!? : En intervjustudie om en arbetstidsförkortnings pÄverkan pÄ relationerna pÄ arbetsplatsen.
Studien syftar till att undersöka om och hur sex timmars arbetsdag pÄverkar relationerna pÄ arbetsplatsen. Studiens frÄgestÀllningar Àr: Vilka delar pÄ arbetsplatsen upplever intervjupersonerna har förÀndrats efter arbetstidsförkortningen? I vilken utstrÀckning anser intervjupersonerna att dessa eventuella förÀndringar har pÄverkat förutsÀttningarna för relationerna till kollegorna? För att undersöka detta gjordes sju intervjuer med individer som arbetar pÄ samma arbetsplats, dÀr de genomfört en arbetstidsförkortning, frÄn Ätta till sex timmars arbetsdag. Det har tidigare gjorts studier om arbetstidsförkortning likasÄ om sociala relationer pÄ arbetsplatser. Det saknas dÀremot forskning som kombinerar och undersöker dessa fenomen tillsammans, vilket blev en motivering till denna studie. Den tidigare forskningen har bland annat kommit fram till att den sociala samvaron pÄ arbetsplatsen har minskat efter arbetstidsförkortningen.
?Snart har jag inte tid att göra det jag vill ? undervisa!?
Under de senare Ären har rapporter visat pÄ att de psykosociala arbetsmiljöproblemen Àr framtrÀdande inom skolan och lÀrare Àr en av de yrkesgrupper dÀr de flesta lÄngtidssjukskrivningarna beror pÄ stress. Vidare tillhör lÀrare den yrkeskategorin som har högst arbetskrav, minst egenkontroll och sÀmst socialt stöd, vilka alla Àr faktorer som har betydelse för den arbetsrelaterade stressen. Enligt Skolverket Àr var femte lÀrare Àr idag i riskzonen för allvarlig ohÀlsa. Under 1990-talet var den svenska skolan föremÄl för omfattande förÀndringar, den sÄ kallade decentraliseringen, vilket medförde nya styrformer, nytt betygssystem, minskade resurser, fÀrre pedagoger, större klasser/barngrupper, nya arbetstider, individuell lönesÀttning och nya arbetsformer. LÀrare upplever att förÀndringarna har medfört att arbetet har blivit mer intensivt.
Rollek i förskolan : Barns lekar och materialanvÀndning
Denna uppsats behandlar Àmnet internkommunikation. Vi har valt att genomföra en undersökning om Polismyndigheten VÀrmlands internkommunikation dÄ de innehar ett stort ansvar att bevara trygghet och sÀkerhet i samhÀllet. Polismyndigheten har Àven stora krav pÄ sig idag gÀllande dialog och grad av kommunikation inom organisationen för att effektivisera det polisiÀra arbetet. Syftet med denna uppsats Àr att erhÄlla en insikt om den interna kommunikationens funktion och hur den gestaltas utifrÄn chefernas och de anstÀlldas perspektiv. I denna uppsats anvÀnder vi oss utav relevanta teorier inom organisationskommunikation, internkommunikation, organisationsidentitet, organisationskultur och kommunikationsmodeller.
Distriktssköterskors upplevelse av sitt arbete och sin arbetsmiljö inom hemsjukvÄrden : en intervjustudie
Syfte: Att beskriva hur distriktssköterskor inom hemsjukvĂ„rden uppleÂver sitt arbete och sin arbetsmiljö ur ett fysiskt, psykiskt och socialt perspektiv. Metod: Studien hade en beskrivande design med kvalitativ ansats. Ă
tta distriktssköterskor verksamma inom hemÂsjukvĂ„rd i tĂ€tort eller pĂ„ landsbygd i Mellansverige deltog i studien. Data samlades in via semi-strukturerade intervjuer och analyserades genom kvalitativ innehĂ„llsanalys. Resultat: Temat ?Att arbeta för patientens bĂ€sta, en utmaning för distriktssköterskan i hemsjukÂvĂ„rd? bildades ur fyra kategorier.
MÄlstyrning i offentlig verksamhet - En studie av de anstÀlldas upplevelser och deras delaktighet i mÄlstyrning pÄ Skatteverkets Blekingekontor / Result control in the public sector ? A case study of the experiences of the employees regarding their partic
Sammanfattning
Titel: MÄlstyrning i offentlig verksamhet ? En studie av de anstÀlldas
upplevelser och deras delaktighet i mÄlstyrning pÄ Skatteverkets Blekingekontor.
Författare: Annika Abrahamsson, Angelica Bernström och Jonna Gustafsson
Handledare: Eva LövstÄl
Institution: Blekinge Tekniska Högskola
Kurs: Kandidatarbete i företagsekonomi 15 hp
Syfte: Syftet med studien Àr att beskriva och försöka identifiera vad det fÄr
för konsekvenser pÄ lokal nivÄ att en mÄlstyrd offentlig verksamhet samtidigt
Àr en hierarkiskt uppbyggd organisation dÀr besluten fattas pÄ en högre nivÄ.
Det vi frÀmst behandlar i vÄr studie Àr hur mÄlen och mÄlstyrningen upplevs av
de anstÀllda och vad det Àr som pÄverkar att de ska kÀnna sig delaktiga.
Metod: Studien genomfördes pÄ Skatteverkets Blekingekontor med hjÀlp av tre
kvalitativa intervjuer med en chef och tvÄ informatörer. Vi genomförde Àven en
kvantitativ enkÀtundersökning bland de anstÀllda. Detta för att fÄ ett bra
underlag till att besvara vÄr frÄgestÀllning.
Slutsatser: VÄr studie visar att konsekvensen av att Skatteverket Àr en
mÄlstyrd verksamhet dÀr mÄlen sÀtts högt i hierarkin blir att de anstÀllda pÄ
lokala kontor upplever en begrÀnsad delaktighet nÀr mÄlen sÀtts.
"Man vill ju jobba med barnen!" : en kvalitativ studie om lÀrares upplevelser av hÀlsa pÄ arbetsplatsen
Bilden av lÀrares arbetssituation som presenteras i media Àr vanligtvis negativt vinklad. Exempelvis visar en undersökning att endast en tredjedel av lÀrarna upplever sin psykosociala arbetsmiljö som god. UngefÀr hÀlften av de upplevda problemen med arbetsmiljön kan hÀrledas till den administrativ arbetsbelastning. Trots detta upplever majoriteten av lÀrarna i grundskolan sitt arbete som meningsfullt och kÀnner stöd frÄn sina kollegor. Det finns sÄledes tvÄ parallella och delvis motstridiga bilder av hur lÀrare upplever sin arbetssituation.Syftet med denna studie var att utifrÄn ett salutogent perspektiv undersöka vilka frisk- och riskfaktorer lÀrarna pÄ en F-6 skola anser att de har pÄ sin arbetsplats samt hur dessa faktorer kan pÄverka lÀrarnas upplevelse av hÀlsa i sitt arbete.
Upplevelser av att arbeta i nÄgons hem: en intervjustudie med personliga assistenter
Yrket personlig assistent Àr ett relativ nytt yrke som uppkom för att stÀrka inflytandet för personer med funktionsnedsÀttning. Att arbeta som personlig assistent innebÀr att arbeta i nÄgon annans hem och att trÀda över tröskeln till nÄgon som Àr i behov av hjÀlp. Detta innebÀr att man fÄr bortse frÄn sina egna Äsikter och uppfattningar om hur saker och ting skall vara. En assistent skall finnas till för brukaren, vara nÄgon annans armar och ben, sÄ att denne klarar av sin vardag. Syftet med denna studie Àr att belysa personliga assistenters erfarenheter av att arbeta hos brukare som tillhör nÄgon av grupperna i personkretsen inom Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Upplevelser av att arbeta i nÄgons hem: en intervjustudie med personliga assistenter
Yrket personlig assistent Àr ett relativ nytt yrke som uppkom för att
stÀrka inflytandet för personer med funktionsnedsÀttning. Att arbeta som
personlig assistent innebÀr att arbeta i nÄgon annans hem och att trÀda
över tröskeln till nÄgon som Àr i behov av hjÀlp. Detta innebÀr att man fÄr
bortse frÄn sina egna Äsikter och uppfattningar om hur saker och ting skall
vara. En assistent skall finnas till för brukaren, vara nÄgon annans armar
och ben, sÄ att denne klarar av sin vardag. Syftet med denna studie Àr att
belysa personliga assistenters erfarenheter av att arbeta hos brukare som
tillhör nÄgon av grupperna i personkretsen inom Lagen om stöd och service
till vissa funktionshindrade.
Sjuksköterskors instÀllning till eutanasi samt stöd och omvÄrdnad av patienter med önskan om eutanasi : en litteraturöversikt
SAMMANFATTNINGBakgrundEutanasi debatteras i mÄnga lÀnder och Äsikterna Àr mÄnga. Att agera etiskt och moraliskt utifrÄn lagar och regler kan vara en utmaning för sjuksköterskor som vÄrdar patienter med en önskan om eutanasi. Detta kan leda till att patientens rÀtt till autonomi och sjÀlvbestÀmmande blir lidande.SyfteSyftet med studien var att belysa sjuksköterskors instÀllning till eutanasi i livets slutskede, samt vilket stöd och vilka ÄtgÀrder sjuksköterskan kan ge patienter som uttrycker önskan om eutanasi i livets slutskede.MetodEn litteraturöversikt av vetenskapliga artiklar utfördes genom sökningar i databaserna PubMed och CINAHL. Sexton artiklar inkluderades. Artiklarna har granskats och analyserats och sammanfattas i en matris och löpande text.ResultatMajoriteten av sjuksköterskorna i studier utförda i lÀnder dÀr eutanasi Àr tillÄtet enligt lag stÀllde sig positiva till eutanasi.
Finns det belÀgg för socialt stöd i arbetsplatsen? : Studie om en myndighet i Mellansverige som har i uppgift att fatta individuella beslut.
OhÀlsa pÄ arbetsplatsen utgör en stor riskfaktor betrÀffande folkhÀlsa. Jag har valt att undersöka hur anstÀllda pÄ en myndighet beskriver dess innebörd av socialt stöd och hurvida det Àr en viktig faktor för arbetslivet att kunna uppleva nÄgon form av socialt stöd. Tidigare forskning har visat att bristande socialt stöd pÄ arbetsplatsen ger en ökad risk för stress, vilket kan resultera i att arbetsglÀdje och vÀlmÄende försÀmras. Med hjÀlp av socialt stöd frÄn arbetskollegor skapas det arbetsglÀdje och ett ökat vÀlmÄende. Syftet: med denna uppsats var att undersöka hurvida handlÀggare pÄ en myndighet upplever soicalt stöd i arbetet.
Hemorrhagisk rhinit hos flamlödare exponerade för vÀtefluorider
I detta projekt har en tvÀrsnittsstudie gjorts av flamlödare som pÄ sin arbetsplats utsÀttes för vÀtefluorid och dÀr mÄnga drabbats av nÀsblödningar. Detta trots att i lokalen uppmÀtta nivÄer av vÀtefluorid lÄg under nuvarande svenska takgrÀnsvÀrde 1,7 mg/m3.VÀtefluorid Àr en starkt irriterande gas som kan ge skador via hud och luftvÀgar. UngefÀr 2,5 % hudexponering av vÀtefluorid kan vara dödlig pÄ grund av hyperkalemi och/eller hypocalcemi som bÄda kan ge svÄr hjÀrtrytmrubbning. Inhalation av vÀtefluorid kan ge skadlig lungpÄverkan, i vÀrsta fall lungödem (1,2).Syftet med projektet var att försöka förstÄ varför symtomen med nÀsblod uppstod.Undersökt grupp var personal pÄ den aktuella arbetsplatsen. Samtliga 31 lödarbetare och 23 kontroller besvarade ett frÄgeformulÀr om olika luftvÀgssymtom.
FörÀndring av arbetssÀtt : -En studie av samverkan mellan konstruktörer och produktsamordnare och deras arbetsmiljöer pÄ Scania
SammanfattningSyftet med arbetet var att studera arbetssÀttet mellan konstruktörer och produktsamordnare, utvÀrdera dessa och dÀrefter ge förslag till hur samverkan kan förbÀttras mellan rollerna. Syftet var Àven att studera nÄgra av de arbetsmiljöer som produktsamordnare kommer i kontakt med och komma med förÀndringsförslag pÄ hur Scania ska kunna förbÀttra dessa.En litteraturstudie har genomförts med syftet att förstÄ ÀmnesomrÄdena och dÀrigenom fÄ en grund till att kunna föreslÄ förbÀttringar. Författaren har Àven studerat litteratur och genomgÄtt kurser för att fÄ bÀttre förstÄelse för hur Scania fungerar. ArbetssÀttet mellan produktsamordnare och konstruktörer har studerats genom en mindre observationsstudie och samtal med produktsamordnare. En referensintervju utfördes pÄ SAAB Aerostructures för att fÄ en insikt i hur en stor förÀndring kan gÄ till, vad som gick bra och vad som kan förbÀttras.Resultatet pÄvisar bÄde brister med de studerade arbetsmiljöerna samt hur en produktsamordnares arbetsdag kan se ut, med problemomrÄden dÀr förbÀttringar kan göras för att skapa ett bÀttre arbetsflöde.
Arbetstrivsel: ett meningsfullt arbete och en god arbetsgrupp. En kvalitativ studie
Denna uppsats fokuserar pÄ arbetstrivsel i mÀnniskobehandlande organisationer, mer specifikt ett autismboende i en större stad i SkÄne, med de speciella förhÄllanden som dessa innebÀr. RÄmaterialet i dessa organisationer utgörs av mÀnniskor ofta i behov av hjÀlp och stöd. Tidigare forskning visar pÄ att arbetstrivsel Àr ett fenomen som har stor betydelse för bÄde individ, grupp och samhÀlle. Det finns dÀrför en stor vinst i att försöka sÀtta sig in i de aspekter som bidrar till att stÀrka respektive hota arbetstrivsel i organisationer. DÀrmed blir syftet med uppsatsen att undersöka vilka faktorer som bidrar respektive hotar arbetstrivseln pÄ en psykisk pÄfrestande arbetsplats.En kvalitativ undersökning i form av halvstrukturerade intervjuer genomfördes inom en LSS - verksamhet.