Sök:

Sökresultat:

811 Uppsatser om Byggnader - Sida 2 av 55

Stadsförflyttningen av Kiruna : en undersökning av hur byggnadsminnena Hjalmar Lundbohmsgården, Kiruna stationshus samt Kiruna stadshus påverkas

Kiruna stad kom till år 1900 då kronan antog stadsplanen. Stadens grundare är gruvföretaget LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag). Det är tack vare järnmalmen i Kiruna som gruvföretaget etablerade sig där och samhället växte fram. LKABs förste disponent Hjalmar Lundbohm anses vara skaparen av Kiruna då han såg till så att samhället blev ett mönstersamhälle.Järnmalmen bryts i en av världens största underjordiska gruva, denna gruva lutar in mot staden vilket har gjort att sprickor och deformationer har drabbat marken. Detta har lett till att det måste ske en stadsomvandling, nya Kiruna flyttas österut mot Tuolluvaara.

Översvämning som skadekälla på byggnader

Detta examensarbete handlar om bebyggelse som drabbas av översvämningar. Vad fukt innebär och hur det påverkar konstruktion och material undersökte vi först genom litteraturstudier och diskuterade sedan (eftersom det var svårt att hitta konkret information kring ämnet) större vattenmängders effekt på Byggnader. En självklar slutsats är att en översvämning i en byggnad troligtvis leder till fuktskador. Efter att ha tittat på olika konstruktioner (bl.a. från Isover) och diskuterat erfarenheter kunde vi ta fram ett praktiskt och dessutom billigt förslag på en förebyggande metod som hindrar vatten från att tränga sig in i byggnaden. Metoden går ut på att bygga till en sockelliknande element av vattentät betong kring en byggnads grund och vägg.

Studier av metoder och underlag av S-LCA

Uppsala kommun har beslutat att bebygga området Östra Sala backe, beläget mellan Gränby i norr och Boländerna och Fyrislund i söder. Markanvisning har givits byggherrar för första etappen och byggandet beräknas starta 2013. Området är tänkt att ha en hållbarhetsprofil. Detta arbete undersöker delar av den framtida energianvändningen med utgångspunkt från första etappens planerade Byggnader. Huvudfrågorna för arbetet har varit följande:Går det ur lågtempererad fjärrvärme att utvinna tillräckligt med energi för att täcka värmebehovet med ett luftburet system? Vilka alternativ finns avseende utvinning av förnybar energi integrerat i Byggnader och hur utnyttjas dessa mest effektivt? Examensarbetet är utfört i samråd med Arne Roos och Magnus Åberg vid Institutionen för teknikvetenskaper, Fasta tillståndets fysik, Uppsala universitet.Examensarbetet innehåller en bakgrundsbeskrivning, beräkning av temperatur hos tilluft vid luftburen uppvärmning och elproduktion hos småskaliga vindkraftverk, och simuleringar av dels luftburen uppvärmning med olika fjärrvärmetemperaturer och dels Byggnader med solfångare och solceller.Beräkningarna visade att flödet, som blir högre för större Byggnader, hade stor inverkan på vilken temperatur tilluften behövdes värmas till.

Miljöcertifieringssystemet LEED i Sverige : En uppsats om hur systemet kan förbättras

Denna kandidatuppsats behandlar miljöcertifieringssystemet LEED ur ett internationellt perspektiv. Uppsatsen behandlar den problematik som finns inom systemet och redogör för hur det bör utvecklas för att bli mer fungerande på den svenska såväl som internationella marknaden. I arbetet presenteras även förslag på punkter som bör förbättras eller tilläggas till systemet. Byggnader står för 40 % av den totala energiförbrukningen i Europa och miljöcertifiering av Byggnader kan därför spela en viktig roll i att uppnå de gemensamma energi- och klimatmålen såväl som för utvecklingen av en hållbar framtid. Allt fler hyresgäster efterfrågar miljöcertifierade fastigheter och pressen på fastighetsägare ökar, då de måste börja certifiera sina befintliga Byggnader för att konkurrera med energieffektiv nyproduktion. Miljöcertifiering ökar fokus mot miljöfrågor, driver på utvecklingen av miljötekniska lösningar och en LEED certifierad byggnad bidrar bland annat till förbättrad luft- och vattenkvalitet, minskad miljöpåverkan, ökat driftnetto och förbättrad hälsa bland hyresgäster. LEED är det miljöcertifieringssystem med störst internationellt spridning och allt fler svenska Byggnader registreras och certifieras enligt LEED.

Gröna bostadsbyggnader : En studie om vilka incitament privata fastighetsägare har för att uppföra gröna bostadsbyggnader

Gröna Byggnader har under senare tid blivit ett alltmer aktuellt begrepp eftersom den globala uppvärmningen uppmärksammats och miljöfrågor har uppkommit i fler sammanhang för att reducera utsläppen. Mycket forskning inom området gröna Byggnader hanterar till stor del kommersiella fastigheter, såsom lokaler och kontor. Studier har främst utförts i USA och Storbritannien. Nuvarande regering har som mål att uppföra 250 000 nya bostäder inom sex år. Detta väckte vår uppmärksamhet och uppsatsens syfte är att undersöka vilka incitament privata fastighetsägare har för att uppföra gröna bostadsByggnader med upplåtelsen hyresrätt samt om nuvarande regler inom det svenska hyressättningssystemet påverkar dessa fastighetsägare.

Tillbyggnad av Nationalmuseum

Examensarbetets syfte är att ge ett arkitektoniskt förslag på hur en tillbyggnad till Nationalmuseum kan omformulera hur vi utifrån dagens kontext förhåller oss till Nationalmuseum som byggnad samt kringliggande kulturhistoriska Byggnader. Tyngdpunkten har lagts på teoretiska undersökningar där bland annat frågor kring den historiska återupplevelsen som fenomen; kulturell och historisk kontext samt betraktande har hanterats. Även fältstudier har genomförts och presenterats där kontemporära tillByggnader och omByggnader som gjorts i Byggnader från 1800-talets mitt till 1900-talets början undersökts ifråga om gestaltning och förhållning till orginalbyggnaden. Undersökningarna har lett fram till ett förhållningssätt om tydlighet och transparens kring vad som är nytt och vad som historiskt, vilket omsatts i det arkitektoniska förslaget..

Nedskrivning, reversering och uppskrivning i skatterätten : En studie av fyra tillgångsslag

På det svenska företagsbeskattningens område finns det ett nära samband mellan skatterätten och redovisningsrätten. Det är dock inte klart huruvida ovan nämnda samband existerar i varje enskilt fall. Värdeförändringar av tillgångar kan i redovisningen resultera i en uppskrivning, nedskrivning eller återföring av tidigare gjord nedskrivning. I denna uppsats skall jag försöka analysera hur en värdeförändring av ovan nämnt slag skall behandlas i skatterätten. Jag studerar fyra typer av tillgångsslag, vilka är inventarier, Byggnader, aktier samt immateriella tillgångar.

Tillgänglig entré : en studie över hur tillgängligheten kan förbättras vid kulturhistoriska byggnader

I dagens samhälle är det mycket som inte är tillgängligt och användbart för alla. Målet är att det ska vara jämlikt att leva och ta del av omgivningen. Detta innebär att även personer med en funktionsnedsättning ska kunna ta sig in i en byggnad, helst genom huvudentrén. Förr i tiden tänkte man inte på tillgänglighet på samma sätt och Byggnaderna blev därför inte tillgängliga för alla. Men idag finns det bestämmelser som måste följas och även kulturhistoriskt värdefulla Byggnader måste tillgänglighetsanpassas.

Scenarion och potential för energieffektivisering i Uppsala kommuns bostäder fram till år 2050 : Ett arbete inom Färdplan 2050 för ett klimatpositivt Uppsala

Syftet med detta examensarbete är att kartlägga potentialen för energieffektiviseringar i småhus och flerbostadshus i Uppsala kommun fram till 2050. Studien inkluderar både befintliga och framtida Byggnader. Uppsala kommun arbetar tillsammans med flera olika organisationer i kommunen med att ta fram en ?Färdplan för ett klimatpositivt Uppsala år 2050? (kallad Färdplan 2050), detta med uppdrag av Naturvårdsverket. Målet med Färdplan 2050 är att ta fram en långsiktsprognos för hur Uppsala kommun kan minska utsläppen av växthusgaser med 45 % per invånare till år 2020 jämfört med år 1990.

Nötköttsproduktion i Sverige : lönsamhetskorrelerande faktorer

En snabb överblick av räkenskapsmaterial från en samling svenska nötköttsproducenter uppsamlat i projektet Agribeef ger en bild av en näring med bristande lönsamhet. Den svenska nötköttsproduktionen generellt har lönsamhetsproblem.Inom ramen för projektet Agribeef har material samlats in från gårdar runtom i landet. Detta material utgör underlag för denna studie. Syftet med denna uppsats är att analysera detta material och söka efter enskilda lönsamhetsfaktorer som uppvisar korrelation med lönsamhet.Genom en korrelationsanalys jämfördes utvalda faktorer. Resultatet blev att det för ungnötsproducenterna visade sig vara kostnaden för Byggnader som hade starkast samband med lönsamheten.

Stegutrymning ur flerbostadshus

Denna rapport berör ämnet stegutrymning från flerbostadshus med eller utan hjälp av räddningstjänsten. En förstudie har gjorts av Brandforsk där bland annat räddningstjänsten som den alternativa utrymningsvägen har undersökts. Syftet med detta arbete är att undersöka räddningstjänstens olika möjligheter och begränsningar samt att undersöka hur det mänskliga beteendet vid brand är, särskilt med avseende på de regler som styr hur Byggnader ska utformas. Olika personer har uttalat sig om räddningstjänsten som den alternativa utrymningsvägen. Bland annat genom att påpeka att det inte alltid fungerar i praktiken och att bemanningen inte alltid är tillräcklig hos räddningstjänsterna.

Logistikkostnader

SammanfattningDetta arbete är inriktat mot att hitta möjliga metoder för att förbättra inhomhuskilmatet ibostadshus och andra Byggnader i Irak.Irak lider i dagsläget av stor brist på energi jämfört med andra länder i regionen. Med energimenas här elkraft. Alla krig de senaste 35 åren har orsakat att Irak idag har en oerhörd brist påelkraft som har förorsakat bland annat ett sämre inomhusklimat i Byggnaderna.Syftet med denna studie är att hitta en hållbar lösning för att ändra och förbättrainomhusmiljön genom att använda nya material i konstruktionen av lokala Byggnader. De nyaämnena hjälper till att förminska den energi som förbrukas för att skapa en friskare och bättreinnemiljö.De ämnen som föreslås kommer att vara svenska material som håller mycket hög kvalitet ochsom även har en bra isoleringsförmåga som kan spara högsta möjliga mängd av förbrukadenergi.Detta projekt kommer visa på möjligheter att förändra den nuvarande arbetsstrategi i Irak, därman strävar efter att bygga ut produktionen av elkraft för att ersätta bristerna inomenergisektorn.I projektet diskuteras och efterforskas nya sätt att förbättra inomhusmiljön i Byggnader somleder till en minskning av förbrukad energi och det kommer på så sätt att leda till att manslipper leta efter andra, nya, energikällor i Irak.Startkapitalet är relativt högt men man åstadkommer en långsiktig lönsamhet genom attförbrukningen av energi för uppvärmning och nedkylning minskar..

LÅGTEMPERERAD LUFTBUREN VÄRME OCH BYGGNADSINTEGRERAD FÖRNYBAR ENERGIUTVINNING  I HÅLLBARA ÖSTRA SALA BACKE, UPPSALA

Uppsala kommun har beslutat att bebygga området Östra Sala backe, beläget mellan Gränby i norr och Boländerna och Fyrislund i söder. Markanvisning har givits byggherrar för första etappen och byggandet beräknas starta 2013. Området är tänkt att ha en hållbarhetsprofil. Detta arbete undersöker delar av den framtida energianvändningen med utgångspunkt från första etappens planerade Byggnader. Huvudfrågorna för arbetet har varit följande:Går det ur lågtempererad fjärrvärme att utvinna tillräckligt med energi för att täcka värmebehovet med ett luftburet system? Vilka alternativ finns avseende utvinning av förnybar energi integrerat i Byggnader och hur utnyttjas dessa mest effektivt? Examensarbetet är utfört i samråd med Arne Roos och Magnus Åberg vid Institutionen för teknikvetenskaper, Fasta tillståndets fysik, Uppsala universitet.Examensarbetet innehåller en bakgrundsbeskrivning, beräkning av temperatur hos tilluft vid luftburen uppvärmning och elproduktion hos småskaliga vindkraftverk, och simuleringar av dels luftburen uppvärmning med olika fjärrvärmetemperaturer och dels Byggnader med solfångare och solceller.Beräkningarna visade att flödet, som blir högre för större Byggnader, hade stor inverkan på vilken temperatur tilluften behövdes värmas till.

Köldbryggor i hallbyggnader

Fokus på att bygga energieffektiva Byggnader är numera stort i Sverige och har resulterat i utformandet av mycket ambitiösa energimål. Stigande energipriser och samhällets ökade medvetenhet kring miljö är några faktorer som har resulterat i skärpta krav av Byggnaders energiförbrukning. Byggnader som uppförs idag har betydligt hårdare energikrav än om man blickar tillbaka bara några år.I denna rapport beräknas vanligt förekommande köldbryggor i en lagerbyggnad med hjälp av datorstödda metoder. Dessa beräkningar är gjorda i Heat2 som är ett tvådimensionellt datasimuleringsprogram. Det används för att beräkna storleken på linjära köldbryggor (?-värden).

En teoretisk studie i reducering av energiförbrukning i Irak

SammanfattningDetta arbete är inriktat mot att hitta möjliga metoder för att förbättra inhomhuskilmatet ibostadshus och andra Byggnader i Irak.Irak lider i dagsläget av stor brist på energi jämfört med andra länder i regionen. Med energimenas här elkraft. Alla krig de senaste 35 åren har orsakat att Irak idag har en oerhörd brist påelkraft som har förorsakat bland annat ett sämre inomhusklimat i Byggnaderna.Syftet med denna studie är att hitta en hållbar lösning för att ändra och förbättrainomhusmiljön genom att använda nya material i konstruktionen av lokala Byggnader. De nyaämnena hjälper till att förminska den energi som förbrukas för att skapa en friskare och bättreinnemiljö.De ämnen som föreslås kommer att vara svenska material som håller mycket hög kvalitet ochsom även har en bra isoleringsförmåga som kan spara högsta möjliga mängd av förbrukadenergi.Detta projekt kommer visa på möjligheter att förändra den nuvarande arbetsstrategi i Irak, därman strävar efter att bygga ut produktionen av elkraft för att ersätta bristerna inomenergisektorn.I projektet diskuteras och efterforskas nya sätt att förbättra inomhusmiljön i Byggnader somleder till en minskning av förbrukad energi och det kommer på så sätt att leda till att manslipper leta efter andra, nya, energikällor i Irak.Startkapitalet är relativt högt men man åstadkommer en långsiktig lönsamhet genom attförbrukningen av energi för uppvärmning och nedkylning minskar..

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->