Sök:

Sökresultat:

2665 Uppsatser om Chalmers tekniska högskola - Sida 53 av 178

Utveckling av en lÀttförvaltad mobilapplikation

Mobiltelefoner Àr idag en het teknologi och det blir fler och fler företag som vÀljer att presentera sig sjÀlva Àven mobilt för att pÄ sÄ sÀtt nÄ fler kunder. PÄ marknaden finns en mÀngd av olika typer av mobiler vilket kan orsaka svÄrigheter för ett företag att komma ut med sin mobilapplikation dÄ olika typer av mobiler stÀller olika tekniska och kunskapskrav pÄ företaget som utvecklar applikationen. En alternativ lösning kan vara en hybridmobilapplikation som gör det möjligt att ta fram applikationer för olika typer av mobilenheter baserad pÄ samma kod-bas.I denna rapport har jag tagit fram en prototyp av en hybridmobilapplikation för ett BI konsultbolag. Applikationen skapades i enlighet med Kanban metodologi och anvÀnde sig av ramverket Ionic. Den skapade mobilapplikationen presenterar ekonomisk data i form av tabeller och diagram och har Àven interaktiva delar.

MÄlöverensstÀmmelse i en komplex organisation: kan en balanserad styrningsform pÄverka mÄlöverensstÀmmelsen

I komplexa organisationer kan det vara svÄrt att uppnÄ mÄlöverensstÀmmelse, syftet med denna studie Àr dÀrför att belysa och förklara hur en operativ enhet med komplexa uppgifter hanterar problemen med mÄlöverensstÀmmelse och att identifiera hur införandet av en balanserad styrningsform kan pÄverka mÄlöverensstÀmmelsen. För att samla in det empiriska materialet utfördes personliga intervjuer med de tre personerna ur ledningsgruppen för Avdelningen för kvalitets- och miljöledning pÄ LuleÄ tekniska universitet. Dessutom utformades en enkÀt som de övriga medarbetarna fick svara pÄ. I studien framkommer det att om operativa enheter med komplexa uppgifter anvÀnder sig av kommunikation, delaktighet och utformar ett visst belöningssystem kan man nÄ lÄngt i skapandet av mÄlöverensstÀmmelse. Dessutom framkommer det i studien att införandet av en balanserad styrning har en positiv effekt pÄ kommunikation, delaktighet och utformningen av belöningssystem inom organisationen..

Tekniska datasÀkerhetslösningar för bilaterala filöverföringar inom svensk tillverkningsindustri

Arbetet bygger pÄ att de informationssystem som anvÀnds idag men som blir allt Àldre och dÀrigenom inte klarar de krav som stÀlls pÄ dem. Detta medför att informationssystemen mÄste migreras till modernare plattformar, dÄ företagen dels inte klarar sig utan dess nuvarande funktionalitet och dels mÄste vidareutveckla systemen.Detta arbete tar upp olika sÀtt som detta kan genomföras pÄ och vilka problem som kan komma att uppstÄ nÀr detta sker. För att kunna undersöka detta sÄ genomfördes ett antal migrationer. SprÄken som migrationen kommer att ske mellan Àr Visual Basic 6 och Visual Basic .net. Migrationerna kommer att ske med hjÀlp av ett migrationsverktyg, samt ett ramverk som i arbetet skrÀddarsys för just arbetets typ av migrationer.Det arbetet kommer fram till Àr att det sker problem vid anvÀndande av ett verktyg och Àven att det inte ger tillrÀckligt med respons pÄ vad som gÄtt snett under migrationerna..

FaststÀllande av SB/AD-status för SE-KOL och överföring till ett bÀttre uppföljningssystem

Tidigare utförda servicebulletiner och luftvÀrdighetsdirektiv pÄ flygplanet SE-KOL finns nedförda och redovisade i handskrivna dokument. För att pÄ ett enkelt och smidigt sÀtt kunna ta fram status avseende SB och AD har innehÄllet i handskrivna originalhandlingar överförts till ett digitalt system i vilket utförda ÄtgÀrder blivit överskÄdliga och sökbara. Rapporten beskriver det överföringsarbete som legat till grund för den digitala listan samt det granskningsarbete som gjorts mellan utförda ÄtgÀrder och originaldokument frÄn luftfartsmyndigheter och tillverkare, för att faststÀlla SB/AD-status för flygplan SE-KOL.UtifrÄn tidigare utrustningslistor, datalistor och tekniska dokument har en uppdaterad utrustningslista sammanstÀllts med ökad överskÄdlighet samt sökbarhet, ur vilken information om flygplanets fortlöpande utrustningsstatus kan tas fram. Utrustningslistan som skapats Àr det underlag som senare tÀnkt anvÀndas vid överföring av flygplanets utrustning till ett bÀttre uppföljningssystem..

Verifikation av process för laminering

LÀtta material med resurs- och energioptimerade processer med hög nyttjandegrad av rÄvarorna Àr i linje med dagens och morgondagens marknadsbehov. Göran Lundgren pÄ GeLund AB i Sundsvall har precist inringat just detta genom patentet för processen att tillverka flerskiktsskivor med en ny och unik metod. Detta examensarbete Àr ett steg i ledet i att kommersialisera patentet genom verifiering och utvÀrdering av processen. Arbetet som ligger till grund för examensarbetet inleddes redan hösten 2008 med utvecklingen av den testutrustning som fÀrdigstÀlldes i examensarbetets första skede. MÄlsÀttningen för arbetet har varit att beskriva processen teoretiskt och att utvÀrdera metoden genom praktiska tester.

Erfarenheter vid traumaomhÀndertagande pÄ akutmottagningen: en litteraturstudie

TraumaomhÀndertagande gjordes dÀr fokus var pÄ den medicinska och tekniska aspekten pÄ vÄrden, vilket innebar att patienters behov av omvÄrdnad inte alltid prioriterades. Syftet med denna litteraturstudie var att sammanstÀlla erfarenheter vid traumaomhÀndertagande pÄ akutmottagningen. En kunskapsöversikt gjordes och artiklar söktes i databaser och manuellt. I resultatet framkom tre omrÄden: att vara i ett kaos, att bli beroende och att fÄ stöd frÄn nÀrstÄende. Patienters minne kunde vara pÄverkat.

Coporate Social Responsibility - konkurrensfördel pÄ arbetsmarknaden?

Genom att studera vad arbetssökande prioriterar vid val av arbetsgivare vill vi undersöka om CSR kan ses som en konkurrensfördel pÄ arbetsmarknaden. Vi har arbetat med kvantitativ undersökningsmetod. WebbenkÀter har skickats ut till studenter pÄ Blekinge Tekniska Högskola som examineras inom ett Är. EnkÀterna har utformats efter de teorier som Àr relevanta för vÄr studie. EnkÀternas pÄstÄenden Àr CSR relaterade. Undersökningen och sammanstÀllningen av enkÀten gjordes i e- val. VÄr undersökning visar att CSR kan ses som en konkurrensfördel pÄ arbetsmarknaden.

IP-telefoni - framtiden för telekommunikation?

Utvecklingen och utbredningen av datanÀt blir allt större, och företag lÀgger mycket pengar pÄ att hÄlla sig vÀl framme i utvecklingen. Samtidigt Àr dagens telerÀkningar av en sÄdan dignitet att mycket pengar lÀggs ned pÄ detta omrÄde ocksÄ. Syftet med vÄr rapport Àr att undersöka om IP-telefoni, dÀr datanÀt baserade pÄ IP (Internet Protocol), Àven kan förmedla samtal pÄ ett för företagen tillfredsstÀllande sÀtt. PÄ detta sÀtt kan stora pengar sparas, dÄ det traditionella telenÀtet kan rationaliseras bort. Vi begrÀnsade oss till att undersöka tre företag som idag anvÀnder IP- telefoni.

SurfaLÀtt - .NET och COM baserad webblÀsare för personer med vissa funktionsnedsÀttningar

Personer med vissa kognitiva funktionsnedsÀttningar har ibland svÄrt att anvÀnda en vanlig webblÀsare. Detta gör internet mindre tillgÀngligt för denna grupp. Med hjÀlp av en anpassad webblÀsare med förenklat grÀnssnitt och funktionalitet finns förhoppning om att anvÀndarvÀnlighetsbarriÀrer för internetanvÀndning hos dessa personer skall minska och att anvÀndningen skall kunna vara mer sjÀlvstÀndig.Som teknisk mÄlplattform anvÀnds Microsoft Windows med Internet Explorer och utvecklingen genomfördes inom .NET med C#. Ett mÄl med den tekniska implementationen var att till sÄ stor del som möjligt utnyttja redan installerad programvara pÄ mÄlsystemen och dÀrmed minimera behovet av programuppdateringar, vilket skulle göra programmet mer framtidssÀkert, samt minimera mÀngden administration av programmet. Tester genomförda pÄ VÀstmanlands lÀns landstings Datatek pÄ Handikappcentrum i VÀsterÄs gav positivt resultat.  AnvÀndarna kunde fokusera pÄ de webbsidor de besökte och personalen kunde snabbt stÀlla in programmet för anvÀndaren..

Media, IT och IKT i undervisningen : FrÀmjande eller hÀmmande?

Uppsatsens syfte Àr att undersöka vad lÀrare och pedagoger anser om effekterna av media, IT och IKT i undervisningen. FrÀmjar eller hÀmmar det elevernas kunskapsinhÀmtande och vilken pÄverkan har den tekniska tillgÄngen pÄ elevernas skriftsprÄk, det vill sÀga hur mycket pÄverkas eleverna av det sprÄk som förekommer i andra informella kontexter sÄ som textmeddelande (sms) via telefonen, bruket av chattsprÄk samt de bloggsidor som de regelbundet besöker. Den variant av tillvÀgagÄngssÀtt jag har valt att grunda undersökningen pÄ Àr av kvantitativ form. PÄverkas elevernas skriftsprÄk nÄgot av den IT som förekommer i undervisningen idag och Ät vilket hÄll i sÄ fall? Som en parallell sÄ pekar tidigare undersökningar pÄ att eleverna vidgar sprÄket med hjÀlp av den teknologi som gÄr att tillgÄ i dagens undervisning.

Energiutredning och energibesparande ÄtgÀrder i nÀringsfastighet: Pet-food, NorrfjÀrden

MÀnskligheten stÄr inför den stora utmaningen att stabilisera mÀngden vÀxthusgaser i atmosfÀren. För att samhÀllet ska klara av omstÀllningen till ett miljövÀnligt och hÄllbart samhÀlle behöver man vidta stora energibesparande ÄtgÀrder. Ingen samhÀllssektor lÀmnas oberörd. I den hÀr rapporten undersöks hur elförbrukningen pÄ ett medelstort företag, Pet-food i NorrfjÀrden, PiteÄ kommun, kan minskas. Resultatet baseras pÄ en genomgÄng av relationshandlingar, tekniska dokument, intervjuer och mÀtningar pÄ plats pÄ företaget.

FrÄn abstraktion till hyperrealism : En historisk exposé av stridsvagnsanimationer i elektroniska spel

Denna uppsats presenterar en historisk exposé kring den visuella och tekniska utvecklingen av stridsvagnsanimationer. Detta med fokus pÄ perception och kognition utifrÄn definitionerna abstraktion, realism och hyperrealism. Uppsatsen Àmnar förklara i bild, text och rörlig media hur utvecklingen sett ut och hur lÄngt den har nÄtt. För att Ästadkomma detta har en analysmatris tagits fram, ur vilken valda bestÄndsdelar i spelen Battlezone, Battle Tank och Battlefield 1942 dissekeras. För att ytterligare pÄvisa kontrasten i utvecklingskurvan, har jag haft Craft Animations och deras verktyg till min hjÀlp.

Algebra i gymnasieskolan : En jÀmförelse mellan innehÄllet i lÀroböcker i Sverige och Iran

Studien handlar om algebra i lÀroböcker för dagens gymnasieskola. Studien vill ocksÄ ge förstÄelse för vilka av lÀndernas lÀroböcker som stÀmmer överens med dagens forskning för att lÀra skoleleverna att lÀttare förstÄ algebran. Uppsatsen finner mÄnga skillnader mellan Irans och Sveriges lÀroböcker genom att studera algebran i dessa lÀroböcker. De största skillnaderna Àr att Sverige har ett styrdokument för matematikkurserna men Iran har inte sÄdana dokument. Ett viktigt delmoment i svenska lÀroböcker i jÀmförelse med Irans lÀroböcker ligger i första hand pÄ anvÀndningen av minirÀknare och grafrÀknare.

LÀrares erfarenheter av sprÄkmaterialet PILEN

SammanfattningSyftet med denna studie Àr att undersöka lÀrares erfarenheter av sprÄkmaterialet Pilen. Vi vill ocksÄ belysa Pilen-materialet ur perspektiv av tidigare forskning om lÀs- och skrivinlÀrning. VÄr studie bygger pÄ en enkÀtundersökning som vi gjorde bland 25 lÀrare som anvÀnder detta undervisningsmaterial samt en observation av ett lektionspass dÄ materialet anvÀndes. De resultat vi fick frÄn vÄr enkÀtundersökning var övervÀgande positiva vad gÀller barnens motivation, sjÀlvkÀnsla och möjligheter att reflektera över sin egen inlÀrning. LÀrarna ansÄg Àven att det gav stora möjligheter att inkludera barn i behov av sÀrskilt stöd i vanlig klassundervisning.

Utombordsmotor med miljöprofil

Denna rapport redogör för ett kandidatexamensprojekt 15 p i industridesign pÄ Konstfack University College of Arts Crafts and Design. Projektet Àr ett gestaltningsprojekt som behandlar ett koncept om en ny utombordsmotor för privat bruk. Jag har under projektets gÄng identifierat ett antal vÀrdeord frÄn anvÀndare och en position pÄ marknaden som har resulterat i en utombordsmotor med en tydlig miljlöprofil.AnvÀndaren och mÄlgruppen för denna utombordsmotor har ett aktivt bÄtliv som krÀverstor flexibilitet av motorn.Konceptutvecklingen och dÄ frÀmst tekniska detaljer har arbetats fram i samarbete med sakkunniga inom förbrÀnningsteknik pÄ KTH. Resultatet Àr en hybridmotor som gÄr pÄ el-drift i lÄga hastigheter och förbrÀnningsmotor i högre hastigheter.Stor fokus har lagts pÄ gestaltningen i en process som har innefattat bÄde tvÄdimensionellt skissarbete och tredimensionellt modellarbete. Formen strÀvar efter att uttrycka ett hybridkoncept innehÄllande tvÄ motorer.

<- FöregÄende sida 53 NÀsta sida ->