Sök:

Sökresultat:

9 Uppsatser om Byggprojektering - Sida 1 av 1

Hydratationssprickor i väggkonstruktioner av betong: sprickriskklassificering för WSP Byggprojektering

Hydratationssprickor i betong behandlas vanligtvis vid arbete med grövre konstruktioner. Det är av stor vikt att behandla dessa även i tunnare konstruktioner såsom väggar i hus och industrier, Bernander (1998). Uppkomna sprickor kan bland annat påverka konstruktionens hållbarhet, beständighet, ljudisolering, täthet, utseende och komfort, Bernander (1998). På grund av detta är det viktigt att i ett så tidigt skede som möjligt kunna bedöma om risk för sprickbildning föreligger. Examensarbetet behandlar riskklassificering av hydratationssprickor i vägg-konstruktioner av betong och har utförts på uppdrag av konsultföretaget WSP Byggprojektering Hydratationssprickor beror på flera olika orsaker, men grunden till sprickornas uppkomst är den värmeutveckling som sker då betongens huvudkomponent cement kemiskt reagerar med vatten.

Byggprojektering med Autodesk Architectural Desktop och Tekla Structures

Kostnaderna för att bygga idag är höga och det krävs att byggbranschen effektiviseras för att sänka dessa. I takt med sökandet efter ständig effektivisering har verktygen utvecklats. Inom konstruktion har man på 25 år gått från att rita med penna och papper, till att bygga upp en tredimensionell modell i en dator. Idag ritar de flesta dock fortfarande i två dimensioner med programmet Autodesk Architectural Desktop, ADT, ett AutoCAD baserat program från Autodesk. Nu finns program som är objektbaserade, dessa bygger upp byggnaden i dess tredimensionella geometri.

Building Information Modeling, BIM

BIM, Building information modeling, anses idag som det nästa stora arbetssättet som kommer revolutionera arbetet inom byggnads- och anläggningsbranschen. Det tros att BIM kommer förändra hela branschen med allt från entreprenörer och konsulter till statens beställare. Företagen i Sverige tar ett sort ansvar för att utveckla och implementera BIM som arbetsmetod då de idag ser vinsterna som kommer komma med BIM. För BIM är inte bara ett arbetsredskap eller en teknik utan det är en helt annan arbetsmetod som kommer leda till många fördelar. Denna rapport presenterar översiktligt vad BIM är för den som inte riktigt vet vad det innebär och hur nuläget ser ut idag i Sverige inom Byggprojektering och även lite i övriga världen.

4D - Visuell Produktionsplanering i anläggningsprojekt

Att använda Building information model (BIM) innebär att man bygger upp en komplett 3D-modell varifrån man genererar ritningar genom att göra en önskad genomskärning i modellen. Detta medför att om en revidering behöver göras i modellen så ger det utslag i samtliga utplockade ritningar, vilket innebär mindre jobb med tidsbesparing som följd.För att skapa en 4D-modell krävs att man importerar en 3D-modell och en tidplan till ett 4D-modelleringsprogram. Masshantering med data för schakt- och fyllnadsmassor kan användas till förbättringar av tid- och resurshantering med en exaktare 4D-modell som följd.4D ger stora kommunikationsmässiga fördelar vid byggmöten då samtliga deltagare på ett enklare sätt kan styra hur projektet ska planeras för att hålla rätt kvalité och levereras i rätt tid.Inom anläggningsprojekt framställs plan, profil- och tvärsektionsritningar tillsammans med data för masshantering från 3D-modellen. BIM för anläggningsprojekt är inte lika omfattande som BIM för Byggprojektering då möjligheterna med t.ex. 4D - visuell produktionsplanering inte nyttjas.

Analys av felkällor vid mängdavtagning av ventilationssystem ur BIM-modeller

De senaste åren har det skett stora framsteg i byggbranschen från sedvanlig Byggprojektering till avancerad BIM-projektering. Resultatet av denna studie visar att trots den hastiga utvecklingen så utförs det fortfarande mängdavtagningar ur 2D-ritningar. Detta på grund av problem som uppstår vid mängdavtagningar ur objektbaserade 3D-modeller. Mängdlistorna ur objektbaserade 3D-modeller stämmer inte alltid överens med mängdlistorna ur 2D-ritningar. Detta leder i sin tur till nödvändiga och tidskrävande manuella mängdavtagningskontroller ur pappersritningar.

BIM - Tillämpning och effekt i byggprocessens olika skeden

Byggbranschen står inför stora förändringar i framtiden i och med att BIM (Building Information Model/Modelling/Management) successivt introduceras inom området. BIM innebär en förändrad arbetsmetod som kan ge förbättrade möjligheter att minska tidsåtgången och omarbetningar i ett förprojekteringsskede samt skapa ett effektivare projekterings- och produktionsskede med färre fel. BIM är ett relativt nytt sätt att inom byggbranschen bedriva projekt och innebär en förändring för olika skeden inom byggprocessen vilket påverkar inblandade parter.Syftet med denna studie är att ta reda på hur Peab i Kiruna på bästa sätt kan nyttja möjligheterna som finns med BIM samt redogöra för några av de förändringar BIM kan innebära jämfört med nuvarande arbetsmetoder.En teoretisk del beskriver BIM och dess för- och nackdelar inom olika områden samt vilka hinder det finns för arbetsmetoden. Ett resultat baserat på den teoretiska delen förklarar att BIM i dagsläget främst bör nyttjas av Peab i Kiruna i ett anbudsskede, där ett förfrågningsunderlag görs om till en BIM-modell. Detta kan leda till underlättande för företaget att se fel i förfrågningsunderlag samt att utförande av mängdavtagning och kalkylering kan ske på ett enklare sätt.

Implementering av Virtual Design and Construction: en
fallstudie av Veidekke Entreprenad AB

Den svenska byggbranschen står i nuläget inför en stor teknisk förändring, införandet av Bygg-informationsmodeller(BIM)/Virtual Design and Construction (VDC) i stor skala. Branschens olika aktörer ser olika vinster med implementeringen som kommer påverka hela byggprocessen, från projektering till förvaltning. Denna studie fokuserar på organisation och process i projekteringsskedet och grundar sig på en fallstudie av Veidekke Entreprenad AB. Företaget har implementerat VDC i delar av organisationen och i nuläget, efter lyckade pilotprojekt, utvidgas satsningen och implementering görs i större skala. Studiens syfte är att kartlägga Veidekkes VDC-mål och strategier, för att därefter studera process och organisation i projekteringsfasen och hur de bör utvecklas för att skapa goda förutsättningar för att VDC-målen ska kunna uppfyllas.

Passivhus - Ett alternativ för äldre

Den ökning som sker av jordens temperatur beror enligt allt fler forskare på mänskliga utsläpp av växthusgaser. För att minska dessa utsläpp måste människan utveckla nya lösningar för att bo och leva. I byggbranschen diskuteras hur användning av energi till uppvärmning och varmvatten kan minskas. Detta ställer stora krav på konstruktion, installationer samt utförande. Ett hus som använder mindre energi är både en tillgång för den enskilde individen och för ett miljövänligare samhälle.

Brandgasspridningsvolym i ventilationssystem med fläkt i drift: en förstudie där spridningens totala volym beaktas

Vid Byggprojektering skall flera krav på byggnaden uppfyllas, alltifrån konstruktionens bärförmåga till en bra inomhusmiljö. Byggnaden skall även vid eventuell brand vara utformad så att människorna som vistas där inte utsätts för fara. Kraven är funktionsbaserade vilket innebär att kravet är ett tillfredställande skydd medan utformningen av den tekniska lösningen är fri. I och med att den tekniska lösningen är fri kan innovativa kostnadseffektiva lösningar eftersträvas. En del av brandskyddet ligger i utformningen av ventilationssystemet, där brandgasspridning mellan brandceller inte är önskvärt eftersom brandgaser äventyrar personsäkerheten.