
Sökresultat:
638 Uppsatser om Carl-Johan Vallgren - Sida 33 av 43
Från låsningar till lösningar, från motmänniskor till medmänniskor : Om villkoren för konstruktiv konflikthantering på arbetsplatsen och lärande genom konflikter
Syftet med vår studie är att undersöka huruvida det går att urskilja några generella villkor för konstruktiv konflikthantering. Utrymme ges också åt frågan om vilka återkommande mönster som kan finnas gällande psykologiska och relationella brister som försvårar konstruktiv konflikthantering och/eller stärker konfliktsituationer. Även frågan om lärande genom konflikterfarenheter berörs. Studien baserar sig på åtta stycken kvalitativa intervjuer med ett antal konsulter, en chef och några medarbetare. Studien har en hermeneutisk och induktiv ansats.
Religionsfriheten i Sverige 1809 ? 1951 : Från samvetsfri kristen tro till fritt val av religiös tillhörighet i svensk lagstiftning
In 1809 the citizens of Sweden where given the freedom to practice their Christian faith through the Swedish constitution of 1809, 16 §. This proclaimed that there should be religious freedom in Sweden, albeit restricted to Evangelical-Lutheran faith. Although after the law regarding dissenters was passed in 1860 by choosing another church than the Evangelical-Lutheran church you lost some civic rights, for example you could not become a public official. The freedom to choose religious affiliation was given through the Law of Religious Freedom in 1951. The purpose of this study is to evaluate in what way the concept of religious freedom has developed in Swedish law between 1809 and 1951.In the background I treat two historical events and one era, with focus upon religious freedom, which have in my opinion influenced the view of religious freedom in Sweden during the chosen period of 1809?1951.
The Future of ABC at Sandvik Tooling
Abstract Title: The Future of ABC at Sandvik Tooling ? Incorporating ABC with information systems in order to drive business development from a cost point of view. Authors: Jenny Andersson and Camilla Salomonsson. Supervisor: Charlotta Johnsson ? Department of Automatic Control, Lund University.
Varför blir man frisk? En studie om självbildens, omgivningens och coachingens betydelse i en tillfriskningsprocess
Denna uppsats är delvis ett samarbete med ett projekt inom Försäkringskassan. Deltagarna i projektet är mellan 19 och 30 år och erhåller alla aktivitetsersättning. Inom projektet är två coacher/aktivitetssamordnare anställda. Projektets syfte är att i ett långsiktigt perspektiv förbättra arbetsförmågan hos deltagarna.
Vår förhoppning är att genom denna studie finna de framgångsrika komponenter eller ?nycklar? som kan underlätta vägledningssituationer med vilsna eller omotiverade sökande.
Fastighetsbolag och deras kassaflöden
Nivå: C-uppsats inom företagsekonomi Datum: Juni, 2015 Författare: Johan Magnusson och Alexander Smith Handledare: Hans Lindkvist Titel: Fastighetsbolag och deras kassaflöden. Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka om vi kan utläsa de fria kassaflödena hos fastighetsbolagen samt försöka skapa en bild över hur fastighetsbolagens årsredovisningar skiljer sig åt rörande benämningen och redovisningen av kostnader. Metod: Som källor till vår empiriska undersökning använde vi oss av de utvalda företagens årsredovisningar från 2014. Företags årsredovisningar betraktas som primära källor. Vår referensram och redovisning av tidigare forskning består till stor del av sekundära källor. Undersökningen är kvantitativ med kvalitativa inslag, då vi kompletterat undersökningen med mejlkorrespondens med de berörda företagen. Genomgången av årsredovisningar som vi genomfört med den framtagna checklistan är kvantitativ medan intervjuerna med bolagsrepresentanter är av kvalitativ karaktär. Resultat och slutsats: Resultaten av vår undersökning visar att det inte går att utläsa fria kassaflöden utefter den definition vi landar i.
Framtagning av underhållssystem & kartläggning av underhåll : Examensarbete, produktutveckling - Konstruktion
Examensarbetet inom produktutveckling - konstruktion har utförts under perioden april till juni 2012 och omfattar 15 högskolepoäng, en högskoleingenjörsexamen. Examensarbetet skrivs för Mälardalens Högskola.Efter kontakt med projektgruppens handledare Philip Järpenby påbörjades arbetet med att kartlägga underhållet, samt utveckla ett underhållssystem för AT Modellprodukter AB i Eksjö, Småland. AT Modellprodukter AB hade då ingen koll på vilket underhåll företagets fabrik krävde. Även få verktyg användes för att öka förståelsen kring begreppet underhåll, eller för att få någon sorts styrning på underhållet i verksamheten.Med produktutveckling i åtanke har projektgruppen använt sig av diverse produktutvecklingsverktyg för att kunna presentera det underhållshjälpmedel som presenteras i den här rapporten. För att nå bästa möjliga resultat så har produktutvecklingsverktyg anpassats efter projektets behov.En stor del i examensarbetet har varit att gå in på djupet vad begreppet underhåll egentligen innebar i praktiken.
Eleven i centrum - Samarbetets magi och självinsiktens betydelse
Sammanfattning
Skolverkets allmänna råd och kommentarer om studie- och yrkesorientering visar på
brister i studie- och yrkesorienteringen. De brister som detta arbete fokuserar på är att
vägledningsverksamheten inte genomsyrar hela verksamheten, såsom läroplanerna
föreskriver. Den berör inte all personal och den enskilde eleven får inte alltid den hjälp
den har rätt till. Carl Rogers betonade samtalet som vägledarens viktigaste hjälpmedel,
genom det skulle klinten få bättre självkännedom och bli bättre rustad inför
valsituationer (Lindh 2007).
I arbetet frågar vi oss hur kvaliteten ska kunna förbättras. Hur skulle samarbetet
kunna förbättras så att all personal på skolorna är involverad i vägledningsverksamheten
och hur kan den enskilde elevens självinsikt stärkas? Vi har gjort en kvalitativ
intervjuundersökning med två kategorier inom elevvården, kuratorer och
specialpedagoger, eftersom det inte finns så mycket tidigare forskning utifrån deras
perspektiv.
?Det är inte bara det att vi sätter oss och fördriver tiden en stund? - sex förskollärares intentioner med att arbeta med musik i förskolan
Vårt examensarbete heter ?Det är inte bara det att vi sätter oss och fördriver tiden en stund? ? och handlar om förskollärares intentioner med att arbeta med musik. Titeln är tagen från intervjun med förskolläraren Sissela, som ni kommer möta senare i arbetet. Vi som har skrivit arbetet heter Johan Eckman & Jessica Jensen.
Tidigare forskning om förskollärares intentioner har vi inte hittat, men däremot har det gjorts relativt mycket forskning om musikens effekter på inlärningsförmågan.
Sex förskollärare har deltagit frivilligt i vår undersökning. Metoden vi använt är intervjuer, men vi observerande även en musikstund med varje förskollärare.
Syftet med denna undersökning är att synliggöra vilka intentioner förskollärare i förskolan kan ha genom att arbeta med musik som en metod för att främja barns utveckling.
Frågeställningarna vi utgått från är som följer: Hur arbetar de utvalda förskollärarna med musik och hur motiverar de sitt arbetssätt? Vilka skillnader respektive likheter finns i förskollärarnas arbetssätt beroende på
språkfördelningen i barngruppen? Hur motiverar de utvalda förskollärarna sina val av sånger?
Vi har kommit fram till att alla deltagande förskollärarna har någon slags underliggande mening i såväl sångval som övrig planering av musikstunden.
Förtätningsargument en jämförande studie mellan tre översiktsplaner
Kandidatarbetet förtätningsargument är en jämförande studie mellan Karlskrona, Lund och Helsingborg kommuns översiktsplaner. Där har argumenten som berör förtätning granskats med hjälp av innehållsanalys och komparativ metod. Syftet med kandidatarbetet är att belysa tendenser som finns inom den kommunala planeringsretoriken som handlar om förtätning. Arbetet syftar även till att tydliggöra skillnader och eller likheter mellan kommuners argument för förtätning. I kandidatarbetet granskas vilka kategorier av förtätningsargument som används i kommuners översiktsplaner och hur förhållandet ser ut mellan argumenten för förtätning respektive mot förtätning.
Hur kvinnor med bröstcancer upplever ett vårdande stöd från sjuksköterskan under sin sjukdomstid
Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. Varje år upptäcks
cirka 7000 nya fall av bröstcancer i Sverige. Syftet med denna studie var att
beskriva hur kvinnor med bröstcancer upplever ett vårdande stöd från
sjuksköterskan under sin sjukdomstid. Studien har knutit an till Joyce
Travelbee, Katie Eriksson, Johan Cullbergs kristeori samt de vårdvetenskapliga
begreppen lidande, vårdlidande, sjukdomslidande och vårdrelation. En
litteraturstudie med kvalitativ ansats har gjorts och litteratursökningen
följde Polit, Beck och Hunglers flödesschema.
Twitter - Ett hållbart komplement till den allmänna marknadsföringen hos fastighetsmäklarbyråer?
ABSTRACT Titel Twitter ? Ett hållbart komplement till den allmänna marknadsföringen hos fastighetsmäklarbyråer? Nivå C- uppsats i Företagsekonomi Författare Lisette Lexell & Johan Wirtz Handledare Jonas Kågström Datum 2012 ? Maj Syfte Syftet med denna uppsats är att få en klarare bild av hur fastighetsmäklarbyråers användning av det sociala nätverket Twitter ser ut, vad deras syfte med användningen är och vilken grupp av människor de vänder sig till. Vi vill få svar på om Twitter fungerar som ett hållbart komplement till den allmänna marknadsföringen hos fastighetsmäklarbyråerna. Metod Kvalitativa intervjuer med relevanta personer på fastighetsmäklarbyråer, som idag har konton på Twitter, har genomförts för att kunna undersöka och jämföra befintliga och obefintliga strategier för användning av byråernas Twitter-konton. En analys med programvaran Gephi har utförts där pluginet Retweet Monitor kartlägger spridningen av retweets vid en specifik #hashtag. En kvantitativ enkät med syfte att identifiera fastighetsmäklarbyråernas followers, har också genomförts. Resultat och slutsats Denna studie resulterade i att Twitter kan vara ett hållbart komplement till den allmänna marknadsföringen hos fastighetsmäklarbyråer, om kanalen används på rätt sätt.
Jag är organisationen : En studie om delaktighet och engagemang på ABB Västerås Motors & Generators
SammanfattningDatum: 18 januari 2013Nivå: Kandidatuppsats i företagsekonomi, 15 hpInstitution: Akademin för hållbar samhälls- och teknikutvecklingFörfattare: Simon Brodahl Pontus Eliasson David WahlbergTitel: Jag är organisationenHandledare: Johan GrinbergsNyckelord:Delaktighet, engagemang, delaktighet i beslutsfattande frågor, psykologiskt ägandeskap, anställdas välbefinnande och kunskapsspridning.Frågeställning:- Finns det ett gemensamt synsätt på delaktighet och engagemang inom ABB Motors & Generators?- Vad kan göras för att öka delaktigheten och engagemanget inom produktionsdelen och vad kommer detta leda till?- Vad bör ABB: Motors & Generators ha i åtanke vid applicerandet av delaktighet inom produktionsdelen i framtiden?Syfte: Syftet är att utifrån teoretiska referenspunkter analysera ABB:s verksamhet ur ett engagemangs- och delaktighetsperspektiv som ligger till grund för en analytisk diskussion vilken utmynnar i förbättringsförslag.Metod: Den teoretiska referensramen är konstruerad med hjälp av vetenskapliga artiklar och litteratur som behandlar ämnet engagemang och delaktighet. Det empiriska materialet består av en kvalitativ studie bestående av tre djupintervjuer.Slutsats: ABB Motors & Generators innehar ett tankesätt som behövs för att främja ökad delaktighet och engagemang hos de anställda. För att öka medarbetarnas engagemang till organisationen, krävs det att kommunikationen är bra mellan de olika funktionerna. Det är även viktigt att produktionsdelen känner förtroende för ledningen samtidigt som ledningen ger medarbetarna bekräftelse.
Klasslärares hantering av elevkonflikter : En studie av bakgrunderna till lärares metodval
Skolan befinner sig i en förändringsprocess där lärares auktoritet inte längre är självklar, istället söker lärare efter nya sätt att hålla ordning och skapa arbetsro. Hanteringen av konflikter har visat sig viktig i en tid då konflikter tillåts komma upp för diskussion och upplevs som en allt större del av lärares vardag.Syftet med denna undersökning är att se på hur lärare hanterar konflikter mellan elever på lågstadiet och mellanstadiet. Dessutom är syftet att undersöka vilka faktorer hos lärarna som påverkar hur de hanterar konflikter. Frågeställningen handlar om hur lärare hanterar konflikter och hur de förstår vad som ligger bakom konflikterna. Vidare undersöks ifall djupare förståelse för bakgrunden till konflikterna leder till mer omfattande konflikthantering.
En studie av SVT Rapports utrikesnyheters förmedlade världsbild
Denna uppsats undersöker vilken världsbild SVT Rapport förmedlar. Frågeställningarna somuppsatsen tar upp är följande; Vilka världsdelar syns? Vad handlar nyheterna om? Vem uttalar sig? Hur framställs människor och deras samhällsklimat? För att försöka besvara dessa frågor används en kombination av kvantitativ och kvalitativmetod. Studien tar avstamp i en kvantitativ innehållsanalys med ett kodschema som innehåller225 inslag från SVT Rapport under perioden april 2010 till och med mars 2011. Variablerna är världsdel, land, huvudämne och källor. Den kvalitativa innehållsanalysen utförs med hjälp av en semiotisk analys.
Jämförelse mellan värmepastörisering och kallpastörisering med ozon
Sammanfattning Titel: Jämförelse mellan värmepastörisering och kallpastörisering med ozon- en energimässig och ekonomisk utvärdering Författare: Kajsa Petersson, Fredrik Åkesson, Technology Management Handledare: Stig Stenström, Institutionen för Kemiteknik, Lunds Tekniska Högskola, Lunds Universitet Stefan Yard, Företagsekonomiska institutionen,Ekonomihögskolan, Lunds Universitet Johan Sjöholm, VD, Pastair Olle Bergman, Försäljningsdirektör, Pastair Problemställning: Under senare tid har miljö i relation till energianvändning och koldioxidutsläpp blivit en allt viktigare fråga och miljövänliga produktionsmetoder kommer framöver att bli en konkurrensfördel för livsmedelsproducenter. Dock är energieffektiviseringspotentialen i livsmedelsindustrin begränsad i jämförelse med andra branscher. Kallpastörisering med ozon skulle kunna vara mer kostnadseffektiv och ha mindre miljöpåverkan än traditionell värmepastörisering Syfte: Syftet med studien är att jämföra teknikerna värmepastörisering och kallpastörisering av juice ur ett energimässigt perspektiv med fokus på energianvändning, gällande termisk och elektrisk energi, samt vilka kostnadsaspekter de två teknikerna ger upphov till. Metod: Studien har utgått från både ett kvalitativt och kvantitativt angreppssätt och primärdata har främst samlats in genom intervjuer. Som fallstudieobjektet för värmepastörisering valdes Juicelinje aggregat 37 på Skånemejerier i Lunnarp och för kallpastörisering valdes pilotanläggningen Pastair P1, även den placerad i Lunnarp Slutsatser: I jämförelsen mellan de två teknikerna är energianvändningen större för värme- än för kallpastörisering.